Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odtwarzacz mp3 - jakość dźwięku - który lepszy od iPoda?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

#51 lisciu

lisciu
  • 31 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 14:33

hoo mój drogi, możecie się sprzeczać na temat sprzętu, ale to co napisałeś o dźwięku, częstotliwości przeszło największą bzdurę jak czytałem w tym roku. Może ty byś zaczął się douczać najpierw korzystania z internetu, bo jak ktoś Ci napiszę chociażby na tym forum bo widzę, że dla Ciebie tam są autorytety wiedzy, iż sprzedał twój dom też uwierzysz? Druga sprawa spałeś chyba na fizyce i to ładnie, może jeszcze nie za późno by spojrzeć w książkę? Z tego co piszesz płynie jeden prosty wniosek wierzysz w to co chcesz wierzyć.

#52 useripodnano2gen

useripodnano2gen
  • 107 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 14:45

Słuchaj chodzi tu o to , że słuchawki z takimi dolnymi pasmami jest różnica duża w jakości, niewiem dokładnie na czym to polega ,

Skoro nie wiesz to po co się wypowiadasz. Widzę w sygnaturce że używasz iPoda touch. Z tego co mi wiadomo pasmo przenoszenia w tym sprzęcie to 20 - 20000 Hz. Także dokonałeś bezsensownego zakupu. Trzeba było sobie kupić odtwarzacz z szerszym pasmem, albo inne słuchawki.

Przeprowadziłem mały test. W samochodzie mam skrzynię bassową Blaupunkta - model GTB 1200 MK II (średnia półka, jak nie niższa), do tego wzmacniacz - też średnia pólka. Pasmo przenoszenia: 35 – 500 Hz. Do tego radio Pioneer DEH-500 UB - Pasmo przenoszenia: 5-28000Hz (średnia półka, jak nie niższa).

W programie Audiacity wygenerowałem dźwięk o częstotliwości 40Hz, w formacie WAV oczywiście PCM. Wypaliłem na CD i włączyłem. Ledwo słyszałem te 40Hz.

Dalej chcesz mi powiedzieć że słyszysz te 5Hz ?

#53 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 14:45

hoo mój drogi,
możecie się sprzeczać na temat sprzętu, ale to co napisałeś o dźwięku, częstotliwości przeszło największą bzdurę jak czytałem w tym roku. Może ty byś zaczął się douczać najpierw korzystania z internetu, bo jak ktoś Ci napiszę chociażby na tym forum bo widzę, że dla Ciebie tam są autorytety wiedzy, iż sprzedał twój dom też uwierzysz? Druga sprawa spałeś chyba na fizyce i to ładnie, może jeszcze nie za późno by spojrzeć w książkę?

Z tego co piszesz płynie jeden prosty wniosek wierzysz w to co chcesz wierzyć.

Co mnie obchodzi , ja po prostu testowałem wiele słuchawek i taki wysnułem wniosek, jeżeli błędny niech mnie ktoś poprawi kto się zna w tym temacie i o co chodzi z tymi niskimi częstotliwościami w słuchawkach, nie tylko ja mam takie zdanie. Jak się nie znasz i nie masz pojęcia o co chodzi to daruj sobie te wypowiedzi typu "spałeś na fizyce", no niewiem kto tu spał.. Podaj jakiś solidny kontrargument a nie cwaniakuj , to jest dyskusja, a tego typu wypowiedzi jak wyżej to daruj sobie.
A może Ty się chłopcze doucz jak chcesz wiedzieć od 15 do 20 Hz są to subbasy , które najczęściej audiofile lub ludzie o wrażliwym słuchu potrafią usłyszeć. Infradźwięki natomiast są odczuwalne ale nie słyszalne, o to mi chodziło.

Skoro nie wiesz to po co się wypowiadasz. Widzę w sygnaturce że używasz iPoda touch. Z tego co mi wiadomo pasmo przenoszenia w tym sprzęcie to 20 - 20000 Hz. Także dokonałeś bezsensownego zakupu. Trzeba było sobie kupić odtwarzacz z szerszym pasmem, albo inne słuchawki.

Ale ja nie portrzebuje szerszego pasma, słuchawki miałem dużooo wcześniej niż tego ipoda.

Dobra Panowie dyskusja zeszła na zły tor, chodziło tu bardziej o porównanie jakości słuchawek i jakie znaczenie mają słuchawki 5Hz-30000Hz czy 15Hz-28000Hz czy 20Hz-30000Hz, ja porównywałem i była róznica na korzyść tych pierwszych, chociaż nie jestem w 100 % pewien od czego to zależy ale słyszałem, że po prostu dźwięki o trochę niższej częstotliwości niż 20Hz są odczuwalne.

#54 useripodnano2gen

useripodnano2gen
  • 107 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 14:51

Ale ja nie portrzebuje szerszego pasma, słuchawki miałem dużooo wcześniej niż tego ipoda.

Jak to !? Audiofil nie potrzebuje szerszego pasma ? :| Chłopcze, proszę Cię daj już spokój...

#55 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 14:54

Jak to !? Audiofil nie potrzebuje szerszego pasma ? Chłopcze, proszę Cię daj już spokój...

Poczytaj całą dyskusję nie mówiłem ,że jestem audiofilem, zaczęło się od tego, a to że odróżniam dźwięki mp3 128 w porównaniu do 196 lub 256 to nie oznacza o tym , że jest się audiofilem!!

W dodatku powiem, że takie słuchawki mają znaczenie tylko przy mocnym sprzęcie i o to mi chodziło, że ipoda można np. podłączyć do wzmacniacza.

#56 pumbishon

pumbishon
  • 172 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 15:00

To w takim razie jesteś cudownym dzieckiem skoro w tym temacie piszesz że słyszysz różnicę pomiędzy 128 a 196 a w innym twierdziłeś że widzisz jak kulka w Labiryth miga..... Szacunek.

#57 lisciu

lisciu
  • 31 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 15:21

Co mnie obchodzi , ja po prostu testowałem wiele słuchawek i taki wysnułem wniosek, jeżeli błędny niech mnie ktoś poprawi kto się zna w tym temacie i o co chodzi z tymi niskimi częstotliwościami w słuchawkach, nie tylko ja mam takie zdanie. Jak się nie znasz i nie masz pojęcia o co chodzi to daruj sobie te wypowiedzi typu "spałeś na fizyce", no niewiem kto tu spał.. Podaj jakiś solidny kontrargument a nie cwaniakuj , to jest dyskusja, a tego typu wypowiedzi jak wyżej to daruj sobie.
A może Ty się chłopcze doucz jak chcesz wiedzieć od 15 do 20 Hz są to subbasy , które najczęściej audiofile lub ludzie o wrażliwym słuchu potrafią usłyszeć. Infradźwięki natomiast są odczuwalne ale nie słyszalne, o to mi chodziło.

Dobra Panowie dyskusja zeszła na zły tor, chodziło tu bardziej o porównanie jakości słuchawek i jakie znaczenie mają słuchawki 5Hz-30000Hz czy 15Hz-28000Hz czy 20Hz-30000Hz, ja porównywałem i była róznica na korzyść tych pierwszych, chociaż nie jestem w 100 % pewien od czego to zależy ale słyszałem, że po prostu dźwięki o trochę niższej częstotliwości niż 20Hz są odczuwalne.

jak to czytam to dalej się dziwie i nie dowierzam, że do Ciebie nie dociera twoja herezja. Generalnie szkoda mi czasu na twoją głupotę, bo mnie na nią nie długo sprowadzisz i pokonasz doświadczeniem. I naprawdę przespałeś fizykę, pewnie taki z Ciebie słuchacz, że słyszysz dźwięk piszczałki dla psa? Jeśli tak to sygnał, że nie długo wylądujesz na stole NASA. Ty swoją głupotą próbujesz podważać prawa Fizyki i natury. I nie wiem co wniesie, że Ci napiszę pasmo jakie potrafisz odebrać skoro ty jesteś tak inteligentny już i książek nie potrzebujesz. Nie długo zaczniesz pewnie wieloryby rozumieć i nietoperze. Jesteś niesamowity. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.

I chłopcze to mów do swoich ziomali z podwórka, bo ja nie jestem twoim chłopcem.

#58 useripodnano2gen

useripodnano2gen
  • 107 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 15:25

Moim zdaniem koniec tematu ... @lisciu dobra wiązanka.

#59 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 15:29

jak to czytam to dalej się dziwie i nie dowierzam, że do Ciebie nie dociera twoja herezja. Generalnie szkoda mi czasu na twoją głupotę, bo mnie na nią nie długo sprowadzisz i pokonasz doświadczeniem. I naprawdę przespałeś fizykę, pewnie taki z Ciebie słuchacz, że słyszysz dźwięk piszczałki dla psa? Jeśli tak to sygnał, że nie długo wylądujesz na stole NASA. Ty swoją głupotą próbujesz podważać prawa Fizyki i natury. I nie wiem co wniesie, że Ci napiszę pasmo jakie potrafisz odebrać skoro ty jesteś tak inteligentny już i książek nie potrzebujesz. Nie długo zaczniesz pewnie wieloryby rozumieć i nietoperze. Jesteś niesamowity. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.

I chłopcze to mów do swoich ziomali z podwórka, bo ja nie jestem twoim chłopcem.

Niewiem dla mnie możesz być nawet gówniarzem, to nie ma znaczenia. Mnie irytuje Twoja ignorancja i ciemnota, nie masz o tym pojęcia to nie pisz, bo twoje wypowiedzi są bez żadnej wartości merytorycznej, po za tym z tego co widać nie masz pojęcia o muzyce, Ja może nie wszystkie rzeczy dobrze tutaj przekazałem ale sam testowałem i porównywałem sprzęt, dlatego prosiłem o poprawę ekspertów, nie zamierzam z Tobą dalej dyskutować, zresztą przeczytaj główny wątek tematu i na to odpowiadaj.
A tak wogóle widzę, że Ty przespałeś swoją szkółkę niedzielną bo nie potrafisz się wypowiedzieć i solidnie skontrargumentować, więc daruj sobie dyskusję w tym temacie. A te złośliwe uwagi to możesz co najwyżej powysyłać na priva ale nie w głównym temacie dyskusjii, tego też wymaga regulamin, ja takich uwag unikam, ale jeżeli moderatorzy nie reagują....\, bo nie raz zostałem obrażony na tym forum w dyskusjii.

#60 lisciu

lisciu
  • 31 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 15:46

narcyz. Człowiek raz Ci coś powiem nie dość, że się obrażasz za swoją głupotę to Tobie nawet najprostszą książka nie w mówi się, że nie masz racji. Jakby miał moderator reagować to chyba po to, żeby Cię upomnieć za obrażanie innych, ciebie jeszcze nikt nie obraził, a w sposób humorystyczny parodiuje twoją głupotę. Mam Ci napisać referat na temat ucha i jego możliwości co Ci to da skoro do Ciebie to nie dociera? Gdzie te twoje argumenty przecież ty piszesz posty pełne argumentacji, ja też mogę sobie pisać, że byłem w promie NASA i na księżycu dokładnie tak wygląda twoje gadanie na temat tego co ty słyszysz ja słyszę babcię z 10 km krzyczącą, że na autobus nie zdążyła. Zachowujesz się co najmniej poniżej średniej tego forum krzycząc jaki to ty nie jesteś wspaniały i jakieś szkółki niedzielne ciągle, za dużo filmów, pytam? Ty ciągle podważasz fizykę swoim teoriami pewnie jak wygrzewasz słuchawki to puszczasz muzykę która jest z pełnego zakresu by się "lepiej wygrzały" hm? Myślę, że nawet na mp3store z takim przypadkiem by sobie nie poradzili.

#61 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 15:59

Tak masz rację nie dociera do mnie ignorancja i ciemnota ,dlatego tego nie napiszesz ;) Bardziej docierają do mnie opinie znawców(tematyki audio) lub ekspertów . Nie jestem ekspertem ani dobrym znawcą tematu i nic nie sugeruje, to tylko moje subiektywne doświadczenia ze sprzętem, jeżeli chcesz to skontrargumentować to napewno nie przez złośliwe uwagi i cwaniactwo, niewiem może jesteś dzieckiem albo ignorantem bo twoje wypowiedzi jasno o tym świadczą.

w sposób humorystyczny parodiuje twoją głupotę

Niewiem czy jesteś na tyle ograniczony, że popierasz swoje słowa, bo to jest perfidny sposób obrażania, wiesz nie trudno zauważyć obrazę nie dosłowną, a oba typy obraz były stosowane wobec mnie, więc radzę zakończyć dyskusję ,trzymać się tematu, jeżeli nie znasz się na tym to daruj sobie te posty, a może chcesz pokazać jaki z Ciebie , chyba
Niewiem co masz na celu może to Cię doprowadza do orgazmu takie atakowanie w postach? Ja się cały czas trzymam tematu, więc radzę Ci zrobić to samo.

#62 lisciu

lisciu
  • 31 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 16:11

no wiesz ja jak najbardziej trzymam się tematu usilnie próbujesz wprowadzić głupotę na tym forum, że słyszysz coś czego się nie da słyszeć to trzeba reagować. Generalnie ciemnota mówisz to powiedz mi skoro ja się "nie znam" i w ogóle nie wiem co to fizyka to skąd wiesz, że ten twój ekspert jest taki super na forum pisząc czego to on nie słyszał. I przechwilą Cię nie interesowało ile mam lat a teraz tak coś zmienny jesteś. Wiesz ja to widzę, że to nie ma sensu głoś swoje idee w końcu trafisz na kogoś kto Cię wyśmieje i może zrozumiesz swój błąd o którym w każdej książce da się przeczytać. Skoro jesteś taki inteligenty to czemu nie wiesz, że dane producentów są zawyżane? Albo nie wiesz, że żyjemy w społeczeństwie w którym coś co ma więcej cyfr myśli, że jest lepsze? Ty jesteś dobitnym tego przykładem.

#63 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 16:17

Czy napisałem , że słyszę dźwięki od 5 Hz???? Napisałem , że słuchawki z takim zakresem częstotliwości są bardzo dobre, a dźwięki poniżej 20Hz można odczuć na dobrym sprzęcie, czyli np. ipod + wzmacniacz + słuchawki ;] , ale zapewne 'rezonans' to chyba obce dla Ciebie pojęcie.

Skoro jesteś taki inteligenty to czemu nie wiesz, że dane producentów są zawyżane

O tym też wspomniałem ale pewnie jesteś narwany i nie chciało Ci się czytać całej dyskusjii, odpowiadasz jak Lepper, tylko na wyrywki wypowiedzi.

Albo nie wiesz, że żyjemy w społeczeństwie w którym coś co ma więcej cyfr myśli, że jest lepsze?

Wcale tak nie uważam, to nieporozumienie..

I przechwilą Cię nie interesowało ile mam lat a teraz tak coś zmienny jesteś.

Napisałem niewiem czy to czy to, bo generalnie znam podobne zagrywki z innych for,.

#64 lisciu

lisciu
  • 31 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 16:21

wreszcie coś do ciebie dociera. Wiesz mi nie kompetencji z fizyki nie możesz zarzucić bo wiem co to rezonans tak samo jak wiem jaki jest zakres ludzkiego ucha z czym ty dalej masz problem. Jak chcesz się bawić w takie uwagi: Od kiedy ipod to dobry sprzęt? Teraz już nie słyszysz a odczuwasz? Specjalnie Ci o tym powiedziałem, żebyś zauważył co drążysz i jakie nie porozumienie? Skoro dalej twierdzisz, że im więcej Hz to lepsze słuchawki jestem ciekaw czy jakby kosztowały 50zł to dalej byś tak uważał

#65 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 16:30

Specjalnie Ci o tym powiedziałem, żebyś zauważył co drążysz i jakie nie porozumienie? Skoro dalej twierdzisz, że im więcej Hz to lepsze słuchawki jestem ciekaw czy jakby kosztowały 50zł to dalej byś tak uważał

Nie tak nie twierdzę!!?? Dlatego Chcę się dowiedzieć jakie ma znaczenie w słuchawkach 5Hz-30000Hz, czy 20Hz-30000Hz, bo z wielu komentarzy na angielskich forach i sklepach co czytałem bardzo chwalili ten model słuchawek Sony V6, a one akurat mają niskie częstotliwości, a od kogoś słyszałem że te niższe częstotliwości są wyczuwalne np. w połączeniu z dobrym sprzętem hifi lub jak napisałem ze wzmacniaczem.

Może lepiej to wyjaśnij a nie zarzucaj pustych słów...

#66 lisciu

lisciu
  • 31 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 17:40

no i dochodzimy wreszcie do sedna to co podają producenci na temat tych słuchawek może być po prostu ich czystym wymysłem tak jak czas pracy baterii np nokii 6300. Wiesz skąd się biorą te głupie opinie? Z niewiedzy pewnych osób na temat budowy samej słuchawki, spojrzą w specyfikacji na tą ową tajemniczą częstotliwość i mówią, że to dzięki temu, no bo dzięki czemu? Ale praw fizyki się nie oszuka to nie stąd bierze się ta jakość dźwięku. To kwestia techniki wykonania i użytych materiałów. Typowa słuchawka składa się z magnesu między innymi i wielu innych rzeczy. Samo wytworzenie magnesu to są różne sposoby w różnych celach i poddane różnym obróbkom technologicznym. Wiem coś o tym, bo studiuje na wydziale materiałowym. Wiele się czynników na to składa. I można by o tym pisać i pisać trzeba by było rozkładać słuchawki i je obejrzeć od środka a różnice by wypłynęły z miejsca. Dlatego np Chińczycy często w czymś grzebią i rozkładają i piszą jaki chip ma dany odtwarzacz. Tak samo jest z monitorami producent piszę, że jest taka matryca i taka, a okazuje się że jest inna wystarczy zajrzeć do środka by się o tym przekonać, a niby piszę, że powinna mieć takie osiągi. Ze słuchawkami właśnie tak jest tak, że ta częstotliwość ma na to wpływ, może i schodzą nisko, ale ty tego nie usłyszysz, rezonans nie ma z tym nic wspólnego oraz nie wpływa to na jakość dźwięku.

#67 szymons12

szymons12
  • 198 postów
  • SkądLegnica

Napisano 09 czerwca 2008 - 20:07

Zgadzam się z użytkownikiem Liściu, rzeczywiście tak wygląda sprawa na rynku sprzętu przenośnego i nie tylko, co mnie nie cieszy. Panowie jeszcze raz proszę z mojego i innych użytkowników interesu o zaprzestanie kłótni. Przyjmujmy opinie na spokojnie> Peace!

#68 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 czerwca 2008 - 17:45

UPRASZA SIE O STOSOWANIE SIE DO ELEMENTARNYCH ZASAD KULTURY. DYSKUSJA MA DOTYCZYC KONKRETNEGO TEMATU A NIE WZAJEMNYCH OPINII UZYTKOWNIKOW O SOBIE.
dziekuje.

(tak, to bylo upomnienie moderatora. pisemne. nastepnym razem beda srodki przymusu bezposredniego)

kilka rzeczy na ktore zdaje sie ze nikt nie zwrocil uwagi, albo o ktorych chociazby warto wspomniec:

"jakosc dzwieku" w ujeciu fizyczno-matematycznym na winylach jest gorsza, natomiast subiektywne odczucia przy odsluchu moga byc lepsze. ale to zalezy w duzym stopniu od sluchajacego wiec nie ma oczym dyskutowac.

przetworniki w 99.99% urzadzen przenosnych (i pewnie tyle samo z nieprzenosnych) maja zakres czestotliwosci 20-20k wiec szerszy zakres czestotliwosci na sluchawkach mozna sobie wsadzic w kieszen (upraszczam, ale inaczej sie nie wytlumaczy). odwzorowanie czestotliwosci w przetwarzanym zakresie przez rozne modele to juz inna sprawa i na to lepiej patrzec, a nie na laboratoryjnie wyciagniete specyfikacje. do tego bylo juz wspominane wielokrotnie, ze urzadzenia przenosnie nie musza miec jakiejs niesamowitej jakosci bo sluza do sluchania muzyki w miejscach o stosunkowo duzym natezeniu dzwiekow otoczenia. i nawet najlepsze sluchawki nie pomoga jak ci za plecami charczy zul, pod nogami wyje silnik, a obok trajkocza dwie babcie (standardowa sytuacja w mpk). tego sie nie wytlumi do konca. z czysto biologicznych powodow - tak jest zbudowany ludzki organizm. z drugiej strony to daje pewne mozliwosci przy konstrukcji glosnikow ale nie przy konstrukcji sluchawek, a juz szczegolnie pchelek czy iemow.

ktos, gdzies napisal, chodza takie opinie, panuje poglad... to nie jest zaden argument. to moze byc sugestia, ale jezeli sie samemu czegos nie przeslucha to to sa wiadomosci watpliwe. a ponadto kazdy moze inaczej postrzegac "jakosc".

ps imho kabelki za kilka tys zl to voodoo ale jezeli komus sie tylko wydaje ze slyszy roznice dzieki efektowi placebo to dla niego nie ma zadnej roznicy.

#69 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:21

"jakosc dzwieku" w ujeciu fizyczno-matematycznym na winylach jest gorsza, natomiast subiektywne odczucia przy odsluchu moga byc lepsze. ale to zalezy w duzym stopniu od sluchajacego wiec nie ma oczym dyskutowac.

Właśnie o to chodzi czekałem aż ktoś mnie poprze bo nie zawsze dokładnie wypowiem o co mi chodzi, lisciu nie wykazał się w tym temacie jedynie swoją elementarną wiedzę o fizyce w dodatku podpiera to, że jest studentem i co z tego.., skoro nie umie tego wyjaśnić tylko schodzi na pole suchej regułki fizycznej, którą wyczytał w książce.

ps imho kabelki za kilka tys zl to voodoo ale jezeli komus sie tylko wydaje ze slyszy roznice dzieki efektowi placebo to dla niego nie ma zadnej roznicy.

o to chodzi...

ktos, gdzies napisal, chodza takie opinie, panuje poglad... to nie jest zaden argument. to moze byc sugestia, ale jezeli sie samemu czegos nie przeslucha to to sa wiadomosci watpliwe. a ponadto kazdy moze inaczej postrzegac "jakosc".

Tak tu liczą się gusta, ja np. mogę spokojnie podważyć wszystkie te pogłoski, opinie ludzi którzy polecają takie słuchawki jak pmx200, kossy porta pro czy pare innych modeli(wg mnie kiepskie), sam je testowałem i mogę ocenić.

P.S.Więc np. w tych słuchawkach Sony V6 z częstotliwością od 5Hz do 30000Hz chodzi o dokładne odwzorowanie częstotliwości czy tak?

#70 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 czerwca 2008 - 19:49

tylko, ze na podstawie subiektywnych odczuc drastycznie odbiegajacych od rzeczywistych parametrow fizycznych (w tym od cvzysto biologicznych mozliwosci organizmu ludzkiego) sie sprzetu nie poleca ani nie krytykuje. te 5hz to wlasnie taki przypadek. czlowiek tej czestotliwosci nie slyszy, odtwarzacz tej czestotliwosci nie odtwarza. jezeli twoje odczucia sa inne to owszem mozesz o tym poinformowac ale zapewne to efekt czysto psychologiczny lub kwestia roznic w charakterystyce sluchawek z ktorymi je porownywales, a nie rzeczywiste mozliwosci. dokladne odwzorowanie czestotliwosci rzecz dobra ale nie najwazniejsza. kazdy by chcial zeby bylo liniowo ale tak to nie ma. chodzi o to, ze jezeli masz wiekszy zakres to "boczne" opadajace fragmenty charakterystyki moga ci wyjsc poza zakres slyszalnosci czlowieka. wtedy to co slyszysz bedzie mialo szanse byc bardziej liniowe niz w innych sluchawkach, a wiec teoretycznie bedzie lepsze. ale to nie swiadczy jeszcze ze takie sluchawki beda mialy lepszy dzwiek, bo liczy sie calosc i praktyka a to co napisalem to tylko teoria.

#71 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 10 sierpnia 2008 - 00:20

Wtrącę swoje 0.03 pln... Nie samą*częstotliwością żyje człowiek! Oprócz pasma przenoszenia są*także inne rzeczy wpływające na ogólną*ocenę*danego zestawu muzycznego. Pominę*aspekty czysto użytkowe a skupię się*na dźwięku. Jego ocena nie jest tak prosta, zwłaszcza dla mnie bo nie jestem audiofilem ale też nie należę do osób którym "słoń na ucho nadepnął". Pierwszą rzeczą na jaką zwracam uwagę słuchając czegokolwiek to nie pasmo przenoszenia, ale scena muzyczna, odseparowanie poszczególnych instrumentów od siebie, ogólne wrażenie całości utworu oraz wszystkich jego składowych. Fajnie jeśli mogę rozróżnić poszczególne tomy w perkusji albo głosy w chórkach i nie jest to jednolita papka. Mowa oczywiście o jak najlepszych źródłach tegoż utworu czyli FLAC ew OGG Q>6, kodowane prosto z płyty cd. MP3 jakie jest - każdy widzi a raczej słyszy, 128kbps to dno, a takie 320 zajmuje sporo więcej miejsca niż*ogg w dużo lepszej jakości. Lubię*przejrzysty dźwięk, jak najbardziej neutralny, o szerokiej scenie, nie wciskający się*na siłę w głowę ale też*nie taki jakiego trzeba szukać gdzieś*hen daleko za naszymi uszami... Wiem opis mdły ale lepiej tego opisać*nie umiem. Equalizera staram się*nie używać, bo każda zmiana jego parametrów zniekształca dźwięk. Owszem, korektor czasem jest potrzebny np by lekko "doszlifować" brzmienie na jakichś dziwnych słuchawkach ale lepiej moim zdaniem zainwestować*w takie słuchawki które nam będą*odpowiadać bez "mieszania" w korektorze. Idąc dalej - uważam że najlepiej brzmiącym iPodem był i jest shuffle pierwszej generacji, reszta owszem gra poprawnie ale cudów nie oczekujcie - przerost formy nad treścią... Aby nie być*gołosłownym podam swój zestaw muzyczny: player iriver iFP-890, w teren słuchawki dokanałowe JBL Reference 220, a do domu nauszne Grado SR80. Sprzęt może nie najwyższych lotów ale mi odpowiada, polecam do wypróbowania i oceny. Ktoś tu wspominał coś o odtwarzaczu Rio Karma. Genialny player, niezwykły design i ergonomia, fantastyczny dźwięk, ogromna moc wyjściowa - można bez ampa napędzać nawet wielkie i zamulone słuchawki... Same zalety. A wady? Znam dwie: po 1 wbudowany akumulatorek, Karmy są dość leciwymi odtwarzaczami a jak wiemy żywotność akumulatorków jest niska a wymiana trudna i kosztowna/pracochłonna. Po 2 Karma nie jest widziana jako dysk zewnętrzny więc zarządzać muzyką można tylko przez specjalną aplikację. Czy jest wersja takowej na Mac OS X - kiedyś nie było i nie sądzę by to się zmieniło, niestety. Reasumując - jeśli trafisz gdzieś działającą Karmę i nie jesteś uwiązany do OS X, bierz bez chwili wahana :) Pozdrawiam

#72 Apple Worm

Apple Worm
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2008 - 19:11

Lepszy od iPoda? phiiii, żaden :))))))))

#73 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 września 2008 - 20:26

uwierz mi, że dają i to bardzo dużo. różnica w 90 % jest odczuwalna, moim zdaniem nie ma co porównywać kabla za 100 zł to kabla pełniącego tą samą funkcję, ale już za 2000 zł. i to się nie wydaję, tylko to czuć ;) wiem coś o tym :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych