ITblog przygotował ciekawe porównanie cen nowych MacBook Pro. Okazuje się, że profesjonalne notebooki firmy Apple najdroższe są właśnie w Polsce, a najtańsze w Szwajcarii. Porównano ceny MacBook Pro 17″ z dyskiem 200GB 7200RPM i pilotem.
To zadziwiające jak horrendalne potrafią być ceny w Polsce, gdzie siła nabywcza pieniądza jest bardzo niska.

Źródło: Apple MacBook Pro najdroższy w Polsce, najtańszy w Szwajcarii at ITblog
MacBook Pro najdroższy w Polsce
Posted 29 March 2008 - 16:48
Posted 29 March 2008 - 16:50
Posted 29 March 2008 - 16:54
Posted 29 March 2008 - 16:59
Posted 29 March 2008 - 17:05
Posted 29 March 2008 - 17:15
Posted 29 March 2008 - 17:20
Posted 29 March 2008 - 17:22
Posted 29 March 2008 - 17:27
Posted 29 March 2008 - 17:32
Posted 29 March 2008 - 17:33
---- Dodano 29-03-2008 o godzinie 17:40 ----
Swoją drogą ciekaw jestem gdzie w stanach można kupić 17" za 2868 USD?
Posted 29 March 2008 - 17:45
Posted 29 March 2008 - 18:01
Posted 29 March 2008 - 18:03
Posted 29 March 2008 - 18:08
Posted 29 March 2008 - 18:12
Posted 29 March 2008 - 18:13
na przykład MBP 17" kosztuje 60480 KC co daje 8497,44 PLN w PL ten sam model [obydwa to jeszcze Santa Rosa kosztuje 7 998,99 PLN] więc jak dla mnie to jesteś raczej do tyłu:lol:
---- Dodano 29-03-2008 o godzinie 18:15 ----
Czesi mają tak samo IMC jak i my. U nas chociać wogóle jest Apple Polska u nich tylko i wyłącznie Resselerzy.
Posted 29 March 2008 - 18:15
Nikt nie pomyślał, że aby dowieźć MacBooki do sklepów w Polsce potrzeba wydać KUPĘ kasy na niepotrzebne 3x droższe niż powinno być paliwo? (tak, tak! podatki!)
Nikt nie pomyślał, że aby ktoś te MacBooki sprzedał, trzeba opłacić państwowego lewiatana pod tytułem ZUS i inne podatki zwane "ubezpieczeniami"?
Nikt nie pomyślał, że aby iSpoty funkcjonowały muszą być wpierw wybudowane, a na to trzeba pozwoleń, prawników, materiałów horrendalnie opodatkowanych, ludzi, którzy te materiały wybudują i dostarczą (znowu paliwo i ubepieczenia), itd, itd...
Nikt nie pomyślał, że MacBook jest tak drogi, bo marża SADu musi być odpowiednio wysoka, bo inaczej nie wyrobią, a konkurencja nie śpi? TAK, Allegro i inni niezależni pośrednicy to realna konkurencja. SAD może konkurować cenowo albo jakościowo. Stawia na to drugie i tyle. Chcąc być dostępnym na możliwie największym obszarze kraju ponosi ogromne koszty z tego tytułu. Na dodatek jest obarczony szeregiem obowiązków - promocji Apple, tłumaczeń oprogramowania no i oczywiście realizowaniem napraw gwarancyjnych.
TAK, MBP może i jest najdroższy w Polsce ale to m.in. WASZA wina drodzy Obywatele Urodzajnego Socjalizmu.
Posted 29 March 2008 - 18:22
Posted 29 March 2008 - 18:36
A nikt nie pomyślał, że mamy aż 22% vat?
Nikt nie pomyślał, że aby dowieźć MacBooki do sklepów w Polsce potrzeba wydać KUPĘ kasy na niepotrzebne 3x droższe niż powinno być paliwo? (tak, tak! podatki!)
Nikt nie pomyślał, że aby ktoś te MacBooki sprzedał, trzeba opłacić państwowego lewiatana pod tytułem ZUS i inne podatki zwane "ubezpieczeniami"?
Nikt nie pomyślał, że aby iSpoty funkcjonowały muszą być wpierw wybudowane, a na to trzeba pozwoleń, prawników, materiałów horrendalnie opodatkowanych, ludzi, którzy te materiały wybudują i dostarczą (znowu paliwo i ubepieczenia), itd, itd...
Nikt nie pomyślał, że MacBook jest tak drogi, bo marża SADu musi być*odpowiednio wysoka, bo inaczej nie wyrobią, a konkurencja nie śpi? TAK, Allegro i inni niezależni pośrednicy to realna konkurencja. SAD może konkurować*cenowo albo jakościowo. Stawia na to drugie i tyle. Chcąc być*dostępnym na możliwie największym obszarze kraju ponosi ogromne koszty z tego tytułu. Na dodatek jest obarczony szeregiem obowiązków - promocji Apple, tłumaczeń oprogramowania no i oczywiście realizowaniem napraw gwarancyjnych.
TAK, MBP może i jest najdroższy w Polsce ale to m.in. WASZA wina drodzy Obywatele Urodzajnego Socjalizmu.
Dobrze gada!
Posted 29 March 2008 - 18:39
Nikt nie pomyślał, że MacBook jest tak drogi, bo marża SADu musi być*odpowiednio wysoka, bo inaczej nie wyrobią, a konkurencja nie śpi? TAK, Allegro i inni niezależni pośrednicy to realna konkurencja. SAD może konkurować*cenowo albo jakościowo. Stawia na to drugie i tyle. Chcąc być*dostępnym na możliwie największym obszarze kraju ponosi ogromne koszty z tego tytułu. Na dodatek jest obarczony szeregiem obowiązków - promocji Apple, tłumaczeń oprogramowania no i oczywiście realizowaniem napraw gwarancyjnych.
A co to? Jakiś manifest polityczny, czy jak?
Posted 29 March 2008 - 18:53
Posted 29 March 2008 - 19:01
Posted 29 March 2008 - 19:23
Nasze Drogie "Tanie" Państwo...Denerwuje mnie to, że u nas jak zawsze średnia pensja jest najniższa w Europie, a ceny takich dóbr jak internet, komputery, autostrady, itp są najwyższe.
Posted 29 March 2008 - 19:54
hymm a co mnie to obchodzi? To sprawa SADu, a raczej ich problem. Skoro mogę taniej to dlaczego mam kupić w SADzie? Takie tłumaczenie to żadne tłumaczenie. Rozumiem że możemy mieć droższe komputery niż gdzieś tam... ale najdroższe to przegięcie. Przecież nie jest do nas nic dalej niż do niemiec itp. Wiadomo że SAD i tak zarobi, bo mają niezłą sieć sklepów, ale tłumaczenie typu "mamy super drogo, ale to nie nasza wina" to jakaś tania wymówka...
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users