Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie

Premiery filmów i seriali

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 09 czerwca 2026 - 15:02

3. sezon serialu Silos od 3 lipca.

https://www.youtube....h?v=C9-_VVX9BvE

iPhone 17 Pro Max | Pixel 9a

MacBook Air 13" 2025

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 09 czerwca 2026 - 15:53

Nie wiem, jak można żyć bez aplikacji do trackowania seriali. A skoro ona jest, to: stare, wiadomo od dawna.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 09 czerwca 2026 - 16:09

Można. Mnie taka aplikacja kompletnie nie interesuje. Temat jest zbiorczy do dyskusji o tytułach w tym serwisie.

MacBook Air 13" 2025

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 09 czerwca 2026 - 16:36

Luz luz ;-) Tylko zachowajmy złotą zasadę spoilerów: dla serialu 48 godzin od emisji, dla filmu 7 dni od premiery.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 seba101

seba101
  • 44 postów
  • SkądTychy

Napisano 10 czerwca 2026 - 05:52

Nie wiem, jak można żyć bez aplikacji do trackowania seriali. A skoro ona jest, to: stare, wiadomo od dawna.

yyyy, jest takie coś, możesz polecić jakąś (tzn. aplikacje).

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 10 czerwca 2026 - 09:35

Jest serwis trakt.tv, do którego można się podpiąć przeróżnymi aplikacjami, są ich dziesiątki. Ja aktualnie używam Rippple (iOS/iPadOS/macOS) i bardzo polecam. TV Time (chyba się 'Television Time' nazywa w App Store) też było OK, ale Rippple daje mi kilka fajnych funkcjonalności więcej.

Oprócz trakt.tv jest jakiś drugi serwis/agregator do tego oraz aplikacje zapisujące dane lokalnie lub w iCloud bez żadnego konta w żadnym serwisie - nie używam, to nie mam rekomendacji.

#7 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 11 czerwca 2026 - 14:58

6. sezon serialu Kulawe Konie od 16 września.

Na razie brak trailera.

• winmaciek lubi to

MacBook Air 13" 2025

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 11 czerwca 2026 - 15:05

I dobrze. Nigdy nie klikam trailerów, zabiera mi to przyjemność z właściwego oglądania.

#9 winmaciek

winmaciek
  • 7 092 postów
Napisano 14 czerwca 2026 - 21:21

Aż się wierzyć nie chce, że to już szósty sezon. Tym niemniej fajnie, że nie przeginają i mamy historię na 6 odcinków per sezon, a nie 26. Przy tym natłoku treści doceniam krótsze formy i lepiej zrobić krócej niż za długo (a to się często zdarza). Osobiście lubię, myślę że w top 5 ulubionych produkcji Apple TV dla mnie. 

Za to wspomniany wcześniej Silos do mnie nie przemówił, rzuciłem w kąt po paru odcinkach drugiego sezonu. Może wrócę, ale tak średnio mi się chce szczerze mówiąc. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 14 czerwca 2026 - 21:39

Spokojnie, Herron napisał (póki co) 9 książek a - podobno, sam nie czytałem - kowencja 'jeden sezon jedna książka' jest zachowana, także jeszcze kilka będzie ;-) Edit: właśnie sprawdziłem i szósty sezon ma pokrywać dwie książki (Joe Country i Slough House), więc dziewięciu nie będzie. Zobaczymy.
Mam nadzieję, że z Down Cementery Road też im się nie znudzi i pozostałe książki o Zoe będą dalej kręcone jako serial. Też nie czytałem, a bardzo mi się pierwszy sezon podobał.

Z Silo zgodzę się, że drugi sezon jest przeciągany i bardzo często odcinek polega na tym, że Rebecca Fergusson po prostu gdzieś idzie w kiepskim świetle ;-) Ale końcówka sprawiła, że chciałem wiedzieć więcej już teraz, więc przeczytałem książki. Zła wiadomość jest taka, że serial trochę mocno pozmieniał, natomiast na szczęście istnieje też wiadomość dobra: to jest fajna, sensowna i przede wszystkim SKOŃCZONA historia w literackim pierwowzorze, więc jeśli nie skasują serialu, wszystko się ładnie wyjaśni bez niedopowiedzeń i otwartych zakończeń.

#11 winmaciek

winmaciek
  • 7 092 postów
Napisano 15 czerwca 2026 - 11:58

Z fajnych nowości to w tym tygodniu jeszcze kolejny premiera kolejnego sezonu Sugara. Pierwszy sezon mi się całkiem podobał, absolutnie genialny od strony wizualnej. Dziwne nieco zakończenie, ale zapadło w pamięć. Na pewno pierwszy kandydat do odpalenia w piątek wieczorem. 

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 15 czerwca 2026 - 13:04

Nie no, najpierw bieżący odcinek star city, zdecydowanie. Potem Sugar.

#13 winmaciek

winmaciek
  • 7 092 postów
Napisano 15 czerwca 2026 - 13:48

Aż tak forma się podniosła? Ja obejrzałem pierwszy i nie rzucił mnie na kolana szczerze mówiąc i konsensus w internecie wydał się też taki bardziej średni niż wysoki. Trochę sztuczny ten komunistyczny syf i że tak powiem jakoś razi mnie, że mówią perfekcyjną angielszczyzną. Może to kwestia tego, że w For All Mankind jak trzeba to mówią po rosyjsku, a to jednak to samo uniwersum. W „Czarnobylu” nie miałem jakoś tego kłopotu pomimo całego swojego uwielbienia dla realizmu pod kątem językowym. 

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 15 czerwca 2026 - 22:57

Jestem ultrasem Star Treków (zwłaszcza TNG i VOY) i Battlestar Galactica, więc jak Ronald D. Moore robi coś "o kosmosie", jestem kupiony z automatu.

#15 winmaciek

winmaciek
  • 7 092 postów
Napisano 16 czerwca 2026 - 00:17

Star Treka lubię, obejrzałem TOS, i gdzieś w TNG utknąłem, nie ma czasu, żeby to dokończyć. Battlestar Galactica również znam, szanuję i również utknąłem (gdzieś w połowie 2 sezonu). 

Oh frak, życia nie starczy, żeby to wyglądać. ;-)

#16 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 19 czerwca 2026 - 06:13

2. sezon serialu Sugar dostępny od dzisiaj, a finał 7 sierpnia.

MacBook Air 13" 2025

#17 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano wczoraj, 05:34

Filmy:

The Dink - 24 lipca

Mayday - 4 września

Matchbox The Movie - 9 października

Tenzing - 16 października

Way of the Warrior Kid - 25 listopada