Odtwarzacz mp3 - jakość dźwięku - który lepszy od iPoda?
Napisano 09 czerwca 2008 - 14:33
Napisano 09 czerwca 2008 - 14:45
Słuchaj chodzi tu o to , że słuchawki z takimi dolnymi pasmami jest różnica duża w jakości, niewiem dokładnie na czym to polega ,
Skoro nie wiesz to po co się wypowiadasz. Widzę w sygnaturce że używasz iPoda touch. Z tego co mi wiadomo pasmo przenoszenia w tym sprzęcie to 20 - 20000 Hz. Także dokonałeś bezsensownego zakupu. Trzeba było sobie kupić odtwarzacz z szerszym pasmem, albo inne słuchawki.
Przeprowadziłem mały test. W samochodzie mam skrzynię bassową Blaupunkta - model GTB 1200 MK II (średnia półka, jak nie niższa), do tego wzmacniacz - też średnia pólka. Pasmo przenoszenia: 35 – 500 Hz. Do tego radio Pioneer DEH-500 UB - Pasmo przenoszenia: 5-28000Hz (średnia półka, jak nie niższa).
W programie Audiacity wygenerowałem dźwięk o częstotliwości 40Hz, w formacie WAV oczywiście PCM. Wypaliłem na CD i włączyłem. Ledwo słyszałem te 40Hz.
Dalej chcesz mi powiedzieć że słyszysz te 5Hz ?
Napisano 09 czerwca 2008 - 14:45
hoo mój drogi,
możecie się sprzeczać na temat sprzętu, ale to co napisałeś o dźwięku, częstotliwości przeszło największą bzdurę jak czytałem w tym roku. Może ty byś zaczął się douczać najpierw korzystania z internetu, bo jak ktoś Ci napiszę chociażby na tym forum bo widzę, że dla Ciebie tam są autorytety wiedzy, iż sprzedał twój dom też uwierzysz? Druga sprawa spałeś chyba na fizyce i to ładnie, może jeszcze nie za późno by spojrzeć w książkę?
Z tego co piszesz płynie jeden prosty wniosek wierzysz w to co chcesz wierzyć.
Co mnie obchodzi , ja po prostu testowałem wiele słuchawek i taki wysnułem wniosek, jeżeli błędny niech mnie ktoś poprawi kto się zna w tym temacie i o co chodzi z tymi niskimi częstotliwościami w słuchawkach, nie tylko ja mam takie zdanie. Jak się nie znasz i nie masz pojęcia o co chodzi to daruj sobie te wypowiedzi typu "spałeś na fizyce", no niewiem kto tu spał.. Podaj jakiś solidny kontrargument a nie cwaniakuj , to jest dyskusja, a tego typu wypowiedzi jak wyżej to daruj sobie.
A może Ty się chłopcze doucz jak chcesz wiedzieć od 15 do 20 Hz są to subbasy , które najczęściej audiofile lub ludzie o wrażliwym słuchu potrafią usłyszeć. Infradźwięki natomiast są odczuwalne ale nie słyszalne, o to mi chodziło.
Skoro nie wiesz to po co się wypowiadasz. Widzę w sygnaturce że używasz iPoda touch. Z tego co mi wiadomo pasmo przenoszenia w tym sprzęcie to 20 - 20000 Hz. Także dokonałeś bezsensownego zakupu. Trzeba było sobie kupić odtwarzacz z szerszym pasmem, albo inne słuchawki.
Ale ja nie portrzebuje szerszego pasma, słuchawki miałem dużooo wcześniej niż tego ipoda.
Dobra Panowie dyskusja zeszła na zły tor, chodziło tu bardziej o porównanie jakości słuchawek i jakie znaczenie mają słuchawki 5Hz-30000Hz czy 15Hz-28000Hz czy 20Hz-30000Hz, ja porównywałem i była róznica na korzyść tych pierwszych, chociaż nie jestem w 100 % pewien od czego to zależy ale słyszałem, że po prostu dźwięki o trochę niższej częstotliwości niż 20Hz są odczuwalne.
Napisano 09 czerwca 2008 - 14:51
Ale ja nie portrzebuje szerszego pasma, słuchawki miałem dużooo wcześniej niż tego ipoda.
Jak to !? Audiofil nie potrzebuje szerszego pasma ? :| Chłopcze, proszę Cię daj już spokój...
Napisano 09 czerwca 2008 - 14:54
Jak to !? Audiofil nie potrzebuje szerszego pasma ? Chłopcze, proszę Cię daj już spokój...
Poczytaj całą dyskusję nie mówiłem ,że jestem audiofilem, zaczęło się od tego, a to że odróżniam dźwięki mp3 128 w porównaniu do 196 lub 256 to nie oznacza o tym , że jest się audiofilem!!
W dodatku powiem, że takie słuchawki mają znaczenie tylko przy mocnym sprzęcie i o to mi chodziło, że ipoda można np. podłączyć do wzmacniacza.
Napisano 09 czerwca 2008 - 15:00
Napisano 09 czerwca 2008 - 15:21
Co mnie obchodzi , ja po prostu testowałem wiele słuchawek i taki wysnułem wniosek, jeżeli błędny niech mnie ktoś poprawi kto się zna w tym temacie i o co chodzi z tymi niskimi częstotliwościami w słuchawkach, nie tylko ja mam takie zdanie. Jak się nie znasz i nie masz pojęcia o co chodzi to daruj sobie te wypowiedzi typu "spałeś na fizyce", no niewiem kto tu spał.. Podaj jakiś solidny kontrargument a nie cwaniakuj , to jest dyskusja, a tego typu wypowiedzi jak wyżej to daruj sobie.
A może Ty się chłopcze doucz jak chcesz wiedzieć od 15 do 20 Hz są to subbasy , które najczęściej audiofile lub ludzie o wrażliwym słuchu potrafią usłyszeć. Infradźwięki natomiast są odczuwalne ale nie słyszalne, o to mi chodziło.
Dobra Panowie dyskusja zeszła na zły tor, chodziło tu bardziej o porównanie jakości słuchawek i jakie znaczenie mają słuchawki 5Hz-30000Hz czy 15Hz-28000Hz czy 20Hz-30000Hz, ja porównywałem i była róznica na korzyść tych pierwszych, chociaż nie jestem w 100 % pewien od czego to zależy ale słyszałem, że po prostu dźwięki o trochę niższej częstotliwości niż 20Hz są odczuwalne.
jak to czytam to dalej się dziwie i nie dowierzam, że do Ciebie nie dociera twoja herezja. Generalnie szkoda mi czasu na twoją głupotę, bo mnie na nią nie długo sprowadzisz i pokonasz doświadczeniem. I naprawdę przespałeś fizykę, pewnie taki z Ciebie słuchacz, że słyszysz dźwięk piszczałki dla psa? Jeśli tak to sygnał, że nie długo wylądujesz na stole NASA. Ty swoją głupotą próbujesz podważać prawa Fizyki i natury. I nie wiem co wniesie, że Ci napiszę pasmo jakie potrafisz odebrać skoro ty jesteś tak inteligentny już i książek nie potrzebujesz. Nie długo zaczniesz pewnie wieloryby rozumieć i nietoperze. Jesteś niesamowity. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.
I chłopcze to mów do swoich ziomali z podwórka, bo ja nie jestem twoim chłopcem.
Napisano 09 czerwca 2008 - 15:25
Napisano 09 czerwca 2008 - 15:29
jak to czytam to dalej się dziwie i nie dowierzam, że do Ciebie nie dociera twoja herezja. Generalnie szkoda mi czasu na twoją głupotę, bo mnie na nią nie długo sprowadzisz i pokonasz doświadczeniem. I naprawdę przespałeś fizykę, pewnie taki z Ciebie słuchacz, że słyszysz dźwięk piszczałki dla psa? Jeśli tak to sygnał, że nie długo wylądujesz na stole NASA. Ty swoją głupotą próbujesz podważać prawa Fizyki i natury. I nie wiem co wniesie, że Ci napiszę pasmo jakie potrafisz odebrać skoro ty jesteś tak inteligentny już i książek nie potrzebujesz. Nie długo zaczniesz pewnie wieloryby rozumieć i nietoperze. Jesteś niesamowity. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.
I chłopcze to mów do swoich ziomali z podwórka, bo ja nie jestem twoim chłopcem.
Niewiem dla mnie możesz być nawet gówniarzem, to nie ma znaczenia. Mnie irytuje Twoja ignorancja i ciemnota, nie masz o tym pojęcia to nie pisz, bo twoje wypowiedzi są bez żadnej wartości merytorycznej, po za tym z tego co widać nie masz pojęcia o muzyce, Ja może nie wszystkie rzeczy dobrze tutaj przekazałem ale sam testowałem i porównywałem sprzęt, dlatego prosiłem o poprawę ekspertów, nie zamierzam z Tobą dalej dyskutować, zresztą przeczytaj główny wątek tematu i na to odpowiadaj.
A tak wogóle widzę, że Ty przespałeś swoją szkółkę niedzielną bo nie potrafisz się wypowiedzieć i solidnie skontrargumentować, więc daruj sobie dyskusję w tym temacie. A te złośliwe uwagi to możesz co najwyżej powysyłać na priva ale nie w głównym temacie dyskusjii, tego też wymaga regulamin, ja takich uwag unikam, ale jeżeli moderatorzy nie reagują....\, bo nie raz zostałem obrażony na tym forum w dyskusjii.
Napisano 09 czerwca 2008 - 15:46
Napisano 09 czerwca 2008 - 15:59

w sposób humorystyczny parodiuje twoją głupotę
Niewiem czy jesteś na tyle ograniczony, że popierasz swoje słowa, bo to jest perfidny sposób obrażania, wiesz nie trudno zauważyć obrazę nie dosłowną, a oba typy obraz były stosowane wobec mnie, więc radzę zakończyć dyskusję ,trzymać się tematu, jeżeli nie znasz się na tym to daruj sobie te posty, a może chcesz pokazać jaki z Ciebie , chyba
Niewiem co masz na celu może to Cię doprowadza do orgazmu takie atakowanie w postach? Ja się cały czas trzymam tematu, więc radzę Ci zrobić to samo.
Napisano 09 czerwca 2008 - 16:11
Napisano 09 czerwca 2008 - 16:17
Skoro jesteś taki inteligenty to czemu nie wiesz, że dane producentów są zawyżane
O tym też wspomniałem ale pewnie jesteś narwany i nie chciało Ci się czytać całej dyskusjii, odpowiadasz jak Lepper, tylko na wyrywki wypowiedzi.
Albo nie wiesz, że żyjemy w społeczeństwie w którym coś co ma więcej cyfr myśli, że jest lepsze?
Wcale tak nie uważam, to nieporozumienie..
I przechwilą Cię nie interesowało ile mam lat a teraz tak coś zmienny jesteś.
Napisałem niewiem czy to czy to, bo generalnie znam podobne zagrywki z innych for,.
Napisano 09 czerwca 2008 - 16:21
Napisano 09 czerwca 2008 - 16:30
Specjalnie Ci o tym powiedziałem, żebyś zauważył co drążysz i jakie nie porozumienie? Skoro dalej twierdzisz, że im więcej Hz to lepsze słuchawki jestem ciekaw czy jakby kosztowały 50zł to dalej byś tak uważał
Nie tak nie twierdzę!!?? Dlatego Chcę się dowiedzieć jakie ma znaczenie w słuchawkach 5Hz-30000Hz, czy 20Hz-30000Hz, bo z wielu komentarzy na angielskich forach i sklepach co czytałem bardzo chwalili ten model słuchawek Sony V6, a one akurat mają niskie częstotliwości, a od kogoś słyszałem że te niższe częstotliwości są wyczuwalne np. w połączeniu z dobrym sprzętem hifi lub jak napisałem ze wzmacniaczem.
Może lepiej to wyjaśnij a nie zarzucaj pustych słów...
Napisano 09 czerwca 2008 - 17:40
Napisano 09 czerwca 2008 - 20:07
Napisano 10 czerwca 2008 - 17:45
dziekuje.
(tak, to bylo upomnienie moderatora. pisemne. nastepnym razem beda srodki przymusu bezposredniego)
kilka rzeczy na ktore zdaje sie ze nikt nie zwrocil uwagi, albo o ktorych chociazby warto wspomniec:
"jakosc dzwieku" w ujeciu fizyczno-matematycznym na winylach jest gorsza, natomiast subiektywne odczucia przy odsluchu moga byc lepsze. ale to zalezy w duzym stopniu od sluchajacego wiec nie ma oczym dyskutowac.
przetworniki w 99.99% urzadzen przenosnych (i pewnie tyle samo z nieprzenosnych) maja zakres czestotliwosci 20-20k wiec szerszy zakres czestotliwosci na sluchawkach mozna sobie wsadzic w kieszen (upraszczam, ale inaczej sie nie wytlumaczy). odwzorowanie czestotliwosci w przetwarzanym zakresie przez rozne modele to juz inna sprawa i na to lepiej patrzec, a nie na laboratoryjnie wyciagniete specyfikacje. do tego bylo juz wspominane wielokrotnie, ze urzadzenia przenosnie nie musza miec jakiejs niesamowitej jakosci bo sluza do sluchania muzyki w miejscach o stosunkowo duzym natezeniu dzwiekow otoczenia. i nawet najlepsze sluchawki nie pomoga jak ci za plecami charczy zul, pod nogami wyje silnik, a obok trajkocza dwie babcie (standardowa sytuacja w mpk). tego sie nie wytlumi do konca. z czysto biologicznych powodow - tak jest zbudowany ludzki organizm. z drugiej strony to daje pewne mozliwosci przy konstrukcji glosnikow ale nie przy konstrukcji sluchawek, a juz szczegolnie pchelek czy iemow.
ktos, gdzies napisal, chodza takie opinie, panuje poglad... to nie jest zaden argument. to moze byc sugestia, ale jezeli sie samemu czegos nie przeslucha to to sa wiadomosci watpliwe. a ponadto kazdy moze inaczej postrzegac "jakosc".
ps imho kabelki za kilka tys zl to voodoo ale jezeli komus sie tylko wydaje ze slyszy roznice dzieki efektowi placebo to dla niego nie ma zadnej roznicy.
Napisano 10 czerwca 2008 - 20:21
"jakosc dzwieku" w ujeciu fizyczno-matematycznym na winylach jest gorsza, natomiast subiektywne odczucia przy odsluchu moga byc lepsze. ale to zalezy w duzym stopniu od sluchajacego wiec nie ma oczym dyskutowac.
Właśnie o to chodzi czekałem aż ktoś mnie poprze bo nie zawsze dokładnie wypowiem o co mi chodzi, lisciu nie wykazał się w tym temacie jedynie swoją elementarną wiedzę o fizyce w dodatku podpiera to, że jest studentem i co z tego.., skoro nie umie tego wyjaśnić tylko schodzi na pole suchej regułki fizycznej, którą wyczytał w książce.
ps imho kabelki za kilka tys zl to voodoo ale jezeli komus sie tylko wydaje ze slyszy roznice dzieki efektowi placebo to dla niego nie ma zadnej roznicy.
o to chodzi...
ktos, gdzies napisal, chodza takie opinie, panuje poglad... to nie jest zaden argument. to moze byc sugestia, ale jezeli sie samemu czegos nie przeslucha to to sa wiadomosci watpliwe. a ponadto kazdy moze inaczej postrzegac "jakosc".
Tak tu liczą się gusta, ja np. mogę spokojnie podważyć wszystkie te pogłoski, opinie ludzi którzy polecają takie słuchawki jak pmx200, kossy porta pro czy pare innych modeli(wg mnie kiepskie), sam je testowałem i mogę ocenić.
P.S.Więc np. w tych słuchawkach Sony V6 z częstotliwością od 5Hz do 30000Hz chodzi o dokładne odwzorowanie częstotliwości czy tak?
Napisano 11 czerwca 2008 - 19:49
Napisano 10 sierpnia 2008 - 00:20

Napisano 11 września 2008 - 19:11

Napisano 11 września 2008 - 20:26
uwierz mi, że dają i to bardzo dużo. różnica w 90 % jest odczuwalna, moim zdaniem nie ma co porównywać kabla za 100 zł to kabla pełniącego tą samą funkcję, ale już za 2000 zł. i to się nie wydaję, tylko to czuć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych