Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 3G w Polsce - z czym to się je?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
251 odpowiedzi w tym temacie

#226 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 11 czerwca 2008 - 13:09

Ja też sobie tam zamówiłem. Zobaczymy...

#227 loopez

loopez
  • 250 postów

Napisano 11 czerwca 2008 - 13:13

z ciekawostek:

Vodafone Italia podal ceny na pre-paid opcje dla iphone 3G

8Gb iPhone for €499 or the 16GB model for €569

Vodafone Italia launches 3G iPhone - Vodafone

#228 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 11 czerwca 2008 - 13:17

nie wiem czy zauważyliście ale nie ma tam nic o
thor | czerwiec 11, 2008 | 12:44

nie wiem czy zauważyliście ale nie ma tam nic o GPS w iPhonie, wydaje mi się ze to stary iphone

Dostęp usług internetowych umożliwia moduł WiFi i komórkowy modem GPRS/EDGE/G3.

Z modułem G3 to i ja bym chciał:lol:

#229 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 11 czerwca 2008 - 13:29

z ciekawostek:

Vodafone Italia podal ceny na pre-paid opcje dla iphone 3G

8Gb iPhone for €499 or the 16GB model for €569

[url=http://www.vodafone.com/start/media_relations/news/local_press_releases/italy/italy_press_release/vodafone_italia_launches1.html]Vodafone Italia launches 3G iPhone - Vodafone[/url]

To się w ogóle nie opłaca :(

#230 Techmarket

Techmarket
  • 31 postów

Napisano 11 czerwca 2008 - 13:34

nie będzie żadnej gwarancji w Polsce.

gwarancja jest jak najbardziej, Techmarket jest gwarantem w tym wypadku :)

#231 jamesPL

jamesPL
  • 168 postów
  • Skądwlkp

Napisano 11 czerwca 2008 - 13:35

Ręce mi opadają jak czytam takie komentarze (albo komentarz wyżej cytujący wikipedię nt. AGPS'a)...

iPhone posiada pełnoprawny moduł GPS jak w nawigacjach satelitarnych.

Literka 'A' przed nazwą GPS oznacza "Assisted", co oznacza, że oprócz samego modułu GPS lokalizowanie wspiera technologia triangulacji położenia za pomocą stacji bazowych (to co mamy na chwilę obecną w iPhonie 1 gen) lub inne (pobieranie informacji o satelitach np.). Oznacza to dla nas tyle, że od momentu uruchomienia GPS'a do włączenia do zlokalizowania nas minie mniej czasu niż w "tradycyjnej" nawigacji.

przepraszam panie wszechwiedzacy! daj mi choc ulamek wiedzy Twej!
wyraznie napisalem, ze moge sie mylic. Po drugie faktycznie standardowy A-GPS dziala w oparciu o stacje bazowe, a wiec literka A przed GPS w ulotkach Appla moze byc mylaca...

#232 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 czerwca 2008 - 15:32

Nie wiem czy ktoś już o tym wspominał ale znalazłem takie info:

Blog - iPod iPhone informacje … iPhone 3G za 899 zł

no to zamówiłem! jeśli rzeczywiście będzie tyle kosztował to super! a simlock - wiadoma rzecz że będzie zdjęty! miesiąc dwa i po sprawie. wtedy taki fon będzie wart 2 razy tyle. niezły biznes można by na tym zrobić :)

#233 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 czerwca 2008 - 16:50

Zamówiony 16GB. Techmarket nieźle przycina... $ 299 * 2.2 = 658PLN * 7% tax = 703PLN * 22% VAT = 858 PLN. Nie wiem czy jest cło czy nie - ale zakładając nawet że 15% to wychodzi 986PLN. Czyli 400PLN marży. Plusem jest że sprzedają na pełną FVAT.

#234 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 11 czerwca 2008 - 17:22

Plus cło, bo iPhone to elektronika spoza UE, więc przed VAT należy się pozycja "cło".

A teraz dla tych, co czekają na taniego iPhone'a w Polsce od Orange... Zimny prysznic!

https://dl.getdropbo...e_prices_fr.bmp

U nas nie będzie taniej. U nas będzie drożej :lol: Abonament co najmniej 50 euro i umowa na co najmniej 18 miesięcy. :lol: :lol: :lol: :lol:
To się cieszę, że zamówiłem sobie tego z US. W porównaniu do Francuza to taniocha :lol: :lol: :lol:

#235 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 11 czerwca 2008 - 17:32

Plus cło, bo iPhone to elektronika spoza UE, więc przed VAT należy się pozycja "cło".

A teraz dla tych, co czekają na taniego iPhone'a w Polsce od Orange... Zimny prysznic!

U nas nie będzie taniej. U nas będzie drożej :lol: Abonament co najmniej 50 euro i umowa na co najmniej 18 miesięcy. :lol: :lol: :lol: :lol:
To się cieszę, że zamówiłem sobie tego z US. W porównaniu do Francuza to taniocha :lol: :lol: :lol:

Człowieku!!!!! To jest stary iPhone!!!!

#236 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 11 czerwca 2008 - 17:39

Yhy, stary. Teraz wylicz sobie o ile droższy w całkowitym zakupie (bo chyba nie uwierzyłeś w "$199 i wychodzę ze sklepu", nie?) będzie w US nowy od starego, dodaj podobne procenty do tej francuskiej oferty i już będziesz wiedzieć o ile nowy będzie wychodzić droższy... człowieku :lol:

Teraz jeszcze jeden smutny dodatek.
Jeśli ktoś ma keynote na dysku, to niech dokładnie posłucha, co mówi Steve w 1:40:15 o pierwszych 22 krajach do których trafi iPhone 3G:

"in almost every one of these countries the price is maximum of $199".

Polecam uwadze to, że mowa jest tylko o tych 22 krajach, oraz słówko "almost".

#237 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 11 czerwca 2008 - 23:00

Chłopaki chyba zamówię w Techmarket bo mają opcję za pobraniem i na dodatek wolę dołożyć kasę (bo i tak tyle zamierzałem zapłacić za iPhone'ka) i mieć go bez żadnych problemów i dzwonienia do USA. W takiej cenie nie znajdę i tak u konkurencji lepszego telefonu, bo zastanawiałem się nad HTC ale model, który mi pasuje kosztuje 1.6 kafla a iP jest ładniejszy. Chyba zamówię szesnastkę za parę dni (muszę to przemyśleć):)

#238 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 czerwca 2008 - 10:17

Teraz jeszcze jeden smutny dodatek.
Jeśli ktoś ma keynote na dysku, to niech dokładnie posłucha, co mówi Steve w 1:40:15 o pierwszych 22 krajach do których trafi iPhone 3G:

"in almost every one of these countries the price is maximum of $199".

Polecam uwadze to, że mowa jest tylko o tych 22 krajach, oraz słówko "almost".

To jak powiedział "almost everywhere", to czemu wszyscy zrobili hałas, że "everywhere". Jedno słowo, prawie to samo. Ale jak powszechnie wiadomo, to prawie robi wielką różnicę. Bo "almost everywhere" jest jednoznaczne z "everywhere except Poland". Więcej niż pewne.

#239 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 12 czerwca 2008 - 11:30

Dołączona grafika

Ja trzymam ich za słowo... ;)

#240 SebolNowy

SebolNowy
  • 273 postów

Napisano 12 czerwca 2008 - 18:24

No a w UK iPhone'a 8GB bedzie mozna miec w abonamencie najtanszym (30 i 35 funtow) za jedynie 99 funtow :) A wiec juz sie szykuje na przedluzenie umowy z O2 i zakup malenstwa ;) Model 16GB to koszt 159 funtow (dla tych samych abonamentow)

#241 Daianna

Daianna
  • 16 postów
  • Skądzza ekranu..

Napisano 12 czerwca 2008 - 18:50

"Nieoficjalne informacje z pierwszej reki:
iPhone 3G w Polsce w Orange: 12 sierpnia 2008
czas umowy: 2 lata
koszt telefonu: 599 zł brutto
abonament: 60 zł
Aktywacja telefonu w salonie Orange."

Nawiązując do poprzednich postów.. ale to już pewnie każdy z Was widział/czytał ;P

[URL="http://www.ipod.info.pl/index.php/iphone-3g-w-polsce-konkrety/#comment-4740"]link[/URL]

#242 joasia

joasia
  • 130 postów
  • SkądKrakow, Poland

Napisano 12 czerwca 2008 - 19:08

Ciekawe czy to prawda ;) no i co na to era. Teraz beda sie pojawiac rozne spekulacje.

#243 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 12 czerwca 2008 - 19:20

Uważam że abonament w wysokośći 60zł jest słuszny. Pytanie tylko ile będą kosztować rozmowy i czy będzie internet bez ograniczeń tak jak w reszcie krajów. Mam nadzieję że iPhone będzie trochę tańszy niż 600zl w wyższych taryfach

#244 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 12 czerwca 2008 - 19:29

...krajów.

#245 joasia

joasia
  • 130 postów
  • SkądKrakow, Poland

Napisano 12 czerwca 2008 - 19:32

Racja, 60 zl to nie tak strasznie, ale co do tego dostepu do internetu bez ograniczen , to nie wiem. Narazie niestety tego typu uslugi takie tanie nie sa, a znowu przy paczkach 50MB (jak w erze), to troche slabo :(.

#246 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 12 czerwca 2008 - 19:40

600zł to na 100% 8gb - sprawa jasna co do netu bez limitu, to nie był bym taki pewny prochę strzał w nogę, wyobrazcie sobie za jakiś czas kilkadziesiąt-kilkaset tyś iPhone bez limitu netu (a mozę i więcej w przyszłości) wątpię aby to wytrzymali operatorzy, sieci prawdopodobnie by nie wytrzymały no ale zobaczymy co nam Orange i Erą oficjalnie zaserwuje, pewnie teraz kręcą reklamy:D albo kastinki do nich ;p

#247 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 12 czerwca 2008 - 23:43

co do netu bez limitu, to nie był bym taki pewny
prochę strzał w nogę, wyobrazcie sobie za jakiś czas kilkadziesiąt-kilkaset tyś iPhone bez limitu netu (a mozę i więcej w przyszłości)
wątpię aby to wytrzymali operatorzy, sieci prawdopodobnie by nie wytrzymały

Nawet przy brakach limitów - limity są nadal. Na pewno nie można / nie będzie można korzystać z iPhone jako modemu dla komputera. Nie będzie można używać klientów p2p.

Skoro iPhone nie będzie miał multitaskingu to nie mamy co liczyć, że komunikatory będą chodziły w tle - a jedyne dane które będziemy pobierać to w czasie jego używania.
Na pewno będą też restrykcje dodatkowe dla klientów bezabonamentowych - czy to w postaci pakietów, czy może ustalając cenę za megabajt.

Korzystałem z internetu za pośrednictwem sieci komórkowych GPRS/EDGE/3G/HSDPA miesięcznie zużywając nie więcej niż 10GB danych - sieci jakoś przeżyły :-)

Jedną z opcji iPhone jest korzystanie z youtube - więc pakiet np. 5 MB wydaje mi się absurdalny - więc tylko opcja internetu bez ograniczeń według mnie ma sens.

#248 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 czerwca 2008 - 00:40

Jedną z opcji iPhone jest korzystanie z youtube - więc pakiet np. 5 MB wydaje mi się absurdalny - więc tylko opcja internetu bez ograniczeń według mnie ma sens.

Bez przesady - ja mam obecnie 1GB miesięcznie na dane - po przekroczeniu prędkość downloadu spada do GPRS - dotychczas nie przekroczyłem limitu, a korzystam sporo z internetu przez iPhone'a.

#249 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2008 - 00:59

Skoro iPhone nie będzie miał multitaskingu to nie mamy co liczyć, że komunikatory będą chodziły w tle - a jedyne dane które będziemy pobierać to w czasie jego używania.

A o planowanym systemie notyfikacyjnym słyszałeś? ;p Problem tylko by panowie z GG ruszyli pupę ;p

#250 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 czerwca 2008 - 01:03

Jak dla mnie moze byc 500zł przy abonamencie 100zł ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych