Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#351 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 stycznia 2011 - 10:49

najbardziej dobija mnie safari: nie wyświetla obrazków, nie otwiera większości stron (tych z których można ściągnąć inne przeglądarki internetowe również)

możesz mieć coś namieszanego w ustawieniach sieci chociażby. np. w dns'ach.
zrób np. ping'a czy traceroute dla tych adresów, których ci nie otwiera. To nie jest rzecz Safari. Coś gdzieś musisz mieć namieszane.

Następna rzecz: magiczna myszka, która jest tak płaska, że po paru godzinach boli ręka od trzymania jej w powietrzu (no i nie ma mega przydatnego kółka, które można by jeszcze przyciskać- b.przydatne w wielu grach) no ale myszkę, to mogę dokupić normalną.

to już kwestie indywidualne. MM wymaga trochę innego ułożenia ręki niż większość myszek. Ręka bardziej do tyłu.
3 przycisk myszki można sobie też w bardzo prosty sposób dodać. goła MM faktycznie nie oferuje zbyt wiele, ale takie programy jak Better Touch Tool kosmicznie rozwijają jej jak i touchpada możliwości. Obowiązkowy program. Ogólnie touchpad multitouch jest tak wygodny, że naprawdę osobiście nie widzę często potrzeby myszki w ogóle ;]
No i oczywiście MM to nie jest myszka do gier.

Dobija mnie szukanie jakichkolwiek plików, system tych całych ,,dokumentów" które wyskakują wszystkie jednocześnie, trzeba przeszukiwać wszystkie pierdoły żeby trafić do tych których się szuka, menu start windowsa jest o wiele logiczniejsze.

tego to już w ogóle nie rozumiem?
Jak chcesz nawigować sobie po katalogach - to nawiguj?
zrobić sobie drzewko w docku to też nie problem - drag&drop folderu, ustawić żeby było jako lista i tyle chyba?

No i gry... mimo, że jestem już stara baba, uwielbiam pograć sobie czasem w obliviona, fallout'a... no i oczywiście gier nie ma. w każdym razie w Polsce, to znaczy kilka jest, ale baaardzo mały wybór i głównie sprzedaż wysyłkowa. Porażka.

wysyłka? faktycznie stara baba z ciebie. INTERNET kobieto :) STEAM chociażby.

teraz jednak okazuje się, że można oszaleć w trakcie użytkowania, no to... wiadomo co.

bo nie można oczekiwać windowsa po prostu. przyzwyczajenia robią swoje. a Mac i OS X to nie jest żadne panaceum. Jeżeli to jest świadomy wybór, to człowiek będzie zadowolony. Jak nie wie co kupuje i oczekuje windowsa to zadowolony nie będzie.

muzykę zawsze miałam w folderach, poukładaną po mojemu.

niech ktoś mi wytłumaczy czemu niby babranie się w folderach ma być w jakikolwiek sposób wygodniejsze? No jak? Rozumiem gdyby ktoś miał < 2 GB muzyki, czy coś w ten deseń. Ale przy 200 GB? Jakim cudem?
Po jaki kij mi wiedza jak to sobie siedzi posegregowane na dysku? Czemu to ma być wygodne?

bez 100% otagowania zrobi to źle

100% zawartości czy 100% tagów w pliku?

wiadomo że nie wszystko mamy otagowane.

"wiadomo"? Zgrywając z płyt mp3 same mi się pięknie tagują. Potem najwyżej jakieś drobne poprawki (w nazwach dwudyskowych albumów, albo w tagach sortowania, żeby Jonny Cash był pod C a nie pod J). Kupne mp3 też mają wspaniale wypełnione tagi. ściągane np. z RCRD LBL też.

I znalazłbym jeszcze kilka innych jak np "slownik" w Safari ktory wszystko prawie mi podkreslił na czerwono i nie ma znaczenia czy jest poprawnie czy nie, chyba losuje kostka. Mimo ustawionego poprawnie jezyka.

Na pewno? A nie ustawiasz sobie automatycznego wyboru języka?
i na pewno w Safari masz ustawiony pl?

#352 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 05 stycznia 2011 - 10:58

Wow, dlugosc tego posta mnie rozwalila ;) Coz, w wiekszosci jak komus cos nie pasi w makach to wylacznie z jego niewiedzy, niestety...

#353 darqha

darqha
  • 119 postów
  • SkądMielec, Poland

Napisano 05 stycznia 2011 - 11:27

Rzeczywiście, wydaje mi się, że większość wyrażanych tu ostatnio opinii wynika z kilku spraw: 1. odmiennego podejścia (filozofii pracy z systemem). Mi pomogły doświadczenia z Linuksem (z BeOS i masą innych, czasem b. niszowych systemów), oraz to, że byłem zmęczony ciągłym grzebaniem w Windowsie , by działał. Dziś skupiam się na pracy, nie obchodzi mnie jak co działa. Ma działać! Grunt, że mam do plików dostęp, łatwe wyszukiwanie i prostotę kopii zapasowych. 2. namieszania w ustawieniach. Jedynie w Adium mam problem z podkreślaniem błędów (mimo ustawienia na pl, sam się co jakiś czas przestawia na ang.), wszystko inne ok. Choć intuicyjnie raczej niż kierując się wiedza wybrałem klawiaturę polski pro. 3. gotowości do zmian. Trzeba się jednak do MacOS przyzwyczaić. Jednemu zabierze to godzinę, innemu tydzień czy miesiąc, a innemu dłużej :) To co mi przeszkadza w moim MBP to potrzeba ciągłego go czyszczenia. Okrutnie się kurzy i wszystko przyciąga. Pewnie tak samo jak i inne, ale na nim widać. Moje poprzednie laptopy przecierałem raz na pół roku (i rzadziej), a dało się pracować. MBP muszę czyścić co jakiś czas, zwłaszcza gładzik i ekran (gdzie "palce" i kurz wręcz przeszkadzają w pracy). Choć z drugiej strony wczoraj czyściłem ekran w jednym miejscu przekonany, że mam jakąś plamę, która nie chce zejść, a to się okazało, że robiąc zdjęcie miałem kropkę na obiektywie aparatu :D Więc nie zawsze jest wina komputera, systemu ;) Czasem ustawień sieci, przyzwyczajeń itp. Ps. Zaraz po zakupie MBP myślałem od zainstalowaniu Windy jako 2 systemu, ale odpuściłem. Mi wystarcza i nie mam ochoty więcej się denerwować (choć w stare Fallouty na konsoli nie pogram :( i czasem ochota przychodzi - ale i tak nie miał bym czasu ;) ).

#354 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 stycznia 2011 - 12:46

Mojego pierwszego maca MBP 13" mam od dwóch tygodni. Jest kilka irytuających rzeczy wynikających z przyzwyczajenia do windowsa i mojej niewiedzy na temat mac os. Lista: - po podłączeniu iphone'a nie widać go w finderze (w win jest) - polskie znaki uzyskuje się z klawiszem alt, który jest w znacznie mniej wygodnej pozycji niż w windowsie. - brak diodki aktywności dysku - brak raportu dostarczenia wiadomości w systemowej aplikacji mail (w nowym outlooku zresztą również). - w Photoshopie widać biurko a nie szare tło jak w wersji na PC - BRAK OPCJI HI-RES W MBP 13". 1280*800 to zdecydowanie za mała rozdzielczość. Marzy mi się MBP 13" z matrycą 1400*1050 (przystosowana oczywiście do 16:9) albo przynajmniej 1440*900. Przesiadłem się z matrycy 15" matrycy UXGA 1600*1200 i różnica w ilości miejsca na ekranie jest ogromna. Coś by się jeszcze pewnie znalazło, ale jak napisałem wyżej, jest to kwestia przyzwyczajenia i wiedzy, więc istotny jest czas obycia ze komputerem. Co mi się podoba nie będę pisał, bo nie taki jest temat wątku :-)

#355 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 05 stycznia 2011 - 13:17

A mi przestawienie się na alta w inny miejscu przyszło bardzo naturalnie i szybko. Moim zdaniem to jest właśnie tylko i wyłącznie kwestia przyzwyczajenia bo alt w Makach jest wygodniej umieszczony niż w klawiaturach przystosowanych do Windowsa. Teraz na normalnych klawiaturach o wiele częściej klikam klawisz win niż na początku na Maku klikałem cmd, a pracuję na obu typach komputerów mniej więcej po tyle samo czasu. Jedno co mnie wkurza w Maku to brak możliwości używania Team Speak'a przy graniu w WoW'a czy inną grę, problem opisałem na forum ale nikt nie znalazł na to odpowiedzi. Chodzi o fakt, że w OS X nie da się używać skrótów klawiszowych do programów nie znajdujących się na wierzchu (wyjątkiem jest chyba tylko iTunes). Chcąc nacisnąć hotkey włączający mikrofon muszę WoW'a zminimalizować do okna i kliknąć na ikonę Team Speak'a. Częściowym rozwiązaniem jest autowykrywanie głosu ale u mnie się to nie sprawdza ze względu na to, że raczej gram w głośnych pomieszczeniach i inni słyszą to co dzieje się u mnie w pokoju.

#356 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2011 - 13:25

Mojego pierwszego maca MBP 13" mam od dwóch tygodni. Jest kilka irytuających rzeczy wynikających z przyzwyczajenia do windowsa i mojej niewiedzy na temat mac os. Lista:
- po podłączeniu iphone'a nie widać go w finderze (w win jest)
- polskie znaki uzyskuje się z klawiszem alt, który jest w znacznie mniej wygodnej pozycji niż w windowsie.
- brak diodki aktywności dysku
- brak raportu dostarczenia wiadomości w systemowej aplikacji mail (w nowym outlooku zresztą również).
- w Photoshopie widać biurko a nie szare tło jak w wersji na PC

- BRAK OPCJI HI-RES W MBP 13". 1280*800 to zdecydowanie za mała rozdzielczość. Marzy mi się MBP 13" z matrycą 1400*1050 (przystosowana oczywiście do 16:9) albo przynajmniej 1440*900. Przesiadłem się z matrycy 15" matrycy UXGA 1600*1200 i różnica w ilości miejsca na ekranie jest ogromna.

Coś by się jeszcze pewnie znalazło, ale jak napisałem wyżej, jest to kwestia przyzwyczajenia i wiedzy, więc istotny jest czas obycia ze komputerem. Co mi się podoba nie będę pisał, bo nie taki jest temat wątku :-)

1. Tylko dyski widać w finderze - iphone dyskiem nie jest
2. możesz sobie przemapować w prosty sposób
3. To nie windows aby patrzeć czy komputer się zawiesił czy jeszcze coś doczytuje ;)
4. Są raporty - ale nikt i tak z nich nie korzysta - kiedy mnie prosi o wyslanie raportu z potwierdzeniem przeczytania zawsze daje na nie.
5. Można sobie to przestawić - znajomość Photoshopa się kłania ;)

#357 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 stycznia 2011 - 13:28

- po podłączeniu iphone'a nie widać go w finderze (w win jest)

a po co ci on tam?

- polskie znaki uzyskuje się z klawiszem alt, który jest w znacznie mniej wygodnej pozycji niż w windowsie.

to sobie zmień? w opcjach klawiatury przecież możesz sobie ustawić, żeby np. alt był cmd, skoro przyzwyczajenie jest dla ciebie tak silne (bo to kwestia tylko przyzwyczajenia)

- brak diodki aktywności dysku

:D to mnie rozśmieszyło ;]

- brak raportu dostarczenia wiadomości w systemowej aplikacji mail (w nowym outlooku zresztą również).

z Maila nie korzystam (z raportów dostarczeń też nie) - ale można włączyć: Potwierdzenia odbioru w programie Apple Mail

- w Photoshopie widać biurko a nie szare tło jak w wersji na PC

bo tak sobie ustawiłeś? przejrzyj opcje tego programu, to nie kwestia systemu przecież.

#358 darqha

darqha
  • 119 postów
  • SkądMielec, Poland

Napisano 05 stycznia 2011 - 13:35

Aaa, przypomniałem sobie co mnie wkurza! Nie współpracuje z drukarką HP LaserJet 1018! To znaczy współpracuje po wymuszeniu ręcznym załadowania sterowników, ale od czasu do czasu odmawia posłuszeństwa. Jak już ruszy, to idzie. Tylko z ruszaniem ma kłopot. Ale czy to wina osX? czy raczej HP? ;)

#359 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 13:38

Między innymi Megaproblem "braku diodki aktywności dysku" rozwiązuje Raging Menace - MenuMeters Jak już ktoś tu napisał - powodem narzekań na Maca jest niestety tylko i wyłącznie brak znajomości Mac OS X i nawyki z państwa o nazwie windonezja. Oraz typowo polska choroba o nazwie "kombinowanie".

#360 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 stycznia 2011 - 15:00

Jak już ktoś tu napisał - powodem narzekań na Maca jest niestety tylko i wyłącznie brak znajomości Mac OS X i nawyki z państwa o nazwie windonezja. Oraz typowo polska choroba o nazwie "kombinowanie".

:-) - może zacytuję sam siebie z mojego postu "Jest kilka irytuających rzeczy wynikających z przyzwyczajenia do windowsa i mojej niewiedzy na temat mac os" :-)

---------- Wpis dodano o 17:00 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:00 ----------

Odnośnie raportów - to, że wy nie korzystacie nie znaczy, że inni nie korzystają (nie chodzi przecież o raportowanie każdego maila bo to bez sensu).
Na szczęście są bardzo dobre i darmowe programy z tą funkcją więc dużego problemu nie ma.

#361 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 15:21

OK - no więc zamiast narzekać w stylu ".... bo na łindołs było" lepiej chyba zmienić przyzwyczajenia, czyli jednym słowem nauczyć się "nowego". Całe to "narzekanie" wygląda w sumie tak jakby pojechać własnym samochodem do UK i narzekać "iż wszyscy jeżdżą tu po złej stronie drogi i mnie to wkurza", Jak to zmienić, bo reszta Europy .... . Nawiasem mówiąc drogowy ruch lewostronny obowiązywał w całej Europie do II wojny światowej. Anglicy po prostu tego nie zmienili do dzisiaj - jest to po prostu pozostałość po "starym porządku".

#362 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 stycznia 2011 - 15:24

OK - no więc zamiast narzekać w stylu ".... bo na łindołs było" lepiej chyba zmienić przyzwyczajenia, czyli jednym słowem nauczyć się "nowego". Całe to "narzekanie" wygląda w sumie tak jakby pojechać własnym samochodem do UK i narzekać "iż wszyscy jeżdżą tu po złej stronie drogi i mnie to wkurza", Jak to zmienić, bo reszta Europy .... .

Jaki jest temat tego wątku bo chyba się pogubiłem ? :-)

#363 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 15:27

Trzeba było uważać.

#364 Jullka

Jullka
  • 21 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 15:52

ha ha! to była pierwsza rzecz, którą zmieniłam w ustawieniach! mam alt zamieniony funkcją z commandem i wszystko dobrze ,,układa się" pod palcami :)

---------- Wpis dodano o 15:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:42 ----------

wysyłka? faktycznie stara baba z ciebie. INTERNET kobieto :) STEAM chociażby.

generalnie od lat jesteśmy przyjaciółmi z deamon tools czy iso buster, ale gry na maca które chcę ściągnąć nie mają cracków w internecie. np. dragofall origins

---------- Wpis dodano o 15:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:45 ----------

OK - no więc zamiast narzekać w stylu ".... bo na łindołs było" lepiej chyba zmienić przyzwyczajenia, czyli jednym słowem nauczyć się "nowego". Całe to "narzekanie" wygląda w sumie tak jakby pojechać własnym samochodem do UK i narzekać "iż wszyscy jeżdżą tu po złej stronie drogi i mnie to wkurza", Jak to zmienić, bo reszta Europy .... . Nawiasem mówiąc drogowy ruch lewostronny obowiązywał w całej Europie do II wojny światowej. Anglicy po prostu tego nie zmienili do dzisiaj - jest to po prostu pozostałość po "starym porządku".

Masz rację. Ale fajnie się narzeka na te nowe, wyasione sprzęty, nie? ;)

A o lewostronnym ruchu nie wiedziałam, no proszę ile to można się na tym forum dowiedzieć. Zaraz poszukam wątku ,,Za co lubię mojego Maca" :)

---------- Wpis dodano o 15:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:50 ----------

Masz rację. Ale fajnie się narzeka na te nowe, wyasione sprzęty, nie? ;)

A o lewostronnym ruchu nie wiedziałam, no proszę ile to można się na tym forum dowiedzieć. Zaraz poszukam wątku ,,Za co lubię mojego Maca" :)

(ktoś napisał o gładziku- rzeczywiście, jest przewspaniały, mogę go gładzić godzinami i zapomnieć o myszce ;) )

#365 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 16:27

Tytułem offtopu - prawostronny ruch drogowy uchwalono ogólnie w 1927 roku i cały ten proces zmiany postępował stopniowo i stosunkowo długo - ostatnie kraje europejskie jakie przyjęły drogowy ruch prawostronny za obowiązujący to Szwecja (1967 r.) i Islandia (1968 r.).

#366 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 stycznia 2011 - 16:30

generalnie od lat jesteśmy przyjaciółmi z deamon tools czy iso buster, ale gry na maca które chcę ściągnąć nie mają cracków w internecie. np. dragofall origins

bynajmniej nie chodziło mi o piracenie, ale o legalne kupowanie gier przez internet, bez pudełek, wysyłek, do ściągnięcia np. przez steam.

#367 Jullka

Jullka
  • 21 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 16:40

bynajmniej nie chodziło mi o piracenie, ale o legalne kupowanie gier przez internet, bez pudełek, wysyłek, do ściągnięcia np. przez steam.

no niestety ja piraciłam. ale jak widać makbook mnie zmienił ;)

#368 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 stycznia 2011 - 17:47

100% zawartości czy 100% tagów w pliku?

"wiadomo"? Zgrywając z płyt mp3 same mi się pięknie tagują. Potem najwyżej jakieś drobne poprawki (w nazwach dwudyskowych albumów, albo w tagach sortowania, żeby Jonny Cash był pod C a nie pod J). Kupne mp3 też mają wspaniale wypełnione tagi. ściągane np. z RCRD LBL też.

Młodyś i tyle ;)

Mam kilkaset setów djskich bez grama tagu, wyróżniją się tylko nawą pliku, tona mp3-jek nie robionych przez itunes, jeszcze w czasach gdy nie było stałych łącz i etykietowania płyt itd - to wszystko bez tagów, jedyny wyróżnik to lokalizacja we folderze. Wybacz jak dla Ciebie od zawsze był itunes to masz ok, ale dla mnie tak nie było i trzymanie muzyki w mp3\zespol\plyta\1-plik.mp3 to coś naturalnego i normalnego i się tego układu nie pozbędę bo mi itunes teraz kataloguje, a jak mi najdzie ochota zmienić grajka to ład mniej więcej kolekcji zachowa mi sam filesystem - bez łaski. Nie mówiąc już o łatwości zgrania komuś fragmentu kolekcji czy uzupełnienia własnej czyjąś kolekcją, od razu na poziomie fs widać co mam a czego nie mam.

#369 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 17:52

Mnie w macu, właściwie w iTunes wkurza licznik autoryzacji, ale jedno oddał ;)

#370 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 stycznia 2011 - 17:58

kiedy nie było etykietowanych płyt i stałych łącz to przy zgrywaniu sam sobie wypełniałem tagi, żeby nie mieć track-01, track-02, ... w odtwarzaczu (którym nie był iTunes wtedy). więc nie, nie od zawsze to był iTunes, a mam OK. też kiedyś byłem głupi i sam babrałem się w folderach próbując utrzymać tam samemu porządek sądząc, że to jest wygodne. ale jak się potem okazało - nie jest. (Amarok mi chyba otworzył oczy). ok - powiedz mi co jest łatwiejszego w zgraniu komuś fragmentu kolekcji kiedy muszę nawigować pod katalogach, kiedy to samo, łatwiej wyszukując mogę uzyskać przy pomocy programu (tutaj iTunes)? od razi widać co masz czego nie? no w to przepraszam bardzo, ale nie uwierzę. jeżeli masz zespół/album/piosenka.mp3 to co w przypadku np. składanek? składanka/album/piosenka.mp3? no ale jak mam katalog zespołu i w składance jest też piosenka tego zespołu to sprawdzając czy ją mam czy nie muszę przeszukać i katalogi z albumami danego zespołu i katalogi ze składankami? albo kiedy chcę posłuchać piosenki której pamiętam tytuł, ale ani albumu ani wykonawcy już nie? porządek w folderach jest fajny, ale jeszcze fajniejsze jest kiedy robi się on z automatu, a ja wcale nie muszę się tym zajmować i wcale tam nie muszę się babrać w katalogach żeby cokolwiek znaleźć.

#371 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 18:27

elita - ja też tak samo jak ty wole w katalogach bez dwóch zdań, tak samo zdjęcia i inne rzeczy. Wszystko mam na dyskach zewnętrznych i muzykę odpalam tak samo często na osx jak i na windows, a tam używam foobara, już widzę jak bym miał w nim wyszukiwać w bibliotece itunes, a tak to katalogi i wszystko wiadomo gdzie jest. Okładki i inne pierdoły mnie nie interesują.

#372 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 05 stycznia 2011 - 19:57

Zauważmy pewna prawidłowość. iTunes jest, ponieważ tak MUSI BYĆ... możemy to polubić, czy pokochać - ale jednak, nie każdemu jest to na rękę. Ja jestem multiplatformowy, wiec nie interesuje mnie typowa struktura danych dla Mac'a. Sa rozwiazania z ktorych na nim korzystam, z innych na PC - a moim ulubionym sposobem porządkowania danych (nie tylko MP3) - są katalogi, podkatalogi i docelowo nazwy plików. Za "stary" jestem by nawrócić się na Mac'a czy jego czarodziejski system. Nie neguje ani Mac'a ani PC - nic nie jest lepsze, ale nic nie jest gorsze. Wkurzanie się na coś w Mac'u... to często wynik braku świadomości, gdzie nowobogaccy, kupują Maca aby zaistnieć, aby się pokazać... a później przychodzi chwila użytkowania, gdzie okazuje się, ze na Macu można zrobić NIC. Obecny Mac... to dawna legenda ubrana w ładny Marketing, słodki, acz skromny system... a wszystko to oparte na Intelu jak każdy PC (pomijam wersje z AMD). Obecnie komputery uzupełniają się i naprawdę jest mało rzeczy, które można zrobić tylko na Macu. Oczywiście, zdaje sobie sprawę z tego, ze istnieje garstka specjalistów pracujących na określonych aplikacjach tylko na Macu - czy robiąca to prywatnie, czy tez w zakładach pracy. Nie wyróżniam żadnego ze sprzętów czy tez systemów operacyjnych z racji relacji praca <-> dom, gdzie w obu miejscach żyją w zgodzie Mac i PC.

#373 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 19:58

Zdawało mi się, że można w iTunes odhaczyć opcję "Utrzymuj porządek w katalogu iTunes Media" i porozrzucać sobie muzykę w katalogach jak się tylko chce :) Nawet program o to pyta przy pierwszym uruchomieniu, może powinno być wyraźniejsze ostrzeżenie co się stanie jeśli tego nie odznaczymy? Ogólnie to w tym wątku się przewijają na okrągło przejawy totalnej indolencji użytkowników. Mnie też parę rzeczy w Makach i Mac OS wkurza, ale jak mi coś przeszkadza na tyle, że nie potrafię z tym funkcjonować to albo szukam rozwiązania problemu, albo się przyzwyczajam, albo szukam czegoś innego - proste. Nie klepię setek postów o tym, jakie to "be" i "chyba sprzedam, bo to głupie i co najgorsze INNE". Ale co kto lubi :)

#374 darqha

darqha
  • 119 postów
  • SkądMielec, Poland

Napisano 05 stycznia 2011 - 20:13

Moment. Czegoś nie rozumiem jeśli chodzi o iTunes i te nasze dywagacje o wyższości tego czy innego rozwiązania. Właśnie sprawdziłem. Przecież iTunes przechowuje pliki mp3 w katalogach ~/Muzyka/iTunes/iTunes Media/Music :D

#375 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 stycznia 2011 - 20:28

nie interesuje mnie typowa struktura danych dla Mac'a. Sa rozwiazania z ktorych na nim korzystam, z innych na PC - a moim ulubionym sposobem porządkowania danych (nie tylko MP3) - są katalogi, podkatalogi i docelowo nazwy plików.

kiedy iTunes przecież porządkuje w ten sposób. ale po co w tym siedzieć na co dzień? tego nie wiem.

słodki, acz skromny system...

rozwiniesz tę myśl?

naprawdę jest mało rzeczy, które można zrobić tylko na Macu.

jest naprawdę mało rzeczy, które można robić TYLKO pod jakąkolwiek platformą.
chyba że bawimy się w rzeczy w stylu "nie można tego zrobić w dokładnie programie XYZ bo DYZ wypuścił go tylko pod ZYZ"

darqha - no iTunes wszystko pięknie samemu porządkuje. (Artysta/Album/[nr_plyty-]nr_piosenki tytul.xyz) Nie rozumiem tylko po co niektórzy chcą to robić sami, albo w ogóle siedzieć w tych katalogach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych