Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Touch vs. iPhone

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#1 questionmaker

questionmaker
  • 364 postów

Napisano 07 maja 2008 - 20:26

domyślam się że było, ale wyszukiwarka nie za bardzo chciała mi podać odnośników do porównania. tak więc pozwolę sobie zapytać: Czy touch różni się czymś od phona? oprócz tego że ten drugi ma aparat i telefon? chodzi mi o aplikacje i wifi,muzykę, zdjęcia, takie sprawy. A dwa, chciałbym sobie kupić iphone w usa podczas wyjadzu i zastanawiam się ile będzie mnie kosztowało przystosowanie go do działania w polskich sieciach. przepraszam :D i pozdrawiam.

#2 Nick

Nick
  • 273 postów
  • SkądWadowice

Napisano 07 maja 2008 - 21:19

A dwa, chciałbym sobie kupić iphone w usa podczas wyjadzu i zastanawiam się ile będzie mnie kosztowało przystosowanie go do działania w polskich sieciach.

Nic. Wszystko zrobisz, dzięki tutorialom na tym forum.

#3 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 07 maja 2008 - 21:22

hmm... różnica między iPhone a iTouch polega tylko na tym, że ten pierwszy ma mikrofon, jest trochę grubszy i jest telefonem (bluetooth, sms, telefon, mms, aparat, słuchawki z mikrofonem). Reszta jest identyczna (czasami można znaleźć malutkie różnice np. w iPhone nie ma rozdzielenia na Video i Muzykę, ale jest "iPod"). Kup iPhone :D

#4 BaQs

BaQs
  • 137 postów
  • SkądGliwice/Bristol, UK

Napisano 07 maja 2008 - 21:30

Zdecydowanie polecam iPhone'a ;) wiecej funkcji i co za tym idzie wiecej radosci ;)

#5 questionmaker

questionmaker
  • 364 postów

Napisano 07 maja 2008 - 21:31

A co z aplikacjami? gdzies na forum ktoś napisał że na toucha przydałyby się aplikacje z phona, que pasa? A co do kupna w usa to - na sklepie apple.com pod ikonką iphona piszą tak: Two-year activation agreement with AT&T required. Co to oznacza w praktyce? muszę jakąś umowę tam zawierać, do czegoś się zobowązać?

#6 jureka

jureka
  • 155 postów

Napisano 07 maja 2008 - 21:31

Zdaje mi sie ze gry z SDK maja byc darmowe na iPhona i platne na itoucha. Wyczytane, pewnie plotka.

#7 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 07 maja 2008 - 22:24

@questionmaker To już było miliona razy wałkowane ale.. Nie musisz zawierać żadnej umowy. Apple sobie wymyśliło, że iPhone kupujesz zablokowanego i odblokowujesz go sobie w domu, przy kompie z internetem i iTunes. Ale oczywiście my nie chcemy zawierać jakieś umowy, więc ściągamy iLiberty+ i odblokowujemy iPhone. Zero umów, wszystko prosto, łatwo i przyjemnie.

#8 questionmaker

questionmaker
  • 364 postów

Napisano 07 maja 2008 - 22:26

jeszcze jedno, po tym odblokowaniu które jest opisane w tutkach, to w 2 minuty, będę mógł łądować nieoficjalne oprogramowanie?
jak to w ogóle jest z tymi wersjami? czy muszę mieć 1.1.4 czy ja będę miał niższe to będzie znaczyło że jestem mniej męski ?:D

i przede wszystkim, czy iphone po jailbrake'u jest stabilny?

Kvczor:dzięki, staram się przekopać przez iphonową częsć forum, ale zacząłem niedawno stąd te głupie pytania.

#9 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 07 maja 2008 - 22:39

jeszcze jedno, po tym odblokowaniu które jest opisane w tutkach, to w 2 minuty, będę mógł łądować nieoficjalne oprogramowanie?

Dokładnie

jak to w ogóle jest z tymi wersjami? czy muszę mieć 1.1.4 czy ja będę miał niższe to będzie znaczyło że jestem mniej męski ?

To kwestia gustu. Niektórzy uważają, że 1.1.1 jest najstabilniejsze i nie potrzebne im są bajery z 1.1.3/4. 1.1.1 jest też chyba najłatwiejszy jeśli chodzi o jailbreak (nie potrzeba kompa)

Ja korzystam z 1.1.4 i jestem z tej wersji zadowolony.

Są też tacy co nie mogą wytrzymać do czerwca i instalują wersje 2.0 (beta). Niezbyt stabilne :/

A co do męskości :P nie wiem

i przede wszystkim, czy iphone po jailbrake'u jest stabilny?

Wszystko zależy od metody unlockowania i jailbreaka. ZiPhone na początku uważałem za cudo, ale teraz uważam, że to szajs. Robi syf w plikach i iPhone nie jest za bardzo stabilny. iLiberty+ jest najlepszy jak do tej pory.

#10 questionmaker

questionmaker
  • 364 postów

Napisano 07 maja 2008 - 22:49

ok, a mógłbym prosić o wytłumaczenie ew jakiś link nt. różnic pomiędzy wersjami?

#11 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 07 maja 2008 - 23:13

hm.. :/ nie bardzo.. trudno znaleźć nawet na wikipedii nie jest powiedziane za bardzo

#12 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 07 maja 2008 - 23:23

Zdaje mi sie ze gry z SDK maja byc darmowe na iPhona i platne na itoucha. Wyczytane, pewnie plotka.

plotka, plotka...

#13 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 07 maja 2008 - 23:41

1.1.1 to taka "podstawa", niektórzy uważają , że jest najstabilniejsza ale ja w to nie wierzę.
1.1.2 hmm.. nie wiem co wnosi. Prawdopodobnie to co zwykle czyli jakieś poprawki itp.
W 1.1.3 dodano możliwość przesuwania ikonek na "pulpicie" i zapisywania stron jako ikonki na "pulpicie".
W 1.1.4 w poprawiono stabilność i znowu jakieś poprawki...
2.0(beta) - nie sądzę, żebyś był tym zainteresowany, bo w tym sofcie nie ma Installera ( czyli nie wgrasz nieoficjalnego oprogramowania. Jest też nie stabilny. Ale dostarcza nowych funkcji np. zapisywanie zdjęć ze stron internetowych, lub rozpoznawanie pisma ręcznego.

To tak bardzo ogólnie

---- Dodano 08-05-2008 o godzinie 00:42 ----

plotka, plotka...

Nigdy nie wiadomo.. Bo kto się spodziewał, że Apple zażyczy sobie 20$ za January Upgrade?

#14 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 08 maja 2008 - 07:49

Nigdy nie wiadomo.. Bo kto się spodziewał, że Apple zażyczy sobie 20$ za January Upgrade?

Za to chyba wszyscy się spodziewali, że zostanie to szybko złamane :rolleyes: ...
Obejrze sobbie tą prezentację na tą okoliczność. Może gdzieś mówią "free update to app store" :grin:

#15 questionmaker

questionmaker
  • 364 postów

Napisano 08 maja 2008 - 10:47

Właśnie, jeszcze a propo łąmania itelefonu - jak się domyślam z gwarancją się żegnam przy łamaniu? ZAstanawiam się też jak to jest z legalnością działania tego telefonu u nas? Jeszcze tak BTW. jest sens teraz kupować itela, czy moze poczekać i kupić 3G (ciekawe jak się będzie odbywać odblokowywanie nowego iPhone'a i jaka moze być jego cena)

#16 pjanet

pjanet
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 maja 2008 - 18:57

Poczytaj moze to bo chyba takiego porownania szukasz :)

Apple iPhone vs. Apple iPod Touch - CNET Prizefight - CNET Reviews

lub

Apple iTouch vs. iPhone

to tak na szybko co znalezlem na stronce :
iphone versus itouch - Szukaj w Google

#17 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 08 maja 2008 - 19:29

Właśnie, jeszcze a propo łąmania itelefonu - jak się domyślam z gwarancją się żegnam przy łamaniu?

W teorii tak. W praktyce.. nie do końca :P Wystarczy, że zrobisz restore i już nie ma śladu, że grzebałeś przy iPhone.

ZAstanawiam się też jak to jest z legalnością działania tego telefonu u nas?

hmm. gdzieś to była rozmowa o tym na forum

Jeszcze tak BTW. jest sens teraz kupować itela, czy moze poczekać i kupić 3G (ciekawe jak się będzie odbywać odblokowywanie nowego iPhone'a i jaka moze być jego cena)

Jaki jest sens? hmm... Taki, że ten telefon i bez tego 3G jest lepszy od innych. Z tym czekaniem na 3G to zależy tylko i wyłącznie na od twoich potrzeb. Jak dużo rozmawiasz, podróżujesz i potrzebujesz neta w każdeym zakątku, to rzeczywiście nie warto kupować aktualnego iPhone. A jeżeli dasz sobie radę bez tych.. "bajerów" to po co czekać?

#18 KuKocz

KuKocz
  • 121 postów
  • SkądJastrzębie Zdrój / Gliwice

Napisano 08 maja 2008 - 19:44

Jaki jest sens? hmm... Taki, że ten telefon i bez tego 3G jest lepszy od innych. Z tym czekaniem na 3G to zależy tylko i wyłącznie na od twoich potrzeb. Jak dużo rozmawiasz, podróżujesz i potrzebujesz neta w każdeym zakątku, to rzeczywiście nie warto kupować aktualnego iPhone. A jeżeli dasz sobie radę bez tych.. "bajerów" to po co czekać?

Ja czekam do czerwca z dwóch powodów:
- po pierwsze chcę się przekonać o ile nowy iphone bedzie lepszy od swojego poprzednika i którego lepiej wybrać (cena/jakość)
- jeżeli kupno iphona 3G okaże się nieopłacalne, liczę na to, że przy obecnej cenie 8GB kupię wersję 16GB :wink:

#19 questionmaker

questionmaker
  • 364 postów

Napisano 08 maja 2008 - 20:19

Chodzi o to że w usa będę w lipcu, i trochę się martwię że nie kupię już w ispocie starszego itela. Co do 3g to nie, nie potrzebuję nic ponadto co oferuje mi teraźniejszy iP - noz możę więcej pamięci np 16GB - ale jeśli nie staneje to muszę się zadowolić 8GB.

#20 vodka

vodka
  • 17 postów

Napisano 08 maja 2008 - 22:57

Ja komputerowcem jestem marnym a z apple 1 raz mialem do czynniena jakies 6 mies temu jak w USA kupilem iphone - zajefajna zabawka - jade caly czas na 1.1.1 nawalilem tam aplikacji i gierek ze az milo - śmiga rewelacja ! kusi mnie samemu uaktualnic do np. 1.1.4 ale jak znam swoje umiejetnosci bede musial sie udac pote do magika by mi odblokowal zabaweczke. Przyznam ze lubi sie czasem cos zawiesic (nigdy podczas rozmowy) ale moze dlatego ze tyle różnych rzeczy tam napakowałem. Ale proste wyłacz i włacz eliminuje wszystkie opózienia w pracy tego magicznego urządzonka. Jak obawiasz sie 3g lub nowszych wersji to kup sobie juz odblokowanego iphone na allegro (zaplacisz ze 200 wiecej) pobaw sie a jak bedziesz cierpliwy moze na gwiazdke tego roku a najdalej na wiosne oficjalnie bedzie mozna juz go kupic w polsce w orange. Wtedy bez obaw bedziesz pobieral uaktualnienia oficjalnie i bezstresowo. Chcialem jeszcze dac tu na tej stronce nobla wszystkim aktywnym bo to dzieki nim mój iphone to nie wersja podstawowa z pudelka tylko fajny telefon po tuningu :-) Bardzo wiele mozna sie tu dowiedziec i nauczyc i nieraz jak tu czytam opisy i opinie nowosci dla iphone to czuje sie jak bym byl z epoki XVI w bo czesto nie wiem do czego takowe funkcje czy aplikacja słuza - ale zeby nie przeciagac - KUPUJ IPHONE - byle oryginal i najlepiej nówke bo warto a potem sie bedziesz martwil jak go odblokowac itp

#21 Brzoza1530

Brzoza1530
  • 196 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 maja 2008 - 08:29

Wiesz, odblokowanie i JB 1.1.4. to sa trzy minuty :)

#22 questionmaker

questionmaker
  • 364 postów

Napisano 09 maja 2008 - 09:00

Wiesz, odblokowanie i JB 1.1.4. to sa trzy minuty :)

Właśnie się zastanawiam, najbardziej mi odpowiadałby sposób ten 120sekundowy z udziałem maka - ale tamten tutorial jest dość niepełny bo opisuje tylko część upgrade'u a reszta? ta reszta mnie najbardziej zastanawia, bo nie za bardzo wiem jak to dalej robić.

#23 Brzoza1530

Brzoza1530
  • 196 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 maja 2008 - 14:44

ściągasz iLiberty+. podlączasz iPhona, zaznaczasz wszystkie opcje i klikasz GO. Tyle, zero problemu. NIe wiem do czego tu tutorial.

#24 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maja 2008 - 14:46

ściągasz iLiberty+. podlączasz iPhona, zaznaczasz wszystkie opcje i klikasz GO. Tyle, zero problemu. NIe wiem do czego tu tutorial.

A potem będzie płakać, że ma Cydie zamiast Installera. :roll:

#25 denis

denis
  • 589 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 09 maja 2008 - 14:55

To co jest w końcu lepsze iLiberty czy ZiPhone bo niedługo swojego będę odblokowywał. Co jest lepsze dla pana wygodnego, który chce odblokować i powgrywać parę gier/aplikacji?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych