Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Blog] Mac'owe ABC dla użytkowników Windows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#51 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2009 - 11:58

PIĄTEK, 2 STYCZEŃ 2009

iPhone: Szybkie znaki interpunkcyjne (i liczby)

Niedawno odkryłem bardzo fajny skrót klawiaturowy na iPhonie, który znacznie przyśpieszył mi w szczególności logowanie do różnych serwisów.

Jeśli macie potrzebę dodania jakiegoś znaku spod menu 123, do którego prowadzi guzik w dolnym lewym rogu klawiatury, w szczególności jeśli po dodanym znaku nie będziecie używać spacji (która wraca do układu qwerty), np. chcecie wprowadzić słowo "mojlogin9".

(...)

Czytaj całość: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: iPhone: Szybkie znaki interpunkcyjne (i liczby)

#52 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2009 - 01:32

SOBOTA, 10 STYCZEŃ 2009

Geotagging, a Mac

iPhoto '09 za rogiem, a ja doszedłem do wniosku, że nie mam jak geotagować zdjęć ... Błąd.

Obecnie skupiam się na poszukiwaniu sensownych rozwiązań na Maczka, a takich niestety wiele nie ma. Jest gorzej jest z data loggerami (GPS, który zapisuje odbytą podróż) - albo wymagają driverów, których na OS X brak. Pozostałe działają jeszcze gorzej... W każdym razie szukam najprostszego możliwego rozwiązania (z pominięciem aparatu z wbudowanym GPSem - Nikon D700 + Nikon GPS + Nikkor 14-24 = dużo $$$, a Nikon P6000 jest kiepski).

Udało mi się wykorzystać starą Nokię E70 wraz z GPSem tej samej firmy. Zainstalowałem aplikację, która zapisuje przebytą trasę w formacie GPX - ten rodzaj zapisu nas najbardziej interesuje. Darmowa aplikacja o nazwie PhotoGPSEditor dopisuje współrzędne do zdjęć bez większych problemów (JPGi - do plików RAW już gorzej). Niestety noszenie GPSa, dwóch telefonów i aparatu to niewygodna sprawa.

(...)

Przeczytaj cały artykuł: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Geotagging, a Mac

#53 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 stycznia 2009 - 14:16

ŚRODA, 14 STYCZEŃ 2009

OS X: Ukrywanie plików - part 1

Każdy z nas ma coś do ukrycia, czy to przed małżonką/mężem, czy też po prostu ważne pliki finansowe, numery kart kredytowych - cokolwiek co nie chcecie, aby było widoczne bez podania hasła.

Pod Windowsami miałem ciekawy programik, który ukrywał katalogi. Dopiero wpisanie hasła w owym programie powodowało pojawienie się ich. Minusem niewątpliwie było to, że wystarczyło z komputera wyjąć dysk i podłączyć go do innego, aby mieć pełny dostęp do tajnych folderów.

Pod OS X mamy dwie ciekawe oraz przede wszystkim darmowe możliwości. Dzisiaj skupimy się na bezpieczniejszej z nich.

(...)

Czytaj całość: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Ukrywanie plików - part 1

#54 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 stycznia 2009 - 18:44

SOBOTA, 17 STYCZEŃ 2009

iPhoto '09 - Places vs. aparaty

iPhoto '09 polega na informacji o współrzędnych zrobienia zdjęcia, które zawarte są w EXIF każdego zrobionego zdjęcia.

Jednak, aby zdjęcie wykonane aparatem od razu miało tzw. geotag to musi mieć wbudowany GPS, które na bieżąco sprawdza swoje położenie i dodaje je do fotografii podczas wciskania spustu migawki.

(...)

Cała reszta dostępna tutaj: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: iPhoto '09 - Places vs. aparaty

#55 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2009 - 14:54

WTOREK, 20 STYCZEŃ 2009

Poradnik: Dodano MBP 17" unibody

Poradnik kupującego nowego Maka został rozszerzony o nowego MacBooka Pro 17" wykonanego w technologii unibody.

Teraz czekamy na nowego Mac Pro, Mini oraz iMac ...

Czytaj: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Poradnik: Dodano MBP 17" unibody

---- Dodano 21-01-2009 o godzinie 14:35 ----
ŚRODA, 21 STYCZEŃ 2009

iPhone: Szybkie znaki (...) - update!

Do artykułu iPhone: Szybkie znaki interpunkcyjne (...) dodałem jeszcze banalną rzecz, o której zapomniałem napisać wcześniej.

Mam nadzieję, że przyda się ...

Czytaj: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: iPhone: Szybkie znaki (...) - update!

OS X: Ukrywanie plików - part 2

W poprzedniej części tłumaczyłem jak stworzyć obraz .dmg, w którym możemy ukryć ważne pliki ...

Tym razem wersja dla mniej wymagających. Jest też znacznie szybsza oraz prostsza.

(...)

Czytaj całość: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Ukrywanie plików - part 2

#56 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 stycznia 2009 - 01:04

PONIEDZIAŁEK, 26 STYCZEŃ 2009

OS X: Trojan w pirackim iWork '09

21 stycznia został odnaleziony trojan dołączony do pirackich wersji iWork '09 krążących po sieciach p2p (torrent, itp.).

Niestety, bezpieczeństwo całego systemu, nawet po usunięciu trojana, stoi pod wielkim zapytaniem w zwiazku z tym, że program ma prawa roota i może modyfikować istniejące oprogramowanie oraz ściągać z netu inne niechciane niespodzianki.

(...)

Czytaj całość: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Trojan w pirackim iWork '09

#57 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2009 - 22:57

OS X: Nazewnictwo vs. Windows

Niektórzy świeży przesiadkowicze mają problemy z zaadaptowaniem się do nowego interfejsu. Szukanie potrzebnych programów, ustawień czy też właściwości może stać się dosyć trudne jeśli trzymacie się kurczowo przyzwyczajeń z Windows.

Sam starałem się słuchać rad starszych kolegów (starszych doświadczeniem) i po prostu nauczyć się wszystkiego od nowa - często po prostu Makowa metoda wykonania jakiejś czynności jest szybsza i prostsza.

Szybkim przykładem będzie uruchomienie jakiejś aplikacji, której często nie mam w Docku: zamiast odrywać ręce od klawiatury to wolę wcisnąć ⌘+Spacja, aby otworzyć Spotlight i wpisać kilka pierwszych literek aplikacji, np: "fire". Potem już wystarczy klepnąć w Enter, aby przeglądarka FireFox się otworzyła.

Ale przydaje się też czasami znać odpowiedniki Windowsowe w OS X.

Windows -- OS X:
Windows Explorer -- Finder
Control Panel -- System Preferences / Preferencje Systemowe
Programs -- Applications / Aplikacje
Shortcut / Skrót -- Alias
Taskbar (dolny pasek) -- Dock
Tray (dolny prawy róg z programami w tle) -- Menulets (górny prawy róg)
Windows Folder / Katalog Windows -- System Folder
Search / Szukaj -- Spotlight
Properties / Właściwości -- Get Info
Gadgets [Vista] -- Widgets

Link do wpisu: http://mac-abc.blogs...vs-windows.html

---- Dodano 10-02-2009 o godzinie 01:01 ----
OS X: Nazewnictwo vs. Windows

Niektórzy świeży przesiadkowicze mają problemy z zaadaptowaniem się do nowego interfejsu. Szukanie potrzebnych programów, ustawień czy też właściwości może stać się dosyć trudne jeśli trzymacie się kurczowo przyzwyczajeń z Windows.

Sam starałem się słuchać rad starszych kolegów (starszych doświadczeniem) i po prostu nauczyć się wszystkiego od nowa - często po prostu Makowa metoda wykonania jakiejś czynności jest szybsza i prostsza.

Szybkim przykładem będzie uruchomienie jakiejś aplikacji, której często nie mam w Docku: zamiast odrywać ręce od klawiatury to wolę wcisnąć ⌘+Spacja, aby otworzyć Spotlight i wpisać kilka pierwszych literek aplikacji, np: "fire". Potem już wystarczy klepnąć w Enter, aby przeglądarka FireFox się otworzyła.

Ale przydaje się też czasami znać odpowiedniki Windowsowe w OS X.

Windows -- OS X:
Windows Explorer -- Finder
Control Panel -- System Preferences / Preferencje Systemowe
Programs -- Applications / Aplikacje
Shortcut / Skrót -- Alias
Taskbar (dolny pasek) -- Dock
Tray (dolny prawy róg z programami w tle) -- Menulets (górny prawy róg)
Windows Folder / Katalog Windows -- System Folder
Search / Szukaj -- Spotlight
Properties / Właściwości -- Get Info
Gadgets [Vista] -- Widgets

Link do wpisu: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac: OS X: Nazewnictwo vs. Windows

#58 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lutego 2009 - 00:48

Gry: SimCity 4

Przeglądając AppStore w poszukiwaniu nowego zabijacza czasu, gdy człowiek siedzi w poczekalni, znalazłem starego dobrego SimCity w wersji iPhone. Wyglądał świetnie i cenę miał niestety odpowiednio wysoką, ale zabrałem się do czytania komentarzy ludzi co już zadecydowali o wydaniu ~40PLN na tą gierkę.

Już po minucie byłem lekko zawiedziony - co drugi wpis dotyczył tego, że aplikacja co chwilę się wykłada na łopatki, że trzeba restartować telefon, aby działała czy też zainstalować jakąś kolejną, która w magiczny sposób oczyszcza pamięć tym samym robiąc więcej miejsca dla budowniczych i burmistrzów. Nie kupiłem. Ale nostalgia pozostała ...

Tak więc postanowiłem odszukać SimCity w wersji Makowej, która nota bene jest dokładnie taka sama jak PC-towa. Nawet nie pofatygowali się dodać rozdzielczości na widescreeny ...

W każdym razie wszystko co zapamiętałem o grze z PC przypomniało mi się tutaj - bardzo wolno działa przy dużych miastach i na minimalnych detalach.

Nie zrozumcie mnie źle - gra jest niesamowita! Tylko kompletnie zabija ją to, że niezależnie ile fps wyciągał mi mój stary pecet w Quake/Unreal/itd. to SC4 ślimaczyło się jak krew z nosa. Crysis już lepiej sobie radził.

Historia powtarza się niestety z Makiem - 2.5GHz Core2Duo, 4GB RAM - wszystko działa w tak powolnym tempie, że wybudowałem jedno miasto, upewniłem się, że budżet jest na plusie i skasowałem całość ...

Jak ktoś wie jak przyśpieszyć SC4 + Rush Hour to zostaw proszę komentarz ...

Link: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac: Gry: SimCity 4

#59 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marca 2009 - 18:34

BLOG ZOSTAŁ PRZENIESIONY NA NOWY ADRES:

Makowe ABC - mac-abc.moridin.pl

Przepraszam z góry za kłopot i zapraszam do updatowania Bookmarków i RSS.

Nowy adres RSS: feed://mac-abc.moridin.pl/feed/

#60 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 marca 2009 - 23:56

Jeśli powyższy feed RSS nie działa to zapraszam do http:// mac-abc.moridin.pl/?feed=rss2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych