iPhone Duo - dyskusja
Posted 13 September 2026 - 12:21
- ali_cja likes this
Posted 13 September 2026 - 12:33
Również im mocniejsze światło pada na czujnik światła tym bardziej ekran świeci i bateria szybciej rozładowuje się. Tych maksymalnych 3000 nitów to pewnie nawet w mocnym słońcu nie da się osiągnąć, ale inaczej będzie jak ktoś np. czyta przy słabszym świetle, a inaczej przy mocniejszym i tutaj szybciej będzie się rozładowywał, bo ekran będzie bardziej świecił.
iPhone 17 Pro Max | Pixel 9a
MacBook Air 13" 2025
Posted 13 September 2026 - 12:50
Wojtku, w pełni podzielam Twoje zdanie.Myślę, że dla mnie to też będzie najlepszy z dotychczasowych smartfonów Apple.
* Tylko ten „ciężar” kasy mnie hamuje. Jak tylko trafi się dobra okazja (tak było z Air), to nie będę się długo zastanawiała. A ponieważ może to trochę potrwać-z tą okazją-to sobie poczytam, posłucham i pooglądam.
Posted 13 September 2026 - 17:52
Ciekawy i bardzo ładny model. Fani androidów już oczywiście muszą wyśmiewać, że samsung zrobił to pierwszy (tylko dlatego, że miał premierę prędzej, bo przecież wiedzieli co szykuje apple zamawiając u nich ekrany), a sam Samsung spuszczał się na twitterze i dogryzał podczas premiery jak to ma w zwyczaju. Psy szczekają, karawana jedzie dalej.
Zdecydowanie najciekawszy ajfon od kilku lat. Chciałbym, no ale cena 10k zwala z nóg i nie jest on niestety dla mnie. Zresztą nie potrzebuję tak naprawdę składaka, po prostu lubię gadżety i często kupuję w emocjach. Dobrze, że mnie nie stać, bo pewnie bym kupił po pijaku.
- mattkally likes this
Pro M4, 17, Series 10
Posted 13 September 2026 - 18:08
Tylko ten „ciężar” kasy mnie hamuje. Jak tylko trafi się dobra okazja (tak było z Air), to nie będę się długo zastanawiała. A ponieważ może to trochę potrwać-z tą okazją-to sobie poczytam, posłucham i pooglądam.
Pierwszy Air to był niewypał i dlatego były okazje, a produkcja szybko została ograniczona ze względu na kiepską sprzedaż, bo ludzie woleli 17 Pro.
W przypadku Duo nie będzie żadnych okazji. Każdy influencer na świecie będzie chciał go mieć i taka teraz będzie moda.
MacBook Air 13" 2025
Posted 13 September 2026 - 20:13
Lubię te wasze takie zdania "pewniki". Każdy, będzie, nie bedzie, na pewno etc.
Posted 13 September 2026 - 21:40
Właśnie o to chodzi żeby nie używać zapasowych baterii MagSafe, tylko ma być większa już w smartfonie. Każdy inaczej używa smartfona, ale Motorola jakoś potrafi dać 7000 mAh do smartfona za 500 zł, a tutaj 20 razy droższy i z dużo większym ekranem Duo ma średniej pojemności baterię.
Umknęła mi wcześniej Twoja wypowiedź, a muszę się do niej ustosunkować (bo się uduszę). Battery Air nie jest zwykłą zapasową baterią Magsafe i nie używa się jej jak zwykły powerbank. Wiele osób się zniechęciło, bo np. wolą powerbanki o większej pojemności. Ci zaś, którzy ją kupili korzystają z niej sporadycznie i , moim zdaniem, w niewłaściwy sposób. Battery Air (naładowane na full) podłącza się do telefonu naładowanego też do pełna. I tu zaczyna się różnica; smartfon powolutku dociąga sobie energię i utrzymuje w telefonie stały, zaplanowany przez użytkownika poziom (np.80%) aż do wyczerpania Battery. W każdej chwili, gdy muszę np. wyjść, telefon jest w pełnej gotowości. Po powrocie do domu, zamiast kłaść tel. na ładowarkę indukcyjną, czy podłączać do sieci-podpinam Battery i zapominam o sprawie. Muszę tylko co jakiś czas sprawdzić w telefonie poziom jej naładowania. I tu ciekawostka; Battery działa w ten sam sposób na mini 13 czy 15 plus ( dopinam do etui i w 15 plus jest idealnie, 13 mini wygląda trochę pokracznie). Ale już na 16e zachowuje się jak zwykły powerbank: nie ma animacji, ładuje ale póżniej przestaje, nie można odczytać pozostałego jej zapasu. I to jest zrozumiałe, pewnie z 17e będzie działała tak jak z Air.
Ale się rozpisałam, a to i tak nie wszystko. Dlatego do DUO będę jej też używała. Wolę takie rozwiązanie niż noszenie w plecaku ciężkiego klocka. Jestem tylko ciekawa po jakim czasie bateria telefonu zacznie się degradować, będę obserwowała. Wolę jednak takie rozwiązanie niż wysyłanie podstawowego telefonu do serwisu (10-14 dni) na wymianę baterii.
- ami_go likes this
Posted 14 September 2026 - 05:40
MacBook Air 13" 2025
Posted 14 September 2026 - 15:00
Duo bedzie miał 2 aparaty, choć dalej bez tego „dużego zooma milion razy”, co będzie ograniczało sprzedaż bardziej niż wysoka cena. Nawet jeśli „nikt” nie wie, co te „razy” właściwie znaczą.
Posted 14 September 2026 - 16:25
Czego byś nie podłączył to zasilanie jest podtrzymywane, bo tym steruje układ ładowania w telefonie, więc ta wyżej wspomniana malutka zapasowa bateria Apple w bardzo zawyżonej cenie to nic nadzwyczajnego i dowolny powerbank działa tak samo, ale nie wszystkie mają Pass-Through, czyli możliwość jednoczesnego ładowania powerbanku i telefonu. Nawet niedawno Ugreen wypuścił powerbank chłodzony cieczą i jak ktoś tego używa, to w końcu będzie to miało sens, bo nic bardziej nie degraduje baterii w obu urządzeniach jak ciepło. Z kolei Anker wydał powerbank z wentylatorem chłodzącym. Aparat też na pewno wpłynął na kiepską sprzedaż Air, ale bateria również, bo szybko info się rozeszło.
Duo to nowe urządzenie i tutaj gorszy aparat nie będzie miał znaczenia. Air był po prostu kolejnym klonem, ale z gorszym aparatem i małą baterią, więc to nie mogło się udać. Również cena Air była przesadzona, niewiele tańszy od 17 Pro i dlatego ludzie woleli ten drugi. Rynek potem zweryfikował Air i cena z początkowych 5200 spadła nawet na 3400.
Edited by Wodnik Szuwarek, 14 September 2026 - 16:41.
MacBook Air 13" 2025
Posted 15 September 2026 - 07:46
Nie sposób się nie zgodzić z Mikołajem.
Mi też nie zawsze się chce brać ze sobą plecak foto, a szkoda, bo ostatnio spotkałem się z czaplą białą i innym drobiem.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted 15 September 2026 - 08:29
Wątpliwe, że Duo słabo będzie się sprzedawał, bo ma gorszy aparat od 18 Pro, tym bardziej, że to nowa kategoria smartfonów w ich portfolio na którą ludzie czekali 7 lat. W przyszłości Apple może rozbudować rodzinę składanych telefonów o iPhone'a Duo Max, SE i Mini, a wtedy będzie jeszcze większy wybór.
Z drugiej strony lepiej by było gdyby słabo się sprzedawał, to będą dobre promocje w elektromarketach jak w przypadku Air.
MacBook Air 13" 2025
Posted 15 September 2026 - 09:03
Ale Duo jest innym przypadkiem. Tam nikt się nie będzie przejmował aparatami. W Airze, który jest dla "ludzi" takim "no zwykłym ajfonem tylko cieńszym" chcą tych aparatów, w Duo nie będą sapać, bo dostali duowatość.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 15 September 2026 - 09:56
Im więcej oglądam filmów na YT tym bardziej nie chcę tego Duo. Złożony jest za szeroki, a wewnętrzny matowy ekran ma gorszy kontrast od zewnętrznego, bo ten nie jest matowy, więc nie ma tutaj spójności. Matowy jest po to żeby bruzda była mniej widoczna, ale i tak ją widać.
MacBook Air 13" 2025
Posted 16 September 2026 - 00:17
Na szczęście inni nie racjonalizują sobie tego zapasową baterią tylko po prostu nie kupują Air. W przypadku Duo aż takiej tragedii chyba nie będzie i obejdzie się bez zapasowej baterii, bo inaczej będzie kolejny niewypał.
Ha, jestem racjonalistką. To fakt. Nie kupiłam jednak Air’a dla zapasowej baterii. W zasadzie ona dla mnie nie istniała, czy to ze względu na jej koszt, czy też dlatego że mam już powerbanki o różnych pojemnościach (w szufladzie, niestety). Chociażby z tego powodu niczego nie musiałam sobie niczego racjonalizować. Przypadkowo, już po zakupie Air, trafiłam na wypowiedź użytkownika, który opisał zastosowanie Battery i zainteresowałam się tematem. Ot tak, dla kaprysu i żeby sprawdzić czy ten użytkownik miał rację kupiłam pierwszy egzemplarz okazyjnie za 160 zł. na znanej platformie sprzedażowej. Powiem więcej, po pierwszych doświadczeniach z tą baterią, kupiłam za grosze jej pierwszą generację. Nie ma porównania, nie dziwię się że Apple ją porzucił.
Nabyte doświadczenie w tym zakresie, upoważnia mnie „do przymiarki” ewentualnego zakupu Duo. Nie gram a „socjale” sobie bardzo dawkuję. Że smartfona korzystam w innych celach i właśnie ze względu na nie–kupię sobie tego składaka.
Posted 19 September 2026 - 10:08
MacBook Air 13" 2025
Posted 19 September 2026 - 17:27
No cóż, świat się dla mnie nie zawali jeżeli pierwotna cena nie ulegnie zmianie z uwagi na małą dostępność.
Posted 20 September 2026 - 10:47
Ciekawe, czy Duo będzie odświeżany co roku, czy też nieco rzadziej jak, na przykład, SE do niedawna.
iPhone 18 Pro Max iPad Pro 11“ M5 Apple Watch Series 10 46mm MacBook mini M4 AirPods Pro 3
Posted 20 September 2026 - 12:21
MacBook Air 13" 2025
Posted 21 September 2026 - 20:16
18 Pro Max też musi mieć dwa ogniwa działające jako jedno.
Jednak jest jedna i ominęli przepisy za pomocą sztuczki programowej. Przed opuszczeniem fabryki na telefonach aktywowana jest funkcja "Przygotowanie do wysyłki", która ogranicza ładowanie baterii świeżo wyprodukowanych smartfonów poniżej progu 20 Wh. Dzięki temu - przynajmniej na papierze i w dokumentach przewozowych - bateria spełnia wymogi organów regulacyjnych. Klient po pierwszym uruchomieniu smartfona ściąga jednak ten programowy limit, dzięki czemu może korzystać z pełnej pojemności baterii zastosowanej w telefonie.
W Duo zawsze będą dwie żeby była równowaga po rozłożeniu.
Edited by Wodnik Szuwarek, 21 September 2026 - 20:18.
MacBook Air 13" 2025
Posted 21 September 2026 - 23:44
A masz jakieś źródło tych swoich rewelacji?
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 22 September 2026 - 06:47
Posted 22 September 2026 - 08:13
A masz jakieś źródło tych swoich rewelacji?
https://myapple.pl/p...a-przed-wysylka
* Dotyczy to 18 Pro Max, nie DUO.
Posted 22 September 2026 - 09:02
Dziękuję.
Posted 22 September 2026 - 15:22
A siajomi przyszło i zmałpowało: https://www.youtube....h?v=eYBEJBfq_Zs ;-)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users