Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zarządzanie plikami na iPhone & iPod touch przez WinSCP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
116 odpowiedzi w tym temacie

#26 tomekpioro

tomekpioro
  • 60 postów

Napisano 22 września 2008 - 12:27

Cytuję jednego z moderatorów ponieważ on też kogoś zacytował

Requirements:

* Open SSH installed through Installer or Cydia
* iPhone Tunnel Suite
* Latest version of. Net Framework

Functions:

* Connecting via SSH to an iPhone / iPod Touch, all without the need of WiFi and with the need of only USB cable.
* Client WinSCP integrated
* Client Putty integrated

1. First, downloading it from here. http://www.makkiaweb...a/its_setup.exe

2. Install the program and execute it.

3. Launch SSH in iPhone / iPod as well. Make sure it is connected to your computer using the USB cable.

4. You will find a screen that shows only 3 buttons like above, launch “iPhone Tunnel” that will establish a connection to your iPhone / iPod via the USB cable. A window titled “Launcher.exe” will open up. Let it remain open.

5. You can now use WinSCP and Putty or either transfer files or get terminal access to the iPhone.
Within this app, a WinSCP is present which is in Italian. There is already a profile called iPhone for the connection, then just click on connect (accedi Italian) to start the communication between the computer and the device.

Note: The WinSCP Client in the program is in Italian , but you can use your own, just set up as follows:

* IP Address: 127.0.0.1
* Port: 22
* Username: root
* Password: alpine

5. Now you are Connected. using WinSCP as if you were connected via WiFi , have fun!

The Credits for this guide should be to “iMakkie” in Italian.

One more thing, it works even if your iPhone is in sleep mode.

#27 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 22 września 2008 - 21:03

Ta paczka, którą ja podałem na górze waży 14 mb i robi dokładnie to co wasze Tunnele czy cośtam, ale bez żadnego ustawiania. Włączasz, naciskasz "Login" i BOOM! :D Jest WinSCP. (Oczywiście musi być na iPhonie OpenSSH. W przeciwnym wypadku przy próbie połączenia otrzymacie błąd.)

#28 probe914

probe914
  • 1 postów

Napisano 23 września 2008 - 11:48

a oa ktorej dokladnie paczce 14 mb mowis< bo zciagnelem ta 4 posty wczesniej ale ona niecale 2mb ma i jest tam sam winscp

#29 sielu

sielu
  • 37 postów

Napisano 23 września 2008 - 17:17

Witam wszystkich to jest moj pierwszy post na tym forum ma iphona 16gb wgralem nowy soft 2.1 do tego zrobilem JB chcialem zrobic to [CIACH]
zrobilem ale po resecie phone sie nie odpala tylko na wyswietlaczu mam jabuszko a jak jest podlaczony do kompa to wibruje dodatkowo czy ktos mi moze powiedziec dlaczego tak i co zle zrobilem czy przy sofcie 2.1 mozna zmienic atrybut bez uszczrbku na iphonie jak mialem soft 2.02 wszystko szlo bez problemow dziekuje z info i pozdrawiam

#30 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 23 września 2008 - 21:35

Witam wszystkich to jest moj pierwszy post na tym forum ma iphona 16gb wgralem nowy soft 2.1 do tego zrobilem JB chcialem zrobic to [CIACH]
zrobilem ale po resecie phone sie nie odpala tylko na wyswietlaczu mam jabuszko a jak jest podlaczony do kompa to wibruje dodatkowo czy ktos mi moze powiedziec dlaczego tak i co zle zrobilem czy przy sofcie 2.1 mozna zmienic atrybut bez uszczrbku na iphonie jak mialem soft 2.02 wszystko szlo bez problemow dziekuje z info i pozdrawiam

hmm.. z tego co widzę, to to jest instrukcja na wgrywanie piratów, co?
Nikt Ci nie pomoże (przynajmniej publicznie) w tym.

#31 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 września 2008 - 14:42

@sielu: Regulamin!

#32 Qubass

Qubass
  • 27 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 września 2008 - 10:03

Podajcie jakieś repozytorium pod 2.1 dla BSD Subsystem. Szukałem długo na forum ale większość repo jest pod 1.x.x i mi nie działa. Wszystko już mam ściągnięte ale pieprzonego BSD nie mogę znaleźć... EDIT: Już wszystko OK ;]

#33 walcun

walcun
  • 7 postów

Napisano 10 października 2008 - 12:57

LOL jakie to powalone w instalerze teo nie ma ?! a na dodatek wyskakuje mi ze haslo jest zabronione ?! WTF

#34 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 października 2008 - 14:08

Czego nie ma? BSD Subsystem? No nie ma, bo nie ma takiej potrzeby - z Cydią jest instalowany APT, który ma taką samą zawartość BSD.

#35 c64a

c64a
  • 371 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2008 - 09:41

To jest tutorial na 1.1.x, a nie na 2.x, ludzie, pomyslcie troche (chodzi mi o bsd subsystem)

#36 krzyzak0

krzyzak0
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2008 - 17:31

Witam,
nie mogę ściągnąć BSD Subsystem, wyskakuje mi komunikat w instalerze, że: url using bad/ilegal format or missing URL. I o co kurde chodzi...
Czekam na szybką odpowiedź!!
Pzdr.

---- Dodano 15-10-2008 o godzinie 19:38 ----
i jeszcze mam pytanie czy da się wejść przez winSCP do katalogu ze zdjęciami które wrzuciłem do iPhona? Nie te które zrobiłem na iphonie, tylko do tych które sam jakby wgrałem przez iTunes. Który to katalog i jak go znaleźć.
Pozdrawiam

#37 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 16 października 2008 - 21:26

Moze tak dla rozjasnienia:

W 2.x.x NIE POTRZEBA BSD, a Open SSH jest do pobrania z Cydii z podstawowego zestawu źródeł.

Ścieżki do foto nie znam, sry.

#38 Slyth

Slyth
  • 9 postów

Napisano 19 października 2008 - 10:47

Witam wszystkich! U mnie wszystko hula, wgrywam plik np. .txt albo .doc i teraz mam pytanie jak mogę ów plik zobaczyć na iPodzie? Aplikacja wgrana na iPoda "Docs" nie widzi tych plików ;/

#39 Geniusz_1

Geniusz_1
  • 12 postów

Napisano 21 października 2008 - 14:54

Witam Nie moge odzukac w instalerze openSSH ani BSDsubsystem Jak oge go wgrac na iphona?? Prosze o pomoc

#40 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 22 października 2008 - 15:07

A jakie FW??

#41 Geniusz_1

Geniusz_1
  • 12 postów

Napisano 23 października 2008 - 10:22

FW 2.1 tak mi sie wydaje. OpenSSH znalazlem BSDsubsystem nie moge odszukac. BossPres znalazem w Cydia ale po zainstalowaniu i zrestartowaniu iPhona nie widze go Prosze o pomoc

#42 ecstasy

ecstasy
  • 4 postów

Napisano 23 października 2008 - 14:27

ehhh...wgralam wszystkie potrzebne programy..wszystko poustawialam... --jesli chce uruchomic WinSCP przez WIFI to wyskakuje : "host does not exit" --natomiast jesli chce wlaczyc bez WIFI (przez IP127.0.0.1) to wyskakuje : "network error" juz nie mam pomyslow co z tym zrobic...help :(

#43 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 23 października 2008 - 15:05

jak "uruchomić"??

WinSCP służy do łączenia się.

Potrzeba wpisać: iP iPoda/iPhone, brama:22, user: root, pass:alpine (standardowo, można zmienić).

#44 ecstasy

ecstasy
  • 4 postów

Napisano 23 października 2008 - 15:49

ok sorry..."polaczyc" wiec tyle wiem i wpisalam wszystko..niestety bez skutku,w kazdym razie akcja i tak wstrzymana bo wlasnie zepsulam swojego Iphona :(

#45 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 23 października 2008 - 17:08

Hehe... A jesteś pewna, że masz SSH na iPhonie??

#46 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 października 2008 - 01:16

Jeżeli masz iPhona 3G to BSDsubsystem nie jest potrzebne. Możesz pominąc punkt z nim związany :P

#47 Geniusz_1

Geniusz_1
  • 12 postów

Napisano 28 października 2008 - 16:03

Mam IPhona 3G i odblokowalem go programem QuickPWN. Zainstalowalem OpenSSH i nie moge polaczyc sie z PC przez WinSCP. Juz nie wiem co mam robic. Siedze i czytam Wasze porady, robie wszystko zgodnie z Waszymi radami i nic. Czy ktos jest w stanie poprowadzic mnie punk po punkcie abym mogl sie polaczyc przez WiFi lub po kablu Dziekuje

#48 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 29 października 2008 - 09:25

Ja tylko wtrącę kilka uwag, od wczoraj mam jailnietego ERA 3G soft 2.1 1 lepiej uzyc cydii zamist installera (installer zaproponowal mi jakąś wersje 0.xx Open ssh wiec mu podziękowałem). 2 Aktualna wersja Open SSH 4.7p1-5 3 Aktualna wersja BigBos Prefs to 2.15 4 Jeśli internet po wifi mamy z własnego routera to lepiej wyłączyć w opcjach wifi telefonu DHCP i nadać mu stały adres (przestawić na statyczny) i dopiero zapisać sobie ten adres do użycia z WINSCP. nie będzie wtedy potrzeby co podłączenie do sieci zaglądać jaki mamy adres. Najważniejsze to mieć jakieś podstawy ustawiania sieci. Najwięcej czasu zajęło mi właśnie znalezienie Open SSH i BigBos Prefs. A to tylko dlatego, że zasugerowałem się tym że w tutorialu jest wskazanie na installer'a :) jak już zbrzydlo mi szukanie w installerze i dodawanie róznych dziwnyc repozytoriow do niego w których było wszystko poza tym co tak naprawdę potrzebowałem... to odpalilem cydie i w kilka sekund znalazłem i pobrałem to co trzeba. Geniusz_1: Bigbos Prefs i wyłącz i włącz SSH. sprawdź ustawienia sieci wifi, na którym etapie się nie może połączyć? nie znajduje telefonu czy jakies inne komunikaty wali? C64a dziękuję za tutorial jest przejżysty i jasny. proponuje jednak poprawić ten drobiazg z sugerowaniem pobierania tych aplikacji przez installera :) dodaj tam po prostu "lub cydie" albo całkiem w odwrotnej kolejności - "cydie lub installera" ;) i będzie mniej szukania. Mozesz tez dodac info o tym ze w 3g wystarczy Open SSH i Bigbos Prefs.

#49 Geniusz_1

Geniusz_1
  • 12 postów

Napisano 30 października 2008 - 16:30

Dzieki Robercie de Clair za cenne uwagi. Podaczas polaczenia z WinSCP wyskakuje blad polaczenia ale to z powodu braku wlaczanego SSH na iPhonie. Odszukalem w Cydie te instalki ale po zainstalowaniu BigBosa nie dodala mi sie zadna obcja w ustawieniach telefonu ani nigdzie. Po zainstalowaniu zrestartowalem telefon oczywiscie. Nie wiem co robie zle Dzieki

#50 sieja123

sieja123
  • 134 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 22:37

Ja mam nieco inny problem. Łączy się bez problemu tylko co chwila przerywa połączenie co tak naprawdę uniemożliwia pracę z WinSCP. Czy ktoś miał już może ten problem i wie jak sobie z nim poradzić. [3G 2.1].

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych