Czy istnieje lista planów/zmian/nowych postanowień MyApple na przyszły rok? Przy okazji, wszystkiego dobrego w nowym roku właścicielom, moderacji i wszystkim użytkownikom forum!
MyApple w 2026 roku
Napisano 31 grudnia 2025 - 00:47
Napisano 31 grudnia 2025 - 08:23
Ja planuję wreszcie nauczyć się grać sensownie przynajmniej jakieś proste, bluesowe solówki na gitarze. ![]()
A poważniej - w 2025 roku udało się zakończyć proces przebudowy i radykalnego uproszczenia struktury działów forum, usunąć kilka archaicznych zapisów regulaminowych, co pozwoliło użytkownikom łatwiej wybrać właściwe miejsce do opisania swojego zagadnienia, a także przełożyło się na zmniejszenie liczby interwencji moderatorskich.
Nie wiem, czy Właściciel Forum ma jakieś plany na kolejny rok. Moderatorzy nie mają tutaj realnej mocy sprawczej.
Ale pozwól, że odwrócę pytanie.
Jakie zmiany byłyby ważne z punktu widzenia Was, Użytkowników? Co sprawiłoby, że zaglądalibyście tutaj chętniej i dokładali więcej wartościowych treści? Tylko nie ogólnie "wywalić wszystko, bo to miejsce się do niczego nie nadaje i zrobić dobrze", ale konkretnie.
- mattkally i Mirek 59 lubią to
Napisano 31 grudnia 2025 - 13:58
Mi zdecydowanie nie podoba się "rozwarstwienie" pomiędzy MyApple a Forum MyApple i brak możliwości prowadzenia dyskusji pod nowymi artykułami.
Gdyby udałoby się to scalić, stworzyć załóżmy dział Newsy/Dyskusje o Artykułach na forum, gdzie każdy będzie mógł dorzucić coś od siebie myślę, że tchnęło by to trochę życia w resztę forum.
Wydaje mi się, że lata temu była taka możliwość.
Często łapię się, że na tym, że więcej przebywam na MacRumorsach, chociaż ZDECYDOWANIE wolałbym wchodzić w dyskusję i być może komuś pomóc tutaj - w naszym narodowym miejscu spotkań ![]()
Fajnie by było, gdyby moc sprawczą miały również osoby, którym na forum zależy i regularnie dbają o jego dalszy rozwój, a nie ktoś, kto jest "tylko" właścicielem na papierze.
Napisano 31 grudnia 2025 - 14:18
Mi zdecydowanie nie podoba się "rozwarstwienie" pomiędzy MyApple a Forum MyApple i brak możliwości prowadzenia dyskusji pod nowymi artykułami.
Gdyby udałoby się to scalić, stworzyć załóżmy dział Newsy/Dyskusje o Artykułach na forum, gdzie każdy będzie mógł dorzucić coś od siebie myślę, że tchnęło by to trochę życia w resztę forum.
Wydaje mi się, że lata temu była taka możliwość.
Te dwa obszary, od kiedy pamiętam były rozdzielone. Pod artykułami była możliwość komentowania, ale to był system komentarzy w żaden sposób nie powiązany z forum. I moderowany przez inne osoby. Teraz to nie wiem, jak jest, bo w sumie prawie tam nie zaglądam. Nie wydaje mi się, żeby była techniczna możliwość integracji tych komentarzy z silnikiem forum bez istotnych nakładów inwestycyjnych. Do tego też odniosę się na końcu.
Często łapię się, że na tym, że więcej przebywam na MacRumorsach, chociaż ZDECYDOWANIE wolałbym wchodzić w dyskusję i być może komuś pomóc tutaj - w naszym narodowym miejscu spotkań
Ale to, jeśli dobrze rozumiem, jest bardziej samokrytyka, względnie postanowienie noworoczne, niż pomysł na jakąś konkretną zmianę na naszym forum?
Fajnie by było, gdyby moc sprawczą miały również osoby, którym na forum zależy i regularnie dbają o jego dalszy rozwój, a nie ktoś, kto jest "tylko" właścicielem na papierze.
Czyli kto konkretnie miałby mieć tę moc sprawczą i w jakim zakresie? I przede wszystkim, jak to pogodzić z prozaicznym faktem, że rozwój, prawie zawsze jest związany z jakimiś nakładami finansowymi? Właścicielem nie jest się tylko "na papierze", ale także w portfelu. I to determinuje, kto ma moc sprawczą, bo z tymi kwestiami finansowymi wiąże się również ryzyko. Nikt z nas go praktycznie nie ponosi.
Napisano 31 grudnia 2025 - 15:02
Myślę, że gdyby MyApple i Forum nie byłyby osobnymi bytami to z czasem coraz więcej osób by tutaj zaglądało. I piszę to z perspektywy użytkownika, który chce temu miejscu pomóc, a nie tylko wymagać.
Nie siedzę w środku, nie wiem jak wygląda aktualna struktura forum po drugiej stronie, i kto tam teraz pociąga za sznurki, ale widzę grupę osób, które ciągle tu są i próbują dołożyć coś wartościowego do całej koncepcji tego miejsca. Mam wrażenie, że moderacja ma trochę związane ręce przez górę, i wiadomo, że rozchodzi się o kasę.
Jeśli pojawi się opcja dorzucenia jakiejś 'cegiełki', żeby MyApple znowu odżyło i tętniło życiem jak kiedyś to bez zastanowienia to zrobię.
Myślę, że są tu użytkownicy, którzy zrobili by tak samo, co zdjęłoby praktycznie całkowicie ryzyko finansowe ponoszone przez właścicieli. Dalej nie cierpię modelu subskrypcyjnego ale akurat dla tego forum zrobiłbym wyjątek.
Napisano 31 grudnia 2025 - 15:26
Dalej nie cierpię modelu subskrypcyjnego ale akurat dla tego forum zrobiłbym wyjątek.
Model subskrypcyjny to nie byłaby cegiełka, tylko deska i jeszcze gwóźdź gratis. Do trumny. ![]()
widzę grupę osób, które ciągle tu są i próbują dołożyć coś wartościowego do całej koncepcji tego miejsca.
Wiesz, ja byłem takim użytkownikiem. Zaproponowałem, że przygotuję uproszczoną strukturę działów wraz z tym, co, gdzie i w jakiej kolejności poprzenosić. To akurat można było zrobić bezkosztowo. Zresztą, to właśnie w związku z tą inicjatywą dostałem uprawnienia moderatorskie, które póki co, nie zostały mi jeszcze odebrane.
Od samego początku byłem zwolennikiem idei, żeby zaprosić Użytkowników do dyskusji nad docelową strukturą. Wręcz to był mój warunek, żeby się podjąć tego zadania. Naiwnie wierzyłem, że takich, którym zależy jest wielu, że dyskusja będzie intensywna, pełna ciekawych, konstruktywnych pomysłów i WSPÓLNIE wypracujemy nowy model. Cóż, całą tę dyskusję możesz sobie prześledzić pod poniższym linkiem. Nie zajmie Ci to dużo czasu.
https://myapple.pl/f...forum-dyskusja/
Zmiany ostatecznie udało się wprowadzić, ale jaka w tym zasługa Użytkowników i tej dyskusji - oceń sam.
Tak, czy owak, życzę udanego Nowego Roku!
Napisano 31 grudnia 2025 - 15:59
Model subskrypcyjny to nie byłaby cegiełka, tylko deska i jeszcze gwóźdź gratis. Do trumny.
Bardzo możliwe, że w ramach ekscytacji zmian na MyApple poniosło mnie z tymi subskrypcjami. Może jednak warto zaniechać tej idei
Udanej zabawy i do usłyszenia po Nowym Roku!
- Mikołaj Maciejko lubi to
Napisano 31 grudnia 2025 - 16:01
Kiedyś można było wykupić jakiś status vip, czy tam friend. Ale czy to działa nadal, to nie mam pojęcia.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 31 grudnia 2025 - 16:11
Usiądźcie z Tomkiem przy flaszce i zróbcie burzę mózgów. Jakby kilku YouTuberów rzuciło parę słów o forum to zrobiłoby się tu gęściej niż kiedykolwiek ![]()
Napisano 31 grudnia 2025 - 16:49
Ale to wtedy ja zrezygnuję z bycia modem, bo mój styl moderowania nie przejdzie ![]()
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 01 stycznia 2026 - 20:35
Napisano 03 stycznia 2026 - 08:53
No właśnie - to że trzeba wybrać tryb PC. Serio jakiś osobny tryb dla telefonów jest jeszcze potrzebny ? Ja wiem że graficznie musi być dopasowane do różnych urządzeń ale chyba typowy tryb komórkowy foruma pochodzi jeszcze z czasów WAP ![]()
I jakbym miał się już czegoś jeszcze czepić <ciach> MM: Narzekania na złych moderatorów są na tym forum jak najbardziej dozwolone, ale tylko tutaj. Ten wątek nie jest o tym, czego i kogo by się tu przyczepić.
Napisano 03 stycznia 2026 - 10:48
Ktoś jeszcze przegląda internet bez ad-blockerów? Faktycznie, na świeżo postawionym systemie pojawiają mi się tutaj uciążliwe reklamy, ale instalacja AdGuarda jest jedną z pierwszych czynności, którą robię na nowym urządzeniu.
No właśnie - to że trzeba wybrać tryb PC. Serio jakiś osobny tryb dla telefonów jest jeszcze potrzebny ?
To zapewne kwestia osobistych preferencji, ale mi osobiście przeglądanie na telefonie wersji desktopowej totalnie nie pasuje. Wolę tryb mobilny, mimo jego niektórych ograniczeń. Więc dobrze, że jest wybór.
I żeby trochę przeciąć i nie kłapać po próżnicy - Nic mi nie wiadomo, żeby były jakieś plany na najbliższy czas związane z wymianą silnika forum, które mogłyby przynieść istotną zmianę wizualną lub funkcjonalną. Oczywiście to, że nie wiem, nie musi oznaczać, że takich planów nie ma, bo nie siedzę w głowie właściciela forum, ale żadnych obietnic tego typu z mojej strony nie będzie.
Napisano 03 stycznia 2026 - 12:33
Napisano 03 stycznia 2026 - 17:24
iPhone 17 Pro Max / MacBook Pro 13" M2 2022 / Apple Watch Ultra 3 / AirPods Pro 3 gen.
Napisano 03 stycznia 2026 - 19:59
Użytkownik nesiasps edytował ten post 03 stycznia 2026 - 20:00
Napisano 03 stycznia 2026 - 22:16
Ej, ale to nie jest wątek supportów adguarda ![]()
(A w ogóle adgnard strasznie spowalnia Safari i nie polecam).
Napisano 04 stycznia 2026 - 18:29
Ej, ale to nie jest wątek supportów adguarda
(A w ogóle adgnard strasznie spowalnia Safari i nie polecam).
BINGO!!! Dzięki ftpd! Od dawna zastanawiałem się dlaczego to Safari mi tak zamula, ale nie przyszło mi do głowy, że to może być adguard. Dzięki za pomoc. Można wracać do głównego wątku ![]()
Użytkownik mattkally edytował ten post 04 stycznia 2026 - 18:29
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych