Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple z polską klawiaturą

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#26 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 19 czerwca 2008 - 19:05

fajnie tylko po co

#27 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 czerwca 2008 - 19:08

o matko, apple ma gdzieś Polskę źle, coś tam robią, może nie do końca potrzebnego ale robią to też źle bo po co. My Polacy to dziwny naród zawsze jest żle co by się nie działo.

#28 jory

jory
  • 214 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 19:20

Tzw. klawiatura programisty to wynik radosnej twórczości pierwszych polonizatorów jeszcze z platformy IBM. Większość z Was pewno tego nie pamięta, ale pierwsze komputery w redakcjach to był horror dla wszystkich, którzy przyzwyczajeni byli do maszyn do pisania. Nawet nie macie pojęcia, jak spadła wydajność maszynistek, które pisały bezwzrokowo dziesięcioma palcami.
Na dzień dzisiejszy prawda jest taka, że klawiatura programisty jest o wiele bardziej popularna, ale bez wątpienia o wiele trudniejsza do uzyskania dużej szybkości pisania metodą bezwzrokową (prawie wszystkie znaki uzyskuje się kombinacji z shiftem, który jest o wiele poręczniejszy - no, oczywiście z wyjątkiem wielki liter polskich znaków diakrytycznych, ĄĘĆŃŚŹ, których jednak dosyć rzadko się używa.
Z własnego doświadczenia mogę Wam tylko powiedzieć, że nie ma szans na uzyskanie tej samej szybkości pisania na klawiaturze programisty, jeśli pisze się bezwzrokowo dziesięcioma palcami. Co oczywiście nie zmienia faktu, że dla większości użytkowników komputerów taka szybkość nie jest sprawą najważniejszą. A wreszcie komuś, kto tak właśnie pisze, nie robi najmniejszej różnicy, jaki znak jest widoczny na klawiszu, bo ich rozkład ma się "w głowie".

O wydajności w pisaniu jakiego rzędu mówimy?
Wydaje mi się, z osobistych doświadczeń w kwestii rozwoju zdolności pisania bezwzrokowego, że krańcowe przyzwyczajenie do danego układu klawiatury da ostatecznie wydajność ograniczaną już tylko przez same palce i mózg ;) - a więc bez wpływu pozostanie układ klawiatury.

Innymi słowy, jeśli komuś udaje się pisać z wydajnością 300-500 znaków na minutę w układzie qwerty, to czy qwertz może coś jeszcze zmienić?...

#29 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 19 czerwca 2008 - 19:26

Jak standartowo wprowadzą tą klawiature to napewno nie kupie mac'a w polsce.

#30 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 20:18

No w koncu mamy nasza, polska, narodowa klawiature tak jak cala reszta cywilizowanego eurokolchozu!:D

#31 smugipl

smugipl
  • 25 postów
  • SkądSłubice, Poland, Poland

Napisano 19 czerwca 2008 - 21:10

O tej klawiaturze pisałem wczoraj Mac&Pc News: Klawiatury Apple z Polskim QWERTZ jest z kabelkiem a nie na BTDołączona grafika

#32 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 czerwca 2008 - 21:36

Łee, jakby była na BT to z całą pewnością bym kupił :)

#33 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 19 czerwca 2008 - 21:44

Jeśli chodzi o układ klawiszy PN87 to prezentuje się on tak:

Dołączona grafika

Ja bym się pogubił... :P

#34 marcinnek123

marcinnek123
  • 54 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 21:50

nie tylko ty :P ja wole zwykłe

#35 mpConroe

mpConroe
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2008 - 21:55

Moja mama kiedyś pisała na maszynie, w 96r. musiała się przestawić na pececiarską klawiaturę QWERTY. Po 12 latach iSource a'ka SAD wprowadza do Polski klawiaturę QWERTZ.... IMBECYLIZM! P.s. Jeśli będzie konieczny zakup tej dzikiej wersji, to sprowadzę sobie QWERTY/US...

#36 Gregory

Gregory

• 2 740 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 19 czerwca 2008 - 22:14

Po 12 latach

Ależ skąd. Klawiatury maszynistki dostępne były „od zawsze” ;). Jeszcze na złącze ADB.

#37 mpConroe

mpConroe
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2008 - 22:32

Ale ja się urodziłem 14,5 lat temu, więc o tym nie wiem ;) .

#38 sokl

sokl
  • 209 postów
  • SkądSzklarska Poręba

Napisano 19 czerwca 2008 - 22:49

Posiadam czarną klawiature usb Apple z układem programisty i białą usb z układem maszyniski. Pracuje na tych klawiaturach zamiennie, oto spostrzeżenia: +Wbrew pozorom bardzo łatwo się przyzwyczaić do układu maszyniski +Jest on dużo wygodniejszy (kobinacje z shiftem dające polskie znaki są pod prawą ręką), ą i ż oraz ó bez kobinacji. - Jedynie umiejscowienie dwukropka mi nie odpowiada. Ciekawostka: @(małpa) jest dostępna jako kombinacja alta i dwójki - wszyscy przesiadkowicze mają z tym problem.

#39 manky1

manky1
  • 1 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 22:51

Chyba przydałoby się trochę więcej zrozumienia dla innych. Zapewne są osoby, które korzystają z QWERTZ. Może jest ich garstka, może 1% wszystkich użytkowników komputerów w PL. Ale z drugiej strony ilu jest w PL macuserów w porównaniu do PC? 1%? W takim razie po co robić maczki, przecież tego nikt nie kupuje. Klawiatura QWERTZ jest dodatkowym produktem dedykowanym specyficznej grupie odbiorców. Wszystkie modele imaków są i będą w standardzie z QWERTY. pzdr manky1

#40 Mr. A

Mr. A
  • 41 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 22:53

Szczerze mowiac pojawienie sie tej klawiatury absolutnie poniewczasie... Jeszcze piec-szesc lat temu bylbym zachwycony mozliwoscia kupienia bez wiekszych problemow klawiury w polskim ukladzie. Teraz, po tylu latach polska klawiatura maszynistki umarla smiercia naturnalna - i moim zdaniem wielka szkoda. Wszystkie jezyki narodowe, ktore moja znaki diakrytyczne, maja tez swoj uklad klawiatury, ktory z pewnoscia ulatwiaja pisanie. Wiem to chocby z doswiadcznia z klawiatura AZERTY (ktora zreszta mam w naszej ulubionej formie... :) ) - na polska klawiature po prostu za pozno... A szkoda. Efekt taki, ze od kilku dobry miesiecy praktycznie nie uzywam znakow diakrytycznych.

#41 zwolu

zwolu
  • 100 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 22:56

Moim zdaniem to krok w tyl.

#42 Mr. A

Mr. A
  • 41 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 22:58

a moim to zbyt pozny krok do przodu

#43 cza_gda

cza_gda
  • 430 postów
  • Skądgdansk

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:01

szkoda ze QWERTZ, kupil bym skora taka tania QWERTY

#44 rafsta

rafsta
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:10

Hmmm... "krok do przodu..." "krok do tyłu..." "za późno" a ja mam gdzieś w domu taką czarną klawiaturę, którą zdaje się dodawali do G3-ki, więc to nie żadna nowość...

#45 dredzik

dredzik
  • 14 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:11

No patrz. A ja stosuję w Polsce do pisania bezwzrokowego układ QWERTY :P (BP, NMSP)

#46 Mac_filko

Mac_filko
  • 117 postów
  • SkądPoznan/Dublin

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:21

Klawiatura bez Jablka...to nie jest to samo... Jako tu zrobic "japko Z" kiedy wazon sie stlucze!!! nno jak?

#47 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 19 czerwca 2008 - 23:25

Dołączona grafika

Hmm... Od dziecka piszę na QWERTY.
Wiem z doświadczenia, że przerażająco pisze się na klawiaturze we Francji (nie pamiętam jaki mają układ). Nie wiem, czy byłbym w stanie opanować tak szybkie, bezwzrokowe pisanie na klawiaturze o innym typie niż QWERTY.

#48 mpConroe

mpConroe
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:30

Orange - nie na temat, ale może ktoś napisze newsa... Zaiste ciekawe...

#49 Rotorblade

Rotorblade
  • 20 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:31

Niemal każde państwo europejskie posiada swój narodowy układ klawiatury. W Polsce jest podobnie. Jedyna różnica polega na tym, że - w odróżnieniu od innych państw - u nas nikt nie używa układu narodowego. Swoisty ewenement. Dlaczego upowszechniła się*klawiatura programisty? Pierwsze komputery w kraju pochodziły z szarej strefy. Były sprowadzane z USA wraz z układem klawiatury QWERTY. Tak się utarło. Co nie zmienia faktu, że układ maszynistki uważam za bardzo wygodny. Ale kompletną bzdurą są komentarze w stylu: "za późno...". W 1993 miałem LC II z klawiaturą maszynistki na ADB, później pierwszego iMaka G3 z tym samym układem, a białe klawiatury USB również można było dostać w takiej wersji. Wystarczyło poprosić o zamianę przy zakupie komputera... Co ciekawe PowerBooki również były dostępne*z klawiaturami maszynistki i pewnie teraz podobnie jest z MacBookami.

#50 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 19 czerwca 2008 - 23:36

Orange - nie na temat, ale może ktoś napisze newsa... [...]

Tylko po co? Sztuczny zamęt mamy wprowadzać? Bezsens jednym słowem. Może zmieniają czcionkę na stronie głównej...

Stawiam 100zł, że to nic ważnego dla nas, oczekujących na iPhone'a w Polsce.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych