Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy standard HDR od Apple i Google - Eclipsa Video

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 832 postów
Napisano 12 czerwca 2026 - 18:04

W usługach VOD liderem formatów HDR jest Dolby Vision, a jego konkurencją miał być HDR10+. Wkrótce ich następcy Dolby Vision 2 i HDR10+ Advanced również teoretycznie mają ze sobą konkurować. Najstarszy HDR10 (bez +) najlepsze lata już ma za sobą, a HLG jest stosowany głównie w telewizji. Apple i Google zaczęły ściślej współpracować w ostatnich latach w zakresie standardów wideo i audio. Eclipsa Video następuje po Eclipsa Audio, który jest postrzegany jako alternatywa open source dla Dolby Atmos. W związku z tym Eclipsa Video może być również postrzegany jako alternatywa dla Dolby Vision o otwartym kodzie źródłowym i ma zapewniać, że bez względu na to jakiego urządzenia używasz lub w jakim oświetleniu siedzisz, to film, który oglądasz, prezentuje się dokładnie tak jak zamierzał twórca. Na początku Eclipsa Video ma być w nowych smartfonach, a potem w nowych telewizorach i nowym Apple TV 4K, ale nie tegorocznym.

Moim zdaniem Eclipsa Video może stać się popularny na YouTube. W usługach VOD raczej go nie będzie, bo tam dominuje Dolby Vision i nic nie wskazuje na to żeby to się zmieniło.

Użytkownik Wodnik Szuwarek edytował ten post 12 czerwca 2026 - 18:21

iPhone 17 Pro Max | Pixel 9a

MacBook Air 13" 2025

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 12 czerwca 2026 - 20:09

A cokolwiek to już wspiera? Pytam, bo będę w ciągu ~miesiąca zmieniał telewizor, to może się warto zainteresować czymś future proof.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 832 postów
Napisano 12 czerwca 2026 - 20:22

Nie. Jeszcze w tym roku mogą się trafić smartfony z Eclipsa Video, a telewizory to później. Niektóre tegoroczne telewizory mają już Dolby Vision 2, więc na to warto zwrócić uwagę, bo telewizor to się kupuje na kilka lat, a większość ludzi to bierze na kilkanaście lat, o ile się wcześniej nie zepsuje.

MacBook Air 13" 2025

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 12 czerwca 2026 - 22:50

O, to cenne info, dzięki. Zrobię research, czy te, które rozważam mają i ewentualnie zmienię rozważanie.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 832 postów
Napisano 13 czerwca 2026 - 06:48

Samsung w ogóle nie ma DV. LG w tegorocznych telewizorach jeszcze nie dało DV2 i pewnie zrobi to w przyszłorocznych. Hisense UR9S, UR8S i UXQ oparte na chipie MediaTek Pentonic 800 mają DV2. Sony, Philips i TCL mogą mieć jeszcze w tym roku telewizory z DV2.

Natomiast z Eclipsa Video to może w przyszłym roku będą jakieś telewizory.

Jeśli chodzi o Apple TV 4K, to na pewno tegoroczne nie będzie miało Eclipsa Video i Dolby Vision 2, bo żaden chip z serii A jeszcze tego nie obsługuje.

MacBook Air 13" 2025

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 27 czerwca 2026 - 12:56

No to zmieniam, kupuję TCL 8CL (po amerykańsku QM8L). Ma DV2.

Hisense UR9 mi odpada, bo mam miejsce na jedynie 55".

#7 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 832 postów
Napisano 27 czerwca 2026 - 14:25

DV2 mają też Philips OLED811, OLED911 i OLED951.

MacBook Air 13" 2025

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 27 czerwca 2026 - 14:47

Bardzo nie chciałem OLEDa. Mój poprzedni telewizor (no, do wtorku - bo wtedy dostawa TCL-a - to "aktualny") to LG C9, który się powypalał. Ja wiem, 7 lat i technologia poszła do przodu bla bla bla, ale po prostu się zraziłem. Te nowe MiniLEDy według wszystkich recenzji wypadają bardzo dobrze, do tego ja mam bardzo jasny salon, więc jak włączę to zalecane "filmmaker mode" w DV, wszystko jest strasznie ciemne.

#9 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 832 postów
Napisano 27 czerwca 2026 - 15:35

Jeśli chodzi o serię C od LG, to dopiero w C5 (2025) przekroczyli 1000 nitów, a twój C9 (2019) jest po prostu za ciemny do HDR.

Akurat właśnie mam C5 (2025), ale poczekałem pół roku aż stanieje i kupiłem 55" za 5 tys. zł, bo na premierze kosztował 8 tys. zł.

Zmieniła się też polityka aktualizacji webOS. Teraz przez 5 lat są duże i małe aktualizacje, a kiedyś były tylko małe.

MacBook Air 13" 2025

#10 Mirek 59

Mirek 59
  • 413 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 czerwca 2026 - 17:40

Eclipsa Audio mam u siebie na TV Samsung i Soundbar Samsunga 

Nie bardzo słyszę różnicę w stosunku do Atmosa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych