Kilka dni temu pojawiła się świetna aplikacja w Instalerze - Maps Offline. Aplikacja ta pozwala zapisać wyszukaną wcześniej drogę, która dostępna jest później offline.
To świetne rozwiązanie dla tych, którzy albo nie korzystają z EDGE, albo dla tych, którzy chcą ograniczyć wydatki, a jednocześnie chcą korzystać z aplikacji Maps.
Aplikacja działa doskonale. Sam już z niej korzystałem i w najbliższej przyszłości zamierzam trochę ją wyeksploatować...
Jak aplikacja działa:
1. znajdujesz szukaną drogę w aplikacji natywnej - Maps.
2. wchodzisz do aplikacji - Maps Offline
3. wchodzisz do routes; wpisujesz nazwę drogi, którą chcesz zapisać i klikasz na klawiaturze "return".
4. później daną drogę można usunąć. Wybieramy opcję tap to => delete.

Google Maps Offline
Posted 14 April 2008 - 20:24
Posted 14 April 2008 - 20:30

Posted 14 April 2008 - 20:46
Posted 14 April 2008 - 21:46

Posted 14 April 2008 - 21:58
Posted 15 April 2008 - 14:48
W ogromnym skrócie:
1. Zaznaczasz wybrany obszar
2. modyfikujesz ustawienia według swoich preferencjii (ogromne pole do popisu

3. Sciągasz zdjęcia z serwera
4. konwertujesz na plik iphonowy
5. wgrywasz i mucha nie siada

Tym sposobem mam:
Mapę świata rozmiar 75 mb. od ostatniego zoomu do 9. Czyli widzę drogi krajowe

Mapę poznania rozmiar 56 mb. Tą mapę mam calutką do ostatniego zoomu

Wall street zdjęcie satelitarne 60mb. Do ostatniego zoomu
Polska 280 mb. Do 5 zoomu. Widzę nawet największe wiochy
Teraz robie zdjęcie satelitarne poznania (około 100mb), a potem szczegółową mapę europy

Najlepsze z tego wszystkiego jest to. Że wgrywając mapy z Googla, otrzymujemy zaktualizowane mapy, z większą ilością szczegółów, bardziej atrakcyjną wizualnie (porównajcie sobie mapy z Iphona i z internetu z g. maps - różnica jest spora).
Po za tym dzięki GLDL mozna wgrywać inne mapy. Wybór jest naprawdę spory (G. earth, NASA, Yahoo itd.). Myśle że górną granicą wyboru sa umiejetności i wiedza, bo ustawienie funkcjii zaawansowanych zabrało mi dwa dni a i tak wielu spraw nie ogarniam.
Ciekawostka: Mapa całego świata do ostaniego zbliżenia waży tylko..........16 Terabajtów

---- Dodano 15-04-2008 o godzinie 15:51 ----
Dodatkowo dzięki takiemu rozwiązaniu, wyszukiwanie po edge zajmuje dosłownie sekunde, a transfer w przypadku jednego wyszukania zamyka się w paru kb. Wyszukanie drogi, to zaledwie kilka- kilkanascie kb, naprawdę bardzo ułatwia sprawę.
Posted 15 April 2008 - 15:19

Posted 15 April 2008 - 15:24

Posted 15 April 2008 - 16:50
Posted 15 April 2008 - 16:50
ta ale to chyba tylko pod pctem czy jest tez wersja macowa??No tak........Ale zabawa zaczyna się dopiero z programem Global Map Downloading Tool (GLML) do ściągnięcia ze strony producenta strony. Działa to na bardzo podobnej zasadzie jak w przypadku Wiki2Touch.
a czy to maps offline moge w jakis magiczny sposob zainstalowac na 1.1.1??
Posted 15 April 2008 - 19:02
No tak........Ale zabawa zaczyna się dopiero z programem Global Map Downloading Tool (GLML) do ściągnięcia ze strony producenta strony.
Tzn skąd bo ja mnie nawet google tego nie znajduje :/ Prosze o jakiegos linka, z gory dzieki

Posted 16 April 2008 - 02:02
No tak........Ale zabawa zaczyna się dopiero z programem Global Map Downloading Tool (GLML) do ściągnięcia ze strony producenta strony. Działa to na bardzo podobnej zasadzie jak w przypadku Wiki2Touch.
W ogromnym skrócie:
2. modyfikujesz ustawienia według swoich preferencjii (ogromne pole do popisu)
Tym sposobem mam:
Teraz robie zdjęcie satelitarne poznania (około 100mb), a potem szczegółową mapę europy
Najlepsze z tego wszystkiego jest to. Że wgrywając mapy z Googla, otrzymujemy zaktualizowane mapy, z większą ilością szczegółów, bardziej atrakcyjną wizualnie (porównajcie sobie mapy z Iphona i z internetu z g. maps - różnica jest spora).
Po za tym dzięki GLDL mozna wgrywać inne mapy. Wybór jest naprawdę spory (G. earth, NASA, Yahoo itd.). Myśle że górną granicą wyboru sa umiejetności i wiedza, bo ustawienie funkcjii zaawansowanych zabrało mi dwa dni a i tak wielu spraw nie ogarniam.
Ciekawostka: Mapa całego świata do ostaniego zbliżenia waży tylko..........16 Terabajtów
Dodatkowo dzięki takiemu rozwiązaniu, wyszukiwanie po edge zajmuje dosłownie sekunde, a transfer w przypadku jednego wyszukania zamyka się w paru kb. Wyszukanie drogi, to zaledwie kilka- kilkanascie kb, naprawdę bardzo ułatwia sprawę.
Świetny sposób! Wyszukiwanie punkt trwa sekundę przez EDGE i nie kosztuje zbyt dużo

Ciekaw jestem przez jaki czas, iPhone podtrzymuje sesje EDGE?
Posted 16 April 2008 - 12:52
Posted 16 April 2008 - 14:41

Posted 16 April 2008 - 15:36
link:
[url=http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=0856eacb-4362-4b0d-8edd-aab15c5e04f5]Szczegóły pobierania: Pakiet redystrybucyjny .NET Framework wersja 2.0 (x86)[/url]
niestety nie wiem czy pomagam, bo nie mam pojecia co to "vmware";).
Posted 16 April 2008 - 19:26
Posted 16 April 2008 - 19:56
Posted 17 April 2008 - 13:24
Posted 17 April 2008 - 14:35
No tak........Ale zabawa zaczyna się dopiero z programem Global Map Downloading Tool (GLML) do ściągnięcia ze strony producenta strony. Działa to na bardzo podobnej zasadzie jak w przypadku Wiki2Touch.
W ogromnym skrócie:
2. modyfikujesz ustawienia według swoich preferencjii (ogromne pole do popisu)
Tym sposobem mam:
Dokladniej mowiac, jak wgrywasz i w ktore miejsce ?
Posted 17 April 2008 - 15:46
jazda bedzie gdy jakas firma np. ta od Automapy, wypusci swoj produkt na iphona, ale w tej sytuacji to jest niemozliwe jesli iphony nie sa oficjalnie sprzedawane w Polsce
przeciez to nie ma zadnego znaczenia - to jest telefon komorkowy, mozesz mieszkac za granica i przyjechac do polski na wycieczke, do pracy itd. - czemu producent map mialby lekcewazyc twoje potrzeby?
Posted 17 April 2008 - 16:58
Dokladniej mowiac, jak wgrywasz i w ktore miejsce ?
var/mobile/Library/catches/mapstitles
Odnośnie ściągania hybryd. To niestety google specjalnie blokuje połączenia. Dlatego taż raz się Wam uda a raz nie.
Acha, gdy ściągacie zdjęcie satelitarne, gmdl domyslnie ouszcza trzy najbardziej szczegółowe zbiżenia. Trzeba to ustawić wybierając w lewym dolnym rogu zakładkę "advance" i wpisać w max. zoom - 3. Niestety taki zabieg sprawia że pliki robią się niewyobrażalnie duże, i trudne do ściągnięcia. Dla przykładu sam Wall street (3 kratki) zajmowały blisko 100 mb musiałem to ściągać na 10 razy

Posted 17 April 2008 - 16:59

Posted 17 April 2008 - 17:19
var/mobile/Library/catches/mapstitles
Odnośnie ściągania hybryd. To niestety google specjalnie blokuje połączenia. Dlatego taż raz się Wam uda a raz nie.
Acha, gdy ściągacie zdjęcie satelitarne, gmdl domyslnie ouszcza trzy najbardziej szczegółowe zbiżenia. Trzeba to ustawić wybierając w lewym dolnym rogu zakładkę "advance" i wpisać w max. zoom - 3. Niestety taki zabieg sprawia że pliki robią się niewyobrażalnie duże, i trudne do ściągnięcia. Dla przykładu sam Wall street (3 kratki) zajmowały blisko 100 mb musiałem to ściągać na 10 razy
Ja tam widze min zoom a nie max zoom.
---- Dodano 17-04-2008 o godzinie 18:37 ----
no i po wgraniu do tego folderu i nazwaniu mapy w Maps Offline jak sie ja przeglada ?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users