Od dwóch dni - niezależnie od tego, co pisałem w tym drugi temacie - zaczęły mi się jakieś dziwne problemy z programem Poczta.
1. Na dole paska bocznego widnieje "Pasek postępu" z informacją „Przenoszę wiadomości 1 z 6” (ta druga liczba bywa różna - wczoraj to było 1 z 4). Pasek nie postępuje, nie mam pojęcia, co program próbuje przenieść, skąd i dokąd.
2. Są problemy z odznaczaniem wiadomości jako przeczytanych - normalnie otwarcie wiadomości sprawiało, że była oznaczona jako przeczytana - teraz zdarza się, że mimo otwarcia pozostaje podświetlona jako nowa - i nawet kiedy klikam prawym i zaznaczam „Oznacz jako przeczytane”, to nic się nie dzieje. Czasami problem znika po chwili (2-3 minuty), czasami dopiero po restarcie aplikacji.
3. Problemy z wysyłką: piszę maila, klikam "Wyślij" - jest normalny odgłos wysyłania, ale mail nie zostaje wysłany. Trafia do skrzynki "Robocze" (czasami niekompletny, jakby to była wersja przerwana przed zakończeniem pisania). Próba kolejnego wysłania nic nie daje, co gorsza - kiedy chcę usunąć taki "szkic" ze skrzynki „Robocze”, to niby się usuwa, ale po chwili jest tam znowu. Pomaga dopiero restart aplikacji.
4. Z tym restartem też jest dziwnie: kiedy klikam Poczta -> Zakończ pocztę, aplikacja znika z ekranu, ale jeszcze dłuższą chwilę pozostaje aktywna (w Dcoku jest przy niej kropka, widzi ją Monitor Aktywności). Czasami zamyka się w końcu na dobre po dłuższej chwili, czasami konieczne jest skorzystanie z opcji „Wymuś koniec”.
O co może chodzić? Co mogę zrobić? Będę wdzięczny za sugestie.
Mac Mini M2
Tahoe 26.4.1.
Poczta 16.0 (3864.500.181)