Co Cię wkurza w Macu
Posted 08 January 2011 - 08:08
Posted 08 January 2011 - 08:43
@darqha
Fallout 1 i 2 są dostępne na MacOSX.
tnx, będę musiał poszukać

Posted 08 January 2011 - 10:02
Pamiętajcie MAC to nie PC, to sa komputery do pracy a nie do zabawy i dla szpanu
Serio ? Mac to PC zarówno jeżeli chodzi o PC jako Personal Computer jak i PC jako blaszaka. Jeżeli nim nie jest to co je różni ? Za chwilke ktoś mi napisze OSX, okej w takim razie czym jest iMac z zainstalowanym Linuxem? albo MBP z windowsem ? (WinBook Pro?)
Posted 08 January 2011 - 12:37
-w photoshopie potrzebne ci szare tlo? czy obrazek/zdjecie na ktorym pracujesz? jest taki magiczny rozek z prawej strony na dole za ktory ciagnac mozna rozciagnac tlo pulpitu roboczego
-nie ma problemu z takimi opcjami grafiki,kup MBP15 cali bedziesz mial wyzsza rozdz,albo monitor zewnetrzny,wtedy tez mozna uzyskac wyzsza rozdzielczosc bez problemu,roznie dobrze moglbys powiedziec czemu w telefonach nie ma ekranow full HD
Pamietajcie MAC to nie PC,to sa komputery do pracy a nie do zabawy i dla szpanu
---------- Wpis dodano o 05:32 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:29 ----------
mnie w MACu wkurzaja urzytkownicy ktorzy nie potrafia obslugiwac tak prostego systemu i nie potrafia korzystac z mozgow
Ten wpis mnie bawi, bomzaklada zemwszystko to co robi apple jest wspaniale, co z kolei swiadczy ze z ich sprzetem zbyt wiele wspolnego nie masz. Tlo w photoshopie jest potrzebne zeby nie dostac oczoplasu i zsby sie moc skupic na obrazku. F calkowicie rozwiqzuje sprawe. Co do rozdzielczosci malych macow to nie masz racji, monitora zewnetrznego nie bede tachac ze soba przez miasto, a 1440x900 to takie minimum do komfortowej pracy nad grafika. 15" i wyzej nie sa juz tak mobilne, natomiast airy - ktore maja najlepsze matryce, sa nieco za malo wydajne.
Posted 08 January 2011 - 12:45
narzekanie "bo nie ma tła w PS'ie" to też głupota. Pomijając fakt, że wystarczy przejrzeć opcje to jaki to ma związek z tematem?
W OS X ma mnie wkurzać to, że developerzy mozilli wyłączyli favikony na pasku zakładek? WTF?
Posted 08 January 2011 - 12:56
Posted 08 January 2011 - 13:00
Jak to? Wszystko jest ok.potem wylaczyli opcje minimalizowania dwuklikiem w belke
Preferencje systemowe -> Wygląd -> Twórz miniaturki dwukrotnym kliknięciem w pasek tytułowy.
Chyba, że coś źle rozumiem

Matko,ludzie porzucie te zabobony z szitdowsa i zacznijcie urzywac mozgu
-od kiedy w winzgrozie jest finder
-na co ci dioda aktywnosci dysku?nigdy tego nie rozumialem po co sie je wklada,chyba tylko dla uzyskania lepszego kolorofony i wiekszego zurzycia pradu
-do czego ci raport doreczenia maila? jak ci potrzebne potwierdzenie to wysylaj poleconym za potwierdzeniem odbioru
-w photoshopie potrzebne ci szare tlo? czy obrazek/zdjecie na ktorym pracujesz? jest taki magiczny rozek z prawej strony na dole za ktory ciagnac mozna rozciagnac tlo pulpitu roboczego
-nie ma problemu z takimi opcjami grafiki,kup MBP15 cali bedziesz mial wyzsza rozdz,albo monitor zewnetrzny,wtedy tez mozna uzyskac wyzsza rozdzielczosc bez problemu,roznie dobrze moglbys powiedziec czemu w telefonach nie ma ekranow full HD
---------- Wpis dodano o 05:32 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:29 ----------
mnie w MACu wkurzaja urzytkownicy ktorzy nie potrafia obslugiwac tak prostego systemu i nie potrafia korzystac z mozgow
Majstersztyk.
Posted 08 January 2011 - 13:03
praca z grafiką na 13"? srsly?
narzekanie "bo nie ma tła w PS'ie" to też głupota. Pomijając fakt, że wystarczy przejrzeć opcje to jaki to ma związek z tematem?
W OS X ma mnie wkurzać to, że developerzy mozilli wyłączyli favikony na pasku zakładek? WTF?
Tak, praca z grafika na 13". Potrzebuje malego i wydajnego komputera do pracy w terenie, nie chce mi sie tachac 15 czy 17 calowek. Zwlaszcza, jak poza laptopem mam nosic sprzet foto

---------- Wpis dodano o 13:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:01 ----------
Jak to? Wszystko jest ok.
Preferencje systemowe -> Wygląd -> Twórz miniaturki dwukrotnym kliknięciem w pasek tytułowy.
Chyba, że coś źle rozumiem
ale wiem ze mozna wlczyc, na szczescie. Teraz po prostu zeby ustawic sobie system tak jak chce (mniej wiecej na wzor tigera) musze spedzic troche czasu, a wkurza mnie to, bo wczesniej nie bylo potrzeby.
Posted 08 January 2011 - 13:06
Posted 08 January 2011 - 13:14
Matko,ludzie porzucie te zabobony z szitdowsa i zacznijcie urzywac mozgu
-od kiedy w winzgrozie jest finder
-na co ci dioda aktywnosci dysku?nigdy tego nie rozumialem po co sie je wklada,chyba tylko dla uzyskania lepszego kolorofony i wiekszego zurzycia pradu
-do czego ci raport doreczenia maila? jak ci potrzebne potwierdzenie to wysylaj poleconym za potwierdzeniem odbioru
Co ma mózg do wygodnej opcji podpięcia sprzętu pod filesystem (np iphone) tak aby był w zasięgu dowolnego filemanagera czy dowolnej aplikacji - a nie tylko itunes - to jest nie sprawa prostoty a utrudnienia dla użytkownika. Że tobie dioda aktywności dysku nie jest potrzebna to nie znaczy że każdemu jest zbędna, mi np też jest zbędna, ale potrafię sobie wyobrazić np program który zapisuje 4.5GB plik bez paska postępu i diodkę która potrafi mi pokazać czy program nadal coś z hdd robi czy nie - po za tym brakuje mi diody speep, bo nie wiem czy komputer nadal działa i robi swoje (i ma tylko wygaszony ekran) czy usnął i muszę go dotknąć aby to stwierdzić.
Co do emaili to nie po to wymyślono DSN (delivery status notivication) aby używać listów poleconych, że 95% userów to nie potrzebne, nie oznacza że dla 5% brak tego to nie jest wada - ja np używam i muszę wtedy pisać z mozilli. Photoshopa nie używam, nie wypowiadam się. Rozdziałka na 13" w 1280x800 to niestety mało w dzisiejszych czasach - to był kluczowy element w zakupie laptopa - i nie, nie chcę nosić 15/17" 3kg kloca.
Posted 08 January 2011 - 13:46

Posted 08 January 2011 - 13:57

Posted 10 January 2011 - 13:27
Posted 10 January 2011 - 14:25
Posted 10 January 2011 - 14:50
Posted 10 January 2011 - 14:55
Posted 10 January 2011 - 14:58
command+option+i
Dzięki.
Posted 10 January 2011 - 15:11
Posted 10 January 2011 - 15:16
bacaaa - na którego klienta poczty?
jak zrobisz drop pliku na ikonę maila to utworzy nową wiadomość z załącznikiem.
Na thunderbirda.
możesz dodać sobie service do menu kontekstowego zrobiony w automatorze
możesz też włączyć skrót klawiszowy w ustawieniach klawiatury
Możesz dodać, możesz włączyć - to podobno taki łatwy, prosty i intuicyjny system ;-) (na końcu zdania jest uśmiech z przymróżonym okiem).
Posted 10 January 2011 - 15:20

Posted 10 January 2011 - 15:21
Na thunderbirda.
Od kiedy Thunderbird to czesc systemu?
Możesz dodać, możesz włączyć - to podobno taki łatwy, prosty i intuicyjny system ;-) (na końcu zdania jest uśmiech z przymróżonym okiem).
Bo tak dokladnie jest. Takie rzeczy ukrywaja sie w menu Services. Tyle ze dziala to z Mailem.
Niestety nawet tworcy systemu nie sa w stanie przewidziec, ze uzytkownik nie ma ochoty pomyslec.
Posted 10 January 2011 - 15:21
no to już wina mozilli raczej...Na thunderbirda.
"podobno"Możesz dodać, możesz włączyć - to podobno taki łatwy, prosty i intuicyjny system ;-)

//edit - chyba się starzeję, bo zanim napiszę posta to dwa inne się w międzyczasie pojawiają

Posted 10 January 2011 - 15:23
Posted 10 January 2011 - 15:34
i drop na ikonę (np. w docku) nie działa? no to developerzy mozilli zrąbali trochę sprawę, nie sądzisz?Na thunderbirda.
nie dają też żadnych akcji dla automatora... bida z ich strony kosmiczna.
ale komuś udało się to obejść jak widać przy pomocy tego co oferuje OS X Automate sending attachment in Thunderbird | tips & tricks
ale to się włącza w jakiś trudny, dziwny, nieintuicyjny sposób? w ustawieniach sieci włączasz skróty klawiaturowe czy o co chodzi.Możesz dodać, możesz włączyć - to podobno taki łatwy, prosty i intuicyjny system ;-) (na końcu zdania jest uśmiech z przymróżonym okiem).
jasne - przymrużenie oka...
Posted 10 January 2011 - 15:36
Tak pora to odklamac. OS X to nie jest system intuicyjny na tyle, by nie wymagal myslenia.
Może uda się to kiedyś zrealizować, nie wiem może jakieś animowane kreatory, samouczki wideo przy każdym wyborze opcji w systemie?

"Allow or deny?" z jednej reklamy z serii "Get a Mac" będziemy wtedy mieć...
ale to się włącza w jakiś trudny, dziwny, nieintuicyjny sposób? w ustawieniach sieci włączasz skróty klawiaturowe czy o co chodzi.
No jak to, przecież strasznie nieintuicyjne jest szukanie ustawień w "ustawieniach". Przecież tam trzeba CZYTAĆ!

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users