Dzień dobry,
W 2024r. kupiłem córce słuchawki Apple Airpods 3. Po ponad roku jedna słuchawek przestała grać. Ponieważ to Apple, czyli tylko rok gwarancji, zareklamowałem w sklepie z tytułu rękojmi.
Słuchawki obie zostały wymienione, a w piśmie od serwisu byłą adnotacja:
Dbamy o najwyższą jakość usług serwisowych i transparentność warunków gwarancji. W ramach polityki gwarancyjnej producenta oferujemy:
Naprawa gwarancyjna - jeśli urządzenie jest objęte gwarancją Apple i zostanie naprawione w autoryzowanym serwisie, na wymienione części oraz wykonaną usługę otrzymujesz 12 miesięcy gwarancji.
Naprawa pogwarancyjna - jeśli urządzenie nie jest już objęte gwarancją i zdecydujesz się na odpłatną naprawę w autoryzowanym serwisie Apple, na wymienione komponenty przysługuje 3-miesięczna gwarancja.
Dwa tygodnie temu słuchawki znowu się zepsuły, tym razem obie. Zareklamowałem ponownie, błędnie chyba interpretując zapis o kolejnych 12 miesiącach gwarancji.
Reklamację odrzucono, a adnotacja serwisu brzmi:
Urządzenie jest po okresie gwarancji i rekojmi, tym samym serwis nie ma możliwości bezpłatnej naprawy. Wspomniany okres 12 miesięcy gwarancji na wymienione komponenty odnosi się do naprawy gwarancyjnej.
Wyszczególniona poprzednia naprawa była przeprowadzana na rękojmi, tym samym wymienione komponenty mają 3 miesiące gwarancji. W takiej sytuacji możemy jedynie zaproponować odpłatna naprawę w cenie 499 zł
brutto za jedną słuchawkę.
Rozumiem więc, że wszystko jest ok, a słuchawki po niespełna dwóch latach nadają się do kubła (naprawa za 1000zł kompletnie się nie opłaca).
Reklamacja słuchawek Apple AirPods 3.
Napisano 17 września 2026 - 08:25
iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016
Napisano 17 września 2026 - 10:51
Przenoszę we właściwe miejsce.
- Jash lubi to
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 17 września 2026 - 12:16
Moje rozumienie jest podobne do Twojego. Wedlug iFixIt, AirPods 3 są właściwie nienaprawialne, więc jeśli się zepsuły, to faktycznie stanowią elektrośmieć. Jeśli uszkodzenie nastąpiło po okresie ochrony z tytułu gwarancji/rękojmii, to odpowiedź, której Ci udzielono wydaje się zgodna ze stanem faktycznym, z jednym zastrzeżeniem.Rozumiem więc, że wszystko jest ok, a słuchawki po niespełna dwóch latach nadają się do kubła (naprawa za 1000zł kompletnie się nie opłaca).
Warto się upewnić, czy faktycznie okres rekojmii się zakończył, bo w przypadku wymiany rzeczy na nową, termin odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu rękojmi biegnie od początku, od chwili wydania rzeczy wolnej od wad. A pisałeś, że słuchawki zostały wymienione.
Napisano 17 września 2026 - 12:49
Słuchawki zostały kupione 24 sierpnia 2024r.
Pierwsza reklamacja była w październiku 2025r. i 31 października 2025r. słuchawki (obie) wymieniono na nowe. Etui ładujące zostało stare.
BTW to o czym piszesz miało miejsce przed 1 stycznia 2023r.
Zakupy od 1 stycznia 2023 r. (Niezgodność towaru z umową): Obowiązuje ustawa o prawach konsumenta. Wymiana towaru nie powoduje ponownego biegu 2-letniego terminu odpowiedzialności sprzedawcy. Nowy towar dzieli los pierwotnego okresu ochrony
Napisano 17 września 2026 - 14:07
Napisano 17 września 2026 - 19:39
Słuchawki zostały kupione 24 sierpnia 2024r.
Pierwsza reklamacja była w październiku 2025r. i 31 października 2025r. słuchawki (obie) wymieniono na nowe. Etui ładujące zostało stare.
BTW to o czym piszesz miało miejsce przed 1 stycznia 2023r.
Zakupy od 1 stycznia 2023 r. (Niezgodność towaru z umową): Obowiązuje ustawa o prawach konsumenta. Wymiana towaru nie powoduje ponownego biegu 2-letniego terminu odpowiedzialności sprzedawcy. Nowy towar dzieli los pierwotnego okresu ochrony
Muszę przyznać, że zadałeś mi klina. W zasadzie mało interesowałam się prawami konsumentów po 23 roku, głównie z powodu braku zainteresowania ze strony samych konsumentów (a na tym forum szczególnie). Po przeczytaniu Twojego postu zainteresowałam się tematem i znalazłam ciekawy, dla mnie, artykuł z 2025 roku; https://www.gazetapr...nsumentowi.html
Reasumując, myślę że składałeś reklamację do gwaranta, a powinieneś do sprzedawcy. Z treści Twojego wpisu nie wynika od kogo kupiłeś słuchawki, jeżeli od Apple to chyba ‚kicha” i niewiele będzie można zadziałać.
Jak wynika z przytoczonego artykułu prasowego (i w zasadzie z nim się zgadzam) składający reklamację z tytułu niezgodności ma określone w prawie żądania; albo żądanie naprawy, albo wymiany na towar bez wad. No i, przy spełnieniu określonych warunków, może odstąpić od umowy sprzedaży.
Jakie Ty miałeś żądanie, czy składałeś reklamację na piśmie?
Napisano 18 września 2026 - 04:05
Pierwsza reklamacja była z tytułu rękojmi do sprzedawcy, ponieważ jak pisałem, słuchawki zepsuły się po ponad roku, zatem gwarancja producenta już nie obowiązywała. Reklamację spisywał na komputerze pracownik sklepu a potem wydrukował i zostało to podpisane.
Tam było żądanie naprawy lub wymiany.
Sklep wysłał słuchawki do serwisu, a ten wymienił je na nowe (tylko słuchawki a nie etui ładujące).
Druga reklamacja była z tytułu gwarancji (która chyba niesłusznie rozkminiłem, że mam na podstawie pisma z serwisu) ale sklep przyjął jako reklamację z tytułu rękojmi. Nie wiem jak to możliwe skoro pracownik sam przyjmując wspomniał ze rękojmi już nie ma, bo upłynął tydzień czy dwa tygodnie wcześniej okres dwóch lat. Podpisując przyznaje że nie zwróciłem uwagi. Mea culpa.
Napisano 18 września 2026 - 18:06
Wydawało mi się, że napisałem to wyraźnie, ale może tylko mnie
Pierwsza reklamacja była z tytułu rękojmi do sprzedawcy, ponieważ jak pisałem, słuchawki zepsuły się po ponad roku, zatem gwarancja producenta już nie obowiązywała. Reklamację spisywał na komputerze pracownik sklepu a potem wydrukował i zostało to podpisane.
Tam było żądanie naprawy lub wymiany.
Sklep wysłał słuchawki do serwisu, a ten wymienił je na nowe (tylko słuchawki a nie etui ładujące).
Druga reklamacja była z tytułu gwarancji (która chyba niesłusznie rozkminiłem, że mam na podstawie pisma z serwisu) ale sklep przyjął jako reklamację z tytułu rękojmi. Nie wiem jak to możliwe skoro pracownik sam przyjmując wspomniał ze rękojmi już nie ma, bo upłynął tydzień czy dwa tygodnie wcześniej okres dwóch lat. Podpisując przyznaje że nie zwróciłem uwagi. Mea culpa.
Rzeczywiście napisałeś o sprzedawcy. Mój błąd, skupiłam się na piśmie z serwisu. Korespondencja w przypadku reklamacji konsumenckiej, czy rękojmi, powinna odbywać się wyłącznie pomiędzy reklamującym a sprzedawcą. Kwity serwisowe mogą być jedynie załącznikami do odpowiedzi sprzedawcy na reklamację. W dalszym ciągu jednak nie wiem, czy reklamowałeś słuchawki z tytułu rękojmi (przedsiębiorca->przedsiębiorca), czy z powodu niezgodności zakupionej rzeczy z umową (konsument->przedsiębiorca). Od stycznia 2023 roku sprzedaż pomiędzy przedsiębiorcami (rękojmia) nie zmieniła się. Ustawa o prawach konsumenta dotyczy wyłącznie sprzedaży pomiędzy przedsiębiorcą (sprzedawca) a kupującym który jest konsumentem (bądź osobą prowadzącą działalność gospodarczą a zakup dotyczył celów prywatnych nie związanych z działalnością gospodarczą). W jakiej roli Ty występowałeś? Z Twojego opisu wynika, że składałeś reklamację z tytułu rękojmi (czyli wg. przepisów K.c.), W innym miejscu przytaczasz ustawę o prawach konsumenta.
Napisano wczoraj, 08:22
Napisano wczoraj, 15:51
Niestety, nie mam dobrych wieści. Ażeby to wyjaśnić, potrzeba trochę teorii i być może po przeczytaniu zastanowisz się gdzie popełniłeś błąd.
W przypadku reklamacji z tytułu niezgodności z umową sprzedaży konsumentowi przysługują 4 żądania:
- naprawy,
- wymiany,
- obniżenia ceny,
- odstąpienie od umowy sprzedaży.
Te żądania należy zgłaszać sprzedawcy rozdzielnie. Gdy żądamy „naprawy albo wymiany”, to prawo wyboru sposobu rozpatrzenia reklamacji oddajemy dobrowolnie sprzedawcy. Takie nasze działanie rodzi różne skutki prawne. Sprzedawca wedle swojego wyboru dokonuje naprawy, albo ewentualnie wymienia wadliwą rzecz ( art.43d.1. Ustawy o prawach konsumenta). Natomiast, gdy żądamy naprawy, to sprzedawca wprawdzie może się nie zgodzić na naprawę (pod pewnymi warunkami) i rzecz wymienić albo odwrotnie-żądamy wymiany, a sprzedawca dokona naprawy. Jeżeli naprawa lub wymiana jest niemożliwa lub wymagałaby nadmiernych kosztów, sprzedawca może odmówić doprowadzenia towaru do zgodnością z umową. Tu jednak sprawa się nie kończy, albowiem konsument w przypadku takiej odmowy ma prawo złożyć wobec sprzedawcy oświadczenie o obniżeniu ceny zakupionej rzeczy lub o odstąpieniu od umowy sprzedaży.
Te dwa uprawnienia powstają wówczas, gdy sprzedawca odmówił doprowadzenia rzeczy do zgodności z umową, albo brak zgodności nadal występuje pomino wymiany lub naprawy.
Ponadto, nie trzeba korzystać uprzednio z dwóch pierwszych uprawnień jeżeli brak zgodności z umową jest na tyle istotny, że uzasadnia obniżenie ceny lub odstąpienie od umowy (art.43e.1. Ustawy o prawach konsumenta).
I tu, w zależności od zachowania konsumenta, możemy mówić o nowym okresie tzw.„rękojmi”. Jeżeli rzecz została naprawiona i działa prawidłowo, to okres dochodzenia z tytułu niezgodności w żaden sposób się nie „odnawia”. Natomiast, jeżeli konsument żąda wymiany na nowy produkt (nowy fabrycznie!), to z tego tytułu nabywa on nowe prawa (nowa gwarancja, nowa rękojmia), albowiem wraz z nowym produktem dostaje nowy dokument sprzedaży.
Wiem, że konsumenci zadowalają się przy wymianie „nowym produktem”, chociaż w rzeczywistości jest to zwykle tylko produkt odnowiony albo np. ze zwrotów. W takiej sytuacji nowe prawa z gwarancji lub niezgodności nie przysługują. Gdybym ja dostała taką rzecz, nie nową fabrycznie, to niezwłocznie złożyłabym oświadczenie o odstąpieniu od umowy sprzedaży.
Dlatego też bardzo istotne jest dokładne określenie żądania przy składaniu reklamacji. Zasadnym jest składanie reklamacji na piśmie, a jeżeli sprzedawca upiera się przy formularzu, to przed podpisaniem należałoby uzupełnić formularz pismem odręcznym z informacją o dołączeniu pisemnej reklamacji i ewentualnie konkretyzacji żądania oraz żądaniem kopii takiego formularza. Dla konsumenta partnerem w takiej reklamacji jest wyłącznie sprzedawca albowiem tylko on ponosi odpowiedzialność za sprzedaż wadliwej rzeczy, nie serwis (gwarant), i to sprzedawca się tłumaczy dlaczego nie spełnił żądania konsumenta.
I jeszcze jedno; oddałabym do reklamacji słuchawki z etui ładującym, bo nie wiadomo gdzie tak naprawdę tkwiła wada.
Napisano wczoraj, 16:26
Co do samego sprzętu, do serwisu pojechały i słuchawki i etu więc etui problematyczne nie było skoro po wymianie słuchawek zostało stare.
Słuchawek z tego co wiem nie naprawiają. Zawsze wykonaniaja. Nie wiem czy one są nowe „nowe”, refurby czy ze zwrotów.
W żądaniu rekalamacykjym była wymiana na nowe lub naprawa. Rozumiem że powinno być albo jedno albo drugie. O ile dobrze cię zrozumiałem to widząc że je wymienia powinienem zażądać naprawy i wtedy przy wymianie na nowe odstąpić od umowy, tak? Chyba jeszcze na tamtym etapie myślałem tylko o tym żeby córka dostała sprawne słuchawki. Nie ważne czy naprawione czy nowe.
Aha
I jeszcze jedna kwestia, co jeśli w przypadku sklepu wymiana jest tańsza niż naprawa? A wychodzi że jest bo skoro nowe słuchawki kosztują 599zl a za naprawę obu zapłaciłbym 1000zl
Napisano wczoraj, 17:23
Dobrze zrozumiałeś, powinieneś wybrać tylko jedno żądanie. Co do drugiej kwestii, ja zażądałabym wymiany na nowe bez wad. Dawno nie reklamowałam, ale wcześniej dopisywałam o wymianie na fabrycznie nowy egzemplarz bez wad i czekałabym na odpowiedź sprzedawcy. Gdyby dali mi refuby albo naprawili pewnie żłożyłabym oświadczenie o odstąpieniu od umowy sprzedaży. Wiele zależy od tego, w jaki sposób sprzedawca by uzasadnił swoje zachowanie. Dlatego ważne jest, żeby sprzedawca udzielił odpowiedzi na piśmie, a nie posługiwał się tylko kwitem serwisowym. Ważne są też terminy na ustosunkowanie się sprzedawcy do naszego żądania.
I jeszcze jedna kwestia, co jeśli w przypadku sklepu wymiana jest tańsza niż naprawa? A wychodzi że jest bo skoro nowe słuchawki kosztują 599zl a za naprawę obu zapłaciłbym 1000zl
Sprzedawca może wybrać sposób zaspokojenia konsumenta, ale powinien to uzasadnić na piśmie. Konsument może się z tym zgodzić, albo i nie. My, jako konsumenci mamy zagwarantowane ustawowe prawa, a sprzedawcy-ustawowe obowiązki. To my żądamy, a sprzedawca może się uchylić wykonując tzw. wykonanie zastępcze. Jeżeli to nas nie zadowala i możemy to uzasadnić w piśnie do sprzedawcy, to do nas należy kolejny krok; oświadczenie o obniżeniu ceny, albo o odstąpieniu od umowy.
Jeżeli wymiana jest tañsza od naprawy, a my żądaliśmy naprawy (bo dla nas jest ważne np.dalsze użytkowanie swojego sprzętu), to mamy następne kroki które opisałam w poprzednim poście.
Napisano dziś, 09:45
Napisano dziś, 10:50
Co rozumiesz pod pojęciem „nowe”? Jeżeli dostałbyś refuba, czy ze zwrotu, to nie jest rzecz nowa tylko używana i doprowadzona do stanu „ jak nowa”. W takim przypadku, tym bardzie gdy pozostawiono Twoje etui/ładowarkę, przysługują konsumentowi dalsze prawa; złożenie oświadczenia o obniżeniu ceny albo oświadczenie o odstąpieniu od umowy sprzedaży. Taka sytuacja może mieć miejsce tylko wówczas, gdy dokładnie określisz swoje żądanie-a sprzedawca go nie spełnił.
Gdybyś dostał przy pierwszej reklamacji z tytułu niezgodności z umową fabrycznie nowe słuchawki, wówczas powinieneś otrzymać dokument sprzedaży (z adnotacją o wymianie). W takiej sytuacji konsument nabywa nowe prawa z tytułu gwarancji oraz rękojmi. Jednak o taki stan rzeczy nie jest tak łatwo, bo sprzedawcy się od tego migają. A że jest to możliwe, to wiem z własnego doświadczenia i skutecznego dochodzenia swoich praw.
Napisano dziś, 12:58
PS
Czytam w sieci coraz więcej i teraz wychodzi że jeśli złożyłem reklamację z tytułu rękojmi a produkt został wymieniony na nowy to nowy okres ochronny liczy się odnowa od daty podanej na protokole wymiany.
Tylko jak to się ma do tego co znalazłem wcześniej?
Użytkownik Jash edytował ten post dziś, 12:57
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych