Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• This topic is locked This topic is locked
1024 replies to this topic

#326 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 28 September 2010 - 11:03

A ile tego ramu potrzebujesz? 2 giga ramu spokojnie starcza mi do wirtualiozwania windows a nawet i linuxa jednoczesnie, do tego mam safari, itunes, get lyric i maila w pamieci - wszystko chodzi dobrze jak na sprzet sprzed prawie 5 lat...

#327 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 28 September 2010 - 12:12

a właśnie dwa mam i muszę o kolejne dwa powiększyć do tego co opisałeś to może i starczy, ale spróbuj włączyć kilka bardziej wymagających programów to wtedy już nie jest tak różowo ;)

#328 Szlomit

Szlomit
  • 19 posts

Posted 28 September 2010 - 17:56

Czasami znika kursor, jeżeli strona wyświetla reklamy zrobione we flash'u.

Mi tez znika kursor. Jak ogladam cos na VOD na onecie i w tym samym czasie smigam sobie na innych kartach w Safari. Wystarczy na chwile zminimalizowac tak, zeby bylo widac wszystkie otwarte programy i juz sie pojawia, niemniej czasem bywa to irytujace ;)

#329 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 28 September 2010 - 19:56

Tez to samo zauwazylem - onet.pl VOD z Silverlight.

#330 hubi84

hubi84
  • 217 posts
  • Skądwarszawa

Posted 29 September 2010 - 19:16

mnie wkurza to że mój air, ma coś nie teges z siecią bezprzewodową. stojący obok sony vaio nijak ma się do tej usterki. hula bez problemu.

#331 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 29 September 2010 - 22:49

A czytales zastrzezenie firmy ze antena w komputerach Apple moze nie dzialac z roznymi routerami? Powinno byc nawet na pudelku przy specyfikacjach, jedna z gwiazdek jak pamietam.

#332 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 30 September 2010 - 00:21

A czytales zastrzezenie firmy ze antena w komputerach Apple moze nie dzialac z roznymi routerami? Powinno byc nawet na pudelku przy specyfikacjach, jedna z gwiazdek jak pamietam.

Prawie jak w umowie z bankiem - malutka gwiazdka w lewym dolnym rogu i drobnym druczkiem ;) W sumie nie wiedzialem o tym fakcie - czlowiek sie uczy cale zycie.

#333 maxijazz

maxijazz
  • 303 posts

Posted 30 September 2010 - 00:38

Nie wiem jaki to ma zwiazek z antena, ale poszczegolne czipsety wifi gryza sie miedzy soba. Jednym czasem np. wifi broadcoma (w ruterach) bardzo slabo wspolpracowalo z wifi intela (w laptopach). Slabe transfery, zrywanie polaczenia, nie moznosc stabilnej pracy na N-ce itp. Dlatego zawsze doradza sie uzywanie komponentow jednego producenta, a najlepiej tych, ktore sa wymienione przez producenta jako "para" lub przynajmniej kompatybilne. Jednymi z najlepszych (stabilnych i szybkich) i z szerokim wsparciem byly uklady Atherosa (do kompow i ruterow), ale Apple chyba ich juz nie uzywa.

#334 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 30 September 2010 - 10:32

Mialem na mysli karte wifi, antena to jej przedluzenie.

#335 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 00:08

Wszystko mnie wkurza w macu. Poważnie zastanawiam się nad sprzedażą. Obecnie najbardziej dobija mnie safari: nie wyświetla obrazków, nie otwiera większości stron (tych z których można ściągnąć inne przeglądarki internetowe również). Następna rzecz: magiczna myszka, która jest tak płaska, że po paru godzinach boli ręka od trzymania jej w powietrzu (no i nie ma mega przydatnego kółka, które można by jeszcze przyciskać- b.przydatne w wielu grach) no ale myszkę, to mogę dokupić normalną. Wpieniają mnie BEZNADZIEJNE głośniki (wcześniej miałam toshibę satelite z rewelacyjnymi głośnikami harman) koniecznie trzeba używać zewnętrznych, kupa kabli blee. Dobija mnie szukanie jakichkolwiek plików, system tych całych ,,dokumentów" które wyskakują wszystkie jednocześnie, trzeba przeszukiwać wszystkie pierdoły żeby trafić do tych których się szuka, menu start windowsa jest o wiele logiczniejsze. No i gry... mimo, że jestem już stara baba, uwielbiam pograć sobie czasem w obliviona, fallout'a... no i oczywiście gier nie ma. w każdym razie w Polsce, to znaczy kilka jest, ale baaardzo mały wybór i głównie sprzedaż wysyłkowa. Porażka. Całe szczęście nie kupiłam go sobie sama, tylko dostałam w prezencie, bo jeszcze jakbym miała za to płacić to całkiem możliwe, że w przypływie beznadziei rzuciłabym macbookiem o ścianę. O jaa.... ale się żalę... ;) ale chyba jestem dzieckiem windowsa i toshiby. i koniec. Pozdrowienia dla wszystkich narzekających i nienarzekających! :)

#336 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 January 2011 - 00:18

Wszystko mnie wkurza w macu. Poważnie zastanawiam się nad sprzedażą. Obecnie najbardziej dobija mnie safari: nie wyświetla obrazków, nie otwiera większości stron (tych z których można ściągnąć inne przeglądarki internetowe również). Następna rzecz: magiczna myszka, która jest tak płaska, że po paru godzinach boli ręka od trzymania jej w powietrzu (no i nie ma mega przydatnego kółka, które można by jeszcze przyciskać- b.przydatne w wielu grach) no ale myszkę, to mogę dokupić normalną. Wpieniają mnie BEZNADZIEJNE głośniki (wcześniej miałam toshibę satelite z rewelacyjnymi głośnikami harman) koniecznie trzeba używać zewnętrznych, kupa kabli blee. Dobija mnie szukanie jakichkolwiek plików, system tych całych ,,dokumentów" które wyskakują wszystkie jednocześnie, trzeba przeszukiwać wszystkie pierdoły żeby trafić do tych których się szuka, menu start windowsa jest o wiele logiczniejsze. No i gry... mimo, że jestem już stara baba, uwielbiam pograć sobie czasem w obliviona, fallout'a... no i oczywiście gier nie ma. w każdym razie w Polsce, to znaczy kilka jest, ale baaardzo mały wybór i głównie sprzedaż wysyłkowa. Porażka. Całe szczęście nie kupiłam go sobie sama, tylko dostałam w prezencie, bo jeszcze jakbym miała za to płacić to całkiem możliwe, że w przypływie beznadziei rzuciłabym macbookiem o ścianę.
O jaa.... ale się żalę... ;) ale chyba jestem dzieckiem windowsa i toshiby. i koniec. Pozdrowienia dla wszystkich narzekających i nienarzekających! :)

przesadzasz - miałem toshibę P100 z harman/kardon a i tak dokupiłem głośniki :P
safari nie wyświetla obrazków? eeee ale o co chodzi? zresztą jest wiele innych (np firefox/chrome)
magiczna myszka? nikt nie każe jej uzywac, za to jest fajny gładzik a ostatecznie można kupic jakiegoś logitecha. Ja np korzystam z modelu MX510
szukanie plików? ale w windowsie jest identycznie - też wyskakuje ich miliony i tez trzeba szukać odpowiedniego
gry? zawsze można windę na bootcampie postawic i pograć sobie
a toshiba wcale nie jest taka debest - przynajmniej dwie moje L10 i P100 mają zażółcony jak chińczyk ekran.
wszystkiego dobrego w nowym roku i przyjemnego korzystania z maka po windzie (da się - ja korzystałem z windy dobre kilkanaście lat)

#337 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 January 2011 - 00:18

safari -> chrome, firefox masz wybór, myszka - jaki problem podpiąć dowolną inną niewkurzającą? na głośniki nic nie poradzę, w moim mba też są beznadziejne, ale cóż co do szukania dokumentów to naucz się spotlighta i problem z co gdzie jest się _definitywnie_ skończy gry - sorry to nie konsola ani nie windows, nikt na to gier nie produkuje, albo są to rodzynki sprzedaj maca styknie Ci na 2 toshiby! szkoda życia na męczarnie jak Ci nie pasuje.

#338 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 05 January 2011 - 00:32

Po ponad roku, tęsknię za PS CS4 na PC. Na Maku to tragedia dramat i bieda w jednym.

#339 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 01:13

Ojeej jak miło, że mnie nikt nie zlinczował za krytykę jabłka :). Wiem, że myszkę można dokupić, mozillę przez usb z innego komputera ściągnąć (bo safari nie otwiera stron z konkurencją:) ), głośniki podłączyć jbl, do wyszukiwania przyzwyczaić się i tak dalej... tylko jak się cały czas słyszało, że te maki to takie cuda a teraz jednak okazuje się, że można oszaleć w trakcie użytkowania, no to... wiadomo co. A matryca w toshibie faktycznie- u mnie była z kolei za jasna, nie było sposobu na ustawienie mocniejszego kontrastu. Aaa i co to jest winda na bootcampie ? Ja bym ją sobie bardzo chętnie ,,postawiła" jeśli umożliwiłoby mi ponowne spotkanie z GTA czy Driverem... Oblivionem... nawet Gothickiem... eh... rozmarzyłam się... ;) Na razie chłopcy!

#340 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 posts

Posted 05 January 2011 - 01:21

winda na boot campie to system Windows zainstalowany na osobnej partycji, a wszystko odbywa się prze program boot camp na Macu. wpisz w spotlighta Boot camp to znajdziesz ten program, resztę polecam poszukać w googlach

---------- Wpis dodano o 01:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:19 ----------

tylko jak się cały czas słyszało, że te maki to takie cuda a teraz jednak okazuje się, że można oszaleć w trakcie użytkowania, no to... wiadomo co.

wszyscy znajomi to samo gadali - ja też, ale znalazł się jeden który mnie zapoznał z systemem - po godzinie szukałem macbooka dla siebie

#341 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 05 January 2011 - 01:21

Mi działa,najprościej można przeinstalować system. Co mi w macu przeszkadza?, raczej nic, do codziennych zastosowań jest świetny, tylko brak gier i kilku fajnych programów jest dość wkurzający.

#342 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 01:37

winda na boot campie to system Windows zainstalowany na osobnej partycji, a wszystko odbywa się prze program boot camp na Macu. wpisz w spotlighta Boot camp to znajdziesz ten program, resztę polecam poszukać w googlach[COLOR="Silver"]

o dzięki wielkie, przyjdzie łikend to nad tym posiedzę, może mi się uda. byłoby cudownie móc sobie pograć...

#343 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 05 January 2011 - 01:41

Też zależy co to za mac, na tych starszych ciężko o radochę z grania, oczywiście jak dla mnie, ale ta nowa grafika 320m już pociągnie jakieś gry w zadowalającej jakości.

#344 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 01:56

o! przypomniało mi się jeszcze co mnie wkurza i to konkretnie- itunes i łączenie go z ipodem touch. kocham mojego ipoda już od wielu wielu lat, ale sposób wgrywania na niego rzeczy jest odrażający... muzykę zawsze miałam w folderach, poukładaną po mojemu. i tunes wywrócił to do góry nogami. nic nie można znaleźć, ustawić, posegregować... miliardy opcji trzeba pozaznaczać żeby to się kupy potem trzymało. A muzyki mam ok 200GB więc wiadomo... wszystkiego nie dam rady poprzepisywać. No i to samo wgrywanie... szukanie... zaznaczanie.... gdy ma się sporo muzyki to naprawdę ciężkie. A ile razy z jakiś niewyjaśnionych przyczyn skasowałam wszystko z ipoda... nigdy nie miałam "zwykłej" mp3 ale wydaje mi się, że ich właściciele nie mają takich problemów i wrzucaję do nich muzykę jak do pendriva.

#345 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts
  • SkądOne of Banksy's manors

Posted 05 January 2011 - 02:04

@Jullka chyba każdy po przesiadce z windowsa na mac przeszedł to co opisujesz z iTunes :D Na win każdy posiadał własny "porządek" w folderze z muzyką, na mac iTunes wymusza konkretne uporządkowanie (moim zdaniem bardzo dobre, bo nie trzeba się zastanawiać gdzie co jest na dysku, po prostu przerzucamy muzykę i po sprawie). Chwila roboty i działa rewelacyjnie, nawet w przypadku 200GB ;) Od dawna masz tego maka?

#346 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 January 2011 - 02:05

trzeba było zabronić itunes zaprowadzania swojego porządku, bo bez 100% otagowania zrobi to źle, a wiadomo że nie wszystko mamy otagowane. Reszta z tego co piszesz to konsekwencje ww. Szukanie? live-search to typowy filtr _każdego_ playera jakiego znam (winamp, amarok, itunes)

#347 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 posts
  • SkądSea Side

Posted 05 January 2011 - 02:29

Hmm, jest tego troche w MacOS. Zaznaczam z gory ze wymienie co mnie denerwuje wiec nie chce by ktos szukal magicznego rozwiazania badz tlumaczenia dlaczego tak jest. 1. Brak wsparcia zapisu NTFS. 2. Niska wydajnosc grafiki w trybie OpenGL. 3. iTunes, 32bit, brak wsparcia FLAC, niezbyt zadowalajaca jakosc dzwieku, brak wyswietlania tagow koloru oraz klucza utworu. 4. Brak wsparcia dla srodowiska "Classic" 5. Marnie rozwiazane ustawienia kart dzwiekowych w konfiguratorze MIDI. Gubienie ustawien. 6. Finder, jako glowny skladnik systemu powinien miec swoje opcje w "Preferencje systemowe", Brak obslugi zapisu na serwerach FTP. 7. Rosetta, ogromne problemy ze stabilnoscia odpalonych programow, o ile w ogole sie odpala. Skoro juz jest to powinna dzialac dobrze. I znalazłbym jeszcze kilka innych jak np "slownik" w Safari ktory wszystko prawie mi podkreslił na czerwono i nie ma znaczenia czy jest poprawnie czy nie, chyba losuje kostka. Mimo ustawionego poprawnie jezyka.

#348 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts
  • SkądOne of Banksy's manors

Posted 05 January 2011 - 02:33

@Iseeutoo opisałeś m.in. to co mi też nie pasuje w iTunes

#349 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2011 - 07:18

Hmm, jest tego troche w MacOS. Zaznaczam z gory ze wymienie co mnie denerwuje wiec nie chce by ktos szukal magicznego rozwiazania badz tlumaczenia dlaczego tak jest.

1. Brak wsparcia zapisu NTFS.
2. Niska wydajnosc grafiki w trybie OpenGL.
3. iTunes, 32bit, brak wsparcia FLAC, niezbyt zadowalajaca jakosc dzwieku, brak wyswietlania tagow koloru oraz klucza utworu.
4. Brak wsparcia dla srodowiska "Classic"
5. Marnie rozwiazane ustawienia kart dzwiekowych w konfiguratorze MIDI. Gubienie ustawien.
6. Finder, jako glowny skladnik systemu powinien miec swoje opcje w "Preferencje systemowe", Brak obslugi zapisu na serwerach FTP.
7. Rosetta, ogromne problemy ze stabilnoscia odpalonych programow, o ile w ogole sie odpala. Skoro juz jest to powinna dzialac dobrze.

I znalazłbym jeszcze kilka innych jak np "slownik" w Safari ktory wszystko prawie mi podkreslił na czerwono i nie ma znaczenia czy jest poprawnie czy nie, chyba losuje kostka. Mimo ustawionego poprawnie jezyka.

2. OpenGL jest porzucany na rzecz OpenCl więc jak dla mnie np to jest na +

4. Trochę chyba przesadzasz. Classica możesz zainstalować mając Tigera, a poza tym możesz zawsze za 200zl kupić Mac'a do Classica - nowoczesne komputery mają za bardzo rozwiniętą architekturę - poza tym wyobrażasz sobie że ponad 10 letni system będą dalej rozwijać ? (pisanie sterowników ect....) Analogicznie jest z win95 - w nowym sprzęcie nie uświadczysz sterowników do tego systemu.

5. Jak ktoś się bawi Midi to zazwyczaj ma kartę dźwiękową ;) a tam ustawienia midi są zawsze lepsze

7. Rosetta za czasów Tigera działała mi dobrze aczkolwiek wolno. Nie zdarzyło mi się aby się wysypywała

#350 Jullka

Jullka
  • 21 posts

Posted 05 January 2011 - 07:33

maka mam mniej niż miesiąc. Tak, wiem, wiem jest jeszcze szansa, że się przywzyczaję, ale ponarzekać zawsze fajnie ;) Pozdrawiam wszystkich, którym słowo ,,pozdrawiam" podkreśla się na czerwono jako BŁĄD ;) Ciao!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users