Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Program Poczta - dziwne zachowanie, "przenoszenie wiadomości", problemy z wysyłaniem.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 janhalb

janhalb
  • 960 postów

Napisano wczoraj, 09:18

Od dwóch dni - niezależnie od tego, co pisałem w tym drugi temacie - zaczęły mi się jakieś dziwne problemy z programem Poczta.

1. Na dole paska bocznego widnieje "Pasek postępu" z informacją „Przenoszę wiadomości 1 z 6” (ta druga liczba bywa różna - wczoraj to było 1 z 4). Pasek nie postępuje, nie mam pojęcia, co program próbuje przenieść, skąd i dokąd.

2. Są problemy z odznaczaniem wiadomości jako przeczytanych - normalnie otwarcie wiadomości sprawiało, że była oznaczona jako przeczytana - teraz zdarza się, że mimo otwarcia pozostaje podświetlona jako nowa - i nawet kiedy klikam prawym i zaznaczam „Oznacz jako przeczytane”, to nic się nie dzieje. Czasami problem znika po chwili (2-3 minuty), czasami dopiero po restarcie aplikacji.

3. Problemy z wysyłką: piszę maila, klikam "Wyślij" - jest normalny odgłos wysyłania, ale mail nie zostaje wysłany. Trafia do skrzynki "Robocze" (czasami niekompletny, jakby to była wersja przerwana przed zakończeniem pisania). Próba kolejnego wysłania nic nie daje, co gorsza - kiedy chcę usunąć taki "szkic" ze skrzynki „Robocze”, to niby się usuwa, ale po chwili jest tam znowu. Pomaga dopiero restart aplikacji.

4. Z tym restartem też jest dziwnie: kiedy klikam Poczta -> Zakończ pocztę, aplikacja znika z ekranu, ale jeszcze dłuższą chwilę pozostaje aktywna (w Dcoku jest przy niej kropka, widzi ją Monitor Aktywności). Czasami zamyka się w końcu na dobre po dłuższej chwili, czasami konieczne jest skorzystanie z opcji „Wymuś koniec”.

O co może chodzić? Co mogę zrobić? Będę wdzięczny za sugestie.

Mac Mini M2

Tahoe 26.4.1.

Poczta 16.0 (3864.500.181)

Mac Mini 2023, M2, 24 GB RAM, 1 TB SSD

MacBook Pro mid 2010, i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 611 postów

Napisano wczoraj, 11:54

Ja bym usunął konta, wyczyścił wszystkie pliki z ~/Library i skonfigurował wszystko od zera.

Albo po prostu zmień klienta, skoro ten ciągle generuje Ci problemy. Spark jest spoko, AirMail jest spoko.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 janhalb

janhalb
  • 960 postów

Napisano wczoraj, 12:13

Dzięki, na razie - za radą Gemini - usunąłem część plików z bibliotek i czekam, aż się na nowo wszystko wyrówna.

Jeśli ostatecznie to nie pomoże, to chyba zrobię tak, jak radzisz. Czy wtedy trzeba usunąć po prostu cały katalog ~/Library/Mail/ - czy katalog zostawić, a usunąć tylko jego zawartość?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 611 postów

Napisano wczoraj, 13:15

Na początek ~/Library/Mail powinno być ok. Śmiało usuwaj cały katalog, założy się od nowa.
oczywiście wszystko, kiedy Mail jest wyłączony.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 janhalb

janhalb
  • 960 postów

Napisano wczoraj, 19:17

Tak w końcu zrobiłem. Poczta mieliła dość długo (bo przy IMAPie musiała synchronizować się ze skrzynką, na której są maile z iluś lat…), ale teraz już wszystko gra.

Dziękuję za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych