Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie wiem jakiego kupic Maca

• Please log in to reply
108 replies to this topic

#1 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 25 March 2008 - 21:08

Witam serdecznie jako nowy uzytkownik forum, Mam szczerą chęć dołaczenia do rodziny Maca i pytanie jest krótkie jakiego kupic Maca ? Nie znam sie praktycznie wogóle na Macach, jedyne to , ze od 2 dni przegladam strone Appla i poznaje jak to wyglada, działa, co to wogóle ten Mac ! Tak naprawde Maca potrzebuje bardziej do pracy niz do rozrywki ( gry nie interesuja mnie wogóle ! ), oczywiście ma to byc notebook. Poprosze o rady. cenie sobie dobra jakość...to tak na koniec Pozdrawiam B

#2 KP

KP
  • 88 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 March 2008 - 21:57

Tak naprawdę, to dużo zależy, jaką pracę masz na myśli... Apple stara się uprościć takie wybory. MacBook'i to komputery popularne, choć pracować też na nich można - tu głownym ograniczeniem jest wielkość ekranu i zintegrowana karta graficzna. MacBook'i Pro to komputery, które dają lepszy komfort w pracy - głównie przez większe ekrany 15 i 17 cali, dedykowane karty graficzne i trochę więcej portow. Jest jeszcze MacBook Air, ale on kierowany jest głównie do ludzi, którym zależy na jak największej mobilności sprzętu (niskiej wadze) i według wielu najlepiej sprawdza się jako drugi komputer do pracy mobilnej, choć w niektórych zastosowaniach mógłby pewnie wystarczeć jako jedyny. Osobiście mam MacBooka Pro 15" i taki komputer najbardziej mi odpowiada do pracy. Wystarczająco duży ekran, ale bardziej mobilny niż 17". Miałem też kiedyś PowerBooka 17" (jeśli chodzi o wygląd to niemal to samo co MacBook Pro 17" i w domu pracowało się na tym genialnie, ale do częstego przenoszenia bywał trochę uciążliwy. Pozdrawiam

#3 cza_gda

cza_gda
  • 430 posts
  • Skądgdansk

Posted 25 March 2008 - 22:22

ja tam samo jak poprzednik wpowim sie ze macbook pro jest swietny rownierz jestem posiadaczem 15 poniewaz rownierz uwarzam ze jest bardziej mobilny , tan model polecam najbardziej zalezy do jakiego celu bedziesz go urzywal macook to komputer bardziej mlodzierzowy mozna bylo by powiedziec i jest raczej gorszy, zalezy od zaosobnosci portwela a mac book air to komputer dla osob ktory potrzebuja komputera caly czas miec przy sobie poniewaz wazy 1,5 kg i jest bardzo cienki i maja zawsze dostep do wi fi , raczej nic takiego

#4 seba22

seba22
  • 421 posts
  • SkądKensington Beach

Posted 25 March 2008 - 23:07

Jak cenisz sobie dobrą jakość to wybierz najmocniejszego MacBooka Pro 17" z matrycą HD i podświetleniem LED.

#5 iceman

iceman
  • 74 posts

Posted 25 March 2008 - 23:11

Bierz najmocniejszego MacBooka Pro 15' ;) 17' to ciężka krowa a specyfikacje ma te same.

#6 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 25 March 2008 - 23:13

W zasadzie kazdy z laptopow Apple ma cos do zaoferowania. Macbook jest calkiem tani i wcale nie wolny, Macbook Pro to jest w sumie przenosny desktop, Air piekny, bardzo mobilny komputerek (jednak jesli to bedzie Twoj pierwszy Mac, to raczej Aira bym nie rozważał). Jesli mało sie ruszasz (raczej droga biuro -> praca) i chcesz korzystac z wysokiej jakosci wbudowanego monitora w laptopa, polecam Macbooka Pro. Jesli wolisz nieco gorzej wykonany sprzet, za to sporo tanszy i wciaz wydajny, z mniejszym ekranem, mozesz zdecydowac sie na zwyklego Macbooka.

#7 mls

mls

• 1313 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 March 2008 - 23:28

Do wygodnej pracy i jednocześnie pełnej mobilności zdecydowanie polecam "zwykłego" macbooka. Nie jest Ci potrzebna ani dobra karta graficzna ani inne rozwiązania z mbpro. Chyba, że do jakiejś specyficznej pracy go potrzebujesz... Ale u mnie sprawdził się świetnie i do pełnej webdeveloperki, i do oglądania filmów z małżonką ;)

#8 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 25 March 2008 - 23:30

Powtarzajace sie pytania od was to: do jakiej pracy bede potrzebował ? Otóż zaczne od tego, ze mam dość Microsoftu a juz Vista poprostu pogrzebała u mnie wszelkie szanse stad zacząłem interesowac sie Macami. Jestem w trakcie zakładania firmy wiec potrzebuje napeno moblnego Maca - pózniej do biura kupie innego, wiec raczej zalezy mnie tez zeby nie był najwiekszy ( Air'a nie chce ) Pozdr B

#9 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 25 March 2008 - 23:38

Do wygodnej pracy i jednocześnie pełnej mobilności zdecydowanie polecam "zwykłego" macbooka. Nie jest Ci potrzebna ani dobra karta graficzna ani inne rozwiązania z mbpro. Chyba, że do jakiejś specyficznej pracy go potrzebujesz... Ale u mnie sprawdził się świetnie i do pełnej webdeveloperki, i do oglądania filmów z małżonką ;)

Klepiesz kod na wbudowanym 13" ?
Tak samo z filmami?

Tak pytam, bo zawsze wydawało mi sie ze 13" i 1280x800 to jednak troche mało do jakiejś większej pracy, ale odkąd widze coraz więcej programistów używających Aira jako podstawowego komputera to zaczynam się zastanawiac :).

#10 raphael

raphael
  • 404 posts
  • SkądGryfino / Szczecin/ SF

Posted 25 March 2008 - 23:45

Świetnie, że dopiero zakładasz firmę, wiec nie jesteś jeszcze powiązany z Windowsowym oprogramowaniem do księgowości itd. Możesz zacząć od Macowego, niestety w kwestii polskich aplikacji nie ma dużego wyboru, ale możesz zawsze skorzystać ze sporego wyboru Linuxowych aplikacji, które powinny dobrze działać na Mac OSie. Może nawet uda Ci się znaleść coś darmowego , czego na Windowsie byś nie uświadczył. Co do samego komputera, to zwykły MacBook powinien Ci wystarczyć, jest bardzo mobilny (chociaż waży tyle co większe laptopy). A wielkość wyświetlacza nie jest wadą, bo laptop mieści się do wielu, nawet zwykłych toreb. Przy obecnej niskiej cenie monitorów zawsze możesz sobie go podpiąć w domu do czegoś większego. @waluigi, w OS Xie możesz sobię przyskalować (powiększyć) jednym przyciskiem. Można np sobie powiększyć okno terminala na cały ekran i wyobrazić sobie że pracuje się na czystym darwinie.

#11 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 26 March 2008 - 08:38

czyli co: Macbook 15 ? czy sa jakies parametry dla Maca które muszą miec okreslony poziom ? Wreszcie gdzie kupic Maca, czy w internecie, czy w marketach, czy moze lepiej jednak zapłacic wiecej ale kupic w autoryzowanym salonie ?

#12 cza_gda

cza_gda
  • 430 posts
  • Skądgdansk

Posted 26 March 2008 - 09:23

w marketach raczej nie ma,mozesz sprobowac na allegro , ja swojego mam z sad'u ostatnio wyszly najnowsze modele macbooka pro, al3e nie wiem czy jest to ci potrzebne wszystkie wygladaja tak samo a te najnowsze maja prosceosy 2 4 i 2,6 oraz technolocie mulityouch czyli takie bajerki z padem, mozesz miec ktorys ze starszych modeli

#13 raphael

raphael
  • 404 posts
  • SkądGryfino / Szczecin/ SF

Posted 26 March 2008 - 11:49

Teraz jest bardzo dobry moment na kupno zwłaszcza MacBooków. Różnice między nowymi a starszymi modelami nie są ogromne, a można zaoszczędzić parę stówek kupując starszy model.

#14 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 26 March 2008 - 14:47

ok juz sporo wiem ale mam jeszcze pytanie, czy opłaca sie kupowac Office'a dla Maców ? czy dac sznse wszystkiemu co Macoskie i poznawac nowe , mam nadzieje, lepsze mozliwosci ? Powiedzcie jeszcze przykładowo dokładnie jaki model polecacie Pozdr B

#15 Googlarz

Googlarz
  • 384 posts
  • SkądPoznań

Posted 26 March 2008 - 14:51

iWork 08 jest dużo łatwiejszy w obsłudze niż M$ Office 2008 a Keynote (do prezentacji) nie ma sobie rownych! Przy duuuużych arkuszach Numbers (odpowiednik Excela) jest jednak mniej wydajny.

#16 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 26 March 2008 - 17:35

Byłem w salonie Mac'a i polecono mnie MacBook 13,3/2,4 GHz/2x1GB RAM/160 GB za niecałe 4 800,00 czy to dobry sprzet a moze za dobry ?

#17 wasil16

wasil16
  • 541 posts
  • SkądMielno

Posted 26 March 2008 - 18:06

Wedlug mnie ten model w zupelnosci Ci wystarczy

Apple MacBook 13\ 2.2GHz /1GB/120GB/SD (biały)

A sklep internetowy Cortland to naprawde dobry wybor jesli chodzi o zakupy Macow!!!
Goraco POLECAM i zycze jak najlepszego uzytkowania Twojego nowego Maka!

Pozdrawiam

#18 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 26 March 2008 - 18:34

Czy ten komputer i którym mówie ja i o którym wspomniał wasil16 maja wejscie na modem bezprzewodowego internetu typu iPlus ( szeroki modem ) ?

#19 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 26 March 2008 - 18:44

ale chodzi o to co zamierzasz na nim robić? konkretnie!

#20 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 26 March 2008 - 19:26

Konkretnie to musze miec bezprzewodowy dostep do interentu ( mam i Plusa szeroką karte ) bede korzystał z arkuszu kalkulacyjnego, bede robił prezenatcje, pisał pisma, potrzebuje dobrze rozbudowny kalendarz mi dobra poczte mail. Czy te Maci maja wejscie na takie karty z np iPlusa ?

#21 MacRayers

MacRayers
  • 66 posts
  • SkądToruń

Posted 26 March 2008 - 19:28

Bierz najmocniejszego MacBooka Pro 15' ;)
17' to ciężka krowa a specyfikacje ma te same.

Troszkę*kolega Iceman ostro powiedział, ale w pełni popieram. Miałem 17-tke MacBook Pro, zmieniłem na 15" w nowszej rewizji.

17-tka jest świetna, ale nie potrzebowałem aż tak wielkiego monitora. 15-tka jest 0,5 kg lżejsza - wierz mi, można odczuć różnicę.
15-tka MacBook Pro jest wg mnie ideałem - wyposażenie z górnej półki a nadal zapewniona pełna mobilność. Do 15-tki zawsze mogę podłączyć*monitor (telewizor HDMI, rzutnik etc) zewnętrzny i mieć większy ekran. Na codzień, nie ma takiej potrzeby.

#22 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 26 March 2008 - 19:41

A masz w 15 wejscie zeby działała mnie karta iPlus bezprzewodowo ?

#23 pirat-ust

pirat-ust
  • 345 posts
  • SkądSłupsk

Posted 26 March 2008 - 20:17

nie w żadnym mb ani mbp nie mam slotu PCIAMCI CZY JAKOŚ TAK tylko w mbp jest expresscard ale to jest węższe /zostaje kupić sobie modem usb

#24 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 26 March 2008 - 20:24

jezeli nie ma PCIAMCI w Macach to jak mam korzystać z bezprzewodowego internetu majac go z plusa ?

#25 dudi

dudi
  • 337 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 March 2008 - 20:41

sprzedac modem pcmcia i kupic na express card albo usb ;] ew wsadzic karte w telefon i przez bluetooth polaczyc

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users