Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple z polską klawiaturą

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 19 czerwca 2008 - 16:01

Dołączona grafika

Najnowsze modele klawiatur Apple doczekały się polskiej wersji językowej. Klawiatura jest całkowicie zgodna z normą PN87. Jest to jedyny stosowany w Polsce układ do pisania bezwzrokowego.

Najnowszy model pozwala na bezwzrokowe wprowadzenie tekstu co docenią z pewnością osoby, które zawodowo zajmują się pisaniem. Nowa klawiatura pozwala na zapis polskich znaków diakrytycznych za pomocą pojedynczych klawiszy.

Jesteśmy przekonani, że klawiatura Apple stanie się prawdziwym hitem wśród osób piszących profesjonalnie. Zwłaszcza, że oprócz doskonałej ergonomii przekonuje także walorami estetycznymi - mówi Tomasz Włastowski, prezes Zarządu iSource S.A.

Klawiatura w polskiej wersji językowej różni się od pierwowzoru układem klawiszy QWERTZ. Klawiaturę można już nabyć w sklepach, w cenie niższej niż standardowy model. Sugerowana cena detaliczna to 133 zł.

#2 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2008 - 16:04

No no, to sporo nizej ;) .

#3 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 16:36

cena niezła, ale ciekawe ile osób tak naprawdę używa układu QWERTZ

#4 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 19 czerwca 2008 - 16:40

cena niezła, ale ciekawe ile osób tak naprawdę używa układu QWERTZ

Chyba nie wiele. Nie widuję osób, które mają tego typu klawiatury. Trochę nie rozumiem dlaczego jest ten model przeznaczony dla Polski?

#5 Gregory

Gregory

• 2 740 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 19 czerwca 2008 - 16:44

Trochę nie rozumiem dlaczego jest ten model przeznaczony dla Polski?

Bo to jest „klawiatura maszynistki”, ta z polskimi znakami ułożonymi jak dawniej w maszynach do pisania.
Masz ten układ do wyboru w systemie, jako „polski”.

#6 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 19 czerwca 2008 - 16:45

Jest to układ klawiatury, który usuwałem z systemu jako pierwszy zawsze, gdy instalowałem Windowsa

#7 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 czerwca 2008 - 16:46

wnioskują z tekstu, to nie tylko układ QWERTZ ale cały układ maszynistki, czyli wydzielone klawisze z polskimi znakami (pewnie w miejsce średnika, backslasha i nawiasów).

#8 tratkiewicz

tratkiewicz
  • 525 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 czerwca 2008 - 16:59

macie może zdjęcia od przodu a nie od boku? :>

#9 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 19 czerwca 2008 - 17:06

Niestety nie posiadamy żadnych zdjęć tej klawiatury.

wnioskują z tekstu, to nie tylko układ QWERTZ ale cały układ maszynistki, czyli wydzielone klawisze z polskimi znakami (pewnie w miejsce średnika, backslasha i nawiasów).

Dokładnie tak.

#10 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 19 czerwca 2008 - 17:08

Jeśli chodzi o układ klawiszy PN87 to prezentuje się on tak:

Dołączona grafika

#11 Yacho

Yacho
  • 18 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 17:11

głupie - wszyscy są przyzwyczajeni do tradycyjnej klawiatury i rozwiązań w stylu ALT+z. pisze się szybko i wygodnie. jeśli coś należy zmienić to miejsce prawych klawiszy jabłko/alt żeby było wygodniej pisać polskie czcionki. o ile pamiętam z maszyn do pisania to nie można było stosować niektórych polskich znaków jako DUŻE litery i nie można pisać jak zrobiłem przed chwilą. ale w tej informacji i innych można przeczytać miedzy wierszami: 1.jest ipod z menu po polsku 2.jest przetłumaczone iTunes Mac/PC (bez sklepu - ale to inna bajka) 3.leopard jest po polsku (nareszcie) 4.jest już prawie normalna strona apple polska (brakuje tylko sklepu, część podstron jest po ang - kwestia czasu) 5.iphone 3G jest po polsku (tylko bez słownika - na razie) 6.jest polska klawiatura apple 7.apple zmienia strategię biznesową, staje się firmą międzynarodową a nie głównie US, rozszerza swoją działalność, wchodzi na wszystkie zamożniejsze rynki na świecie w tym UE i między innymi Polskę (duży kraj w UE), a z tym związane jest dostosowanie się do potrzeb klienta z min. Polski (jeśli apple chce być popularne - a chce). czyli: a.zapowiada się wielka polonizacja oprogramowania - tak jak to miało miejsce z PC b.będzie niedługo iwork/office po polsku na maka (skoro jest klawiatura, to trzeba ją gdzieś użyć - a najlepsze do tego są edytory tekstu) c.będzie niedługo słownik pl do iphona (i nie tylko pl) d.nowości pewnie pojawią się w zimie wraz ze śnieżnym leopardem

#12 oaks

oaks
  • 210 postów
  • Skądkatowice

Napisano 19 czerwca 2008 - 17:17

Ble, nie chciałbym za 13PLN.

#13 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 czerwca 2008 - 17:43

Ja tam dziękuje za taką klawę, wole zwykłą qwerty ;)

#14 jasiekmac

jasiekmac
  • 77 postów
  • SkądWhiteSide

Napisano 19 czerwca 2008 - 17:54

Taka klawiatura przyda się pewnie osobom które piszą na QWERTZ. Moim zdaniem każdy się przyzwyczaił od naciskania alt+o,z,x,c,a,e,l,n . Tak szczerze mówiąc to zawsze jak mialem taki problem że np. wciskałem y apokazywało się z to usuwałem to :) :lol:

#15 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 czerwca 2008 - 17:55

Nie rozumiem po co Apple wprowadza polską klawiaturę w układzie maszynistki. Nie widziałem jakoś Maków w użyciu przez stenotypistki, a nie sądzę by ktokolwiek z nas używał tego układu klawiatury.

#16 skrzecior

skrzecior
  • 38 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 czerwca 2008 - 17:57

O Matko!:) W życiu bym się nie przestawił na taki układ. Może ktoś tak woli, ale ja takiej klawiatury nie chce nawet za darmo:)

#17 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2008 - 18:01

jak będzie o połowę tańsza, to kupuję naklejki za zaoszczędzone pieniądze:D

#18 MacEryk

MacEryk
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 czerwca 2008 - 18:15

Tzw. klawiatura programisty to wynik radosnej twórczości pierwszych polonizatorów jeszcze z platformy IBM. Większość z Was pewno tego nie pamięta, ale pierwsze komputery w redakcjach to był horror dla wszystkich, którzy przyzwyczajeni byli do maszyn do pisania. Nawet nie macie pojęcia, jak spadła wydajność maszynistek, które pisały bezwzrokowo dziesięcioma palcami. Na dzień dzisiejszy prawda jest taka, że klawiatura programisty jest o wiele bardziej popularna, ale bez wątpienia o wiele trudniejsza do uzyskania dużej szybkości pisania metodą bezwzrokową (prawie wszystkie znaki uzyskuje się kombinacji z shiftem, który jest o wiele poręczniejszy - no, oczywiście z wyjątkiem wielki liter polskich znaków diakrytycznych, ĄĘĆŃŚŹ, których jednak dosyć rzadko się używa. Z własnego doświadczenia mogę Wam tylko powiedzieć, że nie ma szans na uzyskanie tej samej szybkości pisania na klawiaturze programisty, jeśli pisze się bezwzrokowo dziesięcioma palcami. Co oczywiście nie zmienia faktu, że dla większości użytkowników komputerów taka szybkość nie jest sprawą najważniejszą. A wreszcie komuś, kto tak właśnie pisze, nie robi najmniejszej różnicy, jaki znak jest widoczny na klawiszu, bo ich rozkład ma się "w głowie".

#19 skrzecior

skrzecior
  • 38 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 czerwca 2008 - 18:27

jak będzie o połowę tańsza, to kupuję naklejki za zaoszczędzone pieniądze:D

Dobry pomysł:), mogli by wprowadzić na polski rynek o połowę tańsze MacBooki z takim układem:)

#20 Yako

Yako
  • 86 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 czerwca 2008 - 18:29

Jest to jakiś krok w dobra stronę, Światełko w tunelu, (bo produkt Apple tylko na POLSKI rynek), niemniej to chyba hit nie będzie, boprąc pod uwagę, że "maszynistki" nie piszą na makach...

#21 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 19 czerwca 2008 - 18:34

FUUUUUUJ .... sorki ale dla mnie to przypomina znienawidzone przezemnie klawy z ukladem DE ... ale one sa do kupienia jako dodatkowe mam nadzieje ? nie beda dawane z nowymi kompami ?

#22 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 czerwca 2008 - 18:38

Ja używam tradycyjnej klawiatury Apple i z powodzeniem piszę bezwzrokowo

#23 kzmarch

kzmarch
  • 46 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 18:39

Tak właściwie to piszą. Jest ich może mało ale są i docenią taki krok ze strony Apple. W końcu swego czasu była to firma niszowa co było jej mocną stroną. Czemu więc teraz w taki sposób nie zadziałać pozyskując malutki ryneczek ktory potem może stać się reklamą. W końcu zadowolona maszynistka to dobra maszynistka :)

#24 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 18:50

hm.. A czy taka klawiaturka (tylko, że QWERTY) działała by z PC? Bo jest baardzo ładna i chciałbym taką kupić :D

#25 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 czerwca 2008 - 19:00

hm.. A czy taka klawiaturka (tylko, że QWERTY) działała by z PC? Bo jest baardzo ładna i chciałbym taką kupić :D

Działa: Apple Keyboard Aluminium - Forum PCLab.pl ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych