Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kłopoty z GeForce 8400/8600M

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#51 danielgola

danielgola
  • 107 postów

Napisano 15 lipca 2008 - 12:45

wiem ze elektronika jest wadliwa i chyba nigdy nie bedzie doskonala, MBP posiadam i z OSX jestem zadowolony, ale za takie pieniadze pekajace obudowy, migoczace matryce, artefakty, pokrzywione obudowy, problem z wyswietlaczem w iphonie /efekt odwroconej czerni dopiero w trzecim telefonie wyswietlacz mialem dobry/takie rwecwy nie moga wchodwic w gre. Ostatnio gdzies bylo ze nowe iPhony maja za zolte wyswietlacze w porownaniu z pierwsza wersja, oczywiscie od razu ludzie z wydziaranym ogryzkiem na lydce odpowiedzieli ze to pierwszy model ma ekran z presyceniem niebieskiego hahahah, Ciekawe dlaczego w moich pierwszych dwoch ifonah tez ekran byl zoltawy, odp bo byl efekt odwroconej cerni. rozwiazanie: nie laduj ciemnych okladek ani kontrastowych zdjec,

#52 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 15 lipca 2008 - 13:03

Ja uzywam najnowszego MBP od ponad 3 miesięcy i nigdy nie było problemu z grafiką.

No to chyba masz zepsutego macbooka, skoro Ci ta karta nie szwankuje!!!

a moim zdaniem po prostu nie obciążasz komputera do tego stopnia żeby były z nim jakies problemy, jak czytam na forum posty w stylu: "mam 92C na grafice więc gram dalej bo komputer w razie czego sam sie wyłączy". Ale tego tez sie nie da sprawdzić, bo jeżeli osoby którym grafika szwankuje nie sprawdzały temp to nie dowiemy sie czy obciążały komputer.

#53 lukullus

lukullus
  • 194 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2008 - 13:24

czyli co? kupować MBP teraz czy nie? bo tak: z jednej strony mówicie, że to plotka, z drugiej każdy skarży się na grzanie się tej karty...

#54 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 lipca 2008 - 13:50

sporo osób używa mbp od dawna i nie są to tylko amatorzy i jakoś nieliczni narzekają więc takie czekanie na nowy model niema sensu.

#55 michalgrafik

michalgrafik
  • 58 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 15 lipca 2008 - 14:35

Witaj, ja dzwoniłem do salonu iSpot i rozmawiałem z kierownikiem, nie ma żadnej wady w nowych MacBook Pro można spokojnie kupować. Ja kupiłem pare dni temu i też teraz martwiłem, że mam wadliwą kartę ale uspokojono mnie że już ten mój nowy nie ma tej karty z wadą. Pozdrawiam

#56 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 15 lipca 2008 - 14:46

A w ogóle to jak ci nie działa pół klawiatury to tez nie jest wada...tek to już bywa... Jeśli producent kart napisał, że karty mają wadę to ja bym raczej mu wierzył niż marketingowcom

#57 martivip

martivip
  • 225 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2008 - 17:48

hmmmm...... ja bym dał na wstrzymanie jestem posiadaczem MBP 2.4 z GF8600GT kupiłem go ponad rok temu, obciążam go na maxa czasami pogrywam :) aż sie nagrzewa do czerwoności :cool: i nic się nie dzieje. Tak więc kupować można sprzęt spokojnie. No chyba że ktoś ma pecha ale to jak z każdym sprzętem.... Ferrari też można kupić wadliwe ;)

#58 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 15 lipca 2008 - 18:19

w iSpotach nic nigdy nie wiedzą (z małymi wyjątkami):P a z tymi zwrotami to też sciema, albo po prostu ludzie odrazu walą do SADu a nie do ispotów. Ogólnie ja bym sie nie przejmował, brałbym obecną wersje i tyle, nowy może miec inne wady i nie wiadomo ile trzeba bedzie czekać.

#59 kle-kot

kle-kot
  • 145 postów
  • SkądCieszyn

Napisano 15 lipca 2008 - 20:47

Mam ostatnią wersję mbp z penrynem i 8600, artefakty przy wybudzeniu standard srednio raz na tydzien, myślałem, że to problem leoparda. Jutro zadzwonię do SAD'u. pozdrawiam swozniak

#60 Krzycho.sun.mac

Krzycho.sun.mac
  • 34 postów
  • SkądBytom

Napisano 15 lipca 2008 - 20:52

Nic dziwnego, że układy są wadliwe. Jeżeli ktoś jest "największym" (czytaj monopolistą), to produkuje coraz większy szajs bo i tak nic innego nie ma. Tylko czekać jak podadzą, że są jakieś problemy z procesorami Intela.

#61 Siemion

Siemion
  • 24 postów
  • SkądSuwałki / Trójmiasto

Napisano 15 lipca 2008 - 22:32

Nic dziwnego, że układy są wadliwe. Jeżeli ktoś jest "największym" (czytaj monopolistą), to produkuje coraz większy szajs bo i tak nic innego nie ma. Tylko czekać jak podadzą, że są jakieś problemy z procesorami Intela.

co prawda to prawda.
Nie tylko monopol ale wyścig "zbrojeniowy" robi swoje (brak nowych kart na rok = brak nowych, większych zysków).

#62 puniek

puniek
  • 21 postów
  • SkądDolny śląsk

Napisano 16 lipca 2008 - 08:34

Wczoraj instalowałem ExpressCard iPlus w MacBoku Pro (model 2007) z kartą 8600M wg instrukcji stąd:
http://www.myapple.p...sterowniki.html

Po zainstalowaniu sterownika i po włożeniu modemu do slotu podświetlanie ekranu zgasło... komputer działał, ale nie można było niczego dostrzec co dzieje się na ekranie - pozostało jedynie przytrzymanie guzika Power i shutdown... po restarcie ekran podświetlony był już normalnie.

Modem działa - także póki co - to jedyny przypadek zgaśnięcia podświetlenia ekranu jaki do tej pory zaobserwowałem.

u mnie jest to samo w mbp i jedynym ratunkiem jest wyłączenie kompa

#63 sliwek1976

sliwek1976
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lipca 2008 - 12:58

u mnie jest to samo w mbp i jedynym ratunkiem jest wyłączenie kompa

no wlasnie... u mnie jest dokladnie tak samo... dopero wyl/wl kompa pomaga. szit.

#64 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 lipca 2008 - 14:17

a u mnie nic się o dziwo nie dzieje a karta jest codziennie katowana na maxa ;-)

#65 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 16 lipca 2008 - 18:28

Gdzieś ktoś na forum krzyczał że ATI rulez i wyśmiewał nvidie i tak żeby sprowadzić go na ziemię chciałbym dodać że krążą plotki, że problem ten dotyczy także kart ATI, bo korzystali z tego samego kooperanta co Nvidia, ale nic więcej nie wiem.

---- Dodano 17-07-2008 o godzinie 00:48 ----
btw napisałem do Apple w sprawie tych kart, ciekawe czy mi odpiszą :)

#66 najemnik

najemnik
  • 253 postów
  • Skądursus

Napisano 18 lipca 2008 - 17:25

a co macie na mysli piszac testuje karte na maxa?

#67 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 18 lipca 2008 - 17:32

Całe szczęście dla mnie, że problem dotyczy tylko wersji mobilnych!

#68 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 18 lipca 2008 - 17:41

---- Dodano 17-07-2008 o godzinie 00:48 ----
btw napisałem do Apple w sprawie tych kart, ciekawe czy mi odpiszą :)

Daj nam znać jak dostaniesz odpowieć od Jobsa;)

#69 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 18 lipca 2008 - 21:39

a co macie na mysli piszac testuje karte na maxa?

zapewne chodzi o kilku godzinne granie w nowe gry, obróbka wideo etc. wszystko co obciąża i nagrzewa kartę...

---- Dodano 18-07-2008 o godzinie 22:47 ----

Daj nam znać jak dostaniesz odpowieć od Jobsa;)

No więc dzwonił do mnie Jobs, powiedział żeby sie nie martwic bo w MBP tak naprawdę nie ma żadnego gf 8600, tłumaczył, że to tylko chwyt marketingowy, naprawdę ładują tam to samo co do MB tylko ze zmienioną nazwą, a nowych gier nie robią żeby się nie wydało...

Tu oficjalne stanowisko nvidi NVIDIA oficjalnie o kłopotach z awariami :: ITbiznes.pl

"Problem dotyczy bardzo niewielkiego procenta dostarczonych chipsetów dla notebooków a jego wystąpienie zależy od określonej kombinacji środowiska operacyjnego, konfiguracji oraz modelu sprzętu."

Tja, a pechowa konfiguracja to gf8600 w notebooku z windowsem lub mac os x na pokładzie :D

#70 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 18 lipca 2008 - 22:01

zapewne chodzi o kilku godzinne granie w nowe gry, obróbka wideo etc. wszystko co obciąża i nagrzewa kartę...

---- Dodano 18-07-2008 o godzinie 22:47 ----

No więc dzwonił do mnie Jobs, powiedział żeby sie nie martwic bo w MBP tak naprawdę nie ma żadnego gf 8600, tłumaczył, że to tylko chwyt marketingowy, naprawdę ładują tam to samo co do MB tylko ze zmienioną nazwą, a nowych gier nie robią żeby się nie wydało...

Tu oficjalne stanowisko nvidi NVIDIA oficjalnie o kłopotach z awariami :: ITbiznes.pl

"Problem dotyczy bardzo niewielkiego procenta dostarczonych chipsetów dla notebooków a jego wystąpienie zależy od określonej kombinacji środowiska operacyjnego, konfiguracji oraz modelu sprzętu."

Tja, a pechowa konfiguracja to gf8600 w notebooku z windowsem lub mac os x na pokładzie :D

No to myślę,że uspokoiłeś wszystkich nowych nabywców MB Pro;)

#71 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 22 lipca 2008 - 12:53

no więc dziś mój MBP dołączył do grona "sprawnych inaczej"... :/

#72 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 22 lipca 2008 - 13:03

no więc dziś mój MBP dołączył do grona "sprawnych inaczej"... :/

Co ci się dzieje????

#73 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 22 lipca 2008 - 13:07

eh, zostawiłem na noc włączony komputer, bez obciążenia, wygasiłem ekran i poszedłem spać, rano wybudzam komputer a tu same artefakty, nie pomogło nic poza restartem.

---- Dodano 22-07-2008 o godzinie 14:10 ----

moj MBP po obudzeniu ma problemy czasem z odswiezaniem obrazu, a raz nawet pojawily mi sie szare krzaki na full screen

Mam te same efekty o których pisaliście. Kilka razy musiałem resetować komputer bo ekran się nie włączył po obudzeniu. Raz też miałem pikseloze jakby random.
Mam nadzieję, że to chociaż softem załatają, bo nie widzi mi się oddawać kompa i czekać na wymianę z 2 tygodnie.

tak więc problem znany...

#74 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 22 lipca 2008 - 13:12

eh, zostawiłem na noc włączony komputer, bez obciążenia, wygasiłem ekran i poszedłem spać, rano wybudzam komputer a tu same artefakty, nie pomogło nic poza restartem.

To współczuje:( u mnie przez 3 miechy nic się nie wydażyło-przynajmniej narazie:rolleyes:

#75 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 22 lipca 2008 - 13:13

żałuje że nie zrobiłem zdjęcia, ale się spieszyłem rano :/ Ja swojego kupiłem 2 kwietnia, więc dużo starszy nie jest :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych