Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odtwarzacz mp3 - jakość dźwięku - który lepszy od iPoda?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

#1 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 02 czerwca 2008 - 09:38

Witam. Który z odtwarzaczy mp3 ma jakość dźwięku lepszą niż iPod? Nie jestem kompletnie zorientowany w temacie a jeśli różnica byłaby znacząca może zmieniłbym odtwarzacz...Bo z tego co czytam, iPod nie jest orłem pod tym względem... Z góry dziękuję za odpowiedzi

#2 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 02 czerwca 2008 - 10:01

iriver

#3 mela49

mela49
  • 50 postów

Napisano 02 czerwca 2008 - 10:04

iAudio, Rio Karma!!!!

#4 bigmanpl

bigmanpl
  • 74 postów

Napisano 02 czerwca 2008 - 11:16

Sony Ericsson K800i - to moje subiektywne wrażenie.

#5 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 02 czerwca 2008 - 11:38

Sony Ericsson K800i - to moje subiektywne wrażenie.

Ojoj gościu daj sobie spokój, przecież każdy wie, że jakość dźwięku na k800i to shit, w porównaniu do np. nokii n73, zresztą naucz się czytać autor napisał "odtwarzacz mp3" a nie jakiś shitowaty telefon.

#6 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 czerwca 2008 - 12:06

Przecież napisał że to jego subiektywne wrażenie. Obiektywne jest takie, że większość telefonów narazie nie dorównuje dźwiękiem dobrym odtwarzaczom.

Podobno touch i iPhone grają lepiej niż nano. Podobno najlepiej grają wspomniane iRivery ale nie wszystkie są aż tak bardzo dobre (np t60 gra ok ale bez rewelacji). Bardzo dużo zależy od słuchawek - Westu jakich używasz?

#7 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 czerwca 2008 - 21:37

Przecież napisał że to jego subiektywne wrażenie. Obiektywne jest takie, że większość telefonów narazie nie dorównuje dźwiękiem dobrym odtwarzaczom.

Podobno touch i iPhone grają lepiej niż nano. Podobno najlepiej grają wspomniane iRivery ale nie wszystkie są aż tak bardzo dobre (np t60 gra ok ale bez rewelacji). Bardzo dużo zależy od słuchawek - Westu jakich używasz?

najlepiej gra Rio Karma, i to bez apelacyjnie ;]

#8 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 03 czerwca 2008 - 15:52

Ojoj gościu daj sobie spokój, przecież każdy wie, że jakość dźwięku na k800i to shit, w porównaniu do np. nokii n73, zresztą naucz się czytać autor napisał "odtwarzacz mp3" a nie jakiś shitowaty telefon.

K800i wcale nie jest shitowaty.. Nie chce żeby zrobił się z tego konflikt Nokia vs. Sony Ericsson. Jeśli bardzo dobrze zestroisz korektor, czy jak kto woli equalizer, to dźwięk jest w stanie wykosić dosłownie wszystko. Ja mam bardzo czuły słuch (jestem fanem audio, można powiedzieć że audiofilem) więc raczej w tej kwestii się nie pomylę. Jeśli chodzi Ci o Nokię - miałem kiedyś - odtwarzacz beznadziejny.

Co do tematu: iRiver lub (nie zabijcie mnie) Creative ZEN Nano Plus.

#9 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 03 czerwca 2008 - 16:29

Ty nazywasz siebie audiofilem, bardzo śmieszne, chyba jakimś pseudo z gumowymi uszami. Więc nie ośmieszaj się, audiofile nie słuchają ani mp3 i mp4, tylko audio cd na discman'ach w dodatku słuchawki z górnej półki a nie pchełki..... I nie pisz bzdur o k800i kuzyn ma n73 i k800i , porównywał jakość dźwięku na korzyść n73...(w dodatku niewiem co za shit nokię miałeś ale napisałem o n73...) Po za tym temat nie jest o telefonach tylko o mp-trójkach..

#10 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 czerwca 2008 - 20:40

hooo prosze o szanowanie opinii innych uzytkownikow forum. jezeli chcesz dyskutowac prosze uzywac merytorycznych argumentow, a nie zachowywac sie jak, nie obrazajac nikogo, dres, co zauwazylem nie tylko w tym temacie. dziekuje. z mojego punktu widzenia wyglada to tak, ze jakosc dzwieku w ipodach, z pominieciem shuffle, jest dobra. tylko dobra, ale to oznacza ze jest lepsza niz w kiepsko wykonanej chinszczyznie. w doskonale wykonanej chinszczyznie jaka sa odtwarzacze irivera, itp jakosc dzwieku jest lepsza ale - czy bedziesz slyszec roznice uzywajac odtwarzacza z chalasliwym srodowisku jakim jest miasto? w autobusach mpk na pewno nie. :) w telefonach jakosc dzwieku zazwyczaj jest kiepska ale zdarzaja sie wyjatki. tylko ze korektor nie poprawi jakosci dzwieku tak jak ja rozumiem jakosc. moze zmienc dzwiek ale tylko to, a do tego kazda ingerencja w odtwarany utwor powoduje ze nie slyszymy teog co jest na plycie a cos innego. mnie taka opcja nie satysfakcjonuje. ja che slyszec to co zostalo nagrane w studiu bez zadnych zmian. w starszych ipodach jest mozliwosc zmiany softu na rockboxa/ipodlinuxa. moze mi sie wydaje ale te systemy oferuja (a w kazdym razie rockbox) zauwazalna poprawe jakosci dzwieku oraz duze mozliwosci konfiguracyjne dla dzwieku. w tym funkcjonujacy eq czemo apple nie potrafi osiagnac mimo wielu lat istnienia ipodow na rynku. ps na telefonach jest znaczek "w" oznaczajacy walkmana, a wiec przenosny odtwarzacz muzyki. kwalifikuja sie w jakis sposob do porownania z "odtwarzaczami mp3".

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 03 czerwca 2008 - 21:36

To akurat nie jest trudne, bo jest kilka modeli z lepszym dzwiekiem niz iPod: iRiver, iAudio, Sony, pewnie jeszcze inne by sie znalazly. Wbrew milosci uzytkownikow, iPod nie ma jakiegos super brzmienia.

#12 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 03 czerwca 2008 - 22:34

ps na telefonach jest znaczek "w" oznaczajacy walkmana, a wiec przenosny odtwarzacz muzyki. kwalifikuja sie w jakis sposob do porownania z "odtwarzaczami mp3".

To też zależy niektóre modele ze znaczkiem 'w' mają tylko lekko zupgraedowany soft(pare funkcji ułatwiających słuchanie muzyki i na tym się kończy).

To akurat nie jest trudne, bo jest kilka modeli z lepszym dzwiekiem niz iPod: iRiver, iAudio, Sony, pewnie jeszcze inne by sie znalazly. Wbrew milosci uzytkownikow, iPod nie ma jakiegos super brzmienia.

W sumie to nigdy nie miałem do czynienia z ipodami, ten touch to mój pierwszy, wcześniej jako mp3 używałem creative muvo tx se, ale chyba jakość na ipodzie jest lepsza niż na creativie? Oczywiście iriver to najwyższa półka zawsze był uważany za najlepszy jakościowo mp3, a teraz pewnie iAudio(wśród urządzeń mobilnych).

P.S. Nawet mimo, że nokia n73 ma lepszy jakościowo dźwięk od se k800i, dla mnie i tak jakość dźwięku w tej nokii jest marna(sprawdzałem tylko i wyłącznie na oryginalnych słuchawkach)

#13 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 04 czerwca 2008 - 06:42

Dajcie mi spokój z jakimikolwiek komórkami ;-P To odpada w przedbiegach. A zwłaszcza SonyEricsson, którego niecierpie, jakikolwiek by nie był ;) Mam słuchawki AKG K416P. Do tego iPoda Nano 3G 8GB. W sumie nie jest żle jeśli chodzi o jakość dźwięku, ale jestem ciekaw czy może być lepiej. Testowałem sobie te słuchaweczki też na iRiver E100 ale nie słyszałem jakiejś szczególnej różnicy... Może jakieś starsze iPody miały lepszą jakość dźwięku? A jak wygląda porównanie z iPodem Touch pod względem technicznym? Testowałem w iSpocie i też jakiejś szczególnej różnicy w stosunku do mojego nano nie słyszałem (ale nie mogłem przetestować na tych samych piosenkach). Aha, jeśli to ma jakieś znaczenie to słucham rocka, hard rocka, metalu, black metalu, death metalu i thrash metalu przedewszystkim ;-P

#14 useripodnano2gen

useripodnano2gen
  • 107 postów

Napisano 04 czerwca 2008 - 12:35

To nic nie słyszysz oprócz wielkiego krzyku i jazgotu. Nie neguje Twoich preferencji muzycznych, ale ciężko jest testować jakikolwiek odtwarzacz gdzie praktycznie wszystkie częstotliwości nakładają się na siebie ...

#15 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 czerwca 2008 - 19:25

wrecz przeciwnie. jak jakis odtwarzacz bedzie dobrze separowal dzwieki w trash metalu to znaczy ze jest niezly. ;) ale lepiej sprawdzic na bardziej zroznicowanych gatunkach muzyki.

#16 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 04 czerwca 2008 - 21:09

A tak wogóle ja też przyłączam się do prośby westu, jak się ma jakość ipoda toucha w audio w porównaniu do innych odtwarzaczy mp4.

#17 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 05 czerwca 2008 - 13:58

Ty nazywasz siebie audiofilem, bardzo śmieszne, chyba jakimś pseudo z gumowymi uszami. Więc nie ośmieszaj się, audiofile nie słuchają ani mp3 i mp4, tylko audio cd na discman'ach w dodatku słuchawki z górnej półki a nie pchełki.....
I nie pisz bzdur o k800i kuzyn ma n73 i k800i , porównywał jakość dźwięku na korzyść n73...(w dodatku niewiem co za shit nokię miałeś ale napisałem o n73...)
Po za tym temat nie jest o telefonach tylko o mp-trójkach..

Nie nazwałem siebie audiofilem ale jedynie zasugerowałem takie stwierdzenie. Po za tym porównaj sobie N73 z K800i + słuchawki HPM-70. Nokia klęka.
Co do tego czy jestem audiofilem czy nie to sobie oceniaj nie znając mnie prawie wogóle, nie wiedząc czego ja słucham. Widziałeś mnie kiedykolwiek? Widziałeś czego słucham w domu? w aucie? Nie wydawaj więc człowieku nieuzasadnionych opinii.

Dajcie mi spokój z jakimikolwiek komórkami ;-P To odpada w przedbiegach. A zwłaszcza SonyEricsson, którego niecierpie, jakikolwiek by nie był

SE jeśli chodzi o dźwięk jest dobry. Zgodzę się ze stwierdzeniem że niektóre modele SE spokojnie dorównują Nokii, a niekiedy przewyższają tę markę pod względem jakości dźwięku.
W sumie jeśli chce się kupić samo MP3/MP4 komórka to głupi pomysł. Nie muszę chyba mówić dlaczego....

#18 useripodnano2gen

useripodnano2gen
  • 107 postów

Napisano 05 czerwca 2008 - 16:39

Telefon - rodzaj aparatu telefonicznego, zazwyczaj przenośnego, komunikującego się z siecią przy użyciu fal radiowych (zasadniczo w zakresie mikrofalowym). W technologii sieci komórkowych słowo "komórka" oznacza obszar zasięgu pojedynczej stacji przekaźnikowej - obsługa telefonu jest automatycznie przekazywana z jednej "komórki" do następnej w trakcie przemieszczania się osoby używającej telefonu komórkowego. Jest rozwinięciem lekkiego, ręcznego radiotelefonu. Odtwarzacz MP3 - to przenośne urządzenie służące do katalogowania i odsłuchiwania plików dźwiękowych. Nazwa odtwarzacz MP3 pochodzi od pierwotnego przeznaczenia urządzenia – początkowo obsługiwane były tylko pliki dźwiękowe w formacie MP3. Obecnie większość modeli odtwarza także formaty WMA, a niektóre również rzadsze formaty, takie jak Ogg Vorbis, czy FLAC. Telefon jest do dzwonienia, a odtwarzacz MP3 do słuchania muzyki zapisanej w jednym z wielu formatów. Wyznaje zasadę, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Chyba wszystko jasne...

#19 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 05 czerwca 2008 - 17:12

SE jeśli chodzi o dźwięk jest dobry. Zgodzę się ze stwierdzeniem że niektóre modele SE spokojnie dorównują Nokii, a niekiedy przewyższają tę markę pod względem jakości dźwięku.
W sumie jeśli chce się kupić samo MP3/MP4 komórka to głupi pomysł. Nie muszę chyba mówić dlaczego....

Ale nawet gdyby miał lepszy dźwięk, SE nie trawie po prostu ;P Nie lubie tej firmy, tak jak pocztę polską, tp i kilka innych ;P

Ja mimo że w telefonie mam mp3 / będę miał mp3 (bo zmieniam) to i tak chce mieć osobno odtwarzacz mp3.

Więc jak to z tymi odtwarzaczami? :> Co myślicie o iAudio, który model jest wart uwagi? Widzę, że niektóre mogą odtwarzać FLAC... A mam małą biblioteke z muzyką tego formatu :)

Czy słuchawki, które posiadam (AKG K416P) są odpowiednie żeby pchać się w lepszą jakość dźwięku w odtwarzaczu?

#20 beczkas

beczkas
  • 160 postów
  • SkądWawa

Napisano 05 czerwca 2008 - 17:22

Co do jakości dźwięku nie wiem czemu Apple nie może umieścić jednej bardzo małej zmiany w sofcie- manualnego EQ. Myślę że dzięki temu bardzo by się podniosła "jakość" utworów bo każdy by mógł sobie dopasować jak chce. A może znacie powód?

#21 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 05 czerwca 2008 - 17:28

Co do jakości dźwięku nie wiem czemu Apple nie może umieścić jednej bardzo małej zmiany w sofcie- manualnego EQ. Myślę że dzięki temu bardzo by się podniosła "jakość" utworów bo każdy by mógł sobie dopasować jak chce. A może znacie powód?

Ja prawie nigdy nie używam equalizera, equalizer nic nie daje(to raczej takie sztuczne) , liczy się jakość. I bardzo dobrze , że nie chce, bo po cholere, a przecież mogą być dodatkowe aplikacje(native software) , które mogą mieć equalizer'a, ale jak widać nikt narazie takiej nie zrobił, bo to nic nie daje ten szmelcowaty equalizer, zmiana jakości dźwięku mogłaby być tylko możliwa hardware'owo. To tak jakby mówić, że w winampie jest lepsza jakość bo ma equalizer niż w windows media player classic.

#22 useripodnano2gen

useripodnano2gen
  • 107 postów

Napisano 05 czerwca 2008 - 19:58

EQ w iPodzie działa i to fantastycznie. Tylko jeżeli pliki są zapisane w Apple Lossless. Sprawdźcie sobie, zgrajcie CD na Apple Lossless, i słuchajcie dźwięku. Powala. Ehh, tylko komu się chce rippować, i kupować masę oryginalnych krążków. Zresztą, był już o tym temat ...

#23 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 05 czerwca 2008 - 20:27

Telefon - rodzaj aparatu telefonicznego, zazwyczaj przenośnego, komunikującego się z siecią przy użyciu fal radiowych (zasadniczo w zakresie mikrofalowym). W technologii sieci komórkowych słowo "komórka" oznacza obszar zasięgu pojedynczej stacji przekaźnikowej - obsługa telefonu jest automatycznie przekazywana z jednej "komórki" do następnej w trakcie przemieszczania się osoby używającej telefonu komórkowego. Jest rozwinięciem lekkiego, ręcznego radiotelefonu.

Odtwarzacz MP3 - to przenośne urządzenie służące do katalogowania i odsłuchiwania plików dźwiękowych. Nazwa odtwarzacz MP3 pochodzi od pierwotnego przeznaczenia urządzenia – początkowo obsługiwane były tylko pliki dźwiękowe w formacie MP3. Obecnie większość modeli odtwarza także formaty WMA, a niektóre również rzadsze formaty, takie jak Ogg Vorbis, czy FLAC.

Telefon jest do dzwonienia, a odtwarzacz MP3 do słuchania muzyki zapisanej w jednym z wielu formatów.

Wyznaje zasadę, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Chyba wszystko jasne...

A iPhone? iPod + Telefon
Ale chyba tylko Apple wyszło połączenie telefonu z komórką (moje subiektywne zdanie). Jakoś SE i Nokię nie spodobały mi się jako odtwarzacze mp3.

#24 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 czerwca 2008 - 21:59

EQ w iPodzie działa i to fantastycznie. Tylko jeżeli pliki są zapisane w Apple Lossless. Sprawdźcie sobie, zgrajcie CD na Apple Lossless, i słuchajcie dźwięku. Powala. Ehh, tylko komu się chce rippować, i kupować masę oryginalnych krążków. Zresztą, był już o tym temat ...

Zaraz sobie sprawdzę parę kawałków z płyty, szkoda że to nie tylko kwestia formatu bo przekonwertowałbym sobie pliki mp3 na apple lossless i byłoby miodzio...

#25 hooo

hooo
  • 183 postów

Napisano 05 czerwca 2008 - 22:27

Zaraz sobie sprawdzę parę kawałków z płyty, szkoda że to nie tylko kwestia formatu bo przekonwertowałbym sobie pliki mp3 na apple lossless i byłoby miodzio.

Hahah człowieku o czym mówisz........ To tak jakbyś mówił, że filmik z youtube przekonwertował byś na format HD ... wiesz co to znaczy Apple lossless? plik w jakości bezstratnej, odpowiednik wav(choć nie jestem pewien czy to to samo co wav), ale to chyba logiczne, że jakości stratnej mp3 nie da się przekonwertować do jakości bezstratnej !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych