Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 24'' to badziew jakich mało...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 17:56

Od pół roku używam iMac'a Alu 24'' (czyt. badziewia). Kocham sprzęt Apple. Nie wyobrażam sobie pracy na PC i w systemie innym niż OS X. Niestety na iMac'u (czyt. badziewiu) się przejechałem ostro. Nie dość, że miał zdechły piksel i nawiewał kurz w górny lewy róg matrycy to po jej wymianie nawiewa paprochy i z lewej na dole świeci ostro jak psu nie powiem co... Na samym początku wysiadł napęd dvd (też już wymieniony i jeszcze o dziwo działa). Jakby tego było mało musiałem ostatnio wrzucić parę ważnych rzeczy na dysk wewnętrzny i dziś ku mojej uciesze i radości kiedy próbowałem przekopiować pliki na dysk zewnętrzny, dysk w badziewiu (można czyt. iMac'u) sie... zepsół/wysypał. Po prostu mam dość tego złomu, chińskiej tandety za furę kasy!! WSZYSTKIM, KTÓRZY ZASTANAWIAJĄ SIĘ NAD KUPNEM iMac'a 24'' - BADZIEWIA, STANOWCZO TEN POMYSŁ ODRADZAM!! Pozdrawiam Przemo

#2 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipca 2008 - 18:14

To mnie zmartwiłeś bo zamierzam niedługo kupić iMaczka 24"... może trafiłeś na jakiś pechowy model?

#3 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 18:20

To MOŻE Ty trafisz na niepechowy ;-). Powodzenia!

#4 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 lipca 2008 - 18:29

Czy jest to najnowszy iMac z 2.8GHz Intel Core 2 Duo???

#5 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 18:36

Wcześniejszy, 2,4Ghz. Żałuję, że tego zakupu lepiej nie przemyślałem i nie władowałem ciut więcej kaski w Quad'a... moim zdaniem przy tej kasie to jedyna sensowna opcja.

#6 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 06 lipca 2008 - 18:38

w usa wymienili by Ci na nowy od razu, ale tu mamy Polsze...

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 18:51

Nie dziwię się, że jesteś wkurzony. U nas w serwisie co chwile pojawiają się ludzie zdziwieni coraz słabszą jakością produktów Apple. Z tego co widzę, to jedynie PowerMaki, MINI i Maki Pro to komputery, z którymi jest najmniej problemów serwisowych.

#8 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipca 2008 - 19:08

Wcześniejszy, 2,4Ghz.
Żałuję, że tego zakupu lepiej nie przemyślałem i nie władowałem ciut więcej kaski w Quad'a... moim zdaniem przy tej kasie to jedyna sensowna opcja.

Ja planuję kupić wersję 3,06 czyli iMac 8,1 - nowsza seria, miejmy nadzieję, że będzie lepszy ;)

#9 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 19:18

Ja planuję kupić wersję 3,06 czyli iMac 8,1 - nowsza seria, miejmy nadzieję, że będzie lepszy ;)

No to tylko 4 stówki mniej od Quad'a 2,8GHz...
A najśmieszniejsze jest to, że znaczna część kasy, którą wydasz, to na tą badziewna matrycę pójdzie (tysiak różnicy od 20'') i niby za co... Chyba projektując tego kompa zapomnieli, że być może będzie używany poza sterylnym laboratorium... no i to cudowne podświetlenie, inne z każdej strony. Żenada.

#10 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipca 2008 - 19:21

Tylko, że Quad jest duży i trzeba monitor osobno kupić a mi właśnie na iMacu zależy :)

#11 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 19:31

Tylko, że Quad jest duży i trzeba monitor osobno kupić a mi właśnie na iMacu zależy :)

Jeśli nie potrzebujesz wydajności i starcza ci przeciętna matryca, to rzeczywiście weź iMac'a.

#12 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 19:33

---- Dodano 06-07-2008 o godzinie 20:40 ----

Dobra... musisz kupić monitor... najtańszy NEC będzie lepszy od tego co ma iMac.

Co z tego, że komp wygląda czadowo i zajmuje mało miejsca, kiedy musisz przez to iść na jakieś żenujące kompromisy w jakości...??!!

Wogóle już olać tę matrycę, ale żeby się dysk zwalił po pół roku... COMMON!!
Najśmieszniejsze, że przez ten czas prawie z niego nie korzystałem, bo leciałem z zewnętrznego po FireWire i qrde akurat jak na chwilę musiałem wrzucić na niego pracę to sie musiał posypać!! Dwa tygodnie pracy poszły się kochać!!

No i co mi zostaje...
THX APPLE!! JESTEŚCIE BOSCY!! DAJCIE CHINIOLOM ŁYŻKĘ RYŻU PREMII!!

#13 celati

celati
  • 64 postów
  • SkądKowary

Napisano 06 lipca 2008 - 20:00

Sledząc posty na forum, interwsując się trochę tą firmą, zauwazyłęm jedną trzecz. Apple produkuje drogi badziew.... Wadliwe wyświetlacze w iPodzie Touch (1700 zł), pająki, kurz, wadliwe piksele w monitorze, trzeba zainstalować system Microsoftu by móc korzystać z nagrywarki blu-ray.... i pewnie wiele innych podobnych rzeczy by się znalazło. I chociaż jedyną styczność z tą firmą miałem, gdy kupiłem iPod Touch z wadliwym wyświetlaczem, to czytaąc wasze opinie coraz mniej mi sięto podoba.... Dlaczego wszyscy się tą firmą zachwycają? Dla Mac OS X Warto płacić tyle pieniędzy, za sprzęt, w którym nie mogę nawet nagrać etykiet LightScribe, czy tylko za prestiż samego posiadania? Rozumiem, że w USA takie rzeczy nie mają miejsca, bo wymienia od razu na nowy i przeprosza, ale u nas??? Sam byłem napalony na iMaca, ale teraz mam duuuże wątpliwości

#14 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 06 lipca 2008 - 20:31

Sledząc posty na forum, interwsując się trochę tą firmą, zauwazyłęm jedną trzecz. Apple produkuje drogi badziew.... Wadliwe wyświetlacze w iPodzie Touch (1700 zł), pająki, kurz, wadliwe piksele w monitorze, trzeba zainstalować system Microsoftu by móc korzystać z nagrywarki blu-ray.... i pewnie wiele innych podobnych rzeczy by się znalazło. I chociaż jedyną styczność z tą firmą miałem, gdy kupiłem iPod Touch z wadliwym wyświetlaczem, to czytaąc wasze opinie coraz mniej mi sięto podoba....
Dlaczego wszyscy się tą firmą zachwycają? Dla Mac OS X Warto płacić tyle pieniędzy, za sprzęt, w którym nie mogę nawet nagrać etykiet LightScribe, czy tylko za prestiż samego posiadania? Rozumiem, że w USA takie rzeczy nie mają miejsca, bo wymienia od razu na nowy i przeprosza, ale u nas???
Sam byłem napalony na iMaca, ale teraz mam duuuże wątpliwości

Zaraz zaraz, mówisz o tej nagrywarce zewnętrznej firmy, która dała badziewne sterowniki? C'mon...

Ja z moimi sprzętami Apple jeszcze zadnych problemów nie miałem. Co do tego co ukazuje się na forum nic dziwnego, ze dowiadujesz się o wadach, bo nikt nie założy wątku ,,iMac działa wyśmienicie, POMOCY!!" ;)

#15 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 lipca 2008 - 21:14

Zaraz zaraz, mówisz o tej nagrywarce zewnętrznej firmy, która dała badziewne sterowniki? C'mon...

Ja z moimi sprzętami Apple jeszcze zadnych problemów nie miałem. Co do tego co ukazuje się na forum nic dziwnego, ze dowiadujesz się o wadach, bo nikt nie założy wątku ,,iMac działa wyśmienicie, POMOCY!!" ;)

Mądre słowa:)

P.S. 1 Ja nigdy problemów ze sprzętem Apple'a nie miałem. No może poza problemem z MacBook'iem, a dokładnie z baterią SONY... Jedną z 10 milionów wadliwych baterii, które SONY wyprodukowało...:) Ja mam iMac'a z Intelem. Jest to pierwsza generacja iMac'ów z Intelem i nie mam żadnych problemów... NIC!!! Mogłoby się wydawać, że pierwszy komputer Apple'a z Intelem po tak długiej przygodzie z PowerPC mógłby być wadliwy i nie dopracowany, posiadać choroby wieku dziecięcego, itp., a tymczasem śmiga aż miło!!! Gorąco polecam!!! 2,5 roku i żadnych problemów. Może czasami warto kupić iMac'a troszkę starszego, ale za to zdecydowania solidniejszego??? Wydaję mi się, że te iMac'i były po prostu bardziej dopracowane... Tak już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna nowego iMac'a, bo niby więcej ramu, HDD, procek lepszy i grafika; no i oczywiście większa matryca, ale nadal jakoś nie mogę się zmusić...:)

P.S. 2 Miałem już kilka iPod'ów (chyba z 7), iPhone'a i kilka innych urządzeń peryferyjnych Apple (TC) i nigdy z nimi problemów nie miałem.

P.S. 3 A tak przy okazji może ktoś coś powiedzieć o najnowszej generacji iMac'a??? Czy macie z nimi problemy??? Chyba Apple przy tej rewizji usunął choroby wieku dziecięcego (tj. bad pixele, parowania ekranu, problemy z grafiką, itp.)??? Mile widziane opinie właścicieli:)

#16 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 lipca 2008 - 21:23

Z Apple jest tak, ze ma malo modeli. Jesli sprzetowi uzytkownika cos dolega to pisze o tym na forum na temat Apple i wszyscy to widza. Jesli jest cos nie tak z iMakiem to wszyscy sie o tym dowiaduja. Natomiast jak nie dziala cos w HP model w2408h to malo kto wie o ktory model chodzi, opini jest mniej, bo przeciez ludzie wybieraja rozne modele takiej firmy. Ogolnie w przypadku Apple kondensacja uwag na temat jednego modelu jest znacznie wyzsza.

Dla Mac OS X Warto płacić tyle pieniędzy

Coz, niechetnie ale warto ;) .

#17 RaG3

RaG3
  • 33 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lipca 2008 - 21:39

Ja mam takiego iMaka (24" 2.4GHz) już prawie 8 miesięcy i wszystko jest ok - matryca ładna, kurz się nigdzie nie zbiera pod ekranem i nic (jeszcze :) ) nie padło. Co nie zmienia faktu, że z roku na rok jak produkcja elektroniki staje się coraz bardziej masowa to nawet rzeczy uważane kiedyś za bezawaryjne i świetnie wykonane stają się szmelcem made in China. Mi za to zdechł ostatnio macbook pro, a miał raptem 3 miesiące, zobaczymy co serwis powie. Skoro Apple podobnie jak inni producenci tnie koszty obniżając jakość to mogliby chociaż ciąć również ceny dla nas.

#18 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 06 lipca 2008 - 21:52

Ha, niech wam sie psuje ;) wiecej ludzi bedzie sie zastanawiac i raczej podejmie decyzje o niekupowaniu ha, i my kurent juzers nie bedziemy miec perspektywy wirusow bo nie bedzie nas ciagle blisko 50% na rynku ;)

#19 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipca 2008 - 21:56

Ha, niech wam sie psuje ;) wiecej ludzi bedzie sie zastanawiac i raczej podejmie decyzje o niekupowaniu ha, i my kurent juzers nie bedziemy miec perspektywy wirusow bo nie bedzie nas ciagle blisko 50% na rynku ;)

Mamy ten sam tok rozumowania jeżeli o tą kwestie chodzi :) Ja też ludzi do Maca nie przekonuje ;)

#20 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 06 lipca 2008 - 21:58

Jak mnie pytaja "bialy? czemu bialy?" to mowie "a taki mi sie podobal" a nie gadam "bo to makintosz" ale to rozmowa w dziale Think Different ;)

#21 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lipca 2008 - 22:31

Uff. W 2005 roku kupiłem sobie iPoda. Nigdy go specjalnie nie oszczędzałem, a i tak działa już 3 lata bez zarzutu. W 2006 roku kupiłem sobie Macbooka - był w serwisie 2 razy w pierwszym roku. W tym roku kupiłem sobie iMaca - na razie nie zauważyłem większych wad, poza tym że napęd DVD rysuje płyty. Wniosek: sprzęt Apple nie jest bynajmniej niezawodny, ale wiele zależy od szczęścia, niestety.

#22 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 lipca 2008 - 23:07

Uff.
W tym roku kupiłem sobie iMaca - na razie nie zauważyłem większych wad, poza tym że napęd DVD rysuje płyty.

Wniosek: sprzęt Apple nie jest bynajmniej niezawodny, ale wiele zależy od szczęścia, niestety.

Która to generacja iMac'a??? A właściwie rewizja??? Ta z sierpnia 2007 roku czy może tegoroczna, z kwietnia???

#23 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2008 - 12:25

a ja jak zwykle mam wszystko działające:D ale śmiesznie się to czyta... :D

#24 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 07 lipca 2008 - 12:40

a ja jak zwykle mam wszystko działające:D

ale śmiesznie się to czyta... :D

Ten sie smieje kto sie smieje ostatni ;)

#25 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipca 2008 - 13:10

To alfagta: Mam model iMaca z sierpnia 2007

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych