Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kłopoty z GeForce 8400/8600M

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#151 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 lipca 2008 - 12:55

spróbuj odpalic ten link: Substrate, source code : Built with Processing na z 10 min i powiedz do ilu Ci sie nagrzeje grafika.

u mnie potrafi dojść do 80C na GPU i 70CPU i dopiero przy tej temperaturze włączają sie wiatraczki.

---- Dodano 30-07-2008 o godzinie 13:34 ----
czas gry to 15 min ;] po takim czasie mam juz te 80-85C :/

Ok,jak będe w domu wieczorem to potestuje;) i dam znać co i jak;)

#152 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 30 lipca 2008 - 17:54

Już mam 3 lata gwarancji :D Jutro dokładam 4GB ramu i zaczynam gierczyć :P

---- Dodano 30-07-2008 o godzinie 19:30 ----

Użyłem smcFanControl i ustawiłem wiatraczki na 2500rpm zamiast 2000 - myślicie że szybciej mi padną z tego powodu? Czy nie przejmować się? MBP chodzi te parę stopni chłodniej teraz i wolniej się nagrzewa ...

Nie znalazłem w tym programie natomaist możliwości ustawienia szybszego wchodzenia na obroty przy danej temperaturze np. jak osiągnie 60 stopni to mają się kręcić 3000rpm. :(

No to ściągnij ten drugi, Fan Control.

#153 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 lipca 2008 - 18:58

Nie działa ten drugi niestety. Pojawił się komunikat że mam nieodpowiedni system.

#154 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 30 lipca 2008 - 19:20

u mnie działa na 10.5.4.

#155 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 lipca 2008 - 19:55

Już mam 3 lata gwarancji :D.

Jak to zrobiłeś ?? i ile cię to kosztowało??

#156 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 30 lipca 2008 - 20:00

ja ze Stevem jesteśmy na Ty więc zadzwoniłem do niego i przedstawiłem mu sprawę jasno, albo da mi gwarancje na 3 lata albo nie kupie iPhone'a 3G :P A tak a serio to z Cortlandu - i w tym miejscy muszę zaznaczyć, że z tak miłą obsługą jak w warszawskim oddziale jeszcze nigdy się spotkałem, polecam wszystkim ten sklep :)

#157 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 lipca 2008 - 20:00

ja ze Stevem jesteśmy na Ty więc zadzwoniłem do niego i przedstawiłem mu sprawę jasno, albo da mi gwarancje na 3 lata albo nie kupie iPhone'a 3G :P

Jasne;) a tak poważnie:P

#158 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 30 lipca 2008 - 20:05

a kosztowało mnie to chyba 609zł z vatem, ale myśle że warto, nie dość że teraz mam spokojną głowe, to jeszcze sprzedam ten komputer za 2 lata na gwarancji :) Co prawda wolałbym AC ale nie ma mi kto przywieść...

#159 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 lipca 2008 - 20:40

a kosztowało mnie to chyba 609zł z vatem, ale myśle że warto, nie dość że teraz mam spokojną głowe, to jeszcze sprzedam ten komputer za 2 lata na gwarancji :) Co prawda wolałbym AC ale nie ma mi kto przywieść...

To z jakiej firmy masz tą gwarancję?? jak nie z AC??

#160 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 30 lipca 2008 - 20:44

no napisałem że z Cortlandu :)

#161 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 sierpnia 2008 - 15:55

może to są acery, tylko obudowę dali inną ^^

Dużo nie chybiłeś. MBP jest produkowany w zakładach Quanta w tych samych co chyba Lenovo.
Apple nie ma żadnej własnej fabryki.

#162 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 sierpnia 2008 - 22:41

Właśnie siedzie sobie i nagle ekran w moim mbp zrobił się lekko ciemniejszy i pojawiły się pionowe ciemne paski (ledwo widoczne) uruchomiłem ponownie komputer i jest okej - myślicie że to też wina tej karty czy po prostu jakiś chwilowy bug systemu ? pierwszy raz mi sie takie coś pojawiło

#163 adamvet

adamvet
  • 485 postów
  • SkądNorwich, UK

Napisano 02 sierpnia 2008 - 12:15

A ja mam dziwna sytuacje. Jak mam odpalony iTunes to jak go krzyzykiem potraktuje to sie fajnie chowa ale w jego miejscu zostaje biale pole odpowiadajace wlasnie wielkoscia Itunesowi. Musze wtedy wlaczyc go jeszcze raz i dopiero jak go po raz drugi zamkne to mam cala tapete bez bialego kwadrata:( Co to moze byc?

#164 mac_user

mac_user
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2008 - 10:53

a to moje doświadczenie z mbp i kłopot z wyświetlaniem po przebudzeniu komputera (po ok. 30 min. od wybrania w menu Sleep) jeżeli dobrze pamiętam wcześniej oglądałem jakiś film - chyba dvix na VLC

#165 najemnik

najemnik
  • 253 postów
  • Skądursus

Napisano 04 sierpnia 2008 - 13:15

Właśnie siedzie sobie i nagle ekran w moim mbp zrobił się lekko ciemniejszy i pojawiły się pionowe ciemne paski (ledwo widoczne)

mialem to samo
dopiero po maxymalnym rozjasnieniu ekranu przestawaly byc widoczne

ale u mnie jednokrotny restart tez nie pomagal

m.

#166 newburt

newburt
  • 354 postów
  • SkądWawa, NDM

Napisano 04 sierpnia 2008 - 20:40

mac_user mialem dokladnie tak samo, no moze wzorek byl inny ;)

#167 Five

Five
  • 85 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2008 - 23:45

U mnie na razie zdarza się "tylko" czasami problem z włączaniem się monitora po sleepie (w sensie, że się nie włącza, zdarzyło się może 2 czy 3 razy). MBP mam od 3 tygodni. A i dzisiaj po włączeniu WinXP (w celu pogrania sobie of kors :P ) miał jakieś ogromne problemy z wyświetlaniem obrazu, tzn. przy zmianie rozdzielczości ekran wyłączył się. System działał nadal sprawnie, nawet udało mi się go wyłączyć wciskając Alt+F4, potem strzałka w prawo i enter. Stało się to dwa razy pod rząd, restart niewiele dał. Zobaczymy co dalej, w każdym razie nie będę miał w najbliższym czasie czasu by pograć, a na Leopardzie na razie działa jak powinno. W każdym razie osobiście uważam, że największym mankamentem całej tej afery z chipsetami nVidii jest konieczność oddawania komputera do serwisu, co bezpośrednio wiąże się z niemożnością pracowania na nim. Na szczęście mój MBP nie jest jedynym komputerem w domu, więc jakieś zabezpieczenie w razie czego mam, ale... sami wiecie co :/ Pozdrawiam

#168 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 sierpnia 2008 - 23:51

największym mankamentem całej tej afery z chipsetami nVidii jest konieczność oddawania komputera do serwisu

oddać to jeszcze nie problem... problemem jest to, że oni nie mają jak tego naprawić póki co... nawet jak wymienią na nową płytę czy co tam, to może się tak samo zwalić za tydzień... i tak w kółko

#169 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 05 sierpnia 2008 - 12:25

Musieliby montować płyte główna z nowym układem graficznym ;) jakby był lepszy to nawet bym był w stanie dopłacić .

#170 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 05 sierpnia 2008 - 19:39

oddać to jeszcze nie problem... problemem jest to, że oni nie mają jak tego naprawić póki co... nawet jak wymienią na nową płytę czy co tam, to może się tak samo zwalić za tydzień... i tak w kółko

No wlasnie. Przeciez nie moga wymienic w serwisie karty na inna niz GM8600 czyli na taka ktora znowu sie zepsuje.

#171 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 sierpnia 2008 - 22:36

a to moje doświadczenie z mbp i kłopot z wyświetlaniem po przebudzeniu komputera (po ok. 30 min. od wybrania w menu Sleep)

jeżeli dobrze pamiętam wcześniej oglądałem jakiś film - chyba dvix na VLC

Takie coś się dzieje ze złego rozwiązania chłodzenia grafiki.
Coś podobnego widziałem, jak do serwisu przychodziły pecetowe notki z wypasioną, przegrzaną grafą.

#172 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 09 sierpnia 2008 - 22:01

tyle że 8600 nie specjalnie jest wypasiona jedynie przegrzana. Przydało by sie żeby Apple jednak zareagowało, HP i Dell cos tam zrobili... W tym momencie wychodzi podejście do klienta. Apple sie kończy w moich oczach, teraz liczą sie tylko iPod'y, iPhone'y i inne gadżety... Szkoda że nie ma alternatywy, chyba że "hamaki"...

#173 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 sierpnia 2008 - 22:52

chyba że "hamaki"...

sory to już wole normalny pc z linuxem

#174 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 23:02

chyba że "hamaki"...

sory to już wole normalny pc z linuxem

Ciekawe dlaczego?
Założę się, że gdybyś nie wiedział, że to HA-MAC, to sam byś się nie domyślił.

#175 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 09 sierpnia 2008 - 23:28

taa, linuks, zależy co robisz, ja zajmuje sie grafiką i w planach jest jeszcze trochę zabawy muzyką, na linuksa niestety nie uświadczysz żadnych porządnych programów, a PS w planach wiosny nie czyni... linuks jest fajny jak nic konkretnego nie robisz na komputerze no może za wyjątkiem programowania(?). A w Gimpy i inny stuff tego typu nie wierze...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych