Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro najdroższy w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#51 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 30 marca 2008 - 00:30

Heh MacDada do tej pory uważałem, że wiesz co piszesz, ale tym razem wypisujesz prawdziwe bzdury :/ Szwecja to kraj z którego ja mam swojego 15,4" MBP i zapewniam Cię że komputer był o wiele tańszy niż w Polsce czy innych krajach UE, nawet nie licząc zniżki jakiej udzielił sprzedawca. EOT jak dla mnie.

Oparłem swoją wypowiedź na danych z tabelki przedstawionej w newsie.

I z tabelki w newsie wynika, że w Szwecji MBP są drogie.

Ty kupiłeś taniej? Cóż, ja też kupiłem taniej i to w Polsce, ale nie korzystałem z usług SADu...

#52 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 marca 2008 - 01:05

Spokojnie :) Moja wypowiedź nie miała mieć wyrazu krzykliwego, tylko takie tłumaczenie do mnie nie trafia... Ja naprawdę rozumiem że może być u nas drożej, ale na podanym w newsie przykładzie to jest ponad 1500 zł. tu nie chodzi o 100, czy nawet 500 zł. Coś w tym musi być. A wolny rynek jest i jak najbardziej popieram i zgadzam się że nikt nie zmusza nikogo do zakupów w SADzie, ale wyszczególnianie że to jest NASZA wina jest lekkim przegięciem.

co do serwisu że jest taki jak i innych firm... to ma być kolejne usprawiedliwienie? bo ja nie rozumiem. jak nagle wszystkie firmy zamkną swoje serwisy i SAD zrobi to samo to mamy nie narzekać, bo przecież SAD ma nas równie głęboko w dupie jak reszta?

ja naprawdę rozumiem że jest jak jest... ceny są jakie są, i na pewno kupując w ispocie jest większy komfort i pewność że jak coś to można przylecieć i z żywym człowiekiem pogadać co i jak. serwis rozumiem że działa jak działa. ale nie róbcie jakiś głupich wymówek... bo podważacie wiarygodność tego o czym piszecie

przepraszam jeśli moja wypowiedź jest trochę krzykliwa, nie miałem takiego zamiaru. Problem leży na pewno w fakcie, że u nas się utarło - MAC = gej z agencji reklamowej :lol: wiem, że to bardzo ogólnikowe ale wiele osób tak myśli. Dlatego maczki nie są tak popularne jak "na zachodzie", nie mówię oczywiście o USA, ergo SAD żeby się utrzymać*musi windować cenę. Poza tym najdroższe nie są, wg tego co sprawdziłem np na czeskiej stronie ichniego IMC MBP są u nas tańsze. Ja osobiście kupiłem w SADzie tylko dlatego, że kupowałem na raty a tego na allegro czy znajomy z USA mi nie zaoferuje, a na dodatek byłem 2 dni przed wyjazdem z kraju na parę miesięcy i potrzebowałem kupić laptopa bo mi się*Toshiba roczna posypała (zdechła płyta) tydzień po zakończeniu okresu gwarancyjnego. Przez te 9 miesięcy użyszkodnikowania MB nie żałuję ani jednego wydanego grosza.

Uważam, że nie taki straszny SAD jak go malują mimo, że sam z nimi miałem sytuację gdzie wykazali się*totalnym brakiem profesjonalizmu.

#53 born2fight

born2fight
  • 443 postów
  • SkądILL WIND US

Napisano 30 marca 2008 - 02:04

straszne hamstwo ale tak juz bywa

#54 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 30 marca 2008 - 07:19

przepraszam jeśli moja wypowiedź jest trochę krzykliwa, nie miałem takiego zamiaru. Problem leży na pewno w fakcie, że u nas się utarło - MAC = gej z agencji reklamowej :lol: wiem, że to bardzo ogólnikowe ale wiele osób tak myśli.

A tu już pojechałeś, drogi kolego! Po pierwsze wypowiedź jest homofobiczna (nawet jeśli przyjąć, że to cytat, a nie własna opinia); po drugie ja nie widzę w tym nic zdrożnego, że Maka potencjalnie może używać gej. A co to ma za znaczenie? Gorszy on jest jakiś, czy jak? Że niby jak geje (z agencji reklamowej) używają Maków, to ja mam ich nie dotykać?

Przeraża mnie ta PiSowska zaściankowość. Najgorsze jest to, że oni artykuują coś w sposób ordynarny coś, co tkwi tak głęboko w naszym społeczeństwie. To mnie najbardziej boli!

#55 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 30 marca 2008 - 09:46

hymm a co mnie to obchodzi? To sprawa SADu, a raczej ich problem. Skoro mogę taniej to dlaczego mam kupić w SADzie? Takie tłumaczenie to żadne tłumaczenie. Rozumiem że możemy mieć droższe komputery niż gdzieś tam... ale najdroższe to przegięcie. Przecież nie jest do nas nic dalej niż do niemiec itp. Wiadomo że SAD i tak zarobi, bo mają niezłą sieć sklepów, ale tłumaczenie typu "mamy super drogo, ale to nie nasza wina" to jakaś tania wymówka...

Dokładnie, jestem tego samego zdania. Wkurza mnie to tłumaczenie o wyższych podatkach itp. Guzik mnie to interesuje jako konsumenta. Jako klient nie jestem ślepy i widzę jakie są ceny TAKICH SAMYCH produktów Apple w poszczególnych krajach. Dlatego nigdy nie kupiłem jeszcze nic od SADU i nie zamierzam, bo jeszcze na głowę nie upadłem. Produkty Apple kupuję wyłącznie w USA.

#56 kerulet

kerulet
  • 134 postów

Napisano 30 marca 2008 - 09:56

dobrze miec kogos znajomego kto przyslal by nam maczka z USA :) co do Polski hm... jak przejdziemy na ojro moze sie cos zmieni na lepsze ;/

#57 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 marca 2008 - 10:14

Trochę pocieszył mnie ten ranking, bo wszystkie jabłka i osprzęt kupuję ostatnio w UK. Niby drożej niż w USraju, ale dużo taniej niż w Polsce.

#58 Googlarz

Googlarz
  • 384 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 marca 2008 - 10:16

Doc - podatku nie ma jak kupujesz z innego stanu (np przez Amazon.com) :-)

#59 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 marca 2008 - 11:35

A tu już pojechałeś, drogi kolego! Po pierwsze wypowiedź jest homofobiczna (nawet jeśli przyjąć, że to cytat, a nie własna opinia); po drugie ja nie widzę w tym nic zdrożnego, że Maka potencjalnie może używać gej. A co to ma za znaczenie? Gorszy on jest jakiś, czy jak? Że niby jak geje (z agencji reklamowej) używają Maków, to ja mam ich nie dotykać?

Przeraża mnie ta PiSowska zaściankowość. Najgorsze jest to, że oni artykuują coś w sposób ordynarny coś, co tkwi tak głęboko w naszym społeczeństwie. To mnie najbardziej boli!

Ale czy ja gdziekolwiek napisałem, że mam cokolwiek przeciwko gejom? Zacytowałem coś co słyszałem już z wielu źródeł. I nie chodziło mi o to, żę skoro geje mogą używać Maków to ktoś*ma ich nie dotykać. Bardziej chciałem pokazać jakie w części społeczeństwa PCciarzy panuje przekonanie o komputerach Apple. Coś na zasadzie "Tylko pedałki kupują Apple, prawdziwi mężczyźni kupują PCty z prawdziwego zdarzenia" (zainteresowanych przepraszam za słowo pedałki).

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi to Polska była, jest i będzie zaściankowa jeszcze przez długie lata póki społeczeństwo nie pośle wreszcie polityków pokroju Kaczyńskich etc. na polityczny cmentarz A do tego jeszcze długa droga.

#60 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 30 marca 2008 - 11:44

I nie chodziło mi o to, żę skoro geje mogą używać Maków to ktoś*ma ich nie dotykać. Bardziej chciałem pokazać jakie w części społeczeństwa PCciarzy panuje przekonanie o komputerach Apple.

Skończmy już Panowie ten OT - i tak wszyscy pięknie zdajemy sobie sprawę z tego jak bardzo nietolerancyjnym krajem jest nasza piękna ojczyzna. Niestety, jeszcze długo się to chyba nie zmieni.

#61 bastiano

bastiano
  • 45 postów
  • SkądGostyń Wlkp.

Napisano 30 marca 2008 - 16:56

Zawsze mowilem - Polska - moj NAJDROZSZY kraj. Ja swojego Imaca 24 kupilem z Zurichu - roznica w cenie byla 2000 PLN :-( smutne to i anormalne.

#62 woocash

woocash
  • 1 630 postów

Napisano 30 marca 2008 - 17:14

Poraża mnie to jak bardzo niektórzy atakują ludzi, którzy użyli słowa "gej". Przecież on nie obraził gejów, tylko podał przykład. Co prawda według mnie nieprawdziwy, ale mimo to był to jedynie przykład tego jak może być postrzegany użytkownik Maka. A to, że tak się obruszyłeś na ten post jest tylko obrazem Twojej nietolerancji i zaściankowości. Gej to też człowiek i nie musisz za każdym razem gdy zobaczysz to 3 literowe słowo być niesamowicie politycznie poprawnym człowiekiem walczącym o nie-wiadomo-co

#63 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 31 marca 2008 - 14:43

Poraża mnie to jak bardzo niektórzy atakują ludzi, którzy użyli słowa "gej". Przeciez on nie obraził gejów, tylko podał przykład. Co prawda według mnie nieprawdziwy, ale mimo to był to jedynie przykład tego jak może być postrzegany użytkownik Maka. A to, że tak się obruszyłeś na ten post jest tylko obrazem Twojej nietolerancji. Gej to też człowiek i nie musisz za każddem razem gdy zobaczysz to 3 literowe słowo być niesamowicie politycznie poprawnym człowiekiem walczącym o nie-wiadomo-co

Pełne poparcie dla tych słów.

Sam chcialem coś rzucić*na ten temat, ale po kilku dłuuugich wątkach o tej tematyce odechciało mi się*walki z wiatrakami...

#64 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 01 kwietnia 2008 - 06:26

Poraża mnie to jak bardzo niektórzy atakują ludzi, którzy użyli słowa "gej". Przecież on nie obraził gejów, tylko podał przykład. Co prawda według mnie nieprawdziwy, ale mimo to był to jedynie przykład tego jak może być postrzegany użytkownik Maka. A to, że tak się obruszyłeś na ten post jest tylko obrazem Twojej nietolerancji i zaściankowości. Gej to też człowiek i nie musisz za każdym razem gdy zobaczysz to 3 literowe słowo być niesamowicie politycznie poprawnym człowiekiem walczącym o nie-wiadomo-co

Zdaje się jednak, że nie zrozumiałeś co napisałem. Ale nie będę tego więcej tłumaczył. W związku z faktem co się dzieje ostatnio w Polsce z tym tematem postanowiłem zachować milczenie. Jestem przerażony w jakim zaściankowym (tak, tak, zaściankowym) kraju żyję. Ta cała dyskusja, tak jak dyskusja w politycznym świecie na ten temat, jest obraźliwa dla gejów. Bo właśnie podkreśla istnienie jakiegoś problemu, który jak sam słusznie napisałeś, dla ludzi tolerancyjnych nie istnieje.

---- Dodano 01-04-2008 o godzinie 07:26 ----

Pełne poparcie dla tych słów.

Sam chcialem coś rzucić*na ten temat, ale po kilku dłuuugich wątkach o tej tematyce odechciało mi się*walki z wiatrakami...

@MacData: do Ciebie też kieruję powyższą odpowiedź.

#65 Merkwurdigliebe

Merkwurdigliebe
  • 32 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 08:41

W polsce drogo, w polsce drogo..... Ale jednak ktoś kupuje te MacBooki Pro, tak? Cena notebooka, z _takimi_samymi parametrami jak MBP, zaczyna się od 5k! (skąpiec - 2 marki: fujitsu-siemensi i IBM lenovo, compala nie liczę). Sa 2 modele notebookow apple do wyboru, a pc jest duużo więcej - stąd imho tyle wrzasku. Nie stać kogoś na MBP, bierze MB, nie stać na MB, bierze MB Mini. Nie ma co biadolić (co nie zmienia faktu, że drogo). /Merk

#66 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 kwietnia 2008 - 08:57

A mnie zastanawia jeszcze jedno...Od kilku ładnych miesięcy cena dolara wzgledem euro czy złotówki bije rekordy, ale ceny nowych (nie wyprzedazowych) MB czy MBP stoja w miejscu... ...czyli SAD tylko powieksza swoja marze...

#67 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 09:40

W polsce drogo, w polsce drogo.....

Ale jednak ktoś kupuje te MacBooki Pro, tak?

Kupują, bo często nie ma innego wyjścia. SAD oferuje systemy ratalne, leasingowe itp.

#68 FStyl

FStyl
  • 66 postów
  • Skądsloonsk

Napisano 01 kwietnia 2008 - 10:40

Serdecznie pozdrawiam wszystkich!!! Biadolimy, narzekamy i ciągle zapominamy, że Apple ledwo, co zawitało w Polsce, to pierwsze prawdziwe podrygi tej firmy na naszym rynku. Ja zwykle kupowałem sprzęt w Niemczech, a w tym roku kupiłem MB za 3999 w Katowickim Cortlandzie (miła, rzeczowa obsługa), a powodem tego była identyczna cena i świadomość, że coś się w tym kraju ruszyło. Na cenę składa się wiele czynników, nawet mentalnościowych i w zasadzie dopiero Intelmaci, no i polonizacja softu otwierają rynek dla Apple w Polsce, bo firmy najwięcej zarabiają nie na rynku PRO lecz na amatorskim. Myślę, że stoimy dzisiaj na progu rewolucji mentalnościowej, która może przynieść korzyści sprzedawcą i nam konsumentom, coraz bardziej Apple jest rozpoznawalne, doceniane w lidze amatorskiej, gdzie jeszcze 5 lat temu ludzie nawet nie dopuszczali do świadomości myśli, że na świecie isntnieją też inne firmy niż M$. Każdy kraj ma swoją politykę promocji i dystrybucji, wiadomo im większa sprzedaż to i ceny mogą być niższe, jednak jak wielu użytkowników kupuje swój sprzęt za granicami nabijając statystyki zagranicznym przedstawicielom to jakim cudem SAD i podobni mają być traktowani poważnie przez Apple? Problemem są też zarobki, jednak jak widać coraz więcej ludzi stać na zakup czegoś lepszego, niż tylko marketową tandetę, bo ile można nabierać ludzi na cenę?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych