MAŁY UPDATE - dostałem krótką odpowiedź z ECK na moje pytanie o to, "na jakim etapie jest moja sprawa" i co dalej.
I tu mam pytanie m.in. do Ciebie, @ali_cja - niepokoi mnie fragment, że „przedsiębiorcy mogą nie udzielić odpowiedzi”.
Co to właściwie oznacza w praktyce? Jak długo w takim razie powinienem czekać - i czy w ogóle warto dalej czekać?
Sprzęt wciąż leży nieodpakowany i zaklejony. W międzyczasie kupiłem innego iPada, żeby nie zalegać z pracą - ale to model z 2018 roku, więc muszę trochę kombinować, żeby zachować sensowną wydajność.
Na dłuższą metę to rozwiązanie się nie sprawdzi, ale cóż… staram się zachować cierpliwość.
Z nieznanego mi powodu nie mogę dołączyć .jpg (dodaję treść maila poniżej)
"W RAZIE DODATKOWYCH PYTAŃ LUB WĄTPLIWOŚĆI, PROSIMY O ODPOWIEDŹ BEZPOŚREDNIO NA TĘ WIADOMOŚĆ.
POZWOLI TO NA USPRAWNIENIE KOMUNIKACJI I UNIKNIĘCIE OPÓŹNIEŃ W PROWADZENIU SPRAWY.
Szanowny Panie,
dziękujemy za kontakt z Europejskim Centrum Konsumenckim (ECK) Polska.
Uprzejmie informujemy, że odpowiedzi udzielane są zgodnie z kolejnością zgłoszeń. Średni czas oczekiwania wynosi około 30 dni - może on się wydłużyć ze względu na tymczasowe obciążenia centrum.
Skontaktowaliśmy się w Pana sprawie z naszym partnerem ECK Irlandia.
Z uwagi na polubowny charakter naszej działalności, udzielenie odpowiedzi może potrwać od kilku do kilkunastu tygodni.
Postępowania prowadzone przez ECK odbywają się na zasadzie dobrowolnego udziału, co oznacza że przedsiębiorcy mogą nie udzielić odpowiedzi.
W razie dodatkowych pytań lub wątpliwości proszę o kontakt, kierując dalszą korespondencję w odpowiedzi na tę wiadomość z zachowaniem tytułu wiadomości z sygnaturą sprawy ECCPL-XXXXX.
Z wyrazami szacunku,
Anna B.
Doradca ECK Polska"
Użytkownik kosodrzewinka edytował ten post 06 listopada 2025 - 10:08