Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro najdroższy w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#1 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 29 marca 2008 - 16:48

Dołączona grafika

ITblog przygotował ciekawe porównanie cen nowych MacBook Pro. Okazuje się, że profesjonalne notebooki firmy Apple najdroższe są właśnie w Polsce, a najtańsze w Szwajcarii. Porównano ceny MacBook Pro 17″ z dyskiem 200GB 7200RPM i pilotem.

To zadziwiające jak horrendalne potrafią być ceny w Polsce, gdzie siła nabywcza pieniądza jest bardzo niska.

Dołączona grafika

Źródło: Apple MacBook Pro najdroższy w Polsce, najtańszy w Szwajcarii at ITblog

#2 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 29 marca 2008 - 16:50

biednym zawsze wiatr w oczy ;)

#3 Rocik

Rocik
  • 213 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2008 - 16:54

A bogatemu wszystko Wolno :)

#4 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2008 - 16:59

Po prostu w naszym kraju są sami bogaci ludzie. Dlatego takie ceny :)

#5 cimonj

cimonj
  • 593 postów
  • SkądHorsham, UK

Napisano 29 marca 2008 - 17:05

..zawsze bylismy "wyjatkowi".. jak ja sie ciesze ze kupuje za dulary. strach wracac do polandu! LoLL .. bo moze nie starczyc ;)

#6 iKapi

iKapi
  • 256 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 marca 2008 - 17:15

Ja chce do USA :D

#7 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 29 marca 2008 - 17:20

A dla mnie to jest przegięcie pały (mówiąc delikatnie). Denerwuje mnie to, że u nas jak zawsze średnia pensja jest najniższa w Europie, a ceny takich dóbr jak internet, komputery, autostrady, itp są najwyższe. Dziwię się, że nie ma masowych protestów, ludzie nie wychodzą na ulicę i nie lootują sklepów!

#8 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 29 marca 2008 - 17:22

Nie dobra materialne są najważniejsze ;)

#9 tromba

tromba
  • 105 postów

Napisano 29 marca 2008 - 17:27

jak macbook najtanszy w szwarjacrii, chyba u usa, a szwajcaria to jesli chodzi o EU

#10 Googlarz

Googlarz
  • 384 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 marca 2008 - 17:32

czyli w zł 6 407,36zł (USA) vs 9 999zł (PL)...

#11 woocash

woocash
  • 1 630 postów

Napisano 29 marca 2008 - 17:33

vs. 7600 (o ile dobrze pamietam?) u jednego z kolegów na forum, legalnie z papierami :-)

---- Dodano 29-03-2008 o godzinie 17:40 ----
Swoją drogą ciekaw jestem gdzie w stanach można kupić 17" za 2868 USD?

#12 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 29 marca 2008 - 17:45

nie no przegięcie, kto te ceny ustala? proponuję zawiązać organizację walczącą z abstrakcyjnym windowaniem cen Apple w Polsce, przecież te komputery w naszych sklepach nie mają diamentowych klawiszy, wszystkie są z tej samej fabryki w Chinach lub Malezji tak samo jak te w Stanach. Myślę że to jest tak, jak ludzie nie narzekają to sie im wali cene i wmawia że to komputer z kosmosu, a przecież podzespoły takie same jak w komputerach innych marek, tyle ze dobrze skonfigurowane. pozdrawiam

#13 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 marca 2008 - 18:01

sytuacja jest taka, że w Polsce mamy dodatkowego pośrednika w postaci SADu, który musi sobie doliczyć marżę, żeby wogóle funkcjonować. Stąd taka cena.

#14 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 29 marca 2008 - 18:03

Nie od dziś wiadomo, że Polska bogatym narodem jest 8-)

#15 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 29 marca 2008 - 18:08

Ja tam wsiadam w pociag i jade do Czech po MBP i 500 euro jestem do przodu:)

#16 _kaz

_kaz
  • 213 postów

Napisano 29 marca 2008 - 18:12

ja chyba poszukam kolegow w usa co by mogli mi pomoc w zakupach ;d

#17 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 marca 2008 - 18:13

?? przecież w Czechach nie są wcale tańsze.

na przykład MBP 17" kosztuje 60480 KC co daje 8497,44 PLN w PL ten sam model [obydwa to jeszcze Santa Rosa kosztuje 7 998,99 PLN] więc jak dla mnie to jesteś raczej do tyłu:lol: :lol: :lol:

---- Dodano 29-03-2008 o godzinie 18:15 ----
Czesi mają tak samo IMC jak i my. U nas chociać wogóle jest Apple Polska u nich tylko i wyłącznie Resselerzy.

#18 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 29 marca 2008 - 18:15

A nikt nie pomyślał, że mamy aż 22% vat?

Nikt nie pomyślał, że aby dowieźć MacBooki do sklepów w Polsce potrzeba wydać KUPĘ kasy na niepotrzebne 3x droższe niż powinno być paliwo? (tak, tak! podatki!)

Nikt nie pomyślał, że aby ktoś te MacBooki sprzedał, trzeba opłacić państwowego lewiatana pod tytułem ZUS i inne podatki zwane "ubezpieczeniami"?

Nikt nie pomyślał, że aby iSpoty funkcjonowały muszą być wpierw wybudowane, a na to trzeba pozwoleń, prawników, materiałów horrendalnie opodatkowanych, ludzi, którzy te materiały wybudują i dostarczą (znowu paliwo i ubepieczenia), itd, itd...

Nikt nie pomyślał, że MacBook jest tak drogi, bo marża SADu musi być odpowiednio wysoka, bo inaczej nie wyrobią, a konkurencja nie śpi? TAK, Allegro i inni niezależni pośrednicy to realna konkurencja. SAD może konkurować cenowo albo jakościowo. Stawia na to drugie i tyle. Chcąc być dostępnym na możliwie największym obszarze kraju ponosi ogromne koszty z tego tytułu. Na dodatek jest obarczony szeregiem obowiązków - promocji Apple, tłumaczeń oprogramowania no i oczywiście realizowaniem napraw gwarancyjnych.

TAK, MBP może i jest najdroższy w Polsce ale to m.in. WASZA wina drodzy Obywatele Urodzajnego Socjalizmu.

#19 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 29 marca 2008 - 18:22

moim zdaniem MacBook Pro to bardzo dobry, wrecz swietny komputer, ale nie jest on wart ceny za która jest oferowany w Polsce. Jest sporo porównywalnych, sporo tańszych. Nie ma sie co dziwic, ze w Polsce jest tak malo Maców. Co innego w US - tam sie oplaca.

#20 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 29 marca 2008 - 18:36

Nikt nie pomyślał, że aby dowieźć MacBooki do sklepów w Polsce potrzeba wydać KUPĘ kasy na niepotrzebne 3x droższe niż powinno być paliwo? (tak, tak! podatki!)

Nikt nie pomyślał, że aby ktoś te MacBooki sprzedał, trzeba opłacić państwowego lewiatana pod tytułem ZUS i inne podatki zwane "ubezpieczeniami"?

Nikt nie pomyślał, że aby iSpoty funkcjonowały muszą być wpierw wybudowane, a na to trzeba pozwoleń, prawników, materiałów horrendalnie opodatkowanych, ludzi, którzy te materiały wybudują i dostarczą (znowu paliwo i ubepieczenia), itd, itd...

Nikt nie pomyślał, że MacBook jest tak drogi, bo marża SADu musi być*odpowiednio wysoka, bo inaczej nie wyrobią, a konkurencja nie śpi? TAK, Allegro i inni niezależni pośrednicy to realna konkurencja. SAD może konkurować*cenowo albo jakościowo. Stawia na to drugie i tyle. Chcąc być*dostępnym na możliwie największym obszarze kraju ponosi ogromne koszty z tego tytułu. Na dodatek jest obarczony szeregiem obowiązków - promocji Apple, tłumaczeń oprogramowania no i oczywiście realizowaniem napraw gwarancyjnych.

TAK, MBP może i jest najdroższy w Polsce ale to m.in. WASZA wina drodzy Obywatele Urodzajnego Socjalizmu.

Dobrze gada!

#21 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 29 marca 2008 - 18:39

Nikt nie pomyślał, że MacBook jest tak drogi, bo marża SADu musi być*odpowiednio wysoka, bo inaczej nie wyrobią, a konkurencja nie śpi? TAK, Allegro i inni niezależni pośrednicy to realna konkurencja. SAD może konkurować*cenowo albo jakościowo. Stawia na to drugie i tyle. Chcąc być*dostępnym na możliwie największym obszarze kraju ponosi ogromne koszty z tego tytułu. Na dodatek jest obarczony szeregiem obowiązków - promocji Apple, tłumaczeń oprogramowania no i oczywiście realizowaniem napraw gwarancyjnych.

A co to? Jakiś manifest polityczny, czy jak?

#22 switters

switters
  • 2 postów
  • SkądŚwiat

Napisano 29 marca 2008 - 18:53

A może kolega z SADu po prostu i się tłumaczy? ;). oczywiście, że podatki, to znaczna część ceny MBP w Polsce. Ale czy chcesz powiedzieć, że w stanach Apple nie płaci podatków, nie płaci swoim ludziom, lokale Apple Store dostaje w prezencie od Boga a MacBooki Pro zrywa z drzewa? Też trzeba je przywieźć z Chin, trzeba utrzymać taki np. Apple Store na 5th Avenue w NY a domyślamy się chyba wszyscy jakie tam mogą być czynsze :). Nie ma co uspraiedliwiać SADu. Ceny są wysokie, a popyt na ich produkty niewielki, bo firma jest nieudolnie zarządzana i tyle.

#23 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 marca 2008 - 19:01

zasada jest jedna: im więcej pośredników tym wyższa cena. Logiczne że bezpośrednio u producenta kupisz taniej. Poza tym podatki w USA są dużo niższe niż u nas

#24 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 29 marca 2008 - 19:23

Denerwuje mnie to, że u nas jak zawsze średnia pensja jest najniższa w Europie, a ceny takich dóbr jak internet, komputery, autostrady, itp są najwyższe.

Nasze Drogie "Tanie" Państwo... ;)

#25 Klimer

Klimer
  • 849 postów

Napisano 29 marca 2008 - 19:54

hymm a co mnie to obchodzi? To sprawa SADu, a raczej ich problem. Skoro mogę taniej to dlaczego mam kupić w SADzie? Takie tłumaczenie to żadne tłumaczenie. Rozumiem że możemy mieć droższe komputery niż gdzieś tam... ale najdroższe to przegięcie. Przecież nie jest do nas nic dalej niż do niemiec itp. Wiadomo że SAD i tak zarobi, bo mają niezłą sieć sklepów, ale tłumaczenie typu "mamy super drogo, ale to nie nasza wina" to jakaś tania wymówka...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych