Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

watchOS 27 - wszystkie wersje beta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 08 czerwca 2026 - 20:15

Zapraszam do dyskusji.

Przyznam, że czuję rozczarowanie, że Apple Watch Ultra 1 nie dostanie aktualizacji, mimo, że w tym roku będzie miał dopiero 4 lata. Co więcej, wycięto wsparcie dla Watch Series 9, którego premiera była raptem 3 lata temu. To chyba najkrótszy okres wsparcia jakiegokolwiek urządzenia Apple od dawna.

Kompatybilne zegarki to tylko:

• Watch SE 3 (2025)
  • Watch Series 10+ (2024+)
  • Watch Ultra 2+ (2023+)

#2 damianmajk

damianmajk
  • 848 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 czerwca 2026 - 21:50

Zgadzam się, że lipa. Natomiast weź pod uwagę, że ten watchOS kompletnie nic nie zmienia. W praktyce, w mojej ocenie, nie ma żadnych benefitów. Ikonki, czy nowy układ aplikacji, to żadne zmiany. 

Użytkownik damianmajk edytował ten post 08 czerwca 2026 - 21:50

#3 soczekpl

soczekpl
  • 3 355 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 czerwca 2026 - 22:39

No totalnie lipa (na szczęście mam s10 :P), ale z tego co czytałem, to chcieli uchwalić starą architekturę.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max 2 / AirPods Pro & Pro 2

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 09 czerwca 2026 - 06:18

Zgadzam się, że lipa. Natomiast weź pod uwagę, że ten watchOS kompletnie nic nie zmienia. W praktyce, w mojej ocenie, nie ma żadnych benefitów. Ikonki, czy nowy układ aplikacji, to żadne zmiany.

Nie wiem, czy to jest argument za, czy przeciw. Skoro niewiele wnosi, to tym bardziej trudno uzasadnić konieczność porzucenia nie takich starych modeli.

ale z tego co czytałem, to chcieli uchwalić starą architekturę.

Nie wiem, co Ty czytujesz, ale to się nie klei. Series 9 i Ultra 2 to ten sam procesor i ta sama architektura. Jeden z nich dostał wsparcie, a drugi nie.

Najbardziej żenujące jest porzucenie SE 2. Ten zegarek był w oficjalnej sprzedaży aż do września 2025, czyli do premiery SE 3. Wyobraźcie sobie taką sytuację:

Jesteście rodzicem młodego nastolatka. Nie śledzicie for technologicznych, jak chcecie kupić jakiś sprzęt, to polegacie na poradzie sprzedawcy. Ale nie kupujecie w dziwnych, szemranych sklepach. Idziecie sobie w sierpniu 2025 do oficjalnego Apple Store, bo chcecie dziecku na urodziny kupić zegarek. Sprzedawca proponuje niedrogi, fajny zegarek, idealny dla dziecka. Aktualny model, najnowszy w tej serii. Kupujecie i jesteście zadowoleni. A po roku dowiadujecie się, że ten przestarzały sprzęt nie będzie już dostawał aktualizacji systemowych. Można poczuć solidne rozczarowanie.

#5 soczekpl

soczekpl
  • 3 355 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 czerwca 2026 - 07:06

Tak, chodziło mi o arm64_32 i przejście na pełne arm64, ale Apple poprawiło informację na stronie i s9 jednak dostanie update.

• Mikołaj Maciejko lubi to

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max 2 / AirPods Pro & Pro 2

#6 damianmajk

damianmajk
  • 848 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 czerwca 2026 - 14:03

Nie wiem, czy to jest argument za, czy przeciw. Skoro niewiele wnosi, to tym bardziej trudno uzasadnić konieczność porzucenia nie takich starych modeli.

Bardziej w tym sensie, że te zmiany są żadne, więc bez różnicy czy dostanie aktualizacje, czy nie. Naprawdę myślałem, że pójdą po rozum do głowy i ogarną, chociaż w sofcie, w aplikacji, coś bardziej zaawansowanego pod sport, w Apple Watch. A nadal nic z tego, zatem nadal ten zegarek totalnie mnie nie interesuje.

Użytkownik damianmajk edytował ten post 09 czerwca 2026 - 14:04

#7 domowik

domowik
  • 155 postów

Napisano 09 czerwca 2026 - 14:16

Zapraszam do dyskusji.

Przyznam, że czuję rozczarowanie, że Apple Watch Ultra 1 nie dostanie aktualizacji, mimo, że w tym roku będzie miał dopiero 4 lata. Co więcej, wycięto wsparcie dla Watch Series 9, którego premiera była raptem 3 lata temu. To chyba najkrótszy okres wsparcia jakiegokolwiek urządzenia Apple od dawna.

Kompatybilne zegarki to tylko:

• Watch SE 3 (2025)
  • Watch Series 10+ (2024+)
  • Watch Ultra 2+ (2023+)

Okazuje się, że AW 9 też jednak łaskawie dostanie.

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 09 czerwca 2026 - 15:06

Bardziej w tym sensie, że te zmiany są żadne, więc bez różnicy czy dostanie aktualizacje, czy nie.

Nowy system to niekoniecznie tylko nowe wodotryski, ale przede wszystkim różnego rodzaju optymalizacje pod maską. Pozbawienie ich w zegarku, który został wycofany z oficjalnej dystrybucji raptem rok temu (SE 2) jest bardzo, bardzo słabe i nieprzystające do tego, do czego zdążyliśmy się przez lata przyzwyczaić i co traktowaliśmy jako istotną przewagę konkurencyjną nad Androidem.

#9 winmaciek

winmaciek
  • 7 092 postów
Napisano 09 czerwca 2026 - 16:06

I poza tym eKoLoGiA. :D 

Miejmy nadzieję, że to jednorazowy wystrzał z ich strony. Inna sprawa, że czymś trzeba sfinansować wspieranie iPhone'a 11…

• Mikołaj Maciejko lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 10 czerwca 2026 - 00:38

Znalazłem irytującą zmianę. Regularnie bywam w knajpach, gdzie jest głośno. Do tej pory dostawałem powiadomienie 'ojej, głośno, uszy ci zwiędną' i była opcja 'mute for today'. Aktualnie jej nie ma i mogę co najwyżej kliknąć 'Open noise', gdzie dostanę pasek z decybelami; albo skasować powiadomienie. I za kwadrans przyjdzie znowu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 10 czerwca 2026 - 13:35

Nie wiem, na ile to będzie dla kogokolwiek bolesne, ale wycięta została funkcjonalność walkie-talkie.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 10 czerwca 2026 - 20:56

Tak opowiadali, jak to się szybciej będą dane o aktywności aktualizować w Health i Fitness, tymczasem mój zegarek pokazuje 1006/32/15, a fitness i health na telefonie 126/4/2, czyli stan w jakim się obudziłem ;-)

No i jakby 'trudniej' się wbijało zielone kółeczko. Poszedłem na 'żwawy spacer', jak zwykle i ledwie mi wskakiwało cokolwiek, a przed 27 ładnie rosło zgodnie z licznikiem minut spaceru.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#13 winmaciek

winmaciek
  • 7 092 postów
Napisano 10 czerwca 2026 - 21:01

Przy włączonym czy wyłączonym treningu w aplikacji Workout? 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 10 czerwca 2026 - 21:39

Miałem włączony trening jak spacerowałem. Teraz siedzę w chacie, to mam wyłączony. Nadal brak aktualizacji w aplikacjach w iPhone.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 11 czerwca 2026 - 00:47

O, po północy było jeszcze lepiej: wszystkie wskaźniki stały na 0, a na widgecie na tarczy pojawiało się '-- / -- ' zamiast wartości.

Na szczęście po restarcie zegarka zaczęło działać i się ładnie zsynchronizowało, razem z danymi z wczoraj. Zdenerwował/zasmucił bym się, jakbym przez głupiego buga w becie stracił zaliczone zamknięte kółeczka ;-)

#16 Ament

Ament
  • 518 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 11 czerwca 2026 - 07:44

Postawiłem na AWU3, "ułożył" się po kilku h, zrobiłem restart 2-3x na wszelki wypadek i wszystko bangla normalnie. Przy ok. 2h aktywności/dzień (szybki marsz/bieg z APP3) to z AOD bateria schodzi mi identycznie jak przy watchOS 26 tj. 40-45%/dobę. Oprócz kilku poprawek liquid glass tu i tam (głównie lepszy kontrast) brak jakichkolwiek zmian w stosunku do 26 poza tym durnym widokiem najpierw 7 aplikacji (mam nadzieję, że będzie można to wyłączyć, bo większej głupoty dawno nie widziałem żeby klikać dwa razy) + brak app switchera (jak się klika 2x crown to przełącza właśnie na ten nowy wybór apek). Ofc nowej SIri AI też brak w tej becie, no ale nawet jakby była to i tak nie skorzystamy  ;)

Użytkownik Ament edytował ten post 11 czerwca 2026 - 07:45

 Macbook / iPad Pro / iPhone / Watch

#17 damianmajk

damianmajk
  • 848 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 czerwca 2026 - 09:47

Nie wiem, na ile to będzie dla kogokolwiek bolesne, ale wycięta została funkcjonalność walkie-talkie.

Pamiętam, jak to weszło dopiero do AW, to bawiłem się z rodziną i znajomymi bardzo dużo. Później trochę temat zapomniany, ale żeby kasować od razu - szkoda. Zawsze moża było kogoś wywołać, bez potrzeby wiadomości, czy telefonu.

#18 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 11 czerwca 2026 - 11:09

Zawsze moża było kogoś wywołać, bez potrzeby wiadomości, czy telefonu.

To prawda, wystarczyło mu tylko wcześniej wysłać wiadomość, żeby to w ogóle włączył, bo ta opcja jadła baterię, więc raczej nikt tego nie trzymał cały czas włączonego.  ;)

• damianmajk lubi to

#19 slaweuszek

slaweuszek
  • 169 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 26 czerwca 2026 - 19:04

WatchOS beta 2 się pojawiła, wcześniej jakoś jej nie widziałem. 

 iPhone 17 Pro Max  MacBook Pro 13" M2 2022  Apple Watch Ultra 3  AirPods Pro 3 gen. 

#20 zorr

zorr
  • 94 postów

Napisano 28 czerwca 2026 - 07:52

Bo nie była od chwili wydania dla „wszystkich” - ale tylko dla AWU3.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych