Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Siri po polsku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 mattkally

mattkally
  • 615 postów
  • SkądZambrów

Napisano 07 lutego 2026 - 02:34

Mamy waszym zdaniem jakieś szanse na gadkę z Siri po polsku?
Nie jestem ekspertem od LLMów, ale na logikę jeśli nowy „mózg” od Gemini rozumie input w naszym języku, to technicznie Siri nie ma już wymówek, nie?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 575 postów

Napisano 07 lutego 2026 - 10:41

Wydaje mi się, że nie - technicznie nie ma, ale to właściciel "interfejsu" (a tym teraz będzie Siri - interfejsem do Gemini) decyduje, co ten interfejs oferuje.

Nie to, żebym jakoś tego potrzebował, bo mówienie do telefonu, w dowolnym języku, wydaje mi się ciągle dziwaczne. Natomiast sprawdzę to jako pierwszą rzecz po włączeniu bety z tą funkcjonalnością.

• mattkally lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 Blue

Blue
  • 608 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 07 lutego 2026 - 15:32

Zastosowanie LLM nie ma żadnego znaczenia, nie będzie po polsku. Siri zasilana przez Gemini będzie obsługiwać tylko te języki, pod kątem których rozwijane są autorskie LLM-y Apple'a. Mimo że Gemini świetnie radzi sobie z polskim, Apple musiałoby to jeszcze zintegrować, przetestować i dostosować do swoich standardów prywatności.

Cook mówi: "We basically determined that Google's AI technology would provide the most capable foundation for AFM (Apple Foundation Models), and we believe that we can unlock a lot of experiences and innovate in a key way due to the collaboration. We'll continue to run on the device and run in Private Cloud Compute and maintain our industry-leading privacy standards in doing so." 

Także to nie będzie Gemini 1:1 jaki znamy na stronie google. To tylko silnik, nic więcej. Stawiam, że języki będą takie same jak teraz. Czy dodadzą nowe? Z LLM będą mieć łatwiej, ale to i tak praca i koszty. Samsung na przykład utworzył w Warszawie specjalny zespół, który zajął się wdrożeniem oraz testowaniem Galaxy AI w języku polskim.

• Gregory lubi to

#4 mattkally

mattkally
  • 615 postów
  • SkądZambrów

Napisano 07 lutego 2026 - 18:25

Zastosowanie LLM nie ma żadnego znaczenia, nie będzie po polsku. Siri zasilana przez Gemini będzie obsługiwać tylko te języki, pod kątem których rozwijane są autorskie LLM-y Apple'a. Mimo że Gemini świetnie radzi sobie z polskim, Apple musiałoby to jeszcze zintegrować, przetestować i dostosować do swoich standardów prywatności.

Cook mówi: "We basically determined that Google's AI technology would provide the most capable foundation for AFM (Apple Foundation Models), and we believe that we can unlock a lot of experiences and innovate in a key way due to the collaboration. We'll continue to run on the device and run in Private Cloud Compute and maintain our industry-leading privacy standards in doing so." 

Także to nie będzie Gemini 1:1 jaki znamy na stronie google. To tylko silnik, nic więcej. Stawiam, że języki będą takie same jak teraz. Czy dodadzą nowe? Z LLM będą mieć łatwiej, ale to i tak praca i koszty. Samsung na przykład utworzył w Warszawie specjalny zespół, który zajął się wdrożeniem oraz testowaniem Galaxy AI w języku polskim.

Aj Tymek Jabłko musi być jak zwykle dyplomatyczny, tajemniczy i tęczowo pozytywny, tym bardziej chwilę przed odejściem.

Na początku listopada 2025 zaczęły pojawiać się ploteczki na temat współpracy Apple-Google w tym zakresie, później 1 grudnia pojawiło się to:
https://jobs.apple.c...siri?team=SFTWR

Ja mam nadzieję Panie i Panowie, że w końcu doczekamy się tego do WWDC26  :D

#5 winmaciek

winmaciek
  • 7 058 postów
Napisano 07 lutego 2026 - 20:29

Nie to, żebym jakoś tego potrzebował, bo mówienie do telefonu, w dowolnym języku, wydaje mi się ciągle dziwaczne. Natomiast sprawdzę to jako pierwszą rzecz po włączeniu bety z tą funkcjonalnością.

Pomijając gadanie do telefonu leżącego luzem, to jest jedna sytuacja, które przychodzi na myśl i jest to jazda samochodem. CarPlay jest tak z 70% mniej użyteczny, bo nie odczyta wiadomości, nie można podyktować czegoś do wysłania, adresu w nawigacji. 

Osobiście nawet nie potrzebuję, żeby ta Siri była jakoś szczególnie mądra, niech będzie nawet na poziomie asystentki w Mercedesie, to byłby sukces. 

Aj Tymek Jabłko musi być jak zwykle dyplomatyczny, tajemniczy i tęczowo pozytywny, tym bardziej chwilę przed odejściem.

Na początku listopada 2025 zaczęły pojawiać się ploteczki na temat współpracy Apple-Google w tym zakresie, później 1 grudnia pojawiło się to:
https://jobs.apple.c...siri?team=SFTWR

Ja mam nadzieję Panie i Panowie, że w końcu doczekamy się tego do WWDC26  :D

A to akurat fajny news. Aczkolwiek jak wciąż rekrutują, to raczej bym obstawiał za rok albo dwa. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 575 postów

Napisano 08 lutego 2026 - 10:48

Przez ponad 40 lat swojego życia nie potrzebowałem robić prawa jazdy i nie sądzę, żeby się to zmieniło, więc "jazda samochodem" w moim przypadku odpada - jeśli jadę, to jako pasażer i sobie mogę klikać do woli ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#7 Mirek 59

Mirek 59
  • 411 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 lutego 2026 - 13:37

To jak u mojej Żony jak nie jada ryżu to go nie ma w sklepie i już

Przez ponad 40 lat swojego życia nie potrzebowałem robić prawa jazdy i nie sądzę, żeby się to zmieniło, więc "jazda samochodem" w moim przypadku odpada - jeśli jadę, to jako pasażer i sobie mogę klikać do woli ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych