Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 24'' to badziew jakich mało...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#26 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 13:16

6,

przykro, że użytkownik wydający sporo pieniędzy może przypadkowo nabyć slaby egzemplarz produktu z serii. Niestety, dotyczy to coraz większej ilości produktów, nie tylko firmy Apple.

Trzeba tu przypomnieć, że kiedyś Maki były zbudowane jak Rolls Royce. Solidnie, niezawodnie, na najlepszych, dedykowanych komponentach wyselekcjonowanych z dłuższych serii.

Niestety - ceny tych komputerów były ASTRONOMICZNE. Za LC475 w 1995 roku zaplaciłem ekwiwalent dzisiejszych 5000 PLN. A to i tak pikuś. PB5300 full wypas kosztował w USA 5000 USD. Nie mówiąc nic o wcześniejszych modelach Apple bijących rekordy cenowe w tamtych czasach.

Jednak, pod presją rynku, Apple radykalnie obniżyło ceny i co za tym idzie, jakość swoich produktów. A więc sprzedają więcej produktu gorszej jakości i nazywają ten produkt "Premium", gdy w rzeczywistości już większość komputerów Apple nie może pretendować do tej kategorii.

Wyjątkiem tu jest już chyba tylko współczesny Mac Pro - jak zuważył Iro i może jeszcze Apple Cinema Display i oczywiście seria zakonczona PowerBooków - moim zdaniem.

#27 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 07 lipca 2008 - 13:22

WSZYSTKIM, KTÓRZY ZASTANAWIAJĄ SIĘ NAD KUPNEM iMac'a 24'' - BADZIEWIA, STANOWCZO TEN POMYSŁ ODRADZAM!!

Dementuję tę bzdurę! iMac 24" to bardzo fajny komputer, a stwierdzenie, że jest badziewiem jest wynikiem frustracji wynikającej z pechowego egzemplarza, który dawno bym już reklamował i żądał wymiany na nowy model po tylu przejściach.

#28 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 14:22

Dementuję tę bzdurę! iMac 24" to bardzo fajny komputer, a stwierdzenie, że jest badziewiem jest wynikiem frustracji wynikającej z pechowego egzemplarza, który dawno bym już reklamował i żądał wymiany na nowy model po tylu przejściach.

"... i żądał wymiany na nowy model po tylu przejściach." - HAHAHA. Dzieki poprawiles mi humor ;-).

#29 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 07 lipca 2008 - 14:24

Wyjątkiem tu jest już chyba tylko współczesny Mac Pro - jak zuważył Iro i może jeszcze Apple Cinema Display

Nie no, bez jaj, ACD to mierne matryce w ładnej obudowie alu. Im większa matryca tym więcej kłopotów.

---- Dodano 07-07-2008 o godzinie 13:27 ----

...który dawno bym już reklamował i żądał wymiany na nowy model po tylu przejściach.

Taa, w Polsce. "Ja tu jestem kierownikiem tej szatni, nie wymienimy Panu tego maka i co nam Pan zrobi?" albo "cham się uprze i mu daj, no skąd wezme jak nimam?".

#30 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 14:38

Nie no, bez jaj, ACD to mierne matryce w ładnej obudowie alu. Im większa matryca tym więcej kłopotów.

Oj to niedobrze...myślałem, że chociaż ACD jest ok

Taa, w Polsce. "Ja tu jestem kierownikiem tej szatni, nie wymienimy Panu tego maka i co nam Pan zrobi?" albo "cham się uprze i mu daj, no skąd wezme jak nimam?".

Dokladnie tak. Niestety częściej niż rzadziej można nadziać się na takie gadki.

#31 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipca 2008 - 14:47

Dementuję tę bzdurę! iMac 24" to bardzo fajny komputer, a stwierdzenie, że jest badziewiem

Oczywiście, że to jest fajny komputer - jak większość produktów Apple. Zależy tylko, co rozumieć przez słowo "fajny". Design jest na pewno na wysokim poziomie, cena zresztą też. System operacyjny niezgorszy. Problem w tym, że coraz częściej niska jakość podzespołów odstaje od wyobrażeń, jakie wielu ludzi ma na temat produktów firmy Apple. Obawiam się, że wielu klientów może dojść do smutnego wniosku: "Nie wszystko złoto, co się świeci".

dawno bym już reklamował i żądał wymiany na nowy model po tylu przejściach.

Rzeczywiście zabawny pomysł w polskich realiach.

#32 gluepl

gluepl
  • 138 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 15:27

od początku grudnia jestem szczęśliwym posiadaczem iMaca C2D 20'' i nie mogę powiedzieć złego słowa o tym modelu i o całej firmie. Jeśli miałbym kupić jeszcze jeden komputer na pewno był by to iMac.

#33 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 17:23

Jak na razie mam PB17" ze schrzanioną matrycą, zobaczymy, jak będzie działał iMak ;)

#34 pk5

pk5
  • 93 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 lipca 2008 - 19:25

cóż..nie wiem czy to dobre meijsce na to pytanie..ale tak szacunkowo (pomijajać kwestię czy wyjdzie, czy nie wyjdzię) to klepeij kupić maca mini po ewentualnym update w tym roku, czy lepeij ten stary model, zapłącić tyle samo za mniej ramu, słabszy procesor itp... ? czy sądzicie ze obecna edycja maca mini jest dobrze dopasowana i złozona? i ewentualnie następna moze być już o wiele gorszej jakosci? 9pomijamy czy będzie update czy nie) Pozdrawiam :)

#35 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 10 lipca 2008 - 20:48

nie dobre miejsce na to pytanie...

#36 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 11 lipca 2008 - 14:33

No bo nie rozumiecie, ze tu nie chodzi o to, ze kazdy iMac ma nie dzialac. Nie ma takiej formy ktora w 100 % robi buble. Takze marudy ze wam dziala itd - dajcie sobie na wstrzymanie. To tak jak z samochosami, rankingi usterkowosci nie poelgaja na tym ze sie dzieli firmy na te ktorym zaden samochod nie wychodzi i takie, ktorym wszystkie dzialaja bez zarzutu. Tylko sie oblicza liczbe awarii na powiedzmy tysiac samochodow. Chodzi o to, ze procentowo coraz czesciej u Apple trafiaja sie knoty. Kiedys bylo zdecydowanie mniej wpadek Apple. Teraz bardzo wyraznie widac, ze Apple idzie na fali marki ale mocno spadla jakosc ich produktow: niedorobki, niechlujstwo, tandetne materialy. Tylko ceny sa w normie.

#37 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 postów
  • SkądKraków (PL)/ Haifa (IL)

Napisano 17 lipca 2008 - 06:11

Ja posiadam • iMac 24" • 3.06GHz Intel Core 2 Duo • NVIDIA GeForce 8800 GS z 512MB GDDR3 • 1TB Dysku Twardego • powiększenie pamięci o 4 GB (dwa moduły 2 GB) • Klawiatura bezprzewodowa Apple • Bezprzewodowa mysz Mighty Mouse czyli mówiąc w skrócie ten z najwyższej półki i nie mam powodów do narzekania nic sie nie psuje nic nie zawodzi pracuje wręcz wyśmienicie czego nie moglem odczuć na PC Time Capsule spisuje sie świetnie co jest kolejna zaleta, fakt faktem mój iMac został zakupiony w stanach wiec możliwe ze tylko do polski (jako kraju jak to amerykanie określają 3-ciego świata) wysyłają wadliwe buble from China. Jedyna wada a może nie wada to to ze wystarcza 2 przyssawki by wyciągnąć szybę z hmm monitora. Dopytywałem w USA w Apple Shop czym to jest spowodowane i czy to nie jakaś wada, wytłumaczyli mi to tym ze jest to zrobione specjalnie by móc łatwiej wymienić tą szybkę gdyby pękła (moim zdaniem w serwisie powinni o to zadbać a nie Zosia samosia zrobi sama)

#38 JARIK

JARIK
  • 323 postów

Napisano 17 lipca 2008 - 09:46

Mam mnóstwo sprzętu Apple - jeszcze żadno z posiadnych urządzeń mnie nie zawiodło (odpukać na wszelki wypadek). Mam też rzeczonego iMaca 24' - jest po prostu rewelacyjny !!! Rozumiem autora tego wątku, który ma złe doświadczenia - niestety, jak większość ludzi ocenia rzeczywistość przez pryzmat tych właśnie negatywnych doświadczeń. Ja na pewno nie zamieniłbym się teraz na żaden inny komputer :)

#39 Wookasch

Wookasch
  • 306 postów
  • SkądBerlin

Napisano 17 lipca 2008 - 19:20

Jako posiadacz iMaca 20" musze bronic tej maszynki (a fanboyem Apple nie jestem). Poza okropnym glossy jest to komputer zdecydowanie warty swej ceny.

#40 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 17 lipca 2008 - 19:37

Też jestem posiadaczem tego Mac'a. Jest bardzo zadowolony. Jedyne co mnie martwi to twardy dysk Hitachi. Ale swego czasu miałem dysk Samsunga o którego jakość bardzo się martwiłem i też mnie nie zawiódł. Uważam także, że można trafić na naprawdę 'gorszy' egzemplarz wszystkiego co jest robione ludzkimi rękoma i pech może go nam przyprowadzić do domu. Wymieniłbym taki egzemplarz i koniec. Fakt, że w Polsce robią problemy z serwisem klienta to jest osobny temat rzeka.

#41 swobo

swobo
  • 41 postów

Napisano 17 lipca 2008 - 20:49

---- Dodano 06-07-2008 o godzinie 20:40 ----

Dobra... musisz kupić monitor... najtańszy NEC będzie lepszy od tego co ma iMac.

Co z tego, że komp wygląda czadowo i zajmuje mało miejsca, kiedy musisz przez to iść na jakieś żenujące kompromisy w jakości...??!!

Wogóle już olać tę matrycę, ale żeby się dysk zwalił po pół roku... COMMON!!
Najśmieszniejsze, że przez ten czas prawie z niego nie korzystałem, bo leciałem z zewnętrznego po FireWire i qrde akurat jak na chwilę musiałem wrzucić na niego pracę to sie musiał posypać!! Dwa tygodnie pracy poszły się kochać!!

No i co mi zostaje...
THX APPLE!! JESTEŚCIE BOSCY!! DAJCIE CHINIOLOM ŁYŻKĘ RYŻU PREMII!!

oj Stary masz nerwa nie powiem. tak samo jak Ty jestem uzytkownikiem owego iMaca, tak samo jak jeszcze 5 osob z mojego srodowiska (glownie fotgrafowie i osoby zajmujace sie grafika wektorowa) na szczescie nikt nie podziela opinii ktore mozna tu przeczytac podpisane Twoim imieniem.tez bym mial podwyzszony puls gdyby mnie taka sytuacja spotkala, ale nie znaczy to ze cale Apple powinno zwinac interes i dac sobie spokoj z produkca sprzetow. mam gleboka nadzieje ze Twoje problemy ustana i bedziesz mogl sie nadal/w pelni cieszyc swoim zakupem.
apropos premii dla chinczykow.odebralem aluzje ze nie zabardzo sie staraja. dzieki temu ze to wlasnie tam skladane sa sprzety Apple'a stac Cie wlasnie na 24 calowego iMaca alu.
jezeli chodzi o porownanie matryc w iMacu i najtanszym NECu, musisz wzbogacic swoja wiedze na ten temat (moze nawet dla wlasnej satysfakcji)

serwis to inna bajka. tak jak kolega wyzej wspominal w normalnym kraju w takim przypadku wymienia sie cala jednostke.szkoda ze nie w Polsce.

pzdr

#42 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 20 lipca 2008 - 17:44

dzieki temu ze to wlasnie tam skladane sa sprzety Apple'a stac Cie wlasnie na 24 calowego iMaca alu.

Wlasnie dzieki wyzyskowi Chinczykow my,ja,Ty mozemy sobie pozwolic na to.Niestety nie tylko Apple tak robi,ale wszystkie firmy...Niestety...a sobie daja duza marże..

Sory za OT:)

A co do Twoich problemow to po czesci rozmumiem....ale niestety nie znam nikogo podzielajacego Twoja opinie,acz szanuje ja.

#43 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lipca 2008 - 19:01

Powiem tak, dysk nie jest made by Apple, to że się wysypał to nie ich wina, nikt nie produkuje sprzętu który nie ma prawa się zepsuć ;-) Odnośnie martwego pixla - na martwe pixle bzioczą najbardziej na świecie Polacy - wynika to chyba z braku znajomości ograniczeń technologii LCD. Mało tego, mało kto wie że CRT też miały tak zwane martwe pixele, tylko tam nie było ich widać z tego względu że obraz analogowy "pływa", w LCD jest cyfrowo, 1:1 i tu się zauważy pixel, niestety wyprodukowanie matrycy w 100% wolnej od wad jest na chwilę obecną niemożliwe i albo się z tym pogodzicie, albo nie kupujcie LCD (tylko co wtedy innego?). Reasumując - wydawanie opinii na podstawie jednego produktu wadliwego na całość serii jest zgoła, przepraszam za wyrażenie, śmieszne ;-) Mógłbyś tak napisać o Macbook'ach w których notorycznie pęka obudowa. Kurz dostaje się, ale tylko z tego względu, że musieli Ci źle szkiełko założyć, możesz z resztą je łatwo wyjąć i przetrzeć matrycę. Co do równomierności podświetlenia - nie spodziewaj się cudów na matrycy panoramicznej (bardzo trudno jest na takowej uzyskać równomierne podświetlenie) w wyświetlaczu klasy domowej. To nie jest monitor referencyjny przeznaczony do kontroli koloru... ;-)

#44 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 lipca 2008 - 19:41

PrzemoPro - bravo ;)

#45 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 20 lipca 2008 - 23:17

Przekonaliście mnie - iMac jest świetny! Już mi nawet przestał przeszkadzać zdechły dysk (nieApple). Jak znajdę chwilkę to poczytam o LCD. Obiecuję! Mam nadzieję, że przy następnym losowaniu będę miał więcej szczęścia, może nawet więcej postawie... ;-) Pozdrawiam Przemek

#46 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 20 lipca 2008 - 23:35

Wspolczujemy Ci i rozumiemy zdenerwowanie...ale nie rozumiemy tego,ze mowisz o wszystkich iMac'kach.

#47 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 20 lipca 2008 - 23:56

Nie napisałem nigdzie, że każdy iMac to złom. Opisałem tylko swoje problemy z tym sprzętem, jakie mam na ten temat zdanie i jakie opcje wydają mi się lepsze. Wiele osób, które się ze mną nie zgadza napisało tutaj, że to kwestia szczęścia lub pecha - ja się nei zgadzam z nimi. Kupując produkt tej klasy (wiem, że to komputer do zastosowań domowych), za, jakby nie było, duże pieniądze, oczekuję pewnej jakości, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty Apple. iMac tych oczekiwań nie spełnił, dlatego będę nadal odradzał jego zakup, każdemu kto mnie o zdanie zapyta... W tym chyba cały problem, że nikt z Was mnie o zdanie nie pytał ;-). Przepraszam. Pozdrawiam Przemek (Apple user for LIFE ;-))

#48 mpConroe

mpConroe
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lipca 2008 - 23:58

Jak to nigdzie, skoro w tytule tematu jak byk jest napisane: "iMac 24'' to badziew jakich mało...". BTW poprawnie jest "badziewie".

#49 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 21 lipca 2008 - 00:57

Masz rację. Jeszcze raz przepraszam.
Jeśli zaglądają tu moderatorzy, nie będę miał nic przeciwko zmianie tematu wątku na "MÓJ iMac 24''...", nie będę też miał nic przeciwko zamianie słowa "badziew" na "badziewie".

Najlepiej będzie usunąć cały ten wątek - przecież to czysta herezja!

Pozdrawiam
Przemek

#50 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 21 lipca 2008 - 10:07

Watek jest potrzebny i dobrze,ze mowisz o tym,co Cie denerwuje....I masz racje,ze przy sprzecie takiej klasy nie powinno sie dziac takie cos...powiem.."no cóż"..niestety.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych