Dlaczego nie działa iMessage dla niektórych kontaktów?
Napisano 14 sierpnia 2026 - 08:25
I co jakiś czas wyskakuje komunikat „Włączyć iMessage i FaceTime? Operator sieci może naliczać opłaty
za wiadomości SMS aktywujące
iMessage i FaceTime.„
Po kliknięciu „Włącz” nic się nie dzieje. iMessage dalej nie działa dla tych dwóch kontaktów i po czasie znów ten komunikat wyskakuje
Napisano 14 sierpnia 2026 - 09:41
Cześć. Od wczoraj dziwnie (nie) działa mi iMessage. Mam 3 kontakty, w dwóch z nich wiadomości mają kolor zielony i nie ma tła, które wcześniej było. Tylko w jednym wiadomości są dalej na niebiesko. Tamte osoby mają połączenie z internetem. Co może być nie tak? Restart telefonu oraz wyłączenie i ponowne włączenie iMessage w ustawieniach nic nie daje.
I co jakiś czas wyskakuje komunikat „Włączyć iMessage i FaceTime? Operator sieci może naliczać opłaty
za wiadomości SMS aktywujące
iMessage i FaceTime.„
Po kliknięciu „Włącz” nic się nie dzieje. iMessage dalej nie działa dla tych dwóch kontaktów i po czasie znów ten komunikat wyskakuje
Myślę że po prostu tamte osoby nie mają iMessage i wiadomość idzie jako zwykły sms. Jeśli masz możliwość to spytaj tych osób czy mają uruchomione iMessage.
Użytkownik tomtom_su edytował ten post 14 sierpnia 2026 - 09:42
Napisano 14 sierpnia 2026 - 11:49
Napisano 15 sierpnia 2026 - 05:07
Napisano 15 sierpnia 2026 - 12:55
Jak widać nikogo poza USA nie obchodzi taka bzdura jak "kolor dymka" w wiadomościach.
Nie podbijaj, nie lubimy tutaj tego.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 17 sierpnia 2026 - 07:36
Dla jednego kontaktu działa iMessage dla dwóch pozostałych nie. Wszystkie 3 mają włączony iMessage po swojej stronie.
Napisano 17 sierpnia 2026 - 09:48
Generalnie iMessage jest ułomne i staram się nie używać. Spróbuj z danym kontaktem rozpocząć nowy chat i czy wtedy zatrybi.
Napisano 17 sierpnia 2026 - 12:27
W ustawieniach Messages ustawia się dla których adresów/numerów telefonu, iMessage ma być aktywne. Być może Twoi znajomi mają iMessage aktywne np dla swojego numeru telefonu, ale oprócz tego mają jeszcze adres email, dla którego tego nie włączyli. Jeżeli próbujesz do nich wysłać korzystając z tego adresu, to nie zadziała. Przejrzyj, jakie adresy i telefony masz przypisane do ich kontaktów w swojej książce adresowej i porównaj, dla których z nich oni mają u siebie skonfigurowany iMessage.
- tomtom_su lubi to
Napisano 17 sierpnia 2026 - 21:07
Generalnie iMessage jest ułomne i staram się nie używać. Spróbuj z danym kontaktem rozpocząć nowy chat i czy wtedy zatrybi.
Ułomne? Działa od lat bez większych problemów. Pozwala na komunikację bezpieczną i szyfrowaną e2e. Mogę wysyłać tekst, zdjęcia, filmy, pliki, odpowiadać na wiadomości... Czego jeszcze potrzeba?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych