Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac OS X na każdym PC bez kombinowania

• Please log in to reply
102 replies to this topic

#76 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 June 2008 - 14:53

Wpisz w google: Abhyanker EULA, a zobaczysz opinie byłego prawnika Apple. Instalacja OSX na PC nawet nie zbliża się do czynu niedozwolonego lub naruszenia patentu.

Tłumaczenie prawie dosłowne, ale tam była mowa o sprzedaży. Sprzedawać systemu, w sposób jaki w tym przypadku miał miejsce zabronić nie można. To nieco inna kwestia i spojrzenie na sprawę, a cały sens artykułu nie zamyka się w wyrwanym z kontekstu zdaniu, na wpół przetłumaczonym, na wpół zmienionym. Zwracam uwagę na fakt, że nie przypadkiem sprzęt był sprzedawany osobno i system osobno, to przenosi odpowiedzialność z firmy sprzedającej na użytkownika (nabywcę).

#77 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 18 June 2008 - 14:54

> W takim wypadku wszyscy z jailbreakowanymi iphonami/ipodami tutaj ryzykuja tak, dokładnie tak ... ale z racji braku jakichkolwiek innych możliwości wszyscy przymykają na to oko (jak na razie łącznie z Apple) > Jeśli mam zakupiony system, to nie jest piractwo. fakt ... niestety apple - jedtny właściciel OS X nie planuje go na razie sprzedawać ... za to sprzedają licencję na użytkowanie OS X i to w kilku odmianach (najpopularniejsza: licencja na posiadanie systemu OS X zainstalowanego na jednym komputerze firmy Apple), to że w wersji BOX znajduje się płytka z wersją instalacyjną systemu, niczego prawnie nie zmienia. Co więcej coraz częściej oprogramowanie jest sprzedawane przez internet w postaci: zapłać - pobierz - wypal(lub i nie) - zainstaluj. Innymi problemami są: Co decyduje czy komputer nadal jest sprzętem apple, czy już nie? (jak dla mnie decydująca jest płyta główna, ale nie wiem czy jest jakaś oficjalna definicja) Czy EULA ma moc prawną? ... pojawiły się pewne wyroki sugerujące że nie ... ale na razie jest za mało precedensów ...

#78 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 18 June 2008 - 15:02

I dlatego proszę o rozwagę i podchodzenie do tego "na chłodno" Ja wcale się nie upieram przy swojej racji, bo żaden ze mnie prawnik. Dla mnie sprawa jest taka, jak ją przedstawiłem. Może ja mam rację, może zwracający mi uwagę @Rzep. Ważne, żeby z takiej dyskusji wynikło coś konstruktywnego i wciąż pojawiające się wątpliwości były rozwiewane na drodze kulturalnej dyskusji.

#79 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 18 June 2008 - 16:16

W przypadku urzadzen z "wbudowanym" systemem sprawa sie troszke komplikuje. Bo tak, kupilem iPoda Touch, zrobiłem JB. I co, w tym momencie mam nielegalny system na iPodzie? Jakze on moze byc nielegalny jesli to wciaz ten sam system na dedykowanym mu urzadzeniu. Tylko dokonalem nieuprawnionej ingerencji w jego kod, czyl trace wsparcie itd. To moje zdanie na ten temat, a wy jak to widzicie? Celowo podalem przyklad iPoda zeby uniknac tematu simlocka ;)

#80 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 June 2008 - 17:35

W przypadku urzadzen z "wbudowanym" systemem sprawa sie troszke komplikuje.
Bo tak, kupilem iPoda Touch, zrobiłem JB. I co, w tym momencie mam nielegalny system na iPodzie? Jakze on moze byc nielegalny jesli to wciaz ten sam system na dedykowanym mu urzadzeniu. Tylko dokonalem nieuprawnionej ingerencji w jego kod, czyl trace wsparcie itd.

Dokładnie tak.
Jedyną sankcją, która może nas spotkać, to jest koniec wsparcia przez firmę produkującą system.

Ale widzę, że nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie, więc ponawiam:

Co decyduje o tym, że sprzęt jest "APPLE"?

1. Mam np MINI, ale wymieniłem w nim:
procesor
pamięć
dysk
combo na nagrywarkę DVD
To co mi zostało ze starego sprzętu to:
płyta główna i obudowa.
Jeśli na te 6 elmentów tylko 2 są od apple, to czy dalej mam prawo używać leo, czy już nie?
Przecież tylko 1/3 tego komputera jest od Apple?

2. Mam:
płytę główną ze zintegrowaną grafiką z PC (socket 479)
procesor z mini
dysk z Maca Pro
ram z powermaca G5 DC
obudowę z powermaca G4
napęd superdrive maca Pro
Na 6 elementów 5 jest od Apple. Czy w tym przypadku mogę zainstalować Leo legalnie?
Przecież 5/6 elementów jest od "Apple"?

#81 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 18 June 2008 - 17:58

Obstawialbym karte grafiki i plyte glowna.

#82 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 18 June 2008 - 18:00

To przecież proste... w pierwszym przypadku możesz zainstalować 1/3 systemu, a w drugim 5/6 :P

#83 lantiz

lantiz
  • 1118 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 18 June 2008 - 18:12

Wydaje mi się, że to płyta główna i chipy na niej są kluczowym elementem, który to sprawia, że komputer jest Apple a nie inny.

#84 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 June 2008 - 18:48

Wydaje mi się, że to płyta główna i chipy na niej są kluczowym elementem, który to sprawia, że komputer jest Apple a nie inny.

No to ci powiem, że komponenty płyty głównej tzn chipy (mostki płd i pn) są te same.
Grafiki też, karta muzyczna podobna, nawet produkowana jest w tej samej fabryce do sprzęt applowy. Jedyna różnica to że w jednej jest BIOS a w drugiej EFI.

#85 Doc

Doc
  • 308 posts
  • SkądLublin

Posted 18 June 2008 - 20:51

Banał sprzęt jest od Apple czyli został sprzedany przez Apple a raczej wydewelopowany. Tak jak Volvo ma silnik Mondeo to nadal jest Volvo bo kupiłeś je od Volvo i volvo go wydewelopowało

#86 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 18 June 2008 - 21:07

W przypadku urzadzen z "wbudowanym" systemem sprawa sie troszke komplikuje.
Bo tak, kupilem iPoda Touch, zrobiłem JB. I co, w tym momencie mam nielegalny system na iPodzie? Jakze on moze byc nielegalny jesli to wciaz ten sam system na dedykowanym mu urzadzeniu. Tylko dokonalem nieuprawnionej ingerencji w jego kod, czyl trace wsparcie itd.

To moje zdanie na ten temat, a wy jak to widzicie? Celowo podalem przyklad iPoda zeby uniknac tematu simlocka ;)

tutaj należy rozróżnić dwie rzeczy:
- modyfikacja oprogramowania jest nielegalna bo nie masz na taką modyfikację licencji i możesz być za to potencjalnie ścigany (niezależnie od tego co zrobisz ze zmodyfikowanym oprogramowaniem)
- zmiana oprogramowania na iPodzie jest legalna bo sprzet należy do ciebie, a serwis faktycznie tracisz na podstawie złamania warunków umowy gwarancyjnej

#87 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 June 2008 - 00:14

A teraz pytanie:
Co decyduje o tym, że sprzęt jest "APPLE"?

1. Jeśli mam np MINI, ale wymieniłem w nim:
procesor
pamięć
dysk
combo na nagrywarkę DVD
To co mi zostało ze starego sprzętu to:
płyta główna i obudowa.
Jeśli na te 6 elmentów tylko 2 są od apple, to czy dalej mam prawo używać leo, czy już nie?
Przecież tylko 1/3 tego komputera jest od Apple?

2. I drugi przypadek.

Mam:
płytę główną ze zintegrowaną grafiką z PC (socket 479)
procesor z mini
dysk z Maca Pro
ram z powermaca G5 DC
obudowę z powermaca G4
napęd superdrive maca Pro
Na 6 elementów 5 jest od Apple. Czy w tym przypadku mogę zainstalować Leo legalnie?
Przecież 5/6 elementów jest od "Apple"?

Analogicznie do procesu aktywacji Windows :P - komputer jest tym samym komputerem póki płyta główna jest ta co była od nowości. Przez ta sama mam na myśli, że ma SN taki jak był w momencie wyprodukowania/złożenia komputera.

Tak na prawdę zwisa mi to obecnie czy można os x zainstalować na pc czy nie. Ktoś kto będzie chciał i tak to zrobi. A ten co chce komputer od Apple to takowy kupi i tyle.

#88 lantiz

lantiz
  • 1118 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 19 June 2008 - 01:23

Analogicznie do procesu aktywacji Windows :P - komputer jest tym samym komputerem póki płyta główna jest ta co była od nowości. Przez ta sama mam na myśli, że ma SN taki jak był w momencie wyprodukowania/złożenia komputera.

Tak na prawdę zwisa mi to obecnie czy można os x zainstalować na pc czy nie. Ktoś kto będzie chciał i tak to zrobi. A ten co chce komputer od Apple to takowy kupi i tyle.

Z tym windowsem nie jest tak do końca :P. Jak do nich zadzwonisz i powiesz, że zmieniłeś
płytę główną to Ci zarejestrują wersję OEM na drugim komputerze :P.
Znaczy aktywują :)

#89 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 June 2008 - 10:03

no to też tak nie do końca. Próbowałem swojego czasu to musiałem faksować fakturę i jeszcze robili problemy, że wymieniłem sam a nie w serwisie producenta (właściwie sprzedawcy komputera). W końcu mi aktywowali ale więcej było zachodu niż to wszystko warte.

#90 rzep

rzep
  • 574 posts

Posted 19 June 2008 - 12:25

Co do tego co sprawia, ze sprzet jest Appla lub nie - wg mnie jest to dosc proste, chociaz to akurat tylko moja opinia i nie wiem czy ma jakies podstawy prawne - sprzet Appla, to ten co zostal wyprodukowany przez Appla jako komputer (czyli nie tylko dana czesc) - pozniejsze modyfikacje raczej nie maja znaczenia.

#91 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 19 June 2008 - 12:28

A może spojrzeć na to w ten sposób: 1.) Apple sprzedaje mi licencję na OSX-a pod warunkiem, że spełnię określone wymagania. 2.) Kiedy instaluję OSX-a jest wyraźnie napisane - może być on zainstalowany TYLKO na komputerze firmowanym przez Apple. 3.A) Jeśli instaluję OSX-a na Maku, to klikam „Zgadzam się” z takim warunkiem i jest super. 3.B) Jeśli instaluję OSX-a na PeCecie/Pralce/CzymkolwiekInnym to klikam „Nie zgadzam się” i po zabawie. Wszystko jest jasne. 3.C) Instauję OSX-a na PeCecie/Pralce/CzymkolwiekInnym i klikam „Zgadzam się”, a tym samym KŁAMIĘ, ŻE INSTALACJA ODBYWA SIĘ NA MAKU, oszukuję Apple, czyli osobę/firmę, z którą się umawiam, że ona dostarczy mi system pod warunkiem, że za to zapłacę i obiecam nie instalować na czymś innym niż Apple. Biorąc pod uwagę punkt 3.C jestem skłonny stwierdzić, że - nawet bez tego całego wymyślnego przekombinowania pod tytułem „własność intelektualna” - cała zabawa z OSX na PeCecie NIE JEST LEGALNA, a przynajmniej być nie powinna, bo oparta jest na oszustwie. Co nie zmienia faktu, że na świecie jest wiele rzeczy nielegalnych, a i tak wszyscy mają to w du*** ;)

#92 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 19 June 2008 - 14:07

Oprócz kwestii prawnych (tutaj popieram osoby uważające, że instalacja na sprzęcie nie od Apple jest nielegalna) umyka inna ważna sprawa OS X na PC -> niczego tak naprawdę nie zyskujemy bo dostęp do całego zasobu sprzętowego dla PC to bzdura. Na pudełkach wszlekiej maści kart, tunerów, bajerów i szmerów jest napisane: "dedicated for MS Windows"!! A nie że do PC! Co z tego, że wsadzę do PC z zainstalowanym OS X kartę GForce megaxxxxx, skoro nie ma dla niej sterownika pod ten system? Przecież identyczny problem już jest z linuksami. Mając Linuksa muszę baaardzo ostrożnie dobierać komponenty sprzętowe i nie mogę kupować na oślep jak to ma miejsce w przypadku MS Windows. Co do pytań Iro ugryzłbym to nie od strony technicznej a od handlowej: Apple produkuje ściśle określoną ilość modeli komputera i to do nich odnosi się stwierdzenie sprzęt od Apple. Jeżeli złożysz komputer nawet z identycznych podzespołów to nie będzie to ani Mini, ani iMac, ani nawet Mac Pro bo to nazwy handlowe należące do Apple i określające z grubsza konfigurację oraz rodzaj opakowania (obudowy) i ewentualne możliwości rozbudowy i tyle. Ja tu nie widzę żadnego pola do kombinowania.

#93 Moridin

Moridin
  • 600 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 June 2008 - 00:12

no to też tak nie do końca. Próbowałem swojego czasu to musiałem faksować fakturę i jeszcze robili problemy, że wymieniłem sam a nie w serwisie producenta (właściwie sprzedawcy komputera). W końcu mi aktywowali ale więcej było zachodu niż to wszystko warte.

Bez sensu zrobiłeś. Ja zmieniłem płytę, CPU i HDD no i wyszła konieczność ponownej aktywacji. Pani powiedziała że muszę jej udowodnić że mam legalnego Windows. A ja jej odpowiedziałem, że w tym kraju to niestety, ale ona musi mi udowodnić że mam pirata. Poprosiłem ponownie o kod lub kontakt z jej szefem. Wybrała to pierwsze.

---- Dodano 21-06-2008 o godzinie 23:20 ----
Wg. mnie wymiana samego RAMu w Macu na moduły kupione poza Apple/Resellerem/itp. równa się z tym, że łamiecie EULA. Apple sprzedaje "sprawdzony" i "dedykowany" RAM (np. 8GB do Maca Pro za 15K PLN?) i każdy inny, pomimo że może być dokładnie taki sam, w rzeczywistości nie jest.

Druga kwestia: firma taka jak Apple ma prawo pierwokupu pewnych partii np. RAMu. Przynajmniej tak jest w firmach z którymi współpracuję. HDD 73GB Seagate przez tą firmę kosztuje 1500-2000 euro, a taki sam kupię w hurtowni za 1500-2000PLN. Różnica polega na tym, że tamten pochodzi 5-7 lat, a ten drugi sypnie się po roku.

Popieram instalowanie OS X na PC dopóki Apple na tym nie będzie tracił przez takie firmy jak Psystar, itp. Jak ktoś chce to zrobić to i tak to zrobi. A Mac'a i tak nie kupi bo chce się "pobawić" itp. Więc Apple na tym jako tako nie traci. A jeśli już zdecyduje się że jednak chce stabilnego OS X to po prostu go kupi i Apple zyska. Nie mniej jednak łamanie EULA poprzez instalację na PC-ie jest piractwem pod względem prawnym. To czy ktokolwiek będzie to egzekwował to już inna sprawa.

#94 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 June 2008 - 01:01

No to ci powiem, że komponenty płyty głównej tzn chipy (mostki płd i pn) są te same.
Grafiki też, karta muzyczna podobna, nawet produkowana jest w tej samej fabryce do sprzęt applowy. Jedyna różnica to że w jednej jest BIOS a w drugiej EFI.

Roznica polega na Trusted Platform Module, ktorego Twoj PC nie ma, chocbys nie wiem jak sie staral (zakladam zakup seryjnych czesci w sklepie). TPM to taki malutki chip, ktory identyfikuje sprzet - model, producenta, numer seryjny itp. Dzieki temu Apple wypuszczajac MB z Leopardem nie musialo sie martwic o to, ze system zainstaluje sie na starszych MB (osobiscie sprawdzalem).
Nie do konca ufam stwierdzeniu, ze mozna zainstalowac pudelkowa wersje OS X bez zadnych modyfikacji przy uzyciu "klucza USB EFI"... Zasadzniczo, zeby obejsc TPM trzeba zaaplikowac systemowi crack'a, a co za tym idzie zmodyfikowac binarny kod tego systemu. To zas jest nielegalne (niezgodne z EULA). Jesli zas "klucz USB EFI" emuluje TPM to nie zmienia to faktu, ze EULA zabrania instalacji na komputerach, ktore nie zostaly wyprodukowane przez Apple...
Co do zmian sprzetu - AFAIK nie da sie zmienic plyty glownej w Maku Pro na np. plyte Asus'a zakupiona w sklepie komputerowym... IMO mozecie sobie reszte sprzetu wymienic (pewnie nawet przelutowac proca), a komputer nadal bedzie uznany za "sprzet Apple".

O ile dobrze rozumuje to moj iPhone tez jest nielegalny, poniewaz generalnie 99% licencji komercyjnego oprogramowania zabrania zmian w tym oprogramowaniu na poziomie kodu. Zeby obejsc simlock'a trzeba zmodyfikowac software, wiec zlamalem licencje (ktorej notabene nigdy na oczy nie widzialem). Co do jailbreak'a to nie wiem jak dokladnie wyglada procedura tej operacji, aczkolwiek mysle ze tez wymagana jest ingerencja w kod, wiec automatycznie jailbreak tez jest nielegalny.

#95 JędrekMac

JędrekMac
  • 1712 posts
  • SkądŁódź

Posted 24 June 2008 - 22:44

Tak samo jest z Mac Os - jest wyraznie napisane, ze mozesz go uzywac tylko na sprzecie apple

Pozwolę się nie zgodzić, ponieważ instalacja na Apple `tv jest nielegalna, a to jest sprzęt Apple ;)

#96 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 24 June 2008 - 23:36

Pozwolę się nie zgodzić, ponieważ instalacja na Apple `tv jest nielegalna, a to jest sprzęt Apple ;)

He he, dobre.
Może Apple kiedyś to zmieni, tak jak zmienili wpis dotyczący instalacji Safari tylko na sprzęcie Apple.

#97 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 June 2008 - 20:53

zaraz zaraz Apple TV działa pod kontrolą*OS X. Chodzi o to, że nie można na nim pełnofunkcjonalnego instalować.

#98 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 posts

Posted 16 August 2008 - 22:53

OS X został stworzony dla komponentów przy których działa i niech przy nich zostanie...

#99 DonArturo

DonArturo
  • 711 posts
  • SkądEsquel, ARG

Posted 22 November 2009 - 14:34

juz na allegro
EFI-X zrĂłb Maca Pro z PeCeta (815725892) - Aukcje internetowe Allegro
ale czy to zgodne z zasadami?

#100 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 22 November 2009 - 16:07

Poza USA legalne. Z reszta mozna sprzedawac, a co juz dalej z tym zrobi uzytkownik (czyli czy zainstaluje SL czy nie) to juz inna sprawa.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users