Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 3G w Polsce - z czym to się je?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
251 odpowiedzi w tym temacie

#51 Marro

Marro
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 czerwca 2008 - 10:48

A nikt z Was nie pomyślał że Stefan nie chce zarabiać na iPhonie a na AppleStore i APLIKACJACH! Tak przecież zrobił z muzyką, zarabia na muzyce w iTunes. Tak samo producenci konsol, dokładają do każdej konsoli by zarabiać na grach! Przecież jak zaleje cały Świat (ponad 70 wysoko uprzemysłowionych krajów) tanim i dobrym telefonem to dla każdego od czasu do czasu 9,99$ to nie wydatek! Niech każdy dokona w ciągu roku kilkunastu zakupów, czyli 1 aplikację miesięcznie i iPhone się spłaca! A Wiadomo że przy takich cenach aplikacji wydatek rzędu 20 seta na grę czy dobrą aplikację biznesową to jest NIC. I ma to sens tylko przy potężnym nasyceniu rynku urządzeniami spod znaku jabłka a jest to możliwe tylko i wyłącznie przy niskiej cenie produktu. IMHO to jest tajemnica ceny iPhona.

#52 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:03

Cytat

Tak samo producenci konsol, dokładają do każdej konsoli by zarabiać na grach!

Ta jasne, pewnie dlatego PS3 kosztuje jedyne 1,5 klocka...

#53 kefirc

kefirc
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:06

Cytat

Ta jasne, pewnie dlatego PS3 kosztuje jedyne 1,5 klocka...

Oczywiscie. Komputer z takimi parametrami i Blu-Rayem byłby o wiele droższy!

#54 Woodee

Woodee
  • 18 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:10

Takimi czyli jakimi? W gry na max detalach mozna juz pograc na komputerze za 2000 zl, ale jednak gry na kompa sa tansze, a blueray to syf.

#55 kefirc

kefirc
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:11

Cytat

w Newsie jest dosc znaczacy blad :)
Wysokosc Iphona.... Oby byl to blad :)

Jest to oczywiście błąd.
[url=http://iphoneatlas.com/2008/06/09/iphone-3g-details-dimensions-weight-3g-chip-specs-2/]iPhone 3G details: dimensions; weight; 3G chip specs - iPhone Atlas[/url]
Dziwie sie ze jeszcze tego nie poprawili. Heh.. iphone 5 cm wyzszy bylby niezłą cegła. ;) Chociaz, jak stwierdził kumpel, wtedy byłby dla niektórych atrakcyjniejszy bo lepiej widoczny z daleka ;)

ps.
Kolega jest fanem FZ? :)

#56 Marro

Marro
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:11

A nie przyszło Wam do głowy że Stefan chce zarabiać na AS? Tak jak na muzyce w iT! Przecież 9.90$ za aplikację to żadne pieniądze. Wpierw nasycić rynek tanim urządzeniem (uzależnić od siebie klientów) a później czerpać zyski z aplikacji a do tego to nawet nie potrzebuje operatorów sieci!! Podobnie postępują dwaj wielcy giganci SONY i Microsoft. Konsole sprzedawane są poniżej faktycznej wartości by zarabiać na grach! IMHO to jest tajemnica ceny iPhona.

#57 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:14

Cytat

Oczywiscie. Komputer z takimi parametrami i Blu-Rayem byłby o wiele droższy!

ta to kup sonke i posprzedawaj na czesci to na niej zarobisz...
produkcja (wytworzenie) sprzetu to 10-20% ceny koncowej.

#58 haeno

haeno
  • 42 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:17

ale dalej nie odpowiedziano (przynajmniej ja się nie doczytałem) na następujące kwestie - czy będą mmsy? niby mało ważna rzecz, ale dostępna już w najprostszych telefonach i czasem się mimo wszystko przydaje. z tego co widać na ekranie nowego iP (jeśli to na pierwszej stronie to nowy iP:P) takiej aplikacji nie ma. jeśli się to potwierdzi to znaczy jedynie tyle, że "wszechmocny Stif" chce wszystkich uszczęśliwić na siłę oferując jedynie e-maile... -czy będzie wsparcie dla flash? brak już w pierwszej generacji iP to była porażka - jak jest z tym bluetoothem? pełna funkcjonalność, czy znowu będzie kulało no i nie ma wideorozmów:P czyli w zasadzie żadnego zaskoczenia - dorzucili UMTS ( ja nie wiem jakie oni tam HSDPA wrzucili skoro na stronie jest napisane, że transfer przez 3G jest 2,4x szybszy niż EDGE...) oraz GPS i w zasadzie nic więcej. tak to większość rozwiązań już mamy w installerze... czekam, aż ktoś się wypuści, że to rewolucja :lol:

#59 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:21

Mozna zapytac inaczej -ile kosztuje w Orange zerwanie umowy?

#60 nausznik

nausznik
  • 20 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:30

IP moim zdaniem cena nowego IP to bedzie ultra porazka , mysle za ok 2000zl to najmarniej , nie widzialem jeszcze jakiejs nowej zabawki tego typu ktora od razu po premierze byla bardzo tania , operatorzy sa pazerni i wyssa kase najpierw z niecierpliwych gotowych zaplacic kazda kase na kultowego IP. Potem jak zawsze beda stopniowo obnizac ceny i zmniejszac abonamenty , roznica jest tylko taka ze nie beda go sprzedawali za 1zl jak bedzie juz obyty na rynku tylko przypomna sobie te 199 dol (i przypomna rowniez ze SJ tak obiecal) Ciekawi mnie tylko czy zostala wymuszona na operatorach koniecznosc przyznania 1GB na dane w miesiacu aby bez stresu ogladac strony WWW (dzisiejsze 5mb za 5zl w erze to jakies kpiny).

#61 kefirc

kefirc
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:30

Cytat

Takimi czyli jakimi? W gry na max detalach mozna juz pograc na komputerze za 2000 zl, ale jednak gry na kompa sa tansze, a blueray to syf.

Siedmiordzeniowy procesor RISC 3,2GHz
Karta grafiki GF6800GT
Dysk 60GB
Szybka pamięc 512MB (no, tutaj nie poszaleli ale system też działa troszeczke inaczej)
6xUSB
Sloty Memory Stick, SD Memory Card, CompactFlash Card
Wi-Fi, BlueTooth

Wszystkie elementy do siebie dopasowane i sprawdzone. Podobna historia jak ze sprzętem appla. To tez ma swoją wartosc.

Nie wydaje mi się mi, ze za dwa tysie złoży się komputer z takimi parametrami.. Na pewno gry nie będą na tym tak wyglądać i tak działać jak na konsoli.

#62 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:31

Cytat

Mozna zapytac inaczej -ile kosztuje w Orange zerwanie umowy?

Różnie w zależności od warunków umowy. Od 500 do paru tysięcy w aktywacjach corpo.

#63 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:39

Dzieki. czyli hmm co - okolo 700 zl dla indywidualnych? Plus cena okolo 500 zl za telefon? Calkiem tanio jak na telefon bez simlocka..

#64 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:42

Jak dla mnie to nie jest jeszcze tak tragicznie jezeli nowy iPhone będzie dostępny w Orange za 450 -550zl. Jedyna rzecz której się obawiam to to że nternet który do tej pory był bez ograniczeń ma być ograniczony w US do $30. Jak będzie wyglądała ta kwestia w Polsce?

P.S. Widzieliście? Na Allegro można już kupić nowego iPhone'a ;) (co prawda odbiór w połowie lipca) [url=http://allegro.pl/item380581508_iphone_3g_nowy_zamow_juz_teraz_16gb.html]iPhone 3G - NOWY - Zamow Juz Teraz! - 16GB (380581508) - Aukcje internetowe Allegro[/url]

#65 Marro

Marro
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:49

Zarabiam, płacę, wymagam! Nie interesuje mnie łamanie, ściąganie, kombinowanie! Nie mam na to czasu!
Tegoroczny Keynote Stefan rozpoczął od tego że Apple opiera się na 3 filarach: Mac, MUSIC i teraz iPhone(w domyśle IMHO APLIKACJE). Może i zapaleńcy będą krakować ale ogromna większość NORMALNYCH użytkowników nie będzie się bawić w łamanie, okradanie etc... Jeżeli telefon będzie TAK tani 440 zeta a aplikacja 20 zeta, sorry ale wolę już wybulić tę śmieszną kwotę, mieć czyste sumienie a w razie jakiś problemów firmowy support!

#66 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:57

Cytat

Dzieki. czyli hmm co - okolo 700 zl dla indywidualnych? Plus cena okolo 500 zl za telefon? Calkiem tanio jak na telefon bez simlocka..

Nie, w każdej promo jest inaczej. Więc jeśli w kontrakcie na iPhone będzie kara umowna 3000 to się nie zdziwię w ogóle (taką karę mam np za N95 za złotówkę).

#67 soltysms

soltysms
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 12:10

Heh...spekulacji co nie miara. Jesli Jobs mowi ze telefon wszedzie za 199USD tzn ze wszedzie musi tyle kosztowac. Moge sie zalozyc ze umowa ze strone Apple jest tak skonstruowana z kazdym z operatorow, ze tylko Apple ma prawo do manipulacji cena..Tak jak ktos tu wczesniej napisal..Jezeli ten telefon mialby kosztowac 2k i byc dostepny w Gwinei Rownikowej to by sie to zupelnie nie oplacalo. Po wprowadzeniu telefonu na tyle rynkow niska cena ma przyciagnac nowych uzytkownikow. Nowi uzytkownicy to kasa z AppStore, to wzrost zainteresowania marka Apple(iPod, iMac itp).. Takie jest moje zdanie.. pzdr

#68 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 czerwca 2008 - 12:14

Żaden nowy telefon nie będzie kosztował u nas 400 zł, a z pewnością nie taki sprzęt jak iPhone. Taka cena jest tylko mozliwa przy najwyższym abonamencie. Poza nim pewnie będzie kosztował od 1000-1500 ( to i tak mało jak na nowy telefon). Dodatkowo biorąc pod uwagę obecne kosmiczne ceny starego iPhone'a ten cenowy bajzel potrwa z kilka miesięcy (od kwietnia obserwuje ceny starej wersji i zamiast spadać stoją w miejscu lub wręcz zaczęły rosnąć - ok 1800 za 16 GB). Moje m600i po ponad dwoch latach od premiery jest wart z 500-600 zł - choć jest naprawdę super telefonem to po prostu jest przeżytkiem przy sprzęcie Apple.

#69 pocztakg1974

pocztakg1974
  • 115 postów
  • Skądaleosochozi

Napisano 10 czerwca 2008 - 12:15

dzisiaj CNBC BIZNES , niepotwierdziło jakoby apple iphone 3g mialby byc dostepny w sieci ERA , siec ERA ani niepotwierdzilo a ani niezaprzeczylo ...

#70 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 10 czerwca 2008 - 12:25

ja też wątpię że Orange wspaniałomyślnie da iPhone'a 3GP w cenie 400-500zł. Skoro oni do dziś wołają 399zł za taki telefon jak SE w580i w abonamencie 55zł to wątpię że iPhone będzie w tej cenie. Chyba, że w biznesowych taryfach i to wysoko

#71 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 10 czerwca 2008 - 12:26

Przed chwilą zadzwoniłem do obsługi klienta Orange i pani powiedziała mi że nie mają żadnych informacji kiedy iPhone ma być dostępny i że nie chce wprowadzać w błąd i że na pewno będą reklamy w telewizji (nie wiem po co to ostatnie :D)

#72 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 12:27

Ale jak im to narzuci Apple to nie beda mieli nic do gadania.

#73 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 10 czerwca 2008 - 12:30

Cytat

Przed chwilą zadzwoniłem do obsługi klienta Orange i pani powiedziała mi że nie mają żadnych informacji kiedy iPhone ma być dostępny i że nie chce wprowadzać w błąd i że na pewno będą reklamy w telewizji (nie wiem po co to ostatnie :D)

ja bym tam się nie opierał na wiadomosciach Pani z obsługi klienta, czasami dzwoniąc dwa razy w ciągu 10 minut do tego typu instytucji w jednej firmie, są dwie a nawet trzy różne informacje na ten sam temat ;)

#74 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 13:00

nie rozumiem skad w Was wiara w to 199$.. przeciez mieszkamy w Polsce.. Europa... czyli jak cos to 199euro plus podatek. I cena w tym wypadku osiagnie wartosc ok. 1000zl. Skad to 450zl???!!! Zreszta wystarczy popatrzec na .mac. Jesli chcemy kupic online nie ma problemu. Ale jesli podamy kraj zmieszkania "Polska" to cena "przeskakuje" na 99Euro.

#75 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 10 czerwca 2008 - 13:04

Cytat

nie rozumiem skad w Was wiara w to 199$.. przeciez mieszkamy w Polsce.. Europa... czyli jak cos to 199euro plus podatek. I cena w tym wypadku osiagnie wartosc ok. 1000zl. Skad to 450zl???!!!

Zreszta wystarczy popatrzec na .mac. Jesli chcemy kupic online nie ma problemu. Ale jesli podamy kraj zmieszkania "Polska" to cena "przeskakuje" na 99Euro.

Ale zauważ że przelicznik $1 - 1 euro jest już z wliczonym podatkiem ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych