Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kłopoty z GeForce 8400/8600M

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#101 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 23 lipca 2008 - 19:11

ja zapłaciłem 8799zł i mój komputer, nie odczytuje płyt (niektóre trzeba wkładać po 2 razy żeby "załapał"), "kopie" mnie prądem, grzeje się i czasem wykrzacza sie grafika, po prostu rewelacja :D rzeczywiście trzeba "Think Different" żeby za tyle kasy kupić cos takiego :D

#102 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 23 lipca 2008 - 19:14

rzeczywiście trzeba "Think Different" żeby za tyle kasy kupić cos takiego :D

Myślę,żę wystarczy mieć Jobsa w swoich szeregach to zacznie Acery na Celeronie za 7k sprzedawać;)

#103 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 23 lipca 2008 - 19:18

ale nawet acery nie kopią prądem urzytkownika :P

#104 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 23 lipca 2008 - 19:20

może to są acery, tylko obudowę dali inną ^^

#105 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 23 lipca 2008 - 19:25

może to są acery, tylko obudowę dali inną ^^

To by dopiero była afera :lol: :lol: :lol:

#106 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 23 lipca 2008 - 19:28

założę się, że linia montażowa apple przebiega niedaleko od linii montażowej acerów hp toshib i innych... chociaż tą apple muszą wyjątkowo zaniedbywać, apple za słabo opłaca wysoko wykwalifikowanych żółtych monterów :-D

#107 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 23 lipca 2008 - 22:02

Witam!! Moze ktos sie orientuje jak teraz wyglada syt.z MBP?

#108 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 23 lipca 2008 - 22:05

eee... przeczytaj ten wątek to bedziesz wiedział, myśle że przez ostatnie kilka minut nic sie nie zmieniło...

#109 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipca 2008 - 22:31

Właśnie pogrillowałem lekko MBP przy WoW - zobaczymy co się będzie działo rano po sleep.

#110 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 23 lipca 2008 - 22:39

Jak cos to pisz tutaj..

#111 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 23 lipca 2008 - 23:40

jeżeli to żeczywiście kwestia temperatur to niezły hardkor bo ani razu nie przekroczyłem na dłużej niż dosłownie kilka sekund 82C na GPU i 75C na CPU, ani nie katowałem go tymi temperaturami przez wiele godzin...

#112 andr3

andr3
  • 15 postów

Napisano 25 lipca 2008 - 13:41

Dołączę do listy narzekaczy chociaż nie wiem czy to nie za dużo jak tyko na problem z kartą. Wasze problemy tak naprawdę przy moim to nic (macbook pro zakupiony w listopadzie 2007). O ile na początku było wszystko ok. To od jakiś 2 miesięcy, praca z tym komputerem to jest po prostu jedna wielka masakra. Komp zawiesza się się średnio 3-4 dziennie. Po przejściu w stan uśpienia i podniesieniu pokrywy szansa na podniesienie się systemu jest jak 1 do 10 czyli w większości przypadków mam czarny ekran i tylko zostaje wyłączenie kompa. Dokładnie wygląda to tak, że po podniesieniu pokrywy coś zaburczy (wiatrak, dysk) ekran jest czarny a po kilku sekundach komp się restartuje. Po włączeniu w 99% przypadkach pokazuje się szary ekran z przyciskiem i każe mi jeszcze raz włączyć i wyłączyć kompa. Bardzo często po takim wł/wył ponownie pojawia się ten ekran i dopiero system uruchamia się nieraz dopiero za 3 razem. Często jest tak, że mimo normalnego wyłączenia systemu komendą wyłącz, pojawia się ten ekran z informacją o restarcie. Często np. podczas pracy po prostu następuje zwiecha i pojawia lizak który po chwili rozwala się na pixele (ikona się "rozjeżdża" domyślam się że to te artefakty). Ale zwiesza się też na wygaszaczu kiedy jest odplona np. tylko przeglądarka. Komp nie jest zajeżdżany, w gry nie gram. Z najbardziej "obciążających" aplikacji jakie używam to vlc (często następuje zmrożenie obrazu, jeszcze słychać dźwiek ale po chwili kaplica). Sprawdziłem pamięć kilkakrotnie programem do testowania (nie pamiętam nazwy ale kosztuje ok. 1,5 dolca czy jakoś tak i podobno jest dobry). Reinstalowałem leosia z update'u i z pełnej wersji. Obecnie właściwie nie mam nic poinstalowane i można powiedzieć że system jest w miarę czysty. Ale bez zmian. Część zleceń leży bo przecież jak mi się to dziadostwo się zwiesiło kilka razy a się akurat zapomniałem i nie zrobiłem save'a przez godzinę a komp akurat się zwiesił to powiedziałem, że pier... nie robie. Pomijając już fakt że zrobiłem się nerwowy bo się cały czas zastanawiam, czy się wieśniak zwiesi czy nie. Hardware test niczego nie wykazuje. W SAD'ie w serwisie był nic nie znaleźli. Więc jak ktoś mi powie co może być przyczyną, to obiecuję że dam na mszę w jego intencji :) Aha, leoś to 10.5.4 (9E17) a mb ma 2,4 mhz i GeForce 8600M GT na pokładzie więc w sumie nie wiem czy to to samo co 8600M ale kto pyta nie błądzi. (sorki za przydługawy post ale musiałem gdzieś przelać swoje frustracje).

#113 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2008 - 14:48

Współczuję. Mi od tamtego czasu nic się nie stało. Ale jednak bardziej podejrzewam AirPort niż kartę.

#114 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2008 - 19:42

Tak czytam sobie ten wątek i myślę... ;) Mam MBP, kupiłem go w UK w lutym. Na początku miałem podobne problemy - po zamknięciu klapy nie podświetlał się ekran, jak chciałem restart, to się nie dało. Zaczęło mnie to trochę wkurzać, bo laptop z XP nie robił takich rzeczy ;) Poczytałem i okazało się, że to przez DoubleCommand :) Zainstalowałem nowszą wersję i od tamtej pory zero problemów. Grać gram w NFS: Most Wanted na Mac OS. Wcześniej na boot camp grałem w Wiedźmina, czasami po kilka godzin. Grzał się niemiłosiernie. I co? I nic. Wszystko jest OK. Czasami martwi mnie tylko, że temp. CPU ma ponad 60 st (tak jak teraz - 66 st), bo firefox, którego tak lubię, jakoś dużo mocy potrzebuje. I jeszcze temp. GPU, gdzie nie gram i nic obciążającego nie robię, ma teraz 73 st (!). Nie da się czegoś z tym zrobić?

#115 andr3

andr3
  • 15 postów

Napisano 25 lipca 2008 - 19:58

Na początku jak go kupiłem, to oczywiście, pierwsze co zrobiłem to zainstalowałem xp'ka przez bootcampa. Grałem w co popadnie. Cal of duty 4 i inne obciążające badziewa. Komp wył na najwyższych obrotach ale chodził. Chociaż jak sobie przypomnę to kilkakrotnie wtedy też się zwiesił. ale generalnie cod4 ukończyłem. Potem był okres względnego spokoju, potem mnie żona zdradziła.. sorry nie to forum ;), ale ostatecznie wszystko się zaczęło sypać po eeprom fix update czy jakoś tak które pojawiło się nie wiem ok 3 miechy temu. A teraz... szkoda gadać. Aby jednak nie było że narzekam na macos i maca jako takie. Po prostu cierpię dlatego, że myśl o wyciągnięciu starego acera i odpaleniu xp'ka mnie po prostu przeraża (odpalenie xp'ka), ale z drugiej strony żonowy lenovo i stary acer jeszcze nigdy nie zawiódł :( a zarabiać na rodzinę trzeba. Kurde a byłem pewien że takie rzeczy to tylko w erze :(

#116 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2008 - 20:10

Hehe... To mój pierwszy Mac, ale wymarzony. Mam nadzieję, że się nie posypie.. Jak na razie żaden update nie zaszkodził.

#117 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 26 lipca 2008 - 01:26

CPU 66C i GPU 72C to nic, to sa zupełnie normalne temperatury może jak na samą przeglądarke to w miare wysokie ale nie ma sie czym przejmować. Procesor wytrzymuje 105 a grafika nie wiem dokładnie ale jak nie nagrzewa sie dużo powyzej 80 to ne ma sie co martwić... Andr3 8600M to to samo co 8600GT, GS itp mówiąc w skrócie, tu chodzi głównie o chip na jakim karta jest zbudowana. Najprawdopodobniej posypała Ci sie właśnie karta graficzna, idz do SADu i zażądaj żeby Ci ja wymienili albo cały komputer, ponieważ nie ma że nic nie znaleźli to ich problem niech daja nowy... aha i byle nie na msze...

#118 andr3

andr3
  • 15 postów

Napisano 26 lipca 2008 - 02:01

OK, mszę możemy wymienić na skrzynkę bronka. Marka do wyboru. Mogę dorzucić breloczek do kluczy. Nówka sztuka, absolutnie nie używany ;)

#119 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 26 lipca 2008 - 08:08

Po około 1,5h gry ekran się zawiesza z tym co na nim ostatnio było i nic nie można zrobić. Pomaga dopiero reset - i potem można znowu grać...(Gram na bootcampie). Podczas pracy na MacOSie nie zauważyłem żadnych problemów

#120 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 lipca 2008 - 08:16

Po około 1,5h gry ekran się zawiesza z tym co na nim ostatnio było i nic nie można zrobić. Pomaga dopiero reset - i potem można znowu grać...(Gram na bootcampie). Podczas pracy na MacOSie nie zauważyłem żadnych problemów

chyba,że tu leży problem, bo ja nie mam Bootcampa i po wybudzeniu po grze nie mam takich problemów (narazie)

#121 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lipca 2008 - 09:24

CPU 66C i GPU 72C to nic, to sa zupełnie normalne temperatury może jak na samą przeglądarke to w miare wysokie ale nie ma sie czym przejmować. Procesor wytrzymuje 105 a grafika nie wiem dokładnie ale jak nie nagrzewa sie dużo powyzej 80 to ne ma sie co martwić...

Hmm.. Skoro tak mówisz :)

Ogólnie właśnie nie podoba mi się, że Firefox jest tak procesorożerny, szczególnie jak są jakieś flashowe elementy (a są prawie wszędzie...). Używam tej samej wersji z tymi samymi wtyczkami na laptopie z XP i jakoś nie ma tych problemów.

PS. Mały OT. W Finderze w ogóle nie działa opcja jabłko + x (czyli wytnij). Nawet w menu Edycja -> Wytnij jest nieaktywne (szare). Why? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam z OT :)

#122 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 26 lipca 2008 - 14:28

Jaka partycja? Czy aby napewno HFS+ a nie NTFS? ;)

#123 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipca 2008 - 13:23

Jaka partycja? Czy aby napewno HFS+ a nie NTFS? ;)

No tak... HFS+. "Wytnij" nie działa mi od początku jak mam laptopa.

Jeśli znasz powód, to może przenieśmy się na priv, żeby nie zaśmiecać wątku?

#124 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 237 postów
  • Skąd3city

Napisano 27 lipca 2008 - 17:05

PS. Mały OT. W Finderze w ogóle nie działa opcja jabłko + x (czyli wytnij). Nawet w menu Edycja -> Wytnij jest nieaktywne (szare). Why? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam z OT :)

Bo w Finderze polecenia Wytnij/Kopiuj/Wklej odnoszą się do nazwy plików czy innych tekstów, a nie do samych plików.

#125 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 27 lipca 2008 - 20:56

A, poczekaj... Wytnij to chyba nie ma :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych