Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone Duo - dyskusja

• Please log in to reply
49 replies to this topic

#26 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1989 posts

Posted 13 September 2026 - 12:21

Zwróćcie uwagę jak duża jest różnica czasu wideo między ekranem wewnętrznym i zewnętrznym. Więc wynik będzie zależny on sposobu użycia. Pewnie gra na dużym ekranie wyładuje go ekspresowo a złożony i używany jak telefon będzie najlepszym iPhone.
  • ali_cja likes this

#27 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 873 posts
Posted 13 September 2026 - 12:33

Również im mocniejsze światło pada na czujnik światła tym bardziej ekran świeci i bateria szybciej rozładowuje się. Tych maksymalnych 3000 nitów to pewnie nawet w mocnym słońcu nie da się osiągnąć, ale inaczej będzie jak ktoś np. czyta przy słabszym świetle, a inaczej przy mocniejszym i tutaj szybciej będzie się rozładowywał, bo ekran będzie bardziej świecił.

iPhone 17 Pro Max | Pixel 9a

MacBook Air 13" 2025

#28 ali_cja

ali_cja
  • 318 posts

Posted 13 September 2026 - 12:50

Wojtku, w pełni podzielam Twoje zdanie.Myślę, że dla mnie to też będzie najlepszy z dotychczasowych smartfonów Apple. 

* Tylko ten „ciężar” kasy mnie hamuje. Jak tylko trafi się dobra okazja (tak było z Air), to nie będę się długo zastanawiała. A ponieważ może to trochę potrwać-z tą okazją-to sobie poczytam, posłucham i pooglądam.

#29 dobrakawa

dobrakawa
  • 878 posts

Posted 13 September 2026 - 17:52

Ciekawy i bardzo ładny model. Fani androidów już oczywiście muszą wyśmiewać, że samsung zrobił to pierwszy (tylko dlatego, że miał premierę prędzej, bo przecież wiedzieli co szykuje apple zamawiając u nich ekrany), a sam Samsung spuszczał się na twitterze i dogryzał podczas premiery jak to ma w zwyczaju. Psy szczekają, karawana jedzie dalej.

Zdecydowanie najciekawszy ajfon od kilku lat. Chciałbym, no ale cena 10k zwala z nóg i nie jest on niestety dla mnie. Zresztą nie potrzebuję tak naprawdę składaka, po prostu lubię gadżety i często kupuję w emocjach. Dobrze, że mnie nie stać, bo pewnie bym kupił po pijaku.

• mattkally likes this

Pro M4, 17, Series 10

#30 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 873 posts
Posted 13 September 2026 - 18:08

Tylko ten „ciężar” kasy mnie hamuje. Jak tylko trafi się dobra okazja (tak było z Air), to nie będę się długo zastanawiała. A ponieważ może to trochę potrwać-z tą okazją-to sobie poczytam, posłucham i pooglądam.

Pierwszy Air to był niewypał i dlatego były okazje, a produkcja szybko została ograniczona ze względu na kiepską sprzedaż, bo ludzie woleli 17 Pro.

W przypadku Duo nie będzie żadnych okazji. Każdy influencer na świecie będzie chciał go mieć i taka teraz będzie moda.

MacBook Air 13" 2025

#31 zorr

zorr
  • 106 posts

Posted 13 September 2026 - 20:13

Lubię te wasze takie zdania "pewniki". Każdy, będzie, nie bedzie, na pewno etc.

#32 ali_cja

ali_cja
  • 318 posts

Posted 13 September 2026 - 21:40

Właśnie o to chodzi żeby nie używać zapasowych baterii MagSafe, tylko ma być większa już w smartfonie. Każdy inaczej używa smartfona, ale Motorola jakoś potrafi dać 7000 mAh do smartfona za 500 zł, a tutaj 20 razy droższy i z dużo większym ekranem Duo ma średniej pojemności baterię.

Umknęła mi wcześniej Twoja wypowiedź, a muszę się do niej ustosunkować (bo się uduszę). Battery Air nie jest zwykłą zapasową baterią Magsafe i nie używa się jej jak zwykły powerbank. Wiele osób się zniechęciło, bo np. wolą powerbanki o większej pojemności. Ci zaś, którzy ją kupili korzystają z niej sporadycznie i , moim zdaniem, w niewłaściwy sposób. Battery Air (naładowane na full) podłącza się do telefonu naładowanego też do pełna. I tu zaczyna się różnica; smartfon powolutku dociąga sobie energię i utrzymuje w telefonie stały, zaplanowany przez użytkownika poziom (np.80%) aż do wyczerpania Battery. W każdej chwili, gdy muszę np. wyjść, telefon jest w pełnej gotowości. Po powrocie do domu, zamiast kłaść tel. na ładowarkę indukcyjną, czy podłączać do sieci-podpinam Battery i zapominam o sprawie. Muszę tylko co jakiś czas sprawdzić w telefonie poziom jej naładowania. I tu ciekawostka; Battery działa w ten sam sposób na mini 13 czy 15 plus ( dopinam do etui i w 15 plus jest idealnie, 13 mini wygląda trochę pokracznie). Ale już na 16e zachowuje się jak zwykły powerbank: nie ma animacji, ładuje ale póżniej przestaje, nie można odczytać pozostałego jej zapasu. I to jest zrozumiałe, pewnie z 17e będzie działała tak jak z Air.

Ale się rozpisałam, a to i tak nie wszystko. Dlatego do DUO będę jej też używała. Wolę takie rozwiązanie niż noszenie w plecaku ciężkiego klocka.  Jestem tylko ciekawa po jakim czasie bateria telefonu zacznie się degradować, będę obserwowała. Wolę jednak takie rozwiązanie niż wysyłanie podstawowego telefonu do serwisu (10-14 dni) na wymianę baterii.

• ami_go likes this

#33 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 873 posts
Posted 14 September 2026 - 05:40

Na szczęście inni nie racjonalizują sobie tego zapasową baterią tylko po prostu nie kupują Air. W przypadku Duo aż takiej tragedii chyba nie będzie i obejdzie się bez zapasowej baterii, bo inaczej będzie kolejny niewypał.

MacBook Air 13" 2025

#34 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 14 September 2026 - 15:00

To nie jest żadne racjonalizowanie, tylko opis zasady działania, który jednym będzie odpowiadać, a innym nie. Moim zdaniem głównym powodem słabej sprzedaży Aira nie jest jego bateria, tylko ograniczony aparat. „Ludzie” od lat kupują telefony przede wszystkim do robienia zdjęć z wakacji. Cudzysłów użyty dla podkreślenia statystycznego charakteru tego słowa. Wiem, że mamy na forum osoby, które się tej statystyce nie poddają.

Duo bedzie miał 2 aparaty, choć dalej bez tego „dużego zooma milion razy”, co będzie ograniczało sprzedaż bardziej niż wysoka cena. Nawet jeśli „nikt” nie wie, co te „razy” właściwie znaczą.

#35 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 873 posts
Posted 14 September 2026 - 16:25

Czego byś nie podłączył to zasilanie jest podtrzymywane, bo tym steruje układ ładowania w telefonie, więc ta wyżej wspomniana malutka zapasowa bateria Apple w bardzo zawyżonej cenie to nic nadzwyczajnego i dowolny powerbank działa tak samo, ale nie wszystkie mają Pass-Through, czyli możliwość jednoczesnego ładowania powerbanku i telefonu. Nawet niedawno Ugreen wypuścił powerbank chłodzony cieczą i jak ktoś tego używa, to w końcu będzie to miało sens, bo nic bardziej nie degraduje baterii w obu urządzeniach jak ciepło. Z kolei Anker wydał powerbank z wentylatorem chłodzącym. Aparat też na pewno wpłynął na kiepską sprzedaż Air, ale bateria również, bo szybko info się rozeszło.

Duo to nowe urządzenie i tutaj gorszy aparat nie będzie miał znaczenia. Air był po prostu kolejnym klonem, ale z gorszym aparatem i małą baterią, więc to nie mogło się udać. Również cena Air była przesadzona, niewiele tańszy od 17 Pro i dlatego ludzie woleli ten drugi. Rynek potem zweryfikował Air i cena z początkowych 5200 spadła nawet na 3400.

Edited by Wodnik Szuwarek, 14 September 2026 - 16:41.

MacBook Air 13" 2025

#36 MC_

MC_
  • 7008 posts

Posted 15 September 2026 - 07:46

Nie sposób się nie zgodzić z Mikołajem. 

Mi też nie zawsze się chce brać ze sobą plecak foto, a szkoda, bo ostatnio spotkałem się z czaplą białą i innym drobiem.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#37 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 873 posts
Posted 15 September 2026 - 08:29

Wątpliwe, że Duo słabo będzie się sprzedawał, bo ma gorszy aparat od 18 Pro, tym bardziej, że to nowa kategoria smartfonów w ich portfolio na którą ludzie czekali 7 lat. W przyszłości Apple może rozbudować rodzinę składanych telefonów o iPhone'a Duo Max, SE i Mini, a wtedy będzie jeszcze większy wybór.

Z drugiej strony lepiej by było gdyby słabo się sprzedawał, to będą dobre promocje w elektromarketach jak w przypadku Air.

MacBook Air 13" 2025

#38 ftpd

ftpd

Nie.

• 24745 posts

Posted 15 September 2026 - 09:03

Ale Duo jest innym przypadkiem. Tam nikt się nie będzie przejmował aparatami. W Airze, który jest dla "ludzi" takim "no zwykłym ajfonem tylko cieńszym" chcą tych aparatów, w Duo nie będą sapać, bo dostali duowatość.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#39 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 873 posts
Posted 15 September 2026 - 09:56

Im więcej oglądam filmów na YT tym bardziej nie chcę tego Duo. Złożony jest za szeroki, a wewnętrzny matowy ekran ma gorszy kontrast od zewnętrznego, bo ten nie jest matowy, więc nie ma tutaj spójności. Matowy jest po to żeby bruzda była mniej widoczna, ale i tak ją widać.

MacBook Air 13" 2025

#40 ali_cja

ali_cja
  • 318 posts

Posted 16 September 2026 - 00:17

Na szczęście inni nie racjonalizują sobie tego zapasową baterią tylko po prostu nie kupują Air. W przypadku Duo aż takiej tragedii chyba nie będzie i obejdzie się bez zapasowej baterii, bo inaczej będzie kolejny niewypał.

Ha, jestem racjonalistką. To fakt. Nie kupiłam jednak Air’a dla zapasowej baterii. W zasadzie ona dla mnie nie istniała, czy to ze względu na jej koszt, czy też dlatego że mam już powerbanki o różnych pojemnościach (w szufladzie, niestety). Chociażby z tego powodu niczego nie musiałam sobie niczego racjonalizować. Przypadkowo, już po zakupie Air,  trafiłam na wypowiedź użytkownika, który opisał  zastosowanie Battery i zainteresowałam się tematem. Ot tak, dla kaprysu i żeby sprawdzić czy ten użytkownik miał rację kupiłam pierwszy egzemplarz okazyjnie za 160 zł. na znanej platformie sprzedażowej. Powiem więcej, po pierwszych doświadczeniach z tą baterią, kupiłam za grosze jej pierwszą generację. Nie ma porównania, nie dziwię się że Apple ją porzucił.

Nabyte doświadczenie w tym zakresie, upoważnia mnie „do przymiarki” ewentualnego zakupu Duo. Nie gram a „socjale” sobie bardzo dawkuję. Że smartfona korzystam w innych celach i właśnie ze względu na nie–kupię sobie tego składaka.

#41 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 873 posts
Posted 19 September 2026 - 10:08

Do końca roku wyprodukują zaledwie 6 mln sztuk, a 18 Pro i Pro Max 72 mln.

MacBook Air 13" 2025

#42 ali_cja

ali_cja
  • 318 posts

Posted 19 September 2026 - 17:27

No cóż, świat się dla mnie nie zawali jeżeli pierwotna cena nie ulegnie zmianie z uwagi na małą dostępność.

#43 PL95

PL95
  • 307 posts
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Posted 20 September 2026 - 10:47

Ciekawe, czy Duo będzie odświeżany co roku, czy też nieco rzadziej jak, na przykład, SE do niedawna. 

 iPhone 18 Pro Max  iPad Pro 11“ M5  Apple Watch Series 10 46mm  MacBook mini M4  AirPods Pro 3  

#44 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 873 posts
Posted 20 September 2026 - 12:21

Tak, bo to ich najważniejszy produkt, a SE jest dla mniej wymagających i rzadziej wymieniających smartfon.

MacBook Air 13" 2025

#45 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 873 posts
Posted 21 September 2026 - 20:16

18 Pro Max też musi mieć dwa ogniwa działające jako jedno.

Jednak jest jedna i ominęli przepisy za pomocą sztuczki programowej. Przed opuszczeniem fabryki na telefonach aktywowana jest funkcja "Przygotowanie do wysyłki", która ogranicza ładowanie baterii świeżo wyprodukowanych smartfonów poniżej progu 20 Wh. Dzięki temu - przynajmniej na papierze i w dokumentach przewozowych - bateria spełnia wymogi organów regulacyjnych. Klient po pierwszym uruchomieniu smartfona ściąga jednak ten programowy limit, dzięki czemu może korzystać z pełnej pojemności baterii zastosowanej w telefonie.

W Duo zawsze będą dwie żeby była równowaga po rozłożeniu.

Edited by Wodnik Szuwarek, 21 September 2026 - 20:18.

MacBook Air 13" 2025

#46 ftpd

ftpd

Nie.

• 24745 posts

Posted 21 September 2026 - 23:44

A masz jakieś źródło tych swoich rewelacji?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#47 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 22 September 2026 - 06:47

https://support.apple.com/en-us/127848

#48 ali_cja

ali_cja
  • 318 posts

Posted 22 September 2026 - 08:13

https://myapple.pl/p...a-przed-wysylka

* Dotyczy to 18 Pro Max, nie DUO.

#49 ftpd

ftpd

Nie.

• 24745 posts

Posted 22 September 2026 - 09:02

Dziękuję.

#50 ftpd

ftpd

Nie.

• 24745 posts

Posted 22 September 2026 - 15:22

A siajomi przyszło i zmałpowało: https://www.youtube....h?v=eYBEJBfq_Zs ;-)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users