Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

FireFox 3 Oficjalnie

• Please log in to reply
249 replies to this topic

#151 Darson

Darson
  • 173 posts

Posted 17 June 2008 - 21:11

może głupi ejstem ale jakoś znaleźc nie moge tego pliku używając spotlight znalazłem folder bookmarks tylko ale to z safari

Nie ufaj spotlight ;)
~/Library/Application Support/Firefox/Profiles/[losowe literki].default/
lub
~/Library/Mozilla/Firefox/Profiles/...

sprawdz czy w tym katalogu powstal taki plik jak zainstalowales ff3...
takze poszukaj bookmarks.html w koszu ;)

#152 andy76

andy76
  • 406 posts
  • SkądDołuje Mierzyn, Zachodniopomorskie, Poland, Poland

Posted 17 June 2008 - 21:12

Może dlatego że galerie iWeb nie są zgodne ze standardami html? Albo może dlatego że WebGallery wyglądają dużo lepiej?

A jakie to ma znaczenie, że nie są zgodne ze standardami html? Przecież FF3 nie jest przeglądarką stron html tylko stron internetowych. Drugiego zdania już niestety nie rozumiem. A co to ma za znaczenie co lepiej wygląda? Jest format iweb (chyba xhtml czy coś w tym rodzaju) i dlaczego ma go nie obsługiwać zwłaszcza, że poprzednia wersja to robiła. Przecież twórcy nie postawili sobie za cel: wyczyśćmy Internet ze stron iweb bo nie wyglądają ładnie.

#153 macdesk

macdesk
  • 849 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2008 - 21:16

Czy FF2 obsługiwał Growla? Chyba nie, w FF3 po dodaniu pluga Gmail Notifier Growl pięknie powiadamia o nowej poczcie :) Wcześniej tego nie miałem.

#154 tym0n

tym0n
  • 49 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2008 - 21:18

no właśnie nie wiem sam co z tym zrobić a nie uśmiecha mi sie odkopywanie z kosza starej wersji i znów instalacji nowej :(

---- Dodano 17-06-2008 o godzinie 22:21 ----

plik bookmarks.html z kosza przegraj w miejsce nowego

Nie ufaj spotlight ;)
~/Library/Application Support/Firefox/Profiles/[losowe literki].default/
lub
~/Library/Mozilla/Firefox/Profiles/...

sprawdz czy w tym katalogu powstal taki plik jak zainstalowales ff3...
takze poszukaj bookmarks.html w koszu ;)

no nie mam tego /mozilla i w środku nie ma katalogu firefox
a w koszu nie ma bookmarks.html
i co teraz?

#155 miki

miki
  • 327 posts
  • SkądKraków

Posted 17 June 2008 - 21:21

Już od jakiegoś czasu jade na becie i na pierwszy rzut oka, nie widze różnic z wersją alfa. Szkoda, że już od sporego czasu większość dodatków nie jest kompatybilna :/

#156 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2008 - 21:23

A jakie to ma znaczenie, że nie są zgodne ze standardami html? Przecież FF3 nie jest przeglądarką stron html tylko stron internetowych. [...] Jest format iweb (chyba xhtml czy coś w tym rodzaju) i dlaczego ma go nie obsługiwać zwłaszcza, że poprzednia wersja to robiła.

1. strona internetowa=plik html (bądź xhtml, ale to prawie to samo) - (x)html to język w którym się pisze strony i ma on ustalone zasady i składnię, tak samo jak JavaScript itp. Więc jak coś jest źle napisane (niezgodnie ze standardami) to może ale nie musi być poprawnie wyświetlane przez przeglądarki które w poprawny sposób interpretują kod strony. I jeżeli strona ma błędy to należałoby się wręcz spodziewać tego, że będzie wyświetlana źle. dlatego te wszystkie programy WYSIWYG można najczęściej o kant tyłka rozbić, bo robią niezłą kaszanę w kodzie. Aktualnie nic nie zastąpi znającego się na rzeczy człowieka ;)

więc mówienie że Fx nie jest przeglądarką 'stron html' jest co najmniej dziwne

2. nie ma czegoś takiego jak xhtml jako format iweb, bo to nie jest format 'stworzony' na potrzeby iWeb, tylko przez niego wykorzystany...

#157 tym0n

tym0n
  • 49 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2008 - 21:26

tak obsługiwał growla wcześniej google notifier i np jak się ściągneło jakiś plik to tak samo

#158 Darson

Darson
  • 173 posts

Posted 17 June 2008 - 21:30

no właśnie nie wiem sam co z tym zrobić a nie uśmiecha mi sie odkopywanie z kosza starej wersji i znów instalacji nowej :(

moze warto to zrobic...
to powinno tam byc, jak nie w /mozilla to w /application support
nie wiem, moze ktos jeszcze ma jakis pomysl... cos nikt sie nie wypowiada...

#159 tym0n

tym0n
  • 49 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2008 - 21:32

ależ się zdenerwowałem tym i jeszcze nie pokazuje faviconów w pasku zakłądek a wsześniej było a szkoda bo można było szybciej wkliknąć w odpowiednią stronkę

#160 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 17 June 2008 - 21:36

Ja teraz pisze z WIndy i wszystko działa... (niestety stacjonarka to PC :P) zaraz odpalę maczka i zobaczymy (na Windzie nie odinstalowywałem nic...więc wszystkie moje ustawienia zostały). Tak jakby zainstalowałem nowego ff na starym

#161 tym0n

tym0n
  • 49 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2008 - 21:46

już dałem spokój sobie z zakłądkami bede musiał odbudowac swoją bazę, przeniosłem katalog firefoxa starego z kosza do aplikacji czyli podmieniłęm na starsza wersję i nadinstalowałem na to numer 3 i co ukazało się mym oczom? nic zupełnie nic zatem straciłęm teraz nawet szanse bo dzięki takeij operacji starego foxa nie ma nawet w koszu ah zły dzień

#162 andy76

andy76
  • 406 posts

Posted 17 June 2008 - 21:47

1. strona internetowa=plik html (bądź xhtml, ale to prawie to samo) - (x)html to język w którym się pisze strony i ma on ustalone zasady i składnię, tak samo jak JavaScript itp. Więc jak coś jest źle napisane (niezgodnie ze standardami) to może ale nie musi być poprawnie wyświetlane przez przeglądarki które w poprawny sposób interpretują kod strony. I jeżeli strona ma błędy to należałoby się wręcz spodziewać tego, że będzie wyświetlana źle. dlatego te wszystkie programy WYSIWYG można najczęściej o kant tyłka rozbić, bo robią niezłą kaszanę w kodzie. Aktualnie nic nie zastąpi znającego się na rzeczy człowieka ;)

więc mówienie że Fx nie jest przeglądarką 'stron html' jest co najmniej dziwne

2. nie ma czegoś takiego jak xhtml jako format iweb, bo to nie jest format 'stworzony' na potrzeby iWeb, tylko przez niego wykorzystany...

Pisząc, że FF3 nie jest przeglądarką html odniosłem się do tego co napisał LASERman "Może dlatego że galerie iWeb nie są zgodne ze standardami html?" Zatem miałem na myśli, że FF3 nie jest przeglądarką jak to ujął LASERman "standardu html" tylko przeglądarką stron internetowych (rownież innych standardów html) co bardzo łatwo można było wywnioskować z mojej wypowiedzi przeczytawszy wcześniej LASERman'a.
Natomiast wypowiedź na temat formatu iweb i gry słownej odbieram jako pouczenie. Dziękuję. Oczywiście, że nic nie zastąpi znającego się na rzeczy człowieka. Jednakże ci, którzy się na niej nie znają również powinni mieć szansę spróbowania czegoś nowego i stworzenia strony internetowej dzięki której zaistnieją w Internecie. Dlatego pewnie stworzono iWeb, iMovie i inne tego typu programy i usługi jak .mac. Stąd moje pytanie dlaczego najpopularniejsza dla mnie przeglądarka (najwięcej wejść na mojej stronie) znajduje na niej błąd (idąc za twoim stwierdzeniem), którego wcześniej nie znajdowała. Zapewne nie wyznacza nowego standardu xhtml (do którego trzeba dostosować stronę) tylko zawiera babol, przez którego nie potrafi zinterpretować kodu.

#163 cubalibre

cubalibre
  • 31 posts
  • SkądDirty South

Posted 17 June 2008 - 21:49

Po co wam zakładki w programie.... wystarczy del.icio.us i pluginy do FF i Safari i wszędzie macie te same zakładki......

#164 tym0n

tym0n
  • 49 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2008 - 21:52

a po to że jak ktoś zbierał je jakiś czas i się przyzwyczaił do ich używania to trudno teraz zmienić nawyki.....tak tak wiem trzeba iść z duchem czasu teraz może się posłucham już dawno nosiłem się z zamiarem jakiegoś notowania dwiedzianych ciekawych stron żeby do nich wracać więc jakieś delicius się przyda czy wykop albo rss reader ale ah szkoda szkoda tak sie fajnei zapowiadał ten foxik a taka wpadka

#165 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 June 2008 - 21:58

Zassałem FF3 do PieCa na Viście i same problemy :/ Sypie mi błędami :/

#166 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 17 June 2008 - 21:59

A jakie to ma znaczenie, że nie są zgodne ze standardami html? Przecież FF3 nie jest przeglądarką stron html tylko stron internetowych

strony internetowe to strony napisane w... html więc chodziło o to samo

Drugiego zdania już niestety nie rozumiem.A co to ma za znaczenie co lepiej wygląda?

A to Ty chyba nie wiesz że mamy Web Gallery - nowsze ładniejsze galerie? Zapraszam na demo.

Jest format iweb (chyba xhtml czy coś w tym rodzaju) i dlaczego ma go nie obsługiwać zwłaszcza, że poprzednia wersja to robiła. Przecież twórcy nie postawili sobie za cel: wyczyśćmy Internet ze stron iweb bo nie wyglądają ładnie.

Odwrotnie - twórcy nie postawili sobie za cel obsługę wszystkiego (bo nie są w stanie), a tylko aktualnych (najnowszych) rozwiązań, a najnowszym rozwiązaniem galerii na mac.com są Web Gallery - tak oczywiście możesz polemizować ale tu właśnie jest argument że standardowa galeria Web Gallery wygląda znacznie lepiej niż standardowa galeria z iWeb, a tak oczywiście wierzę że istnieją dopieszczone galerie iWeb ale kto nakłoni team Firefox'a by się tym zajął? Mnie raczej (i zapewne wielu innych) bardziej martwi wsparcie dla przyszłego MobileMe.

PS.
Mylisz użytkowników i ich wypowiedzi.

#167 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 17 June 2008 - 22:01

Moim zdaniem ten błąd xmla od updatów to pic...bo rekord bije się ściągając całość...

#168 andy76

andy76
  • 406 posts

Posted 17 June 2008 - 22:07

PS.
Mylisz użytkowników i ich wypowiedzi.

Wiem, i poprawiłem w tym samym czasie co pisałeś swoją wiadomość.

Znam Web Gallery i bardzo mi się ta forma publikacji podoba. Ale przecież iWeb to absolutnie nie same filmy i zdjęcia. Wystarczy wejść tutaj. Nie twierdzę, że to arcydzieło ale mediów jest tam akurat najmniej.

#169 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 17 June 2008 - 22:13

Na Macu też już mam ff3 i wszystkie ustawienia zostały...

#170 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2008 - 22:15

FF3 nie jest przeglądarką jak to ujął LASERman "standardu html" tylko przeglądarką stron internetowych (rownież innych standardów html)

Tylko nie ma innych standardów, jest jeden obowiązujący ;) i każda przeglądarka stara się go jak najbardziej trzymać ;)

no i ofc że każdy powinien mieć możliwość zaprezentowania się ;)

#171 cubalibre

cubalibre
  • 31 posts
  • SkądDirty South

Posted 17 June 2008 - 22:16

Nie wiem czy mnie zrozumiałeś zakładki masz przechowywane online ale pokazują się w ff czy w safari jakby były zapisane w tych programach ( do Safari wstarczy delicious2safari i button do dodawania do Del.icio.us a potem robisz get my bookmarks i masz wszystko zsynchronizowane. Sprawdziłem wiele sposobów ale ten jest wg mnie bardzo bezpoieczny aaa i oczywiscie na wszystkich kompach w roznych miejscach ma identyczne bookmarki - fajnie no nie :)

#172 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 17 June 2008 - 22:16

Trzy miliony po 4 godzinach, rewelacja! U mnie na OS X bea od dawna, działa przepięknie, instaluje się własnie na 2 PC.

#173 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 17 June 2008 - 22:17

Chwila - mówimy o galeriach czy o programach do tworzenia stron? Wykoystanie Web Gallery nie wyklucza użycia iWeb. PS FF3 pamięta ustawienie zoom'a na poszczególnych stronach - fajne :-)

#174 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 17 June 2008 - 22:19

Temat 3 w 1 :)

#175 Brzoza1530

Brzoza1530
  • 196 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 June 2008 - 22:20

I tak Opera rządzi :) Zwłaszcza wersja 9,5 :D