Mamy waszym zdaniem jakieś szanse na gadkę z Siri po polsku?
Nie jestem ekspertem od LLMów, ale na logikę jeśli nowy „mózg” od Gemini rozumie input w naszym języku, to technicznie Siri nie ma już wymówek, nie?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 07 February 2026 - 02:34
Mamy waszym zdaniem jakieś szanse na gadkę z Siri po polsku?
Nie jestem ekspertem od LLMów, ale na logikę jeśli nowy „mózg” od Gemini rozumie input w naszym języku, to technicznie Siri nie ma już wymówek, nie?
Posted 07 February 2026 - 10:41
Wydaje mi się, że nie - technicznie nie ma, ale to właściciel "interfejsu" (a tym teraz będzie Siri - interfejsem do Gemini) decyduje, co ten interfejs oferuje.
Nie to, żebym jakoś tego potrzebował, bo mówienie do telefonu, w dowolnym języku, wydaje mi się ciągle dziwaczne. Natomiast sprawdzę to jako pierwszą rzecz po włączeniu bety z tą funkcjonalnością.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 07 February 2026 - 15:32
Zastosowanie LLM nie ma żadnego znaczenia, nie będzie po polsku. Siri zasilana przez Gemini będzie obsługiwać tylko te języki, pod kątem których rozwijane są autorskie LLM-y Apple'a. Mimo że Gemini świetnie radzi sobie z polskim, Apple musiałoby to jeszcze zintegrować, przetestować i dostosować do swoich standardów prywatności.
Cook mówi: "We basically determined that Google's AI technology would provide the most capable foundation for AFM (Apple Foundation Models), and we believe that we can unlock a lot of experiences and innovate in a key way due to the collaboration. We'll continue to run on the device and run in Private Cloud Compute and maintain our industry-leading privacy standards in doing so."
Także to nie będzie Gemini 1:1 jaki znamy na stronie google. To tylko silnik, nic więcej. Stawiam, że języki będą takie same jak teraz. Czy dodadzą nowe? Z LLM będą mieć łatwiej, ale to i tak praca i koszty. Samsung na przykład utworzył w Warszawie specjalny zespół, który zajął się wdrożeniem oraz testowaniem Galaxy AI w języku polskim.
Posted 07 February 2026 - 18:25
Zastosowanie LLM nie ma żadnego znaczenia, nie będzie po polsku. Siri zasilana przez Gemini będzie obsługiwać tylko te języki, pod kątem których rozwijane są autorskie LLM-y Apple'a. Mimo że Gemini świetnie radzi sobie z polskim, Apple musiałoby to jeszcze zintegrować, przetestować i dostosować do swoich standardów prywatności.
Cook mówi: "We basically determined that Google's AI technology would provide the most capable foundation for AFM (Apple Foundation Models), and we believe that we can unlock a lot of experiences and innovate in a key way due to the collaboration. We'll continue to run on the device and run in Private Cloud Compute and maintain our industry-leading privacy standards in doing so."Także to nie będzie Gemini 1:1 jaki znamy na stronie google. To tylko silnik, nic więcej. Stawiam, że języki będą takie same jak teraz. Czy dodadzą nowe? Z LLM będą mieć łatwiej, ale to i tak praca i koszty. Samsung na przykład utworzył w Warszawie specjalny zespół, który zajął się wdrożeniem oraz testowaniem Galaxy AI w języku polskim.
Aj Tymek Jabłko musi być jak zwykle dyplomatyczny, tajemniczy i tęczowo pozytywny, tym bardziej chwilę przed odejściem.
Na początku listopada 2025 zaczęły pojawiać się ploteczki na temat współpracy Apple-Google w tym zakresie, później 1 grudnia pojawiło się to:
https://jobs.apple.c...siri?team=SFTWR
Ja mam nadzieję Panie i Panowie, że w końcu doczekamy się tego do WWDC26 ![]()
Posted 07 February 2026 - 20:29
Nie to, żebym jakoś tego potrzebował, bo mówienie do telefonu, w dowolnym języku, wydaje mi się ciągle dziwaczne. Natomiast sprawdzę to jako pierwszą rzecz po włączeniu bety z tą funkcjonalnością.
Pomijając gadanie do telefonu leżącego luzem, to jest jedna sytuacja, które przychodzi na myśl i jest to jazda samochodem. CarPlay jest tak z 70% mniej użyteczny, bo nie odczyta wiadomości, nie można podyktować czegoś do wysłania, adresu w nawigacji.
Osobiście nawet nie potrzebuję, żeby ta Siri była jakoś szczególnie mądra, niech będzie nawet na poziomie asystentki w Mercedesie, to byłby sukces.
Aj Tymek Jabłko musi być jak zwykle dyplomatyczny, tajemniczy i tęczowo pozytywny, tym bardziej chwilę przed odejściem.
Na początku listopada 2025 zaczęły pojawiać się ploteczki na temat współpracy Apple-Google w tym zakresie, później 1 grudnia pojawiło się to:
https://jobs.apple.c...siri?team=SFTWR
Ja mam nadzieję Panie i Panowie, że w końcu doczekamy się tego do WWDC26
A to akurat fajny news. Aczkolwiek jak wciąż rekrutują, to raczej bym obstawiał za rok albo dwa.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 08 February 2026 - 10:48
Przez ponad 40 lat swojego życia nie potrzebowałem robić prawa jazdy i nie sądzę, żeby się to zmieniło, więc "jazda samochodem" w moim przypadku odpada - jeśli jadę, to jako pasażer i sobie mogę klikać do woli ;-)
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 08 February 2026 - 13:37
To jak u mojej Żony jak nie jada ryżu to go nie ma w sklepie i już
Przez ponad 40 lat swojego życia nie potrzebowałem robić prawa jazdy i nie sądzę, żeby się to zmieniło, więc "jazda samochodem" w moim przypadku odpada - jeśli jadę, to jako pasażer i sobie mogę klikać do woli ;-)
0 members, 1 guests, 0 anonymous users