Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 3G w Polsce - z czym to się je?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
251 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 01:24

Dołączona grafika

iPhone 3G zawita po wakacjach do Polski. Co więcej, będzie dostępny w 2 sieciach -Orange oraz Erze (T-Mobile). Na MyApple prezentujemy dokładną specyfikacje telefonu od Apple i odpowiadamy na kilka nurtujących pytań.

Po pierwsze, czas na pełną specyfiakcję:

Wysokość: 116 mm
Szerokość: 62 mm
Głębokość:12 mm
Masa:133 gramy

Telefon w Polsce zakupimy w 2 kolorach - czarnym a także białym. Biały i czarny kolor będzie dostępny tylko w opcji 16GB. Wersja 8Gb będzie tylko czarna. Telefon będzie obługiwał transmisję bezprzewodową EDGE oraz o wiele szybszą UMTS, którą będzie można jednak wyłączyć w celu zaoszczędzenia baterii. Co jeszcze?

-Wi-Fi (802.11b/g)
-Bluetooth 2.0 + EDR
-A-GPS - system lokalizacji oparty na mapach Google Maps

Ciekawie przedstawia się także czas rozmów. Wielu czytelników MyApple obawiało się krótkiego czasu pracy telefonu z powodu ekranu o dużej powierzchni. Wydaje się, że w wypadku iPhone'a 3G wymagania klientów zostaną zaspokojone:

Czas rozmowy:
Do 5 godzin przez standard 3G
Do 10 godzin przez standard 2G

Czas gotowości: Do 300 godzin

Czas korzystania z Internetu:

Do 5 godzin przez standard 3G
Do 6 godzin przez sieć Wi-Fi

Czas odtwarzania wideo: Do 7 godzin
Czas odtwarzania dźwięku (iPod): Do 24 godzin

Takie osiągi muszą budzić respekt przy tak naszpikowanym elektroniką telefonie.

Aparat pozostał ten sam: 2 Mpix

iPhone będzie sprzedawany ze spolszczonym systemem.

Co w zestawie?

W zestawie znajdziemy słuchawki stereofoniczne z mikrofonem, złącze dokujące do kabla USB, zasilacz USB, dokumentację, ściereczkę do polerowania i co jest nowością - narzędzie do wysuwania karty SIM.

Jak kupić w USA?

Jak dotychczas nie ma dobrych wiadomości - spekuluje się, że Apple nie będzie już sprzedawać telefonu w USA bez umowy. Podobno trzeba będzie ją podpisać zarówno w salonie AT&T, jak i w sklepie Apple. Nie jest to jednak potwierdzona wiadomość. Dobrą nowiną jest to, że telefon ma być na całym świecie sprzedawany za tę samą cenę -czyli równowartość 199 dolarów za model 8Gb i 299 dolarów za model 16GB. Oczywiście telefon będzie miał blokadę simlock.Brak jeszcze informacji, w jakich planach taryfowych telefon będzie dostępny w Orange i Erze w Polsce.

Co z grami i aplikacjami?

Apple potwierdziło, że App Store, czyli sklep z aplikacjami na iPhone będzie dostępny aż w 62 krajach, czyli w większości, prawdopodobnie także w Polsce. Nie wiadomo jednak w jaki sposób chce pobierać opłaty -być może poprzez operatora sieci.

Światowa premiera iPhone'a 3G 11 lipca, w Polsce - po wakacjach.

Reklama iPhone'a 3G:

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 czerwca 2008 - 01:46

a Plus to mnie zawiódł właśnie!! P.S. Nowy QT się pojawił w SU

#3 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 01:54

Mam nadzieje ze przez AS bedzie mozna kupic, to wysle od razu 11 lipca zamowienie.. Potwierdzam w SU nowy QT, natomiast na apple.pl jeszcze nie widzalem tlumaczenia.

#4 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 10 czerwca 2008 - 02:01

Oh co za szczęście, przynajmniej przez wakacje będę miał unikalnego iPhona którego nikt nie ma:cool: A z drugiej strony to hamuwa że iPhone będzie dostępny po wakacjach-nie będzie czasu się nim pobawić...

#5 iRADO

iRADO
  • 105 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 czerwca 2008 - 02:10

z ta cena to przesadzili... nie wierze, zeby iPhone kosztowal ok 400-600zl... to jest niedorzeczne!!!!!!!!!!

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 10 czerwca 2008 - 02:29

z ta cena to przesadzili... nie wierze, zeby iPhone kosztowal ok 400-600zl... to jest niedorzeczne!!!!!!!!!!

Uważam, że cena jak najbardziej jest ok i realna. Niedorzeczne będzie natomiast to jeśli w Polsce cena ta będzie wyższa niż ustalono to w Apple. Czuje coś w kościach, że w Polsce ten telefon będzie kosztował grubo ponad 440zł (dzisiejszy kurs dolara). To właśnie będzie niedorzeczne i chore. Polska to dziwny kraj, który rządzi się swoimi zasadami. Proszę zobaczyć ile kosztuje zwykły telefon, taki najsyfniejszy w sklepach Media Markt itp. Ceny oscylują w granicach 200 i wyżej nie dostanie się nic poniżej tej ceny. iPhone jest o wiele więcej warty, więc cena 199$ w Polsce jest nie realna.

Mam nadzieję, że się mylę.

#7 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 czerwca 2008 - 02:38

No i jeszcze jakie plany taryfowe? Wyjdzie jeszcze że za telefon 400 zł na start i 100 co miesiąc to będzie kaszana...

#8 AxelVax

AxelVax
  • 354 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 03:30

panowie... jak nie można zmienić ceny, zmieni się kurs złotego... i o co chodzi ;)

#9 tromba

tromba
  • 105 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 03:31

a ja 2 dni temu wymienilem telefon w erze;/ a ktoz wiedzial ze era tez bedzie dostarczac iphone, wtedy bym poczekal, tym bardziej ze z taryfą na pewno bym sie zalapal na iphone3g no coz, jedyne co to czekac i moze kupic z 2 reki:)

#10 (-:

(-:
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 05:23

Chyba zapomnieliście że to co Apple sprzedaje w US za dolary- w tej samej kwocie sprzedaje w europie za euro. iPhone będzie w polsce z całą pewnościa za 199Euro a to już zmienia cenę,

#11 maqs77

maqs77
  • 213 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 05:27

Dokładnie... i to mnie zawsze dziwiło, że np. w stanach 399$ a w Irlandii 399 euro :D Dla nas ogromna różnica, zwłaszcza przy cenie dolara ;) A może policzą sobie 199zł ?:D a na Słowacji 199 koron :rolleyes: :rolleyes: :razz: :-P

#12 Suave

Suave

• 2 204 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 05:44

Jasne, a w Rosji 199 Rubli ;) Jeżeli Apple podpisało sztywną umowę z naszymi operatorami cena 199e euro jest możliwa. Jeżeli jednak zostawili im furtkę - nie schodzić poniżej, ale w górę można będzie kłopot. Ceny telefonów operatorskich były i są przerażająco wysokie w porównaniu choćby z cenami w innych krajach. BT: To teraz szukam kogoś kto mi sprowadzi phone zaraz po 11 lipca. Chętni PM proszę.

#13 dukez

dukez
  • 104 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 06:41

Ja jestem za tym żeby w Polsce wprowadzić dolary a nie euro to by było dla nas lepsze :)

#14 gocur

gocur
  • 573 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 06:51

Piękne uźadzenie :) Jeśli cena będzie taka zastraszająca :o zawszew zostaje Allegro.pl :)

#15 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 10 czerwca 2008 - 06:57

A jak z bluetooth?? nadal tylko zestawy słychawkowe będzie można podłączyć ??

#16 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 06:59

Wychodzi na to, że jedyną poważną siecią w Polsce jest Plus:) Ale masówka ale lipa, telefon właśnie stracił na wyjątkowości, zalać rynek i nic więcej. Szkoda. Może zrobią na Atomie coś ala komunikator Nokii kiedyś. Ja swojego sprzedaję, teraz każdy Heniek będzie go miał dlatego mus uciekać.
Jobs zrobił to co powiedział, dokupił chińczykom ryżu i zalał rynek:)
Ale to będzie awaryjne:)

---- Dodano 10-06-2008 o godzinie 08:03 ----
Skąd Wy bierzecie te informacje. Płacą Wam za kłamstwo? Na stronie Apple.com czasy pracy są podane dużo niższe. W jednym newsie podajecie UMTS a w drugim HSDPA. To jak to jest?

#17 T-Touch

T-Touch
  • 51 postów
  • SkądLegnica

Napisano 10 czerwca 2008 - 07:07

a jakis dokladniejszy termin premiery w polsce jest moze znany?? bo ja wymieniam telefon w erze we wrzsniu i chcialbym wymienic na iphone...

#18 mambis

mambis
  • 37 postów
  • SkądWadowice

Napisano 10 czerwca 2008 - 07:35

co z tym bluetoothem? bo kurde - przydalby sie :) swoja droga... poczekam chyba na premiere w polsce, jak nie w orange to i tak ktos bedzie sprzedawal. a nie kupie za wielka woda z umowa AT&T...

#19 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 czerwca 2008 - 07:43

Tylko, żeby nie przesadzili z abonamentem. Np. w Erze jest taki jeden za 300zł/ m-c. Ja mam nadzieję na abonament chociaż w granicach cen abonamentu internetu bezprzewodowego tych sieci, czyli od 50zł. No i żeby iPhone nie miał kosmicznej ceny. Nawet niech będzie te 199 euro, a więc tak do 700zł maksymalnie. Chciałoby się podsumować, tak to tylko w Erze...

#20 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 10 czerwca 2008 - 08:07

@easymike: Masz iPhone'a tylko dlatego żeby czuć się wyjątkowym? Fajnie masz, gratuluje ciekawego życia. Ja tam tak lubie ten sprzęt że chciałbym żeby każdy z moich znajomych miał iP. Wtedy różne programy typu DropCopy czy prezentowany wczoraj Loopt będą miały wreszcie u nas jakiś sens.

#21 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 08:16

Jak będzie kosztował 299 dolarów, to lecę kupić, zwłaszcza, że irytuje mnie moja nokia (z uwagi na beznadziejną baterię).

#22 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 08:17

Dostałem takie info:

Apple - iPhone

I ceny 199 z umową 399 bez???

#23 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 czerwca 2008 - 08:18

dla tych ktorzy spakuluja ze to bedzie 199 euro a nie dolcow polecam jeszcze raz dokladnie zobaczyc keynote. Sitf 2 razy podkreslil 199$ evrywere z drugiej strony 199 dolcow to niecale 450zl. to ile bedzie kosztowal w takim razie ipod touch - no bo z logidzcnego pkt widzenia musi byc tanszy nie wspominajac o ipod shuffle ktory w takim razie powinien zejsc do ... nie wiem ... 50 zł ? - cena jak najbardziej adekwatna dotego sprzetu ale tak nagle takie ciecie? no bo nie wieze zeby za jakies tam 150 zl wiecej mozna bylo dostac iphone'a

#24 jakubat

jakubat
  • 200 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 08:20

Ja jestem za tym żeby w Polsce wprowadzić dolary a nie euro to by było dla nas lepsze :)

Ja jestem za tym, żeby amerykanie wprowadzili sobie Euro :)

Dobrze ze telefon będzie u nas dostępny w dwóch sieciach. Ale pamiętajcie, że do ceny 200 USD trzeba doliczyc 22% podatku, który narzuci państwo -> Iphone 450zł, VAT - ok 100zł
Wliczając zachłanność ludzi może uda się kupić poniżej 1000zl :D

#25 vivacee

vivacee
  • 376 postów
  • SkądPoznan

Napisano 10 czerwca 2008 - 08:22

Przy moich rachunkach średnio 450pln za miesiąc, dostanę go chyba za darmo. Ole!! :) Dodatkowo w lipcu mogę wymienić telefon. Ole!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych