Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• This topic is locked This topic is locked
1024 replies to this topic

#451 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 08 January 2011 - 08:08

Bacaaa - w fotoszopie po otworzeniu zdjęcia wciśnij po prostu literkę "f" i będziesz mieć zdjęcie na szarym tle.

#452 darqha

darqha
  • 119 posts
  • SkądMielec, Poland

Posted 08 January 2011 - 08:43

@estel

@darqha
Fallout 1 i 2 są dostępne na MacOSX.

tnx, będę musiał poszukać :)

#453 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 08 January 2011 - 10:02

Pamiętajcie MAC to nie PC, to sa komputery do pracy a nie do zabawy i dla szpanu

Serio ? Mac to PC zarówno jeżeli chodzi o PC jako Personal Computer jak i PC jako blaszaka. Jeżeli nim nie jest to co je różni ? Za chwilke ktoś mi napisze OSX, okej w takim razie czym jest iMac z zainstalowanym Linuxem? albo MBP z windowsem ? (WinBook Pro?)

#454 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 08 January 2011 - 12:37

-w photoshopie potrzebne ci szare tlo? czy obrazek/zdjecie na ktorym pracujesz? jest taki magiczny rozek z prawej strony na dole za ktory ciagnac mozna rozciagnac tlo pulpitu roboczego
-nie ma problemu z takimi opcjami grafiki,kup MBP15 cali bedziesz mial wyzsza rozdz,albo monitor zewnetrzny,wtedy tez mozna uzyskac wyzsza rozdzielczosc bez problemu,roznie dobrze moglbys powiedziec czemu w telefonach nie ma ekranow full HD

Pamietajcie MAC to nie PC,to sa komputery do pracy a nie do zabawy i dla szpanu

---------- Wpis dodano o 05:32 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:29 ----------

mnie w MACu wkurzaja urzytkownicy ktorzy nie potrafia obslugiwac tak prostego systemu i nie potrafia korzystac z mozgow

Ten wpis mnie bawi, bomzaklada zemwszystko to co robi apple jest wspaniale, co z kolei swiadczy ze z ich sprzetem zbyt wiele wspolnego nie masz. Tlo w photoshopie jest potrzebne zeby nie dostac oczoplasu i zsby sie moc skupic na obrazku. F calkowicie rozwiqzuje sprawe. Co do rozdzielczosci malych macow to nie masz racji, monitora zewnetrznego nie bede tachac ze soba przez miasto, a 1440x900 to takie minimum do komfortowej pracy nad grafika. 15" i wyzej nie sa juz tak mobilne, natomiast airy - ktore maja najlepsze matryce, sa nieco za malo wydajne.

#455 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 January 2011 - 12:45

praca z grafiką na 13"? srsly?

narzekanie "bo nie ma tła w PS'ie" to też głupota. Pomijając fakt, że wystarczy przejrzeć opcje to jaki to ma związek z tematem?
W OS X ma mnie wkurzać to, że developerzy mozilli wyłączyli favikony na pasku zakładek? WTF?

#456 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 08 January 2011 - 12:56

mnie wk....fakt braku wsparcia,Mac App Store jest tylko dla Snow Leo,pod Leo już nie,kolejne.....serwisowanie....mimo że po przejściu na Intela Mac stał się ładniejszym PeCetem,to serwisanci boją się cokolwiek w nim robić (spotkałem się z takowym chcąc naprawić iBooka),no i ostatnia rzecz.....to że niektóre aplikacje są skompilowane pod konkretną wersję systemu,tak że na starszej wersji nie odpali

#457 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 08 January 2011 - 13:00

potem wylaczyli opcje minimalizowania dwuklikiem w belke

Jak to? Wszystko jest ok.
Preferencje systemowe -> Wygląd -> Twórz miniaturki dwukrotnym kliknięciem w pasek tytułowy.
Chyba, że coś źle rozumiem :)

Matko,ludzie porzucie te zabobony z szitdowsa i zacznijcie urzywac mozgu
-od kiedy w winzgrozie jest finder :D
-na co ci dioda aktywnosci dysku?nigdy tego nie rozumialem po co sie je wklada,chyba tylko dla uzyskania lepszego kolorofony i wiekszego zurzycia pradu
-do czego ci raport doreczenia maila? jak ci potrzebne potwierdzenie to wysylaj poleconym za potwierdzeniem odbioru :D
-w photoshopie potrzebne ci szare tlo? czy obrazek/zdjecie na ktorym pracujesz? jest taki magiczny rozek z prawej strony na dole za ktory ciagnac mozna rozciagnac tlo pulpitu roboczego
-nie ma problemu z takimi opcjami grafiki,kup MBP15 cali bedziesz mial wyzsza rozdz,albo monitor zewnetrzny,wtedy tez mozna uzyskac wyzsza rozdzielczosc bez problemu,roznie dobrze moglbys powiedziec czemu w telefonach nie ma ekranow full HD

---------- Wpis dodano o 05:32 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:29 ----------

mnie w MACu wkurzaja urzytkownicy ktorzy nie potrafia obslugiwac tak prostego systemu i nie potrafia korzystac z mozgow

Majstersztyk.

#458 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 08 January 2011 - 13:03

praca z grafiką na 13"? srsly?

narzekanie "bo nie ma tła w PS'ie" to też głupota. Pomijając fakt, że wystarczy przejrzeć opcje to jaki to ma związek z tematem?
W OS X ma mnie wkurzać to, że developerzy mozilli wyłączyli favikony na pasku zakładek? WTF?

Tak, praca z grafika na 13". Potrzebuje malego i wydajnego komputera do pracy w terenie, nie chce mi sie tachac 15 czy 17 calowek. Zwlaszcza, jak poza laptopem mam nosic sprzet foto :)

---------- Wpis dodano o 13:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:01 ----------

Jak to? Wszystko jest ok.
Preferencje systemowe -> Wygląd -> Twórz miniaturki dwukrotnym kliknięciem w pasek tytułowy.
Chyba, że coś źle rozumiem :)

ale wiem ze mozna wlczyc, na szczescie. Teraz po prostu zeby ustawic sobie system tak jak chce (mniej wiecej na wzor tigera) musze spedzic troche czasu, a wkurza mnie to, bo wczesniej nie bylo potrzeby.

#459 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 January 2011 - 13:06

-_-" damn, "wkurzam się bo muszę raz kliknąć".

#460 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 08 January 2011 - 13:14

Matko,ludzie porzucie te zabobony z szitdowsa i zacznijcie urzywac mozgu
-od kiedy w winzgrozie jest finder :D
-na co ci dioda aktywnosci dysku?nigdy tego nie rozumialem po co sie je wklada,chyba tylko dla uzyskania lepszego kolorofony i wiekszego zurzycia pradu
-do czego ci raport doreczenia maila? jak ci potrzebne potwierdzenie to wysylaj poleconym za potwierdzeniem odbioru :D

Co ma mózg do wygodnej opcji podpięcia sprzętu pod filesystem (np iphone) tak aby był w zasięgu dowolnego filemanagera czy dowolnej aplikacji - a nie tylko itunes - to jest nie sprawa prostoty a utrudnienia dla użytkownika. Że tobie dioda aktywności dysku nie jest potrzebna to nie znaczy że każdemu jest zbędna, mi np też jest zbędna, ale potrafię sobie wyobrazić np program który zapisuje 4.5GB plik bez paska postępu i diodkę która potrafi mi pokazać czy program nadal coś z hdd robi czy nie - po za tym brakuje mi diody speep, bo nie wiem czy komputer nadal działa i robi swoje (i ma tylko wygaszony ekran) czy usnął i muszę go dotknąć aby to stwierdzić.
Co do emaili to nie po to wymyślono DSN (delivery status notivication) aby używać listów poleconych, że 95% userów to nie potrzebne, nie oznacza że dla 5% brak tego to nie jest wada - ja np używam i muszę wtedy pisać z mozilli. Photoshopa nie używam, nie wypowiadam się. Rozdziałka na 13" w 1280x800 to niestety mało w dzisiejszych czasach - to był kluczowy element w zakupie laptopa - i nie, nie chcę nosić 15/17" 3kg kloca.

#461 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 08 January 2011 - 13:46

W Maku wkurzają mnie różne rzeczy, natomiast w tym temacie i w ogóle na forum śmieszą ludzie, którzy potrafią spłodzić kilkaset postów jakie to wszystko "be" a kupują kolejne produkty Apple, zapewne z ustami w podkówkę, zmarszczonym czołem i wiecznie zbolałym wyrazem twarzy... "Dawniej, to było lepiej, ha!". Ludzie, kaman... Jak mi coś tak bardzo nie pasuje to używam czego innego :) Nie mówię oczywiście o tych, którzy są świadomi braków i wad albo z konieczności siedzą w tym ekosystemie od pana Steve'a J. W podobnym tonie wygląda to też na blogach piszących o Apple - peany na cześć wymieszane z niespotykanym malkontenctwem. Apple powinno, Apple obiecało... Troszeczkę dystansu życzę :)

#462 Stivo

Stivo
  • 1232 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 08 January 2011 - 13:57

Mnie wkurza jedna rzecz we wszystkich gadżetach appla ;> Że są One dla mnie do tego stopnia idealnie dopasowane iż często muszę kogoś zgnoić kto twierdzi że windows bądź jakiś tam linux jest lepszy :D

#463 charliefrown

charliefrown
  • 155 posts

Posted 10 January 2011 - 13:27

co denerwuje? otóż szybsze niż u konkurencji uśmiercanie systemu i hardware'u (nawet szybkie G4 i G5 idą do piachu). Wyjaśnię to na przykładzie - w 2001 r. kupiliśmy (lub otrzymaliśmy wraz ze sprzętem) windowsa 2000 i osx10.1 puma. Od tego czasu nie kupiliśmy nowego systemu operacyjnego, korzystając jedynie z bezpłatnych aktualizacji. Obecnie w 2011 r. na leciwym w2k wciąż uruchomimy najnowszą operę, firefoxa 3.x, oglądniemy filmy w wysokiej rozdzielczości na YT, skorzystamy ze skype'a, odpalimy najnowszego VLC, czy nawet GTA IV, co więcej bez problemu zainstalujemy modem 3G i inne współczesne urządzenia, może z wyjątkiem iphone'a. Z drugiej strony, co zrobimy współcześnie z OSX 10.1 (a nawet Jaguarem, Panterą) każdy wie.

#464 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 January 2011 - 14:25

charliefrown - naprawdę sądzisz, że Apple zabroniło developerom i producentom sprzętu wydawać soft na 10.1?

#465 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 January 2011 - 14:50

Przed chwilą mnie wkurzyło to: zaznaczam 5 plików a w pasku mi się pokazuje "zaznaczone 5 z 19 plików, wolne 534 GB" - ale informacji ile mają te zaznaczone pliki już nie ma ... Może ktoś podpowie jak mam się dowiedzieć ? No i druga rzecz. Czy da się z poziomu findera wysłać plik mailem ? Z menu kontekstowego się nie da, przeciąganie pliku na klienta poczty też nic nie robi. Da się ?

#466 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 10 January 2011 - 14:55

command+option+i

#467 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 January 2011 - 14:58

command+option+i

Dzięki.

#468 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 January 2011 - 15:11

bacaaa - na którego klienta poczty? jak zrobisz drop pliku na ikonę maila to utworzy nową wiadomość z załącznikiem. możesz dodać sobie service do menu kontekstowego zrobiony w automatorze możesz też włączyć skrót klawiszowy w ustawieniach klawiatury

#469 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 January 2011 - 15:16

bacaaa - na którego klienta poczty?
jak zrobisz drop pliku na ikonę maila to utworzy nową wiadomość z załącznikiem.

Na thunderbirda.

możesz dodać sobie service do menu kontekstowego zrobiony w automatorze

możesz też włączyć skrót klawiszowy w ustawieniach klawiatury

Możesz dodać, możesz włączyć - to podobno taki łatwy, prosty i intuicyjny system ;-) (na końcu zdania jest uśmiech z przymróżonym okiem).

#470 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 10 January 2011 - 15:20

Bo taki jest, bardzo prosto i łatwo się to wszytko co Roberto napisał robi, a że nie wszytko jest dafaultowo tak jakbyś akurat sobie ty życzył no to wybacz ;)

#471 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 January 2011 - 15:21

Na thunderbirda.

Od kiedy Thunderbird to czesc systemu?

Możesz dodać, możesz włączyć - to podobno taki łatwy, prosty i intuicyjny system ;-) (na końcu zdania jest uśmiech z przymróżonym okiem).

Bo tak dokladnie jest. Takie rzeczy ukrywaja sie w menu Services. Tyle ze dziala to z Mailem.
Niestety nawet tworcy systemu nie sa w stanie przewidziec, ze uzytkownik nie ma ochoty pomyslec.

#472 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 10 January 2011 - 15:21

Na thunderbirda.

no to już wina mozilli raczej...

Możesz dodać, możesz włączyć - to podobno taki łatwy, prosty i intuicyjny system ;-)

"podobno" ;)

//edit - chyba się starzeję, bo zanim napiszę posta to dwa inne się w międzyczasie pojawiają ;)

#473 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 January 2011 - 15:23

Tak pora to odklamac. OS X to nie jest system intuicyjny na tyle, by nie wymagal myslenia.

#474 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 January 2011 - 15:34

Na thunderbirda.

i drop na ikonę (np. w docku) nie działa? no to developerzy mozilli zrąbali trochę sprawę, nie sądzisz?
nie dają też żadnych akcji dla automatora... bida z ich strony kosmiczna.
ale komuś udało się to obejść jak widać przy pomocy tego co oferuje OS X Automate sending attachment in Thunderbird | tips & tricks

ale to się włącza w jakiś trudny, dziwny, nieintuicyjny sposób? w ustawieniach sieci włączasz skróty klawiaturowe czy o co chodzi.
jasne - przymrużenie oka...

#475 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 10 January 2011 - 15:36

Tak pora to odklamac. OS X to nie jest system intuicyjny na tyle, by nie wymagal myslenia.

Może uda się to kiedyś zrealizować, nie wiem może jakieś animowane kreatory, samouczki wideo przy każdym wyborze opcji w systemie? ;)

"Allow or deny?" z jednej reklamy z serii "Get a Mac" będziemy wtedy mieć...

ale to się włącza w jakiś trudny, dziwny, nieintuicyjny sposób? w ustawieniach sieci włączasz skróty klawiaturowe czy o co chodzi.

No jak to, przecież strasznie nieintuicyjne jest szukanie ustawień w "ustawieniach". Przecież tam trzeba CZYTAĆ! :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users