Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple z polską klawiaturą

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#51 Atom

Atom
  • 15 postów
  • SkądChorzów

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:48

Nie wiem, czy byłbym w stanie opanować tak szybkie, bezwzrokowe pisanie na klawiaturze o innym typie niż QWERTY.

Też nie wierzyłem, że kiedyś będę potrafił pisać prawie bezwzrokowo na QWERTY.

#52 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 19 czerwca 2008 - 23:53

Też nie wierzyłem, że kiedyś będę potrafił pisać prawie bezwzrokowo na QWERTY.

Ale to bezsens przestawiać się na inny typ klawiatury, z układu który się doskonale opanowało...

#53 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:59

Jest to stara, martwa norma PN z lat 80. I dlatego np. z tej klawiatury łatwo nie osiągniecie znaku "@". Niemniej ktoś w Apple zajrzał do PN, i wyszło mu, że takie są klawiatury w Polsce, więc je tłucze. Wystrzegajcie się tego, jak ognia. Sam miałem podobną przygodę z programem TypeTrainer (do nauki pisania bezwzrokowego). Otóż jego Autor, na marginesie Rosjanin, nie był w stanie zrozumieć, że w Polsce, cywilizowanym kraju jest norma, której nikt nie używa. Ta klawiatura pęta się po redakcjach, i tylko tam znajdziecie ludzi, którzy ją lubią. Ale UWAGA, piszą oni WZROKOWO, po prostu lubią ją, bo widzą ę, ą. Serio. I pewnie te redakcje będą to kupować. Na zdrowie. Dlatego zdanie o jedynej klawiaturze do pisania bezwzrokowego jest piramidalną bzdurą – ja sam jestem tego dowodem, bo piszę bezwzrokowo na klawiaturze programisty. Możecie jeszcze spotkać się z kitem marketingowym, mianowicie, że to układ ERGONOMICZNY. Nic bardziej bzdurnego – ergonomiczny układ nazywa się Dvorak, i nie ma nic wspólnego z klawiaturą maszynistki. Po prostu ułożenie liter wynikało z przyczyn konstrukcyjnych (a konkretnie zużywania się "bijaków" w maszynach do pisania, i sił do uruchamiania). Każdy, kto widział maszynę, wie, o czym piszę Ot, co

#54 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 czerwca 2008 - 00:05

takie klawiatury swoją drogą uchowały się w jednym miejscu - sądy :)

---- Dodano 19-06-2008 o godzinie 23:14 ----

Jest to stara, martwa norma PN z lat 80. I dlatego np. z tej klawiatury łatwo nie osiągniecie znaku "@". Niemniej ktoś w Apple zajrzał do PN, i wyszło mu, że takie są klawiatury w Polsce, więc je tłucze. Wystrzegajcie się tego, jak ognia.
Sam miałem podobną przygodę z programem TypeTrainer (do nauki pisania bezwzrokowego). Otóż jego Autor, na marginesie Rosjanin, nie był w stanie zrozumieć, że w Polsce, cywilizowanym kraju jest norma, której nikt nie używa.
Ta klawiatura pęta się po redakcjach, i tylko tam znajdziecie ludzi, którzy ją lubią. Ale UWAGA, piszą oni WZROKOWO, po prostu lubią ją, bo widzą ę, ą. Serio.
I pewnie te redakcje będą to kupować. Na zdrowie.
Dlatego zdanie o jedynej klawiaturze do pisania bezwzrokowego jest piramidalną bzdurą – ja sam jestem tego dowodem, bo piszę bezwzrokowo na klawiaturze programisty.
Możecie jeszcze spotkać się z kitem marketingowym, mianowicie, że to układ ERGONOMICZNY. Nic bardziej bzdurnego – ergonomiczny układ nazywa się Dvorak, i nie ma nic wspólnego z klawiaturą maszynistki. Po prostu ułożenie liter wynikało z przyczyn konstrukcyjnych (a konkretnie zużywania się "bijaków" w maszynach do pisania, i sił do uruchamiania). Każdy, kto widział maszynę, wie, o czym piszę
Ot, co

nie do końca się zgodzę*:) układ qwerty/qwertz został wprowadzony aby spowolnić pisanie na maszynie bo się maszyny po prostu zacinały. Bezwzrokowo można pisać na każdej klawiaturze i jest to kwestia przyzwyczajenia i nauki takiego pisania. nawet na klawiaturze z układem alfabetycznym (TAK ZDARZAJĄ SIĘ TAKIE - kiedyś pracowałem jako kasjer na stacji benzynowej i mieliśmy takie na kasach) da się pisać bezwzrokowo. Co do wygody układu maszynistki to jest on dużo lepszy do stenotypowania bo nie trzeba korzystać z alt żeby uzyskać polskie znaki. Dla kogoś*kto umie stenotypować taki układ jest najnormalniejszą rzeczą na świecie i za Chiny ludowe nie będzie pisał z taką samą prędkością na tzw układzie "programisty".

#55 yarosh

yarosh
  • 165 postów
Napisano 20 czerwca 2008 - 00:16

no i prosze, doczekalismy sie polskich klawiaturek maszynistki a klawiatury z ukladem US ktorego notabene uzywa ~95% posiadaczy komputerow w polsce po ludzku w iSpocie zamowic nie mozna, co za debilizm...

#56 sokl

sokl
  • 209 postów
  • SkądSzklarska Poręba

Napisano 20 czerwca 2008 - 00:16

I dlatego np. z tej klawiatury łatwo nie osiągniecie znaku "@".

Alt plus "2" to łatwa sprawa :)

Ja piszę wzrokowo i największą przewagę klawiatury z układem maszynistki widze w tym, że kobinacje dające np. "ś" mam dostępne pod prawą, sprawniejsza ręką.

pozdrawiam

#57 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 czerwca 2008 - 01:28

Do MacBooków również powinny być dostępne klawiatury QWERTZ.

#58 Visconti

Visconti
  • 60 postów
  • SkądGliwice

Napisano 20 czerwca 2008 - 02:08

cena niezła, ale ciekawe ile osób tak naprawdę używa układu QWERTZ

Ja używam :-)

#59 zoozik

zoozik
  • 4 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 czerwca 2008 - 02:42

Pozostaje mi teraz czekać na klawiaturę Apple z układem Dvoraka.

#60 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 20 czerwca 2008 - 05:56

Pozostaje mi teraz czekać na klawiaturę Apple z układem Dvoraka.

Dołączona grafika

nie do końca się zgodzę* układ qwerty/qwertz został wprowadzony aby spowolnić pisanie na maszynie bo się maszyny po prostu zacinały

Trzeba dodac ze dziala to tylko dla jezyka angielskiego - QWERTY jest zaprojektowana tak aby litery najczesniej obok siebie wystepujace w angielskich wyrazach byla na klawiaturze jak najmniej wygodne/szybkie do wpisania.

#61 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 czerwca 2008 - 07:03

Tak właściwie to piszą. Jest ich może mało ale są i docenią taki krok ze strony Apple.
W końcu swego czasu była to firma niszowa co było jej mocną stroną. Czemu więc teraz w taki sposób nie zadziałać pozyskując malutki ryneczek ktory potem może stać się reklamą.
W końcu zadowolona maszynistka to dobra maszynistka :)

Z prostej przyczyny, jest ich zdecydowanie mniej niż innych użytkowników komputerów. Wystarczy dodać, że użytkownicy Maków stanowią też mały procent wśród użytkowników komputerów to grupa odbiorców jest bardzo mała.

o matko, apple ma gdzieś Polskę źle, coś tam robią, może nie do końca potrzebnego ale robią to też źle bo po co. My Polacy to dziwny naród zawsze jest żle co by się nie działo.

Złe jest to, ze Apple wypuszcza na rynek polski produkt, który ma moim zdaniem nikłe szanse na sukces. Jeśli zaś nie odniesie sukcesu może to w efekcie spowodować, że Apple wycofa się z produktów przygotowywanych z myślą o polskim odbiorcy (z wyjątkiem oczywiście systemów OS X i OSX Iphone), bo skoro nikt nie jest zainteresowany polską klawiaturą to i nikt nie potrzebuje takich produktów.

Bardzo podobna sytuacja miała miejsce kiedyś w jednej dużej księgarni w Carlow w Irlandii. Pojawił się regał z polskimi książkami. Były to jednak tandetne romansidła, których nikt nie chciał czytać. Właściciel w końcu zrezygnował, bo stwierdził, że Polacy nie czytają.

Fersztejen teraz czy nie fersztejen?

#62 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 20 czerwca 2008 - 07:45

a moze to jakis odpad :) zle powkladali klawisze i sprzedaja taniej :) jako qwertz :)

#63 aldek

aldek
  • 793 postów

Napisano 20 czerwca 2008 - 09:06

Jest proste rozwiązanie tego problemu. Oto brygada pasibrzuchów z resortow i urzędu normalizacyjnego powinna wreszcie przygotować AKTUALNĄ normę PN. Opublikuje ją, i Apple, które jak wiadomo jest koncernem formalistów, będzie ją sprzedawać. Bo Polska POWINNA MIEĆ nowoczesny, narodowy układ klawiszy, i jeśli do czegoś są ci kolesie, to właśnie do tego, by taki układ zaprojektować. Ale to marzenia. Rzeczywistość będzie taka, że ispoty i inne będą ten archaizm wciskać do redakcji (bo lud chyba nie jest aż tak ciemny, żeby to kupował), i już słyszę te złorzeczenia w niusrumach :D

#64 Bartch

Bartch
  • 438 postów
  • SkądWarsaw, PL

Napisano 20 czerwca 2008 - 09:21

Do tej pory zawsze mialem klawiatury QWERTY. Przyzwyczailem sie do tego i nie zamierzam sie przestawiac.

#65 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 czerwca 2008 - 09:35

Jak pomyślę sobie o nieużywaniu alta przy ą,ć... albo o zamienionych z i y... :D

#66 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 20 czerwca 2008 - 10:30

Dobry pomysł, Apple w końcu dostrzegło specyfikację polskiego rynku i się do niego dostosowało, i moim zdaniem jest to pozytywne podejście mimo że produkt jaki wypuszczają*może nie mieć*praktycznego zastosowania. Tylko czy to wina Apple że prawie nikt w Polsce, w przeciwieństwie do reszty Europy, nie używa klawiatury narodowej? Doceniam dobrą*wolę koncernu który wypuszcza produkt dla wąskiego grona odbiorców, choć*nie musi tego robić. Ci odbiorcy będą*zadowoleni, Apple postawi "ptaszka" obok pozycji "polska klawiatura narodowa", a Wam, którzy kręcą nosem, nie powinno to przeszkadzać. Dodam jeszcze, że w firmie księgowej, z którą współpracuję, pracują*ludzie którzy ucieszą*się z polskiej klawiatury od Apple i w końcu odepną*od swoich iMac-ów te paskudne, pożółkłe klawiatury Optimusa 8-) Pozdrawiam

#67 aldek

aldek
  • 793 postów

Napisano 20 czerwca 2008 - 10:54

Ale, czcigodny Plastiku, Apple nie robi tego wcale z miłości do tych paru kolesi, którzy paluchem wskazującym w to ę ą w drugim rzędzie od dołu dziobią. Oni to ROBIĄ Z ROZDZIELNIKA. Rozumowanie człowieka cywilizowanego jest takie: 1. Jest kraj, a w tym kraju obowiązują normy techniczne 2. Trzeba się do tych norm stosować. A tego, że Polska jest takim krajem, w którym jeśli coś jest regulowane Polską Normą, to z reguły znaczy, że nikt tak nie robi, no więc taka polska specyfika to się człowiekowi cywilizowanemu (czytaj menedżerowi apple) w głowie nie mieści. Robią dla Niemiec, Francji, ba, ruskim też robią, więc Polsce też machnęli. Sam próbowałem kiedyś ten polski fenomen wytłumaczyć jednemu programiście z Rosji. Dziwował się, bo nawet u nich norm się przestrzega. Serio. Zatem, podsumowując. To nie Apple jest złe, że robi takie klawiatury. To rzeczywistość.pl jest do bani. Co najwyżej można mieć pretensje, że nikt tam dotego kupertino nie zadzwonił, i nie próbował tego polskiego fenomenu menedżerom z Apple wytłumaczyć. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest bowiem to, że, paradoksalnie, wypuszczenie nieużywalnych polskich klawiatur świadczyć może o tym, że Apple serio traktuje nasz rynek, i przymierza się do ekspansji. :D

#68 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 20 czerwca 2008 - 11:12

Chciałbym, żeby jakaś grupa badaczy językowych przeanalizowała naszą sytuację i opracowała taki układ Dvoraka dla języka polskiego. Bardzo dobry pomysł - przyzwyczajenia można zmieniać (a dla ćwiczenia umysłu nawet się powinno ;)), więc pozostają tylko względy praktyczne - czy to się „opłaca”? Czy rzeczywiście na zmienionym układzie będę szybciej/wygodniej pisać? Chętnie bym się przekonał.

#69 Tonden

Tonden
  • 175 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2008 - 12:07

A ja jestem właśnie takim dziwakiem. Od zawsze używałem "klawiatury maszynistki" w języku polskim. Do PC-ów zawsze miałem dziwaczne polskie klawiatury, których nikt inny nie umiał obsługiwać. Do mojego pierwszego MBP od razu dokupiłem białą klawiaturę Apple w tym samym układzie. I jestem bardzo zadowolony, że jest teraz także srebrna. Pytacie, jak to się stało. Ano tak, że dorastałem komputerowo w Niemczech i tam się przyzwyczaiłem do tego że normalnym miejscem dla Z jest na prawo od T a nie gdzieś na dole. Wszystkie znaki specjalne typu ö,ä,ü,ß. są oczywiście na lewo i do góry od prawego Shifta. Po powrocie do Polski nie mogłem za nic przestawić się na klawiaturę programisty i poszedłem na łatwiznę - klawiaturę maszynistki po polsku opanowałem natychmiast i tak już zostało. Pozdrawiam, Tonden

#70 m_lodz

m_lodz
  • 58 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 czerwca 2008 - 14:57

hej, nie wiem czy ktos pamieta, ale taki uklad klawiatury byl juz kiedys bardzo dawno stosowany w macach. sam mialem najpierw classica, a pozniej LC i Quadre wlasnie z takim ukladem klawiatury. gdzies jeszcze w szafie powinienem miec taka klawiaturke. byl on bardzo wygodny, ale moze dlatego ze to wlasnie takiego ukladu uczylem sie jako pierwszy. nie rozumiem waszych glosow ze to debilizm, wiekszosc krajow ma wlasna klawiature, robiona pod ich katem i pod ich literki (hiszpanie, niemcy, francuzi). znacznie wygodniej pisac ł bez zadnych dodatkowych altow. a to ze wiekszosc z nas jest przyzwyczajona do klawiatury a la PC, to juz inna sprawa. ogolnie calkiem dobry pomysl, choc sam z pewnych wzgledow juz bym sie na to nie skusil

#71 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 20 czerwca 2008 - 20:08

Jest jeszcze kwestia że tak powiem "edukacyjna". Zauważyć można, że o ile starsi członkowie internetowej społeczności jeszcze podejmują trud klepania polskich znaków z kombinacjami Alt+Cośtam, o tyle pokolenie młodsze woli iść na łatwiznę i polskie znaki pomija. Przyznaję że i mnie czasem się to zdarza, z czystego lenistwa. Tylko czy to jest dobre? Układ klawiatury w którym polskie znaki są wyeksponowane i żeby je osiągnąć nie trzeba gimnastykować dłoni, ułatwi polskim ogonkom przetrwanie w brutalnym internetowym świecie. ;) Pozdrawiam

#72 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2008 - 21:05

A mi tam wystarczy klawiatura wbudowana w MB, lub ewentualnie bezprzewodowa. Jedna i druga w systemie QWERTY, który w dzisiejszych czasach jest bardziej popularny (unifikacja). I też bezwzrokowo można pisać. :-P

#73 Soczek

Soczek
  • 76 postów

Napisano 21 czerwca 2008 - 15:16

z układu maszynistki korzysta bardzo wiele osób... najczęściej jednak potrafią pisać bezwzrokowo więc i opis klawiszy nie do końca jest potrzebny. To bardzo miłe że myślą też o nas :)_

#74 Doc

Doc
  • 308 postów
  • SkądLublin

Napisano 21 czerwca 2008 - 18:46

Bezwzrokowa? Kto wogóle to wymyślił. Albo innaczej czy w sklepach kupie klawiature qwertz?

#75 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 25 czerwca 2008 - 12:43

No dobrze, a może mi ktoś powiedzieć, gdzie taką klawiaturę kupić? Na allegro nie ma, do Cortlandu dzwoniłem bo na stronie niby jest ale fotka jest klawiatury US i czerwona kropka że nie mają na stanie. Miły pan powiedział, że na zamówienie - w ciągu 2 tygodni mogą ściągnąć, Na stronie ispota nie ma. Może to tylko wirtualna klawiatura? ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych