Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro najdroższy w Polsce

• Please log in to reply
67 replies to this topic

#26 iluw

iluw
  • 10 posts
  • SkądWROCŁAW

Posted 29 March 2008 - 19:54

Już jestem na lotnisku:) . Może by tak porównać ceny nie tylko APPLE i wyjdzie, że cała elektronika jest w polsce DUUUUUUUUŻO droższa niż w USA czy nawet za zachodnią granicą. Te POLSKIE podatki.

#27 Bushido

Bushido
  • 19 posts

Posted 29 March 2008 - 20:18

Nie dobra materialne są najważniejsze ;)

Możesz spokojnie tak mówić jeżeli jesteś bogaty i możesz sobie na wszystko pozwolić...

MBP iPoo Iphone to "tylko" ~12k pln

#28 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 29 March 2008 - 21:09

iPhone 12k??? WTF? Gdzie ty to wyczytałeś? MBP to jest już 6.5 tysiąca, a iPod to uż od 170 zł, więc nie gadaj głupstw.

#29 Marcin Klimas

Marcin Klimas

MyApple Team

• 1141 posts
  • SkądZawiercie, PL

Posted 29 March 2008 - 21:25

hm... Ale Szwajcaria nie jest członkiem UE...

#30 dominiq

dominiq
  • 79 posts
  • SkądKielce, Poland, Poland

Posted 29 March 2008 - 21:37

Może jak sie zgodzimy na tarczę antyrakietowa to nam obniżą ceny :-)

#31 present_day

present_day
  • 975 posts

Posted 29 March 2008 - 21:39

Nowego MBPro kupię w Szwajcarii.

#32 Rosiu

Rosiu
  • 37 posts

Posted 29 March 2008 - 22:28

W Polsce zawsze będzie drogo.

#33 przemekspider

przemekspider
  • 1793 posts
  • SkądSosnowiec/Kraków

Posted 29 March 2008 - 22:35

Aha

#34 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 29 March 2008 - 22:37

Twoje zdanie wniosło bardzo dużo do dyskusji. Teraz wiem już i zawsze będę wiedział, że w Polsce zawsze będzie drogo. Nieważne, że nie podałeś przyczyn tego zjawiska, przecież oświeciłeś wszystkich userów MyApple, a jest tego 21 000 z hakiem! Gratulacje!

PS: Przemek - dawno sie tak nie uśmiałem, jak od przeczytania twojego komentarza do posta Rosiu.

#35 władek

władek
  • 50 posts
  • Skądwwa

Posted 29 March 2008 - 22:44

Ja ogolnie sie malo znam, ale moze trzeba posluzyc sie zasadami wolnorynkowymi i... Zalozyc drugi SAD, tylko zielenszy i z bardziej soczystymi owocami? Da sie zrobic? Przepraszam za ogrodnicza metafore, ale jestem pewien, ze na forum jest duzo osob, i kompetentnych, i chetnych i zdolnych, no i znajacych sie na rzeczy. Mysle, ze z takim stanem rzeczy da sie walczyc. To tak jak z wegetarianami z wyboru. Uwazaja, ze jedzenie miesa to morderstwo wiec go nie jedza. Moze my tez nie powinnismy sie "mordowac", a przy okazji ulatwiac innym ludziom zycie?

#36 Doc

Doc
  • 308 posts
  • SkądLublin

Posted 29 March 2008 - 22:45

MacBook Pro, 17-inch
Quantity:
1
Item Price:
$2,818.00

Cart Subtotal:$2,818.00

Free Shipping:$0.00

Est. Tax*:$205.71

Est. Total:$3,023.71

Podatek jest wszędzie inny ale pamiętajmy że w USA jest 8% np. w Chicago. Dlatego tablica jest błędna. Jednak to i tak nie zmienia faktu że unas jest drogo

#37 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 29 March 2008 - 22:57

To jest najlepszy komentarz. Krótko i rzeczowo. Tego będę się trzymał. :lol:

#38 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 March 2008 - 22:59

W polsce zawsze bedzie drogo bo polacy zawsze beda chcieli wszystko za darmo. G.

#39 adix666

adix666
  • 530 posts
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Posted 29 March 2008 - 23:02

Dopiero wyszliśmy z okowów komunizmu, układów itp. Ameryka ma jakieś 150 lat. MIała 150 lat na rozwój kapitalizmu. Na jej terytoriemu toczyła się tylko wojna secesyjna, nas najechali szwedzi, niemcy, rosjanie i kupa innych. Zawsze ktoś ma do nas wonty. Gdyby wyzwolili nas amerykanie, brytyjczycy, lub ktoś inny niż rosjanie byłoby o wiele lepiej. MAci to jak kawa za komuny drogaaaaa. Musimy dojrzeć,a le jesteśmy na dobrej drodze. Jka Lepper i Giertych z rządu wylecieli to przynajmniej nie będzie wstydu w Parlamencie UE.

#40 budzik1

budzik1
  • 347 posts

Posted 29 March 2008 - 23:03

Twoje zdanie wniosło bardzo dużo do dyskusji. Teraz wiem już i zawsze będę wiedział, że w Polsce zawsze będzie drogo. Nieważne, że nie podałeś przyczyn tego zjawiska, przecież oświeciłeś wszystkich userów MyApple, a jest tego 21 000 z hakiem! Gratulacje!

Twoja poniżej cytowana wypowiedź też wniosła w dyskusję dużo ;)

Dobrze gada!

A tak na serio to nie znam wielu produktów z kategorii komputery, które w Polsce nie byłyby jednymi z droższych na świecie. I to niezależnie od marki.

#41 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 29 March 2008 - 23:17

A może kolega z SADu po prostu i się tłumaczy? ;).

Chciałbym... na razie jednak tylko "może frytki do tego?" :lol:

nie znam wielu produktów z kategorii komputery, które w Polsce nie byłyby jednymi z droższych na świecie. I to niezależnie od marki.

I to jest najlepsza droga by dojść do wniosku, że nie w "pazerności firm" problem leży, a w pazerności politykierów i bezmyślności motłochu ich słuchającego.

#42 woocash

woocash
  • 1630 posts

Posted 29 March 2008 - 23:34

A nikt nie pomyślał, że mamy aż 22% vat?

Nikt nie pomyślał, że aby dowieźć MacBooki do sklepów w Polsce potrzeba wydać KUPĘ kasy na niepotrzebne 3x droższe niż powinno być paliwo? (tak, tak! podatki!)

Nikt nie pomyślał, że aby ktoś te MacBooki sprzedał, trzeba opłacić państwowego lewiatana pod tytułem ZUS i inne podatki zwane "ubezpieczeniami"?

Nikt nie pomyślał, że aby iSpoty funkcjonowały muszą być wpierw wybudowane, a na to trzeba pozwoleń, prawników, materiałów horrendalnie opodatkowanych, ludzi, którzy te materiały wybudują i dostarczą (znowu paliwo i ubepieczenia), itd, itd...

Nikt nie pomyślał, że MacBook jest tak drogi, bo marża SADu musi być*odpowiednio wysoka, bo inaczej nie wyrobią, a konkurencja nie śpi? TAK, Allegro i inni niezależni pośrednicy to realna konkurencja. SAD może konkurować*cenowo albo jakościowo. Stawia na to drugie i tyle. Chcąc być*dostępnym na możliwie największym obszarze kraju ponosi ogromne koszty z tego tytułu. Na dodatek jest obarczony szeregiem obowiązków - promocji Apple, tłumaczeń oprogramowania no i oczywiście realizowaniem napraw gwarancyjnych.

TAK, MBP może i jest najdroższy w Polsce ale to m.in. WASZA wina drodzy Obywatele Urodzajnego Socjalizmu.

Tutaj drogi obywatelu kapitalistycznej utopii wspomniałes o czymś co mnie co najmniej zdenerwowało. SAD stawia na jakość? Powinien - to prawda! Za sklepy, obsługę itp jestem gotów więcej zapłacić. Ale jak narazie jedyni kompetentni ludzie to panowie z iSpot w Złotych Tarasach, którzy przez telefon z miłą chęcią wytłumaczyli mi dlaczego matrycy glossy nie da sie skalibrowac tak jak matowej. Zrobili to tak, że wiedziałem że rozmawiam z ludźmi którzy znają się na rzeczy, a nie tak jak pan z iSpot w Blue City który o OS X nie był mi w stanie nic powiedzieć. A Serwis?... cóż ostatnio się wiele zmienia ale tak czy siak oczekiwanie często kilkutygodniowe na weybraną część to nie jest jakość Apple. Więc nie pisz bzdur :-)

A podatki? Są wysokie, ale cóż, w innych krajach ich nie ma? O ile drożej jest przysłać sprzęt do Polski niż do Szwajcarii?

#43 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 March 2008 - 23:47

Ale przestańcie, że to SAD, jak kupowałem PS2 na prezent, przerabiany miał być więc byle gdzie mogłem kupić to właśnie z USA ściągnąłem - w Polsce było 650, a w USA 129$!! to zapłaciłem 400zł! a nie 650...

#44 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 29 March 2008 - 23:47

Tutaj drogi obywatelu kapitalistycznej utopii

Niestety nadal żyję w naszej Drogiej Polszy, a już niedługo w Związku Socjalistycznych Republik Europejskich... daleeeeeko im do Kapitalizmu.

SAD stawia na jakość? Powinien - to prawda! Za sklepy, obsługę itp jestem gotów więcej zapłacić. Ale jak narazie jedyni kompetentni ludzie to panowie z iSpot w Złotych Tarasach, którzy przez telefon z miłą chęcią wytłumaczyli mi dlaczego matrycy glossy nie da sie skalibrowac tak jak matowej. Zrobili to tak, że wiedziałem że rozmawiam z ludźmi którzy znają się na rzeczy, a nie tak jak pan z iSpot w Blue City który o OS X nie był mi w stanie nic powiedzieć. A Serwis?... cóż ostatnio się wiele zmienia ale tak czy siak oczekiwanie często kilkutygodniowe na weybraną część to nie jest jakość Apple. Więc nie pisz bzdur :-)

Ciekawe JAKA INNA FIRMA W POLSCE ma sklep DEDYKOWANY produktom Apple? W jakiej innej firmie mogę*sobie pójść do sklepu, poobcować z elegancją wszystkich jej komputerów zamiast polampić się*przez szkło na jednego z dwóch MacBooków?

Sorry, ale to JEST jakość obsługi potencjalnego klienta.

Naprawy? Ależ z tym WSZĘDZIE są kłopoty! Słuchawki w MediaMarkt naprawiali mi miesiąc i tydzień. W Selgrosie nagrywarka DVD z dyskiem twardym to telewizora zniknęła na równy miesiąc. PowerBook taty w naprawie też siedział*kilka ładnych tygodni i jeszcze problemami wrócił (niekomptenecja!)

SAD nie powinen robić nas w konia tak samo jak inni - po prostu ten sposób traktowania klienta jest niestety teraz powszechny, więc krytyka samego SADu bez zwracania uwagi na innych jest po prostu niesprawiedliwa.

A podatki? Są wysokie, ale cóż, w innych krajach ich nie ma? O ile drożej jest przysłać sprzęt do Polski niż do Szwajcarii?

Ciekawe, że MacBook jest najdroższy w krajach utopii socjalistycznej - Szwecja, Norwegia - a najtańszy w zdecentralizowanej i nienależącej do EU Szwajcarii oraz innych w znacznie mniejszym stopniu zbiurokratyzowanych krajach (USA, Kanada, Australia...)

#45 władek

władek
  • 50 posts
  • Skądwwa

Posted 29 March 2008 - 23:55

Niestety nadal żyję w naszej Drogiej Polszy, a już niedługo w Związku Socjalistycznych Republik Europejskich... daleeeeeko im do Kapitalizmu.

Ciekawe JAKA INNA FIRMA W POLSCE ma sklep DEDYKOWANY produktom Apple? W jakiej innej firmie mogę*sobie pójść do sklepu, poobcować z elegancją wszystkich jej komputerów zamiast polampić się*przez szkło na jednego z dwóch MacBooków?

Sorry, ale to JEST jakość obsługi potencjalnego klienta.

Naprawy? Ależ z tym WSZĘDZIE są kłopoty! Słuchawki w MediaMarkt naprawiali mi miesiąc i tydzień. W Selgrosie nagrywarka DVD z dyskiem twardym to telewizora zniknęła na równy miesiąc. PowerBook taty w naprawie też siedział*kilka ładnych tygodni i jeszcze problemami wrócił (niekomptenecja!)

SAD nie powinen robić nas w konia tak samo jak inni - po prostu ten sposób traktowania klienta jest niestety teraz powszechny, więc krytyka samego SADu bez zwracania uwagi na innych jest po prostu niesprawiedliwa.

Ciekawe, że MacBook jest najdroższy w krajach utopii socjalistycznej - Szwecja, Norwegia - a najtańszy w zdecentralizowanej i nienależącej do EU Szwajcarii oraz innych w znacznie mniejszym stopniu zbiurokratyzowanych krajach (USA, Kanada, Australia...)

Ktoskiedys skorzystal z pomocy Federacji Konsumentow? My na to pozwalamy...

#46 dominiq

dominiq
  • 79 posts
  • SkądKielce, Poland, Poland

Posted 30 March 2008 - 00:01

Dajmy szansę Tuskowi, ma być cud :-) ..... oby nie było bardziej cudacznie, he he he

#47 woocash

woocash
  • 1630 posts

Posted 30 March 2008 - 00:05

Heh MacDada do tej pory uważałem, że wiesz co piszesz, ale tym razem wypisujesz prawdziwe bzdury :/ Szwecja to kraj z którego ja mam swojego 15,4" MBP i zapewniam Cię że komputer był o wiele tańszy niż w Polsce czy innych krajach UE, nawet nie licząc zniżki jakiej udzielił sprzedawca. EOT jak dla mnie.

#48 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 March 2008 - 00:13

hymm a co mnie to obchodzi? To sprawa SADu, a raczej ich problem. Skoro mogę taniej to dlaczego mam kupić w SADzie? Takie tłumaczenie to żadne tłumaczenie. Rozumiem że możemy mieć droższe komputery niż gdzieś tam... ale najdroższe to przegięcie. Przecież nie jest do nas nic dalej niż do niemiec itp. Wiadomo że SAD i tak zarobi, bo mają niezłą sieć sklepów, ale tłumaczenie typu "mamy super drogo, ale to nie nasza wina" to jakaś tania wymówka...

ale czy ktoś Tobie każe w SADzie kupować? Mamy wolny rynek. Możesz sobie kupić w USA, UK czy gdzie tam sobie chcesz. Poza tym zrozum, że w Niemczech Apple ma swoje oficjalne Apple Store a u nas jest tylko IMC czyli przedstawicielstwo, które najpierw musi kupić sprzęt od Apple a potem dopiero je odsprzedaje.

#49 cimonj

cimonj
  • 593 posts
  • SkądHorsham, UK

Posted 30 March 2008 - 00:15

..roznica w cenie obledna.. mowicie VAT.. ja mowie drozej do 80% wartosci towaru!!! jak to k**** mozliwe. i jaki sens biznesu w tym zeby sklaniac klientow do "szalonych" pomyslow kupna sprzetu za granica?.. nie zrozumiem tego. u nas (w PL) gacie beda wisiec 2 lata w orginalnej cenie.. az spadna ze stojaka.. zamiast zrobic przecene na zime i pozbyc sie towaru za 40%OFF. za biedna polska jednak jeszcze jest na konkurencyjne ceny. szkoda cimon

#50 Klimer

Klimer
  • 849 posts

Posted 30 March 2008 - 00:25

ale czy ktoś Tobie każe w SADzie kupować? Mamy wolny rynek. Możesz sobie kupić w USA, UK czy gdzie tam sobie chcesz. Poza tym zrozum, że w Niemczech Apple ma swoje oficjalne Apple Store a u nas jest tylko IMC czyli przedstawicielstwo, które najpierw musi kupić sprzęt od Apple a potem dopiero je odsprzedaje.

Spokojnie :) Moja wypowiedź nie miała mieć wyrazu krzykliwego, tylko takie tłumaczenie do mnie nie trafia... Ja naprawdę rozumiem że może być u nas drożej, ale na podanym w newsie przykładzie to jest ponad 1500 zł. tu nie chodzi o 100, czy nawet 500 zł. Coś w tym musi być. A wolny rynek jest i jak najbardziej popieram i zgadzam się że nikt nie zmusza nikogo do zakupów w SADzie, ale wyszczególnianie że to jest NASZA wina jest lekkim przegięciem.

co do serwisu że jest taki jak i innych firm... to ma być kolejne usprawiedliwienie? bo ja nie rozumiem. jak nagle wszystkie firmy zamkną swoje serwisy i SAD zrobi to samo to mamy nie narzekać, bo przecież SAD ma nas równie głęboko w dupie jak reszta?

ja naprawdę rozumiem że jest jak jest... ceny są jakie są, i na pewno kupując w ispocie jest większy komfort i pewność że jak coś to można przylecieć i z żywym człowiekiem pogadać co i jak. serwis rozumiem że działa jak działa. ale nie róbcie jakiś głupich wymówek... bo podważacie wiarygodność tego o czym piszecie

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users