Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AppGrid – darmowy zamiennik okna „Aplikacje” (Launchpada) dla macOS 26 i 27

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 mikagosz

mikagosz
  • 16 postów

Napisano 23 września 2026 - 15:43

Cześć,

odkąd macOS 26 zastąpił Launchpada oknem „Aplikacje”, irytowały mnie w nim trzy rzeczy: nie pamięta rozmiaru, części programów nie pokazuje, dopóki nie wpiszesz nazwy, a przy każdym otwarciu wraca do ostatniego wyszukiwania. Napisałem więc własne okno, AppGrid, i udostępniam je za darmo.

Co potrafi:

• pamięta rozmiar okna i zawsze otwiera się na pełnej liście programów
  • działa z klawiatury: piszesz, wybierasz strzałkami, Enter uruchamia, Esc chowa okno
  • filtruje po nazwie i po kategoriach
  • pozwala ustawić własną kolejność: przeciągasz ikony, dzielisz siatkę nazwanymi belkami, a układ zostaje zapisany
  • ukrywa programy, a ukryty wraca, gdy go wyszukasz
  • pokazuje sekcje „ostatnio zainstalowane” i „ostatnio używane”
  • ma opcjonalny skrót klawiszowy i aktywny róg (z wyłącznikiem na czas gry)
  • pozwala ustawić rozmiar ikon, szerokość okna i przezroczystość tła; okno otwiera się na ekranie, na którym jest kursor

Prywatność: program nie łączy się z siecią. Czyta tylko listę zainstalowanych aplikacji i zapisuje własne ustawienia.

Wymagania: macOS 26 lub nowszy, działa też na macOS 27. Wersja polska i angielska. Kod na licencji MIT.

Opis i pobieranie: https://fractal8.eu/program?p=appgrid

Przy pierwszym uruchomieniu: program nie jest notaryzowany u Apple, więc macOS go zablokuje. Wejdź w Ustawienia systemowe → Prywatność i ochrona, przewiń w dół i kliknij „Otwórz mimo to”. Skrót i aktywny róg poproszą o zgodę na Dostępność, a bez niej reszta działa normalnie.

Chętnie przeczytam uwagi. Co jeszcze przeszkadza Wam w nowym oknie Aplikacje?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 745 postów

Napisano 23 września 2026 - 15:59

Vibe coded, czy ręcznie?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 mikagosz

mikagosz
  • 16 postów

Napisano 23 września 2026 - 16:25

Vibe coded. Piszę w Claude, ale nie „na ślepo” to ja decyduję, co program ma robić i jak, każda wersja przechodzi audyt kodu i testy na moim Macu, a do wydania nie idzie nic, czego sam nie sprawdziłem. Kod wszystkich programów jest otwarty na GitHubie (github.com/mikagosz), więc każdy może zajrzeć i ocenić sam.

Co do liczby wątków: przepraszam, nie chciałem zaśmiecać działu. Jeśli wolicie to mogę edytować to w jedne. Nowych na razie nie zakładam.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 745 postów

Napisano 23 września 2026 - 16:28

Re: AI. Ok, czyli 'meh' dla mnie. Nic osobistego, po prostu osobisty wybór. Niech inni korzystają na zdrowie ;-)

Re: wątki. Spoko, dwa to nie problem. Po prostu widziałem na stronce, że ich tam jest kilkanaście, a kilkanaście wątków to już raczej zbiorczy.

Bonus, off-topic: skoro napisałeś swój tool do notatek, po co Ci pluginy do obsidiana? Z ciekawości ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 mikagosz

mikagosz
  • 16 postów

Napisano wczoraj, 06:27

Re: notatki zrobiłem jako mocniej rozbudowana wersja systemowego notatnika. A pluginy powstały w miedzy czasie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych