Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 3G w Polsce - z czym to się je?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
251 odpowiedzi w tym temacie

#176 laza

laza
  • 192 postów
  • SkądGniezno/Poznań

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:36

będzie w nowej 36i6 w cenie 36,6:) czekaliśmy na keynote i się doczekaliśmy to teraz musimy.... znowu czekać... do 11 lipca...

#177 Brzoza1530

Brzoza1530
  • 196 postów
  • SkądGdańsk

Ja spokojnie poczekam na rozwój sytuacji i jak będzie oficjalnie opcja na zakup bez abonamentu to pójdę do Carphone Warehouse i kupię :) A, że mam pre-paid w O2 to żaden problem :D

#178 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Niech ktoś zrobi sonde jaki kolor iphona by wybrał czarny czy biały ?? Ja bym wolał czarny a wy ?? (chociasz biały jest niepowtarzalny bo 8gb nadal bedzie przebojem a on jest tylko czarny )

#179 piter.23

piter.23
  • 45 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:37

Troche przegapiłem moment o GPS'ie ale włączając się do dyskusji to musze powiedzieć, że z tego co przeczytałem moduł zastosowany w nowym Iphonie 3g jest taki sam jak w telefonie HTC TyTN II. Mialem taki telefon przez 4 miesiące i jeżeli ktoś ma wątpliwości co do jego działania, to z chęcia je rozwieje. Na AutoMapie (najnowszej) nawigacja śmigała bardzo dobrze, czas "rozgrzewania" modułu wynosił koło 1,5 minuty na zimnym starcie. Dokładność wg mnie była bardzo dobra.

#180 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:46

blut. jaki był taki jest.

Rozumiem, że to właśnie wywnioskowałeś ze specyfikacji iPhone 3G, w której jak byk piszą, że jest BT 2.0+EDR?

#181 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:48

a wczoraj samsung też przedstawił swoj telefon dotykowy. Nazywa się Samsung Omnia. Tel ma : -ekran 3,2 cala -aparat 5mpx -lampa + video :) -mms :) -3g/3g+ -GPS -WiFi -WM 6,1 (najnowszy) -pamieć 8/16 GB + karty pamięci do 8gb (max 24gb) -Wymiary (Wys x Szer x Grub) 112 x 56,9 x 12,5 mm ,a to nowego iphona (Wys x Szer x Grub)115,5 x 62,1 x 12,3 mm Banery iphonowskie : -interfejs TouchWiz, który pozwala na rozbudowę za pomocą widgetów -Sensor położenia sprawia, że telefon bez problemu zmienia orientację ekranu, zgodnie z wolą użytkownika

#182 Log4n

Log4n
  • 41 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:48

Czytam i czytam ten topic i jednego nie kumam. W którym miejscu do cholery uwazacie ze stefan powiedzial, ze iP bedzie WSZEDZIE PO TYLE SAMO? W jego zdaniu znalazlo sie takie male slowko (..)

almost everyone of these countries....

Zatem powiedzial tylko tyle, ze prawie we wszystkich - i to jeszcze z tych 22 pierwszych panstw - jego max cena to 199$. Wiec nie wiem skad ta pewnosc wielu piszacych tu osob, ze Steve obiecal nam wszystkim ludkom z calej 70-tki telefonik po 199.

Ja sie podpisuje pod tym co sam napisalem wczesniej i powtorzyl to zdenek117. Nie ma takiej opcji, zeby puscili to u nas za takie grosze, bo nam to rynek zaleje, a prezesi nokii i se chyba zwariuja :).
Albo bedzie kosmiczny abonament, albo wysoka cena aparatu. kropka.

#183 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:55

Czytam i czytam ten topic i jednego nie kumam. W którym miejscu do cholery uwazacie ze stefan powiedzial, ze iP bedzie WSZEDZIE PO TYLE SAMO? W jego zdaniu znalazlo sie takie male slowko (..)
Zatem powiedzial tylko tyle, ze prawie we wszystkich - i to jeszcze z tych 22 pierwszych panstw - jego max cena to 199$. Wiec nie wiem skad ta pewnosc wielu piszacych tu osob, ze Steve obiecal nam wszystkim ludkom z calej 70-tki telefonik po 199.

Ja sie podpisuje pod tym co sam napisalem wczesniej i powtorzyl to zdenek117. Nie ma takiej opcji, zeby puscili to u nas za takie grosze, bo nam to rynek zaleje, a prezesi nokii i se chyba zwariuja :).

a nawet jeśli tak to kto da za abonament ponad 300zł (mówie o przecietnym polaku)

#184 Bartch

Bartch
  • 438 postów
  • SkądWarsaw, PL

Napisano 10 czerwca 2008 - 21:00

a nawet jeśli tak to kto da za abonament ponad 300zł (mówie o przecietnym polaku)

Ja wydaje na telefon 50zl na 3 miesiace wiec na pewno jednego polaka mniej do placenia kosmicznych abonametnow ;)

Poruszenie na forum zrobilo sie nie zle, ale czas pokaze.

Jedyne co mnie martwi to ten nowy sposob aktywacji, przez co import iP z USA bedzie mocno przyhamowany.

#185 pirat-ust

pirat-ust
  • 345 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 10 czerwca 2008 - 21:02

ja ja i tak płace miesięcznie abonamenty w plusie - to minus na ponad 1000zł a raz było 5000zł - inie zbawi mnie 1200zł

#186 Aryman

Aryman
  • 678 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 10 czerwca 2008 - 21:05

iPhone pre-paid będzie powyżej 2000 zł kosztował napewno, ja spekuluje że około 3000 albo 3500...

#187 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 10 czerwca 2008 - 21:06

A to Polska jest takim rynkiem dla SE i Nokii, że jak się u nas puści za 199 ojro, to te firmy padną, a jak w UK będą w zupełnie znośnym abonamencie za free, to nie padną? Nie wiedziałem, że z nas taka potęga :lol:

#188 Log4n

Log4n
  • 41 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 21:07

mnie sie to po prostu nie miesci w glowie. Patrzac teraz na "oferty" w erze, to mamy tak, ze nawet wybierajac jakis abonament za 100zl co dla przecietnego polaka jest juz raczej duzo, to telefony typu PDA z wifi i touchscreenami (IMO o wiele gorsze od Iphona) mozna dostac za ile? za 1500? ( np w erze biznes z abonamentem za 120zl netto mozemy miec np MDA III za jedyne 1571,36 netto )
No nie wiem, chyba ze ta polityka apple bedzie restrykcyjnie egzekwowana i operatorzy dadza promocje - a promocja to promocja i koniec.
Zobaczymy jak bedzie. Te dwa miesiace zaczekam z podpisaniem przedluzenia umowy :D

---- Dodano 10-06-2008 o godzinie 20:12 ----
Zle napisalem. hwojtek pomysl globalnie. Nie mialem na mysli tylko polskiego rynku. Stary iP byl drozszy a jaka zanotowal sprzedaz? Byly porownania w stosunku do sprzedazy tel nokii.

#189 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 czerwca 2008 - 21:19

najlepsze są teksty, że na pewno u nas będzie drożej... bo co? bo wy tak myślicie? Czy tak po prostu, na 70 państw, Polska zastosuje inne ceny? Pewnie Stiff ustalił jakąś umowę, której trzeba się trzymać.

#190 Bartch

Bartch
  • 438 postów
  • SkądWarsaw, PL

Napisano 10 czerwca 2008 - 21:19

iPhone pre-paid będzie powyżej 2000 zł kosztował napewno, ja spekuluje że około 3000 albo 3500...

raczej przeszacowales.. Pre-paid bedzie kosztowal tyle ile on naprawde jest wart - zapewne nie wiele wiecej niz obecny iP.

#191 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 21:30

Ale tani iPhone w normalnym abonamencie rozwaliłby polski rynek telefonii komórkowej. Kto by wydał 1500 na telefon w abonamencie za 90 zł (Nokia N95), jak dużo taniej może mieć iPhone? Jeśli iPhone za 199$ w Polsce to z abonamentem za 150-200zł./m-c minimum.

Niech rozwali. Nokia przegina z cenami...

#192 Tidus

Tidus
  • 63 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 21:37

ta to kup sonke i posprzedawaj na czesci to na niej zarobisz...
produkcja (wytworzenie) sprzetu to 10-20% ceny koncowej.

Zerowa wiedza o realiach rynku konsolowego. Do każdej konsoli SONY dopłaca i to krocie (około 100$ na sztuke), aby zarabiac pozniej na grach. Same odtwarzacze blu-ray, kosztuja KILKAKROTNIE wiecej niz 1500 zl, a w PS3 to jest przeciez jedna z ogroma mozliwosci. Nie mowiac o niesamowitej grafice HD.

#193 Remik

Remik
  • 758 postów
  • SkądDortmund/Germany

Napisano 10 czerwca 2008 - 22:20

Zmieniajac temat, to Apple zaczyna oszczedzac i to, ze tyl nowego iPhona jest plastikowy ze wzgledu na antene, GPS to mozna przebolec, ale juz docka w standardzie nie ma. Zobaczcie sami. Przypomina to przypowiesc o kanie galilejskiej gdzie Jezus mowil, ze: "na wszystkich weselach najpierw podaja sie lepsze wino, a gdy sie juz napija to gorsze a Ty zachowales dobre wino do konca".Myslalem, ze Apple pozostanie takim gospodarzem jak z tej przypowiesci, ale widac nie. Klienci zobaczyli, ze iPhone wykonany jest ze swietnych materialow to teraz mozna zaczac oszczedzac. Aby tylko gdy sie im koty w OS X skoncza nie zeszli calkiem na psy.

#194 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 czerwca 2008 - 22:27

A to Polska jest takim rynkiem dla SE i Nokii, że jak się u nas puści za 199 ojro, to te firmy padną, a jak w UK będą w zupełnie znośnym abonamencie za free, to nie padną? Nie wiedziałem, że z nas taka potęga :lol:

No tak, ale w UK z abonamentem za 50 funtów dostajesz za darmo Nokię N95. To też znośny abonament. A we wcześniejszym poście o rozwalaniu rynku nie miałem na myśli producentów telefonów, a operatorów siec.

#195 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 10 czerwca 2008 - 22:32

Panowie, jest jeszcze jeden pozytywny aspekt wprowadzenia iPhone 3G w Polsce. Tak jak wczoraj padł serwer MyApple i AppleBlog, tak upadnie mur rozgraniczający nas od cywilizowanego świata czyli... ...brak Apple Stores + iTunes Store. :lol: Szykujcie się, iPhone z pewnością przyciągnie masę rodaków do Apple. Wątpię by Stefan nie wykorzystał tej sytuacji... ;)

#196 iBaju

iBaju
  • 121 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 22:40

nie jest możliwe by firma jak apple sprzedawala swoj telefon tylko w sieciach dedykowanych i nie oferowala telefonu dla osoby ktora nie chce sie wiazac na dwa lata z jakas firma, pomimo tego ze wejda na wiele rynkow to zdaja sobie sprawe ze wiele ludzi juz jest zwiazana umowami i nie bedzie chciala sie przenosic do innych tylko dlatego ze tam jest iphone. To ma byc zabawka dla kazdego i komentarze typu ze nie bede juz wyjatkowy sa smieszne, bo ten telefon ma byc wlasnie dla ludzi, w polsce moze traktuje sie go jak niewiadomo co, a w stanach 300-400 dolarow to sa żadne pieniadze dla normalnie pracujacego studenta nawet. Tak wiec uwazam ze bedzie normalna opcja kupienia iphone i bedzie kosztowal okolo 400 dolarow.

przecież tak było do tej pory...
nie było możliwości kupna telefonu w dość atrakcyjnej cenie bez simlocka (oficjalnie)

#197 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 czerwca 2008 - 22:58

Przemyślałem temat ceny i wydaje mi się że może ona faktycznie wynieść na całym świecie $199 wtym i w Polsce. Zasada może być prosta. Popyt na telefon będzie bardzo duży. Apple zaoferuje telefony operatorom pod warunkiem, że ci zrezygnują z marży. Będą zarabiać na Internecie koniecznym w celu wykorzystania większości funkcji telefonu. Apple dostarczy telefon po kosztach przysparzając sobie wiernych w przyszłości użytkowników, którzy bądź zakupią inne produkty firmy bądź skorzystają z płatnych aplikacji i gier ze sklepu Apple. Jest też inna opcja że Apple zaoferowało udział w zyskach właśnie z usług w zamian za rezygnację z marży itp. Pamiętacie? Przecież już raz tak zrobili z muzyką i odnieśli sukces.
Wniosek. iPhone będzie dostępny za równowartość $199 z VAT. Może nawet w najniższym abonamencie. W droższych będzie po prostu tańszy. Polityka będzie taka by nie przekraczano w górę określonej ceny. Apple oferując tak dobry i tak tani telefon może nie zarobi wiele ale za to już na starcie wybije pałeczkę Nokii, która zapowiedziała wprowadzenie podobnego urządzenia... To moja prognoza.

To jest tak fantastyczna wizja, że aż nie realna! Rzeczywistość, szczególnie ta w Polsce kieruje się niestety innymi prawami i zasadami.
Co do ceny samego telefonu: wg zasad marketingu ZAWSZE podaje się najkorzystniejszą ofertę, w tym przypadku 199$. Bo to ta cena przyciąga potencjalnego klienta (a nie cena abonamentu, która zdecydowanie odstraszyłaby takowego klienta).

Dokładnie. Nie macie pojęcia jakie "nieoficjalne" kontrakty są zawiązywane pomiędzy producentami telefonów, jak i pomiędzy ich dystrybutorami. W życiu nie pozwoliliby, by "nowy gracz" na rynku telefonii komórkowej, jakim jest marka Apple, nagle zniszczyłaby gigantów takich jak Nokia czy Sony Ericsson. Nie w tym życiu. Nie na tym świecie.

#198 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 czerwca 2008 - 23:04

Nie przypadkiem o to chodzi Stefanowi? ;]

#199 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 23:05

No tak, ale w UK z abonamentem za 50 funtów dostajesz za darmo Nokię N95. To też znośny abonament. A we wcześniejszym poście o rozwalaniu rynku nie miałem na myśli producentów telefonów, a operatorów siec.

Operatorom też nie zaszkodzi dokopać. Zmieniamy te taryfy w firmie, zmieniamy a rachunki cały czas takie same. :|

#200 LB1989

LB1989
  • 244 postów
  • SkądSzczecin/Stargard

Napisano 10 czerwca 2008 - 23:14

A na pocieszenie powiem że rosyjskie strony Apple dalej mają iMaka na głównej stronie! :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych