Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mobile Me - co dostajemy za $99?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
211 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 11 lipca 2008 - 16:02

[articleindexsmall]http://farm4.static.flickr.com/3263/2682127050_7a0cab3349_o.jpg[/articleindexsmall]
[NEWSHUGE]http://img89.imageshack.us/img89/8138/92843299if4.jpg[/NEWSHUGE]
Dzisiejszego dnia oficjalnie wystartował nowy serwis Mobile Me znany wcześniej jako .Mac (dot Mac). O zmianach pisaliśmy w poprzednich newsach. Do naszych rąk trafia więc konto pocztowe w domenie me.com, książka adresowa, galeria zdjęć i iDisk o pojemności aż 20GB. Pojemność konta została powiększona dwukrotnie – poprzednio do dyspozycji mieliśmy 10GB. Apple nadal udostępnia wersję trial tej usługi, która trwa 60 dni. Uwaga! Do tej pory korzystanie z wersji trial było całkowicie darmowe, w raz premiera Mobile Me trzeba zapłacić pełną sumę, czyli $99. Po upływie 60 dni zostaniemy zapytani przez Apple czy nadal chcemy korzystać z usługi, czy pragniemy zrezygnować z konta. Jeśli wybierzemy druga opcję $99, które wpłaciliśmy przy rejestracji zostaną nam zwrócone.

Dołączona grafika

Funkcje, czyli co dostajemy za $99.

Interfejs został całkowicie zmieniony, teraz nawiązuje on do pozostałych produktów Apple – komputerów iMac, Macbook Air. Przy próbie logowania wita nas nowy ekran powitalny, który prosi nas o podanie loginu i hasła użytkownika.

Dołączona grafika

Po wpisaniu odpowiednich danych ukazuje się naszym oczom panel główny Mobile Me. Cały serwis został zaprojektowany tak, by przypominał on aplikacje uruchamiane bezpośrednio na naszym komputerze, zaś sam wygląd nawiązuje do Mail, Photo czy Aperture. Trzeba przyznać, że interfejs użytkownika jest bardzo ładny, przejrzysty i nie powinien sprawiać kłopotów zarówno dotychczasowym użytkownikom jak i nowym osobom, które zdecydowały się na zakup Mobile Me.
Po zalogowaniu naszym oczom ukazuje się w pierwszej kolejności iDisk. Jak wspomniałem wcześniej do naszej dyspozycji zostało oddane 20GB przestrzeni na serwerze. Powierzchnię możemy zarządzać w dowolny sposób, przydzielając odpowiednią ilość miejsca na skrzynkę pocztową, pliki, galerię zdjęć. iDisk wygląda identycznie jak okno Findera w Mac OS X. Mamy tu domyślne katalogi: zdjęcia, pliki, filmy. Identycznie jak na komputerze możemy dodawać nowe foldery i udostępniać je w sieci czyniąc z nich foldery publiczne do których dostęp będzie miał każdy internauta lub wybrana przez nas osobą.

Dołączona grafika

Mail
Kolejnym elementem jest Mail. Wyglądem niczym nie różni się on od systemowego Mail w Mac OS X Leopard. To samo okno podzielone na bloczki. Po prawej stronie mamy foldery: skrzynka odbiorcza, elementy wysłane, kosz. Możemy oczywiście dodawać kolejne foldery i skrzynki.

Dołączona grafika

Książka adresowa jest taka sama jak ta znana nam w OS X. Dzięki synchronizacji konta Mobile Me z komputerem wszystkie kontakty zostają automatycznie przeniesione na konto. Działa to także w druga stronę. Jeśli dodamy kontakt przez Mobile Me ten automatycznie pojawi się na naszym komputerze.

Dołączona grafika

Kalendarz. Powtórzę raz jeszcze to co napisałem wcześniej. Posiada on pełna synchronizację z naszym komputerem i telefonem iPhone. Synchronizacja działa w dwie strony zaś interfejs kalendarza podobnie jak poprzednio opisywane funkcję wygląda identycznie jak ten systemowy czy kalendarz który można znaleźć w iPhone.

Dołączona grafika

Galeria zdjęć – żadnych większych zmian nie przeszła i w sumie jest to ta sama galeria którą znamy w .Mac. Nadal mamy możliwość publikowania zdjęć w internetowej galerii, którą możemy udostępnić wszystkim lub wybranym osobom. Galeria posiada pełna synchronizację. Na uwagę zasługuje jedna bardzo ciekawa opcja. Posiadacze iPhone mogą wysyłać zdjęcia zrobione telefonem na konto Mobile Me. Po wysłaniu zdjęcia, jest ono automatycznie dodawane jest do galerii. Również z iPhone możemy przeglądać zawartość naszej internetowej galerii - piękne prawda?

Dołączona grafika

Panel konfiguracyjny – został całkowicie przebudowany i wraz z premierą Mobile Me został rzecz jasna wzbogacony o nowe funkcje. Mamy tu takie opcje jak przydzielanie quoty na naszym koncie. Możemy decydować ile megabajtów lub gigabajtów ma liczyć nasza skrzynka pocztowa i iDisk. W panelu opcji znajduje się sekcja, która w bardzo prosty sposób pomoże nam podpiąć własną domenę. W kolejnej zakładce mamy możliwość zmiany hasła czy przedłużenia subskrypcji Mobile Me. Wszystko to co jest niezbędne i co powinno być do poprawnej i komfortowej pracy.

Dołączona grafika

Podsumowanie.
Opisując wszystkie przedstawione opcje, korzystałem z systemu operacyjnego Microsoft Windows XP z SP3 i przeglądarką Firefox 3. Z przykrością muszę stwierdzić, że działanie Mobile Me pod systemem Windows jest koszmarem. Serwis działa bardzo wolno, występują kłopoty z zalogowaniem się na konto, po kilku minutach zdarza się, ze zostajemy wylogowani. Według informacji podanych na witrynie Mobile Me do poprawnej współpracy wymagany jest system Windows XP/Vista z przeglądarką Firefox 2 lub 3, albo Internet Explorer 7. Przeglądarka Opera nie jest obsługiwana, szkoda. Po przesiadce na Mac OS X Leopard 10.5.4 wszystko działa bardzo płynnie, a praca z Mobile Me jest czystą przyjemnością. Nie odnotowałem żadnych problemów opisywanych powyżej, które występowały na Windowsie. Czym jest to spowodowane? Nie mam pojęcia. Być może Apple musi jeszcze popracować nad działaniem serwisu i współpracy z systemami Windows. Nie wykluczone także, że to pojedynczy przypadek i inne osoby nie będą miały takich problemów.

Czy warto wydać pieniądze na Mobile Me? Uważam, że tak, ale nie w Polsce. Cena w naszym kraju jest stanowczo zawyżona. Gdyby kosztował Mobile Me tyle co w USA… Co dostajemy za $99? Otrzymujemy w zasadzie wszystko co potrzeba każdej osobie, która korzysta z Internetu. Szybkie konto do którego mamy dostęp także z naszego iPhone. Dość sporą powierzchnię na pliki, galerię zdjęć i kalendarz również współpracujący z telefonem. Jeśli ktoś do tej pory używał podobnych rozwiązań i męczy go fakt, że dotychczasowe usługi nie są zgromadzone w jednym miejscu to Mobile Me będzie doskonałym wyborem.

#2 SweepeRpl

SweepeRpl
  • 196 postów

Napisano 11 lipca 2008 - 16:05

Straaaaaaasznie wolno dziala poki co i timeoutuje co chwile ;/ No i 79 EUR = 396zl wg Apple.. :/

#3 newburt

newburt
  • 354 postów
  • SkądWawa, NDM

Napisano 11 lipca 2008 - 16:09

Moim zdaniem przesadzasz z ta szybkoscia, w domu na OS X/Safari dziala mi tak samo wolno jak w pracy na Windows XP/Explorer 7. Te wylogowania, to jak sadze nie do konca jeszcze dopracowana usluga. :)

#4 SweepeRpl

SweepeRpl
  • 196 postów

Napisano 11 lipca 2008 - 16:15

Hehe, postanowilem sprobowac pobawic sie tym pod Safari zamiast FF3 (obie przegladarki na XP) to Safari sie zawiesilo w momencie jak chcialem wejsc w swoja galerie.. ;D I wisi juz ze 3 minuty. A strona pod FF3 nie reaguje na zadne klikniecia, ale przynajmniej moge sobie w innych zakladkach dzialac. ;) GG. No ale moze to sa problemy jak sie ma calkiem pusty profil i sie nie zsynchronizowalo jeszcze z niczym?

#5 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2008 - 16:28

Faktycznie wolno działa. Trzeba poczekać aż się rozkręci usługa.

#6 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 11 lipca 2008 - 17:11

'to popranej' - DO POPRAWNEJ 'wybranym osobą' - WYBRANYM OSOBOM taka mała uwaga :)

#7 loopez

loopez
  • 250 postów

Napisano 11 lipca 2008 - 17:14

w pracy lacze sie z internetem przez proxy - synchronizator mobileme nie laczy sie z serwisem. wywala sie na nie mozliwosci polaczenia. napisalem do supportu - zobacze co odpisza.

#8 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 11 lipca 2008 - 17:18

'to popranej' - DO POPRAWNEJ
'wybranym osobą' - WYBRANYM OSOBOM

taka mała uwaga :)

Dziękuje za uwagę, poprawione.

#9 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2008 - 18:11

A kiedy zmienią się ikony iDisku oraz .Mac w preferencjach systemowych?

#10 SebolNowy

SebolNowy
  • 273 postów

Napisano 11 lipca 2008 - 18:18

A kiedy zmienią się ikony iDisku oraz .Mac w preferencjach systemowych?

No wlasnie, okazuje sie ze u niektorych juz sa zmienione. Byl update na stronie Apple ale... bardzo szybko zniknal i nie mozna go teraz nigdzie znalezc

#11 cyphelf

cyphelf
  • 44 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2008 - 18:24

Próbowałem założyć konto trial ale Apple mnie niestety niemiło zaskoczyło. W regulaminie napisali, że podczas rejestracji karta zostanie obciążona kwotą o równowartości $1 w celu sprawdzenia karty. Nie wiem jakiego kursu waluty używają, ale chcieli obciążyć kartę kwotą 121 EURO (!!!) - stąd pewnie 396zł o których pisał SweepeRpl. W formularzu podali informację że obciążą kartę kwotą 79Euro, ale dopiero po dwóch miesiącach więc to tymbardziej dziwne. Mam nadzieję że to błąd który poprawią, bo póki co takie coś można nazwać próbą oszustwa :/ Napisałem do supportu, ciekawe jak to rozwiążą. Ps. Jeszcze mam pytanie do autora artykułu: gdzie znalazłeś informację o tym, że należy zapłacić za konto MobileMe, a po rezygnacji w ciągu 60 dni kwota zostanie zwrócona?

#12 unique|tom

unique|tom
  • 64 postów
  • Skądz drugiego piętra

Napisano 11 lipca 2008 - 18:45

no wlasnie tez nie rozumiem skad ta informacja o trialu platnym na wstepie...

#13 Zirian

Zirian
  • 3 postów

Napisano 11 lipca 2008 - 18:54

Mysle, ze pare rzeczy trzeba wyjasnic:

1. Serwis MobileMe nie dziala jeszcze. A przynajmniej nie w pelni. Wg oficjalnego ogloszenia Apple:

MobileMe web applications not yet available.
The MobileMe transition is underway but is taking longer than expected. While core services such as desktop mail, iDisk and sync are available, the new MobileMe web applications are not yet online. Thank you for your patience as we complete the upgrade.

Taki komunikat mozecie przeczytac kiedy sprobujecie wejsc na stary adres .Mac [url]http://www.mac.com[/url] (wiem, ze adres stary ale w momencie kiedy dziala chwilowo MobileMe dzialalo prawidlowo przekierowanie na [url]http://www.me.com)[/url]. Zagraniczne serwisy takze to odnotowaly i wg. niektorych z nich to jest jedna z najwiekszych porazek dzisiejszego dnia. Ja potrafie sie w zalogowac na MobileMe ale system nie pokazuje mi update'u systemowego, a sam serwis rzeczywiscie dziala powoli. Dodatkowo ze stron Apple nie ma nigdzie linkow kierujacych na strone logowania (a przeciez przy .Mac'u takowe byly np. na stronie informacyjnej dot. uslugi). Pozostaje wiec czekac, az sie z tym uporaja i w koncu to ruszy.

2. Platnosci nie sa pobierane przy koncie trial, a dane ktore podacie przy rejestracji zostana uzyte pozniej po zakonczeniu okresu testowego. Z jednej strony daje to jakas kontrole nad zakladanymi kontami, ze nie tworzy sie konta tylko by wyprobowac i zniknac. Moge sie mylic, ale o ile wiem, tak to ma wygladac.

#14 milaszewski

milaszewski
  • 14 postów

Napisano 11 lipca 2008 - 19:19

u mnie me.com dziala, ale ogolnie rzecz biorac to jest to samo co .mac czyli w porownaniu z google: wolne, niefunkcjonalne i wkurzajace konto google zjada me.com na sniadanie, a jest darmowe

#15 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 11 lipca 2008 - 19:39

u mnie me.com dziala, ale ogolnie rzecz biorac to jest to samo co .mac
czyli w porownaniu z google: wolne, niefunkcjonalne i wkurzajace
konto google zjada me.com na sniadanie, a jest darmowe

Uważam, że jest odwrotnie do tego co piszesz. Pomijając kwestię płatne/darmowe to me.com ma więcej tzw." ficzerów" Czy google calendar potrafi wysłać ci informacje na telefon lub więcej niż jeden komputer? czy google oferuje 20GB na pliki? Powiesz, że tak używając wtyczki z konta pocztowego można mieć iDisk, ale czy jest to legalne tzn. zgodne z regulaminem użytkowania gmail Google? Nie. jest także Picassa z funkcjami identycznymi jak me.com, ale nie ma tej jednej funkcji, czyli współpracy z telefonem. Usługi dostarczane przez google są tylko półśrodkami.

Oczywiście, nie mówię że google to dno. Używam gmail jako głównego konta pocztowego i uważam, że nie ma sobie równych. Pozostałe rozwiązania, które proponuje google nie są przeze mnie wykorzystywane.

#16 loopez

loopez
  • 250 postów

Napisano 11 lipca 2008 - 21:11

pomijajac kwestie ze me.com chyba ze dwa razy dzialalo jak trzeba. niech sie rozkreci. na przyklad nie mam pojecia jak od czego zalezna jest ikonka w panelu "mobileme synchronizacja". gdzie sie sciaga ta aplikacje jak nie zainstaluje sie na komputerze.. jakos to takie chaotyczne jest.. i poki co mulowate - co prawda szybciej niz wczoraj dziala ale nadal hmmm.. "to nie to"

#17 piopawlu

piopawlu
  • 196 postów
  • SkądStockholm, SE

Napisano 11 lipca 2008 - 21:15

Trial jest darmowy, kwota nie powinna być pobierana, a jedynie blokowana na kilka dni w zależności od banku. Jeżeli blokada zamieni się w obciążenie, można składać reklamacje, ponieważ nie było o tym mowy w regulaminie. To że Apple 'sprawdza' naszą kartę na ~400PLN bardzo mi się nie spodobało, tym bardziej, że w dalszym ciągu nie mogę się zalogować na stronie www, gdyż uparcie twierdzi, że user/pass nie pasują.. Oczywiście są poprawne, bo w systemie wpisałem i działają okej..

#18 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2008 - 21:21

Na FF2 działa mi bardzo wolno. Chociaż przyznam że coraz szybciej z każdą godziną. Jeśli ta usługa będzie miała prędkość GMail to biorę ją ze względu na kontakty i synchronizację (oczywiście dopiero jak zainstaluję 2.0 na iPhone'ie).

---- Dodano 11-07-2008 o godzinie 22:22 ----
PS. Nie działają mi powiadomienia na maila o nowych odpowiedziach pomimo że mam ustawione.

#19 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2008 - 22:44

W końcu się udało, SU wykrył update dla MobileMe...

#20 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 11 lipca 2008 - 22:49

Pomijając te wszystki trudności itp. Nie jest to warte dla mnie 99$

#21 milaszewski

milaszewski
  • 14 postów

Napisano 12 lipca 2008 - 00:23

Uważam, że jest odwrotnie do tego co piszesz. Pomijając kwestię płatne/darmowe to me.com ma więcej tzw." ficzerów" Czy google calendar potrafi wysłać ci informacje na telefon lub więcej niż jeden komputer? czy google oferuje 20GB na pliki? Powiesz, że tak używając wtyczki z konta pocztowego można mieć iDisk, ale czy jest to legalne tzn. zgodne z regulaminem użytkowania gmail Google? Nie. jest także Picassa z funkcjami identycznymi jak me.com, ale nie ma tej jednej funkcji, czyli współpracy z telefonem.

iDisk jest ok, ale w tej cenie mozna miec przestrzen 500GB.
Google Calendar wysyla powiadomienia na telefon w postaci wiadomosci tekstowej np. godzine przed danym wydarzeniem.
Google Calendar moze wyslac informacje na wiecej niz jeden komputer, bo oprocz wiadomosci tekstowych moze wyslac takze email.
Google ma wbudowany chat.
I przede wszystkim poczta - gmail funkcjonalnie pozwala znacznie lepiej radzic sobie z organizacja poczty i sledzeniem wielokrotnej wymiany maili z wieloma osobami na jeden temat

#22 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 12 lipca 2008 - 02:54

Moim zdaniem gmail zjada pocztę me.com na śniadanie. Inne funkcje pakietu są lepsze niż te od google (20GB, synchronizacja z mac'iem, hosting zdjęć) ale cena jest dla mnie zbyt wysoka.

#23 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 12 lipca 2008 - 03:44

Dla przeciętnego amerykanina(czy człowieka tutaj mieszkającego) to kilka godziń pracy. Dla niektórych godzina. Więc o co kaman? Apple to USA, tak było, jest i będzie. Wszystko jest dyktowane pod zapotrzebowanie amerykanów, a że Apple poszło do innych części świata to chyba przypadek, no może chęć zarobienia większych pieniędzy, ale i tak wszystko obraca się wokół hameryki. Więc 99 baków na rok to mało, średnio 8$ na miesiąc, a że w Polsce jest tam 400 czy 500pln to who cares? Stefana to nie ruszy, że nikt z Polski nie kupi. On się martwi tylko swoją ameryką i chyba to mu wystarcza. Te polskie ispoty czy sady czy jak im tam to tak na siłę, sztucznie, robienie biznesu na mega cenach z kosmosu itd a serwis mega "super". Sprzęt wyłazi z serwisu brudny, połamany, porysowany, pokradzione części. Autentyczne przypadki ludzi opisujących swoje przygody z isource, wystarczy pogrzebać w necie.

#24 p44pl

p44pl
  • 220 postów

Napisano 12 lipca 2008 - 04:25

placic za cos co nie dziala, typowe podejscie korporacji.

#25 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 12 lipca 2008 - 07:06

W końcu się udało, SU wykrył update dla MobileMe...

A ja niestety nie mam takowej aktualizacji jak to zrobiłeś że ci się ona pojawiła??:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych