Napisano 01 kwietnia 2008 - 10:40
Serdecznie pozdrawiam wszystkich!!!
Biadolimy, narzekamy i ciągle zapominamy, że Apple ledwo, co zawitało w Polsce, to pierwsze prawdziwe podrygi tej firmy na naszym rynku. Ja zwykle kupowałem sprzęt w Niemczech, a w tym roku kupiłem MB za 3999 w Katowickim Cortlandzie (miła, rzeczowa obsługa), a powodem tego była identyczna cena i świadomość, że coś się w tym kraju ruszyło. Na cenę składa się wiele czynników, nawet mentalnościowych i w zasadzie dopiero Intelmaci, no i polonizacja softu otwierają rynek dla Apple w Polsce, bo firmy najwięcej zarabiają nie na rynku PRO lecz na amatorskim. Myślę, że stoimy dzisiaj na progu rewolucji mentalnościowej, która może przynieść korzyści sprzedawcą i nam konsumentom, coraz bardziej Apple jest rozpoznawalne, doceniane w lidze amatorskiej, gdzie jeszcze 5 lat temu ludzie nawet nie dopuszczali do świadomości myśli, że na świecie isntnieją też inne firmy niż M$. Każdy kraj ma swoją politykę promocji i dystrybucji, wiadomo im większa sprzedaż to i ceny mogą być niższe, jednak jak wielu użytkowników kupuje swój sprzęt za granicami nabijając statystyki zagranicznym przedstawicielom to jakim cudem SAD i podobni mają być traktowani poważnie przez Apple? Problemem są też zarobki, jednak jak widać coraz więcej ludzi stać na zakup czegoś lepszego, niż tylko marketową tandetę, bo ile można nabierać ludzi na cenę?