Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Reklamacja z tytułu rękojmi w Apple Store Online.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 27 września 2025 - 11:49

Hej, mam pytanie do osób, które miały doświadczenia z reklamacjami w Apple Store Online.
To już trzeci iPad Pro 13-inch (M4) Wi-Fi + Cellular z tą samą wadą.

• Pierwszego kupiłem w czerwcu 2024. Po miesiącu zaczęły pojawiać się zielone piksele na ekranie blokady (mrugały kilka sekund, początkowo rzadko). Po roku problem wrócił i się nasilił - zielony łuk pikseli zajmował ekran, dało się go wywołać za każdym razem przy otwieraniu konkretnych grafik w aplikacji Zdjęcia lub włączeniu aparatu. 
Pomagał tylko restart na chwilę. Aktualizacje iOS, odtwarzanie itd. Bez sutku. Apple wymieniło urządzenie w czerwcu 2025 na tak zwany przez nich „zamiennik” wolny od wad. 

• Po 2 miesiącach kolejny iPad padł. Znów wymiana na „zamiennik”. 20 sierpnia 2025 odebrałem już trzeci urządzenie, nowy zamiennik, który również zepsuł się po 2 tygodniach (a korzystałem z niego łącznie może 5 godzin).
• 04.09.2025 złożyłem reklamację z rękojmią z żądaniem już zwrotu pieniędzy. 

• 04.09.2025 - zgłoszenie reklamacji (rękojmia, odstąpienie i zwrot). Umówił mnie na rozmowę 10.09.
• 10.09.2025 - brak kontaktu. ponowny kontakt z mojej strony, sprawę przejął inny konsultant, sprzęt wysłany do serwisu iSpot na diagnostykę.
• 12.09.2025 - sprzęt dotarł do serwisu iSpot na życzenie konsultanta Apple.
• 22.09.2025 - serwis przesyła ekspertyzę stwierdził „brak usterki”.
• 23.09.2025 - kontakt ze strony Apple próbowało odesłać mi sprzęt i twierdziło, że 14 dni liczy się od wysłania do serwisu. Poinformowanie mnie że iSpot bada sprzęt do mnie. Próbuje uzyskać jakąś decyzję, przez na maila - konsultant przez telefon odmawia mi i  twierdzi, że moje roszczenia są bez zasadne nie chce zakończyć zgłoszenia. Umawiam się na kolejną rozmowę by skontaktować się z UOKiK.
• 24.09.2025 - UOKiK potwierdza moją wersję. Kontakt z Apple żądam decyzji. Konsultant stwierdza, że oni takich decyzji nie mogą wysłać. Każe pisać  ewentualne odwołanie do Irlandii tylko listownie. Mocno przekonuje do odbioru sprzętu by ewentualnie zgłosić ponownie jeśli wada występuje dalej.  
• Faktycznie po konsultacji z UOKiK jednak termin 14 dni minął 18.09.2025 – zgodnie z prawem reklamacja została uznana za zasadną z mocy prawa (art. 7a ustawy o prawach konsumenta).

• Wysłałem oficjalny mail contactus.pl@euro.apple.com do Apple (z fakturą i numerem zgłoszenia) żądając zwrotu pieniędzy. Odpowiedzieli, że mam kontaktować się z AppleCare (czyli gwarancją), a nie z nimi jako sprzedawcą - mimo że reklamacja była złożona z tytułu rękojmi.

❓Pytanie:
Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy takie przerzucanie sprawy z rękojmi na AppleCare to stała praktyka Apple? Jak najlepiej działać dalej – zgłoszenie do rzecznika konsumentów, od razu UOKiK, czy może ktoś wywalczył zwrot w podobnej sytuacji? Czy miał ktoś takie przykrości kupując sprzęt za pośrednictwem oficjalne bezpośrednio ze strony Apple?

PS: Zdjęcia przedstawiają trzy różne urządzenia, na zdjęciach jest widoczna data - wykonane w dniach wystąpienia usterki.

Załączone pliki

#2 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 28 września 2025 - 20:47

Miałam do czynienia w osobistych sprawach z irlandzkim supportem i byłam bardzo zadowolona z rozstrzygnięcia. W pierwszym przypadku z konsultantem połączyła mnie pracownica serwisu, w drugim sama zgłosiłam „problem” poprzez aplikację ‚Wsparcie’. Cały przebieg obydwu reklamacji odbywał się później drogą elektroniczną.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów nie bada indywidualnych skarg klientów, jeżeli one nie dotyczą naruszenia zbiorowych interesów konsumentów. W sporze ze Sprzedawcą (przedsiębiorcą) Konsument powinien szukać pomocy u miejskich lub powiatowych rzeczników konsumentów (właściwych dla miejsca zamieszkania). Radziłabym Ci skorzystać z tej drogi.
Dla mnie, najlepszą ścieżką jest postępowanie polubowne, poprzez złożenie wniosku do właściwej Inspekcji Handlowej*. Przy sporządzaniu wniosku może Ci właśnie pomóc RzK.

* Ustawa z 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej /Dz. U. 2001 Nr 4 poz. 25 z póź. zm./

Art. 3. 1. Do zadań Inspekcji należy:

3) prowadzenie postępowania w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów
konsumenckich;

• winmaciek lubi to

#3 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 29 września 2025 - 21:14

Miałam do czynienia w osobistych sprawach z irlandzkim supportem i byłam bardzo zadowolona z rozstrzygnięcia. W pierwszym przypadku z konsultantem połączyła mnie pracownica serwisu, w drugim sama zgłosiłam „problem” poprzez aplikację ‚Wsparcie’. Cały przebieg obydwu reklamacji odbywał się później drogą elektroniczną.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów nie bada indywidualnych skarg klientów, jeżeli one nie dotyczą naruszenia zbiorowych interesów konsumentów. W sporze ze Sprzedawcą (przedsiębiorcą) Konsument powinien szukać pomocy u miejskich lub powiatowych rzeczników konsumentów (właściwych dla miejsca zamieszkania). Radziłabym Ci skorzystać z tej drogi.
Dla mnie, najlepszą ścieżką jest postępowanie polubowne, poprzez złożenie wniosku do właściwej Inspekcji Handlowej*. Przy sporządzaniu wniosku może Ci właśnie pomóc RzK.

* Ustawa z 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej /Dz. U. 2001 Nr 4 poz. 25 z póź. zm./

Art. 3. 1. Do zadań Inspekcji należy:

3) prowadzenie postępowania w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów
konsumenckich;

Serdecznie dziękuję Ci za odpowiedź. Również biorę pod uwagę taką ścieżkę, choć wiadomo wolałbym tego uniknąć/przyśpieszyć bo jestem pozbawiony narzędzia pracy.
Nie wiem czy ja dobrze rozumiem, być może nie. Jednak by rozwiać wszelkie niedopowiedzenia i nieporozumienia, mój problem jest z Polskim oddziałem - ponoć taki istnieje. 

Kuriozum jest jeszcze większe gdy ja przez ponad 40 minut na infolinii Apple przeprowadzam rozmowę: (rozmowa telefoniczna z dnia 23.09.2025)
(J - ja ; K - konsultant)
(...końcówka rozmowy, wcześniej i tak przez większość czasu rozmowa wciąż kręciła się w tym samym punkcie, spisane z nagrania)

J - Dobrze to jeszcze raz, czy moja reklamacja jest uznana za zasadną czy nie?
K - Już panu wyjaśniam, Pana termin biegnie od momentu "pozbycia się urządzenia" , w tym wypadku kiedy wysłał Pan urządzenie do serwisu.
J - Mimo, iż dobrze wiem, że wprowadza mnie Pan teraz w błąd - rozumiem, że według Was jest bezzasadna.
K - Proponowałbym Panu odebranie sprzętu i używanie go i jak wystąpi usterka zgłoszenie ponownie.
J - ...ale usterka raz pojawia się po 1,5 roku, raz po 2 miesiącach, raz po 2 tygodniach. Za poł roku skończy mi się okres składnia jakichkolwiek roszczeń i zostanę z ręką w nocniku.
K - Tak jak mówiłem wcześniej serwis dziś wyśle do Pana urządzenie i proszę je odebrać.
J - Czyli uważacie, że moje roszczenie jest bez zasadne? Czy mogę prosić o utrwalenie tej decyzji mailowo lub w jakieś formie na podstawie, której mogę się odwołać?
K - Niestety nie możemy ani nie wystawiamy takich pism. Nie wysyłamy takich wiadomości klientom. Może Pan poprosić iSpot może oni wystawią Panu takie pismo.
J - W takim razie jakie jest stanowisko w mojej sprawie? Dlaczego ma to wystawiać iSpot, nie są sprzedawcą w tej sprawie to zewnętrzny niezależny podmiot. 
K - Takie jak w ekspertyzie z serwisu iSpot - prosiłbym by sprzęt został odebrany.
J - Gdzie mam się zgłosić lub na jaki adres napisać by wydano mi takie pismo od sklepu, w którym kupiłem mój sprzęt. Bo rozumiem, że reprezentuje Pan firmę, w której dokonałem zakupu w czerwcu 2024.
K- Tak, jeśli Panu zależy na takim piśmie nie ma drogi mailowej ani telefonicznej - jedyne co może Pan zrobić to nadać tradycyjną drogą list na adres (tu adres w Irlandii), mogę go Panu przesłać.
J - Proszę przesłać, to nie pojęte - taka firma i nie ma kontaktu ze sklepem w formie mailowej? Faktury wysyłacie, adres do listu wysyłacie, ale tego jak i dlaczego nie uznaliście reklamacji, to już nie?
K - Niestety nie mogę tego zrobić, ale sugeruję odebrać sprzęt i użytkować, aż pojawi się wada, może w następnym zgłoszeniu będzie inna decyzja. Czy jeszcze w czymś mogę pomóc?
J - Na ten moment nie, wprowadza mnie Pan w błąd i kłamie. Dobrze Pan wie, że termin upłynął 18.09 i niestety ekspertyza z 22.09 jest już nic nie warta i wykonana po terminie.
K - Gdyby czegoś Pan potrzebował jesteśmy w kontakcie, do usłyszenia.
[koniec]

Jednak sama odpowiedź na maila (zdjęcie wcześniej) no jakąś bezczelnością na pełnej kurtyzanie... jak to nie jest cyt."Jako sklep internetowy Apple Online Store zajmujemy się sprawami posprzedażowymi związanymi z zamówieniami złożonymi na naszej stronie." - sprawą posprzedażową - to ja się pytam co nią jest?!

Czyli Twoim zdaniem przepychanka mailowa, obiecanki na infolinii - nic tym nie wskóram....

#4 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 30 września 2025 - 08:58

Chciałabym dowiedzieć się więcej o reklamacji z 4 września: w jakiej formie ją złożyłeś i kto był jej adresatem?

#5 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 30 września 2025 - 10:20

Chciałabym dowiedzieć się więcej o reklamacji z 4 września: w jakiej formie ją złożyłeś i kto był jej adresatem?

Oczywiście.

Reklamację złożyłem 4 września telefonicznie na infolinii Apple pod numerem 800 702 322, tak jak każde poprzednie reklamacje. Oczywiście zdjęcia i nagrania usterki, dokładny opis sytuacji i duplikat dowodu zakupu.

Zgodnie z procedurą, w pierwszych dwóch przypadkach wyrażałem zgodę na wymianę urządzenia, natomiast przy trzeciej reklamacji od razu zażądałem zwrotu pieniędzy, ponieważ kolejne wymiany nie są dla mnie ani satysfakcjonująe rozwiązaniem, ani też skutecznym, a czas jaki mam na roszczenia kończy się.

Podkreśliłem też, że po uzyskaniu zwrotu planuję kupić to samo urządzenie od innego dystrybutora, z nową gwarancją, a dodatkowo rozważam wykupienie AppleCare i zewnętrznego ubezpieczenia. Biorąc pod uwagę jakie cyrki dzieją się z tym modelem. Jest to dla mnie korzystniejsze rozwiązanie, zwłaszcza że to już trzeci przypadek z rzędu z trzecim odrębnym urządzeniem, a usterka wciąż się powtarza.

Podczas rozmowy zapytałem też, czy możliwe jest skrócenie tej całej procedury i łatwiejszym byłoby otrzymanie fabrycznie nowego, zapieczętowanego urządzenia, a nie kolejnego zamiennika. Jednak konsultant stwierdził, że nie on o tym decyduje i procedury Apple raczej nie przewidują takiego rozwiązania. Umówił mnie natomiast na rozmowę 10 września, która się nie odbyła, dlatego – zaniepokojony brakiem kontaktu – sam ponownie skontaktowałem się z Apple.

Tego 4 września zostałem umówiony na rozmowę 10 września, która – jak zrozumiałem – miała dotyczyć ewentualnej decyzji o zwrocie pieniędzy i prawdopodobnie miała być prowadzona z działem rozliczeniowym. Konsultant dopytał mnie nawet, czy posługuję się językiem angielskim, bo jeśli nie, to on miałby pełnić rolę tłumacza podczas tej rozmowy. Cała sytuacja wydała mi się dość nietypowa i ostatecznie nie doszło do żadnego kontaktu z jego strony, co tylko pogłębiło moje zdziwienie i poczucie braku jasności co do przebiegu procedury. Nie czekając sam jeszcze 10 września skontaktowałem się ponownie na infolinii Apple - i tutaj drugi konsultant po prostu powiedział, że będzie kontynuował zgłoszenie. Wybrał serwis iSpot by dokonać ekspertyzy -  podał mi adres i kazał skontaktować się z tamtym oddziałem. Poinstruowany wygenerowałem jeszcze tego samego dnia etykietę i nadałem przesyłkę. 12 września iPad był juz przyjęty w iSpot i czekał na ekspertyzę, którą wykonali 22 września, a 23 września konsultant z  Apple skontaktował się ze mną. 

Nic więcej nie wydarzyło się tego 4 września - też niczego nie przeczuwałem, choć byłem zdziwiony, ale sądziłem że już 10 września po prostu zostanie ze mną uzgodnione bym wysłał "gdzieś" sprzęt, a po jego odbiorze Apple dokona zwrotu środków. Jednak nic takiego się nie wydarzyło.

#6 fryto

fryto
  • 351 postów

Napisano 30 września 2025 - 10:38

Te polskie Spoty itp to dziadostwo, omijać z daleka. jaki problem jest kupić w oficjalnym sklepie apple

 iPhone 16 Pro  MacBook Air M2  Apple Watch Ultra 3  AirPods Pro 3 

#7 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 30 września 2025 - 10:50

Te polskie Spoty itp to dziadostwo, omijać z daleka. jaki problem jest kupić w oficjalnym sklepie apple

Nawet nie wiem jak to skomentować. Obawiam się, że to jakiś błąd/chochlik myślowy. Jedyne co mogę polecić to przeczytać jeszcze raz ze zrozumieniem - nie atakuję, tylko zalecam.

Użytkownik kosodrzewinka edytował ten post 30 września 2025 - 10:51

• winmaciek lubi to

#8 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 30 września 2025 - 13:07

Oczywiście.

Reklamację złożyłem 4 września telefonicznie na infolinii Apple pod numerem 800 702 322, tak jak każde poprzednie reklamacje. Oczywiście zdjęcia i nagrania usterki, dokładny opis sytuacji i duplikat dowodu zakupu.
Zgodnie z procedurą, w pierwszych dwóch przypadkach wyrażałem zgodę na wymianę urządzenia, natomiast przy trzeciej reklamacji od razu zażądałem zwrotu pieniędzy, ponieważ kolejne wymiany nie są dla mnie ani satysfakcjonująe rozwiązaniem, ani też skutecznym, a czas jaki mam na roszczenia kończy się.
Podkreśliłem też, że po uzyskaniu zwrotu planuję kupić to samo urządzenie od innego dystrybutora, z nową gwarancją, a dodatkowo rozważam wykupienie AppleCare i zewnętrznego ubezpieczenia. Biorąc pod uwagę jakie cyrki dzieją się z tym modelem. Jest to dla mnie korzystniejsze rozwiązanie, zwłaszcza że to już trzeci przypadek z rzędu z trzecim odrębnym urządzeniem, a usterka wciąż się powtarza.

Podczas rozmowy zapytałem też, czy możliwe jest skrócenie tej całej procedury i łatwiejszym byłoby otrzymanie fabrycznie nowego, zapieczętowanego urządzenia, a nie kolejnego zamiennika. Jednak konsultant stwierdził, że nie on o tym decyduje i procedury Apple raczej nie przewidują takiego rozwiązania. Umówił mnie natomiast na rozmowę 10 września, która się nie odbyła, dlatego – zaniepokojony brakiem kontaktu – sam ponownie skontaktowałem się z Apple.
Tego 4 września zostałem umówiony na rozmowę 10 września, która – jak zrozumiałem – miała dotyczyć ewentualnej decyzji o zwrocie pieniędzy i prawdopodobnie miała być prowadzona z działem rozliczeniowym. Konsultant dopytał mnie nawet, czy posługuję się językiem angielskim, bo jeśli nie, to on miałby pełnić rolę tłumacza podczas tej rozmowy. Cała sytuacja wydała mi się dość nietypowa i ostatecznie nie doszło do żadnego kontaktu z jego strony, co tylko pogłębiło moje zdziwienie i poczucie braku jasności co do przebiegu procedury. Nie czekając sam jeszcze 10 września skontaktowałem się ponownie na infolinii Apple - i tutaj drugi konsultant po prostu powiedział, że będzie kontynuował zgłoszenie. Wybrał serwis iSpot by dokonać ekspertyzy -  podał mi adres i kazał skontaktować się z tamtym oddziałem. Poinstruowany wygenerowałem jeszcze tego samego dnia etykietę i nadałem przesyłkę. 12 września iPad był juz przyjęty w iSpot i czekał na ekspertyzę, którą wykonali 22 września, a 23 września konsultant z  Apple skontaktował się ze mną. 

Nic więcej nie wydarzyło się tego 4 września - też niczego nie przeczuwałem, choć byłem zdziwiony, ale sądziłem że już 10 września po prostu zostanie ze mną uzgodnione bym wysłał "gdzieś" sprzęt, a po jego odbiorze Apple dokona zwrotu środków. Jednak nic takiego się nie wydarzyło.

Spróbujmy najpierw w jakiś sposób udokumentować na piśmie fakt złożenia przez Ciebie reklamacji z tytułu rękojmi z żądaniem zwrotu kosztów zakupu. Chciałabym, żebyś poprzez aplikację „Wsparcie” (np. na telefonie Apple - jeżeli go masz) -znajdź swojego iPada->Tematy wsparcia i wybierz „Więcej”->Na samym dole jest „Wyszukaj tematy”. Otworzy się okienko pytaniem „Powiedz nam, co się dzieje”. I tu musimy się zastanowić jaką wpisać treść, taką która będzie zawierała krótką informację o złożonej reklamacji i żądaniu zwrotu kosztu zakupu.
Daj mi trochę czasu, żebym ogarnęła taką treść. Postaram się zrobić to jak najszybciej. Ze strony z tym wpisem zrobisz sobie screen.
Jednocześnie ustal właściwego Rzecznika Konsumentów i formy kontaktu z nim.

#9 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 30 września 2025 - 14:23

Spróbujmy najpierw w jakiś sposób udokumentować na piśmie fakt złożenia przez Ciebie reklamacji z tytułu rękojmi z żądaniem zwrotu kosztów zakupu. Chciałabym, żebyś poprzez aplikację „Wsparcie” (np. na telefonie Apple - jeżeli go masz) -znajdź swojego iPada->Tematy wsparcia i wybierz „Więcej”->Na samym dole jest „Wyszukaj tematy”. Otworzy się okienko pytaniem „Powiedz nam, co się dzieje”. I tu musimy się zastanowić jaką wpisać treść, taką która będzie zawierała krótką informację o złożonej reklamacji i żądaniu zwrotu kosztu zakupu.
Daj mi trochę czasu, żebym ogarnęła taką treść. Postaram się zrobić to jak najszybciej. Ze strony z tym wpisem zrobisz sobie screen.
Jednocześnie ustal właściwego Rzecznika Konsumentów i formy kontaktu z nim.

Dziękuję za zaangażowanie. 

Na dzień dzisiejszy zgłoszenie z 4 września pozostaje otwarte i niezamknięte – nie mam żadnej informacji, czy reklamacja z tytułu rękojmi została uznana czy odrzucona. W praktyce jest ona cały czas w trakcie rozpatrywania. Zgodnie z ustawowym terminem odpowiedź powinna była nadejść do 18 września, jednak Apple twierdzi, że powinien liczyć się od momentu fizycznego przekazania sprzętu, dlatego w ich ocenie sprawa wciąż trwa.

Z tego względu spodziewam się, że do czasu wysłania przeze mnie oficjalnych dokumentów (planowo 2 października, zgodnie z zaleceniem rzecznika konsumentów), prawdopodobnie nie otrzymam od Apple żadnej odpowiedzi. To by się musiało wiązać z pisemnym przyznaniem się do przekroczenia terminu. Dlatego też zależy im na tym bym odebrał wysłane do mnie urządzenie po ekspertyzie w iSpot i tym samym zamknął zgłoszenie.

Zostałem też poinformowany, że moja wiadomość mailowa, w której podtrzymuję stanowisko żądania zwrotu pieniędzy, ma charakter wiążący. To Apple musiałoby teraz wykazać, że z mojej strony padła zgoda na wymianę urządzenia – a takiej zgody nie było, ponieważ od samego początku żądałem zwrotu gotówki.

Co więcej, nie mam żadnego statusu sprawy ani potwierdzenia jej zamknięcia – konsultant w rozmowie telefonicznej odmówił mi nawet podania jednoznacznej informacji w tym zakresie. To dodatkowo potwierdza, że procedura wciąż się formalnie nie zakończyła i nie może ponieważ musieliby oficjalnie przyznać się do przekroczenia terminu lub skłamać. Ja rozumiem, że 11 000 zł to już kwota znacząca, ale to powinno działać na moją korzyść, a nie powodować kombinacje ze strony Apple.

Zagapili się rozumiem, iSpot nie wykonał ekspertyzy w terminie - ok. Jednak nie wiem dlaczego usilnie jestem zmuszany do odbioru sprzętu (o nadaniu go z powrotem dowiedziałem się po fakcie od konsultanta)...co też jest dla mnie dość dziwnym działaniem. Byle szybko, byle odebrać, byle mieć pretekst do zakończenia sprawy. 

W praktyce nawet nie mam od czego się odwołać - nie ma decyzji. Wszystko wskazuje, że roszczenie jest "bezzasadne" - ale nikt nie chce dać tego "na papier". 

I tu musimy się zastanowić jaką wpisać treść, taką która będzie zawierała krótką informację o złożonej reklamacji i żądaniu zwrotu kosztu zakupu.

Obawiam się, że tu tak samo jak z potwierdzeniem odrzucenia mojego roszczenia na podstawie ekspertyzy z serwisu - nie będą wstanie wydać takiego pisma, czy nawet krótkiej notatki. Tak jak wyżej wiązało by się to z przyznaniem do winy. Taka nawet treść musiałaby zawierać [czas i datę rozpoczęcia zgłoszenia] sama ta informacja jest tutaj kluczowa i na pewno nie uda jej się tak prosto uzyskać.

Spróbujmy najpierw w jakiś sposób udokumentować na piśmie fakt złożenia przez Ciebie reklamacji.

Tutaj mam oficjalne powiadomienie z numerem zgłoszenia (który nie zmienił się od 04.09.2025 do dziś). Także mam potwierdzenie z datą i godziną z ZGŁOSZENIE, jednak nie ma nim informacji szczegółowych. 

Użytkownik kosodrzewinka edytował ten post 30 września 2025 - 14:24

#10 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 30 września 2025 - 14:39

No dobra, spróbuj dodać treść:

4.09.2025r. telefonicznie (nr 800702322) złożyłem reklamację z tytułu rękojmi zakupionego poprzez stronę Apple Store Online iPada Pro 13 -inch (m4) Cellular, z żądaniem odstąpienia od umowy sprzedaży i zwrotu kosztów zakupu dokonanego w dn. ….

18 września upłynął 14-dniowy termin odpowiedzi na moją reklamację. Tym samym, zgodnie z treścią art. 7a.2 Ustawy o prawach konsumenta, ustawodawca uznaje, że Sprzedawca uznał reklamację konsumenta. Do dnia dzisiejszego moja reklamacja nie została rozpatrzona zgodnie z żądaniem.

Uzupełnij datę zakupu i wklej w aplikację Wsparcie. Prawdopodobnie cały tekst nie będzie widoczny, ale mam nadzieję, że do nich dotrze. Nie pamiętam co Ci po wysłaniu wyskoczy. Jeżeli kontakt telefoniczny, to podaj swój numer i określ godzinę kontaktu. Napisz jak poszło.

Dziękuję za zaangażowanie. 

Na dzień dzisiejszy zgłoszenie z 4 września pozostaje otwarte i niezamknięte – nie mam żadnej informacji, czy reklamacja z tytułu rękojmi została uznana czy odrzucona. W praktyce jest ona cały czas w trakcie rozpatrywania. Zgodnie z ustawowym terminem odpowiedź powinna była nadejść do 18 września, jednak Apple twierdzi, że powinien liczyć się od momentu fizycznego przekazania sprzętu, dlatego w ich ocenie sprawa wciąż trwa.

Z tego względu spodziewam się, że do czasu wysłania przeze mnie oficjalnych dokumentów (planowo 2 października, zgodnie z zaleceniem rzecznika konsumentów), prawdopodobnie nie otrzymam od Apple żadnej odpowiedzi. To by się musiało wiązać z pisemnym przyznaniem się do przekroczenia terminu. Dlatego też zależy im na tym bym odebrał wysłane do mnie urządzenie po ekspertyzie w iSpot i tym samym zamknął zgłoszenie.

Zostałem też poinformowany, że moja wiadomość mailowa, w której podtrzymuję stanowisko żądania zwrotu pieniędzy, ma charakter wiążący. To Apple musiałoby teraz wykazać, że z mojej strony padła zgoda na wymianę urządzenia – a takiej zgody nie było, ponieważ od samego początku żądałem zwrotu gotówki.

Co więcej, nie mam żadnego statusu sprawy ani potwierdzenia jej zamknięcia – konsultant w rozmowie telefonicznej odmówił mi nawet podania jednoznacznej informacji w tym zakresie. To dodatkowo potwierdza, że procedura wciąż się formalnie nie zakończyła i nie może ponieważ musieliby oficjalnie przyznać się do przekroczenia terminu lub skłamać. Ja rozumiem, że 11 000 zł to już kwota znacząca, ale to powinno działać na moją korzyść, a nie powodować kombinacje ze strony Apple.

Zagapili się rozumiem, iSpot nie wykonał ekspertyzy w terminie - ok. Jednak nie wiem dlaczego usilnie jestem zmuszany do odbioru sprzętu (o nadaniu go z powrotem dowiedziałem się po fakcie od konsultanta)...co też jest dla mnie dość dziwnym działaniem. Byle szybko, byle odebrać, byle mieć pretekst do zakończenia sprawy. 

W praktyce nawet nie mam od czego się odwołać - nie ma decyzji. Wszystko wskazuje, że roszczenie jest "bezzasadne" - ale nikt nie chce dać tego "na papier". 

Obawiam się, że tu tak samo jak z potwierdzeniem odrzucenia mojego roszczenia na podstawie ekspertyzy z serwisu - nie będą wstanie wydać takiego pisma, czy nawet krótkiej notatki. Tak jak wyżej wiązało by się to z przyznaniem do winy. Taka nawet treść musiałaby zawierać [czas i datę rozpoczęcia zgłoszenia] sama ta informacja jest tutaj kluczowa i na pewno nie uda jej się tak prosto uzyskać.

Tutaj mam oficjalne powiadomienie z numerem zgłoszenia (który nie zmienił się od 04.09.2025 do dziś). Także mam potwierdzenie z datą i godziną z ZGŁOSZENIE, jednak nie ma nim informacji szczegółowych. 

OK, to powiadomienie też się przyda.

#11 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 30 września 2025 - 14:44

nie poszło... można jedynie ustalić rozmowę telefoniczną -  czyli bez efektu. Ustaliłem ją na jutro. 

Załączone pliki

• Załączony plik  11.jpeg   82,6 KB   0 Ilość pobrań

Użytkownik kosodrzewinka edytował ten post 30 września 2025 - 14:47

#12 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 30 września 2025 - 14:50

Spróbuj Apple Care, gwarancja albo Apple Store. I jeżeli to będzie możliwe to dodaj ponownie tekst.

#13 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 30 września 2025 - 15:39

Spróbuj Apple Care, gwarancja albo Apple Store. I jeżeli to będzie możliwe to dodaj ponownie tekst.

Cokolwiek, bym nie wybrał jest opcja tylko umówić rozmowę telefoniczną.

#14 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 30 września 2025 - 15:55

Napisałam w #10 o umówieniu się na rozmowę. W trakcie rozmowy przeczytaj tekst który Ci napisałam i powiedz, że jak nie otrzymasz niezwłocznie decyzji o żądaniu, to zdecydowanie wstąpisz na drogę prawną.

Ewentualne możesz też powołać się na wcześniejszą korespondencję z nimi. Odnotuj dane konsultanta, godzinę rozmowy i jak długo trwała. A także upewnij się, czy rozmowa jest nagrywana.

I jeszcze jedno. Zażądaj sporządzenie notatki z tej rozmowy i przesłanie jej na Twój adres e-mail.

#15 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 30 września 2025 - 16:40

W #3 już opisywałem, że odbyłem taką rozmowę -  mam dane Pana Tomasza, którego prosiłem 40 minut. Na jakiekolwiek żądania o notatki, maile odpowiedź brzmi - "nie piszemy takich rzeczy, ani nie wysyłamy mailowo, nie mogę tego zrobić".... i tak przez 40 minut.

23.09.2025 rano dostałem mail z DHL, że moja przesyłka będzie nadawana, niedługo po tym dostałem mail z wiadomością od Pana Tomasza, że będzie kontował się ze mną na następny dzień. Wysłałem mu notkę przygotowaną przez UOKiK bezpośrednio korzystając z linku "bezpośredniego kontaktu z konsultantem"

„Po rozmowie z dnia 24.09.2025 oraz konsultacji z UOKiK wskazuję, że termin mojej reklamacji z 04.09.2025 upłynął 18.09.2025.
Zgodnie z art. 561^5 k.c. reklamacja została uznana za zasadną. Nie wyrażam zgody na odesłanie urządzenia,
podtrzymuję odstąpienie od umowy i żądam zwrotu środków.”

Usłyszałem, że to nie mam racji i, że moja reklamacja biegnie od momentu "pozbycia się urządzenia" czyli wysłania de facto do serwisu. Oczywiście, że tak jak właśnie sugerujesz chciałem jakiegokolwiek poświadczenia na cokolwiek. Niestety nic nie wskórałem - być może inny konsultant sprawi, że mój problem zostanie rozpatrzony inaczej? To chcesz mi powiedzieć?

#16 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 30 września 2025 - 17:32

Tak, spróbuj ponownie. Przypominam o umówieniu się na wizytę z Rzecznikiem Konsumentów (według właściwości miejskim lub powiatowym)

#17 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 30 września 2025 - 17:38

Tak, spróbuj ponownie. Przypominam o umówieniu się na wizytę z Rzecznikiem Konsumentów (według właściwości miejskim lub powiatowym)

Pięknie dziękuję, aż skręca mnie z ciekawości (reakcja, decyzja) jaką jutro usłyszę. Z Rzecznikiem Konsumentów jestem już umówiony na 02.10.2025

Jeszcze raz bardzo dziękuję. Na pewno zdam relację jak sprawa toczy się dalej.

• ali_cja lubi to

#18 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 30 września 2025 - 18:20

Tak trzymaj, jedziemy dwutorowo. Mam nadzieję, że Twoje działania przyspieszą rozwiązanie, a przynajmniej właściwie ukierunkują.

#19 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 30 września 2025 - 19:25

Tym razem kolejna kuriozalna odpowiedź na bezpośredniego maila do Apple Store Online, która wyklucza sama siebie? 

Jak ta procedura "bez mailowa" ma się do:

Art. 7a ust. 3 ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta:

„Odpowiedź na reklamację powinna zostać udzielona konsumentowi na papierze lub innym trwałym nośniku.”

Szczerze powiem, że chyba nie pojmuję tego wszystkiego, choć bardzo się staram pojąć.

(załączam mój mail oraz odpowiedź, którą właśnie otrzymałem)

Załączone pliki

#20 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 30 września 2025 - 20:20

To fakt, że nie można do nich napisać maila. Chyba, że w toku prowadzenia sprawy o to poproszą i wskażą właściwy adres. 

Po zgłoszeniu „sprawy” poprzez wsparcie wyznaczona przez support konsultantka kontaktowała się ze mną telefonicznie i informowałyśmy się wzajemnie telefonicznie lub przez podany przez nią kontakt elektroniczny. Przez wskazany przez support link wysłałam również zdjęcia z widocznymi usterkami. Nadmienię, że usterki powstały z mojej winy, choć nieumyślnie. Tak myślałam. ale wada prawdopodobnie tkwiła w procesie technologicznym. W efekcie interwencji otrzymałam sprzęt nowszy o 2 generacje.

#21 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano 01 października 2025 - 21:02

Nikt się dzis do mnie nie odezwał. Możliwe, że coś się dzieje za kulisami.

Ogólnie plan na jutro - znów próba ustalenia połączenia przez „Waparcie” - jak nie to próba dodzwonienia się przez infolinię.

Mam małe pytanie - dużo nad tym przez cały dzień myślałem - co mam zrobić jeśli przeczytam to co napisałaś i dostanę odpowiedź: „nie możemy zrealizować tego żądania” - mam się po prostu rozłączyć? - to pierwsza możliwość.
Druga co jeśli taką notatkę otrzymam? - co jest najbardziej abstrakcyjne i raczej tak durni nie są, ale kto wie.

Sprawa wciąż w toku.

#22 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano 01 października 2025 - 22:00

Może zarezerwuj sobie trochę czasu; zgłoś i zaznacz żeby oddzwonili niezwłocznie. Ja tak robiłam i prawie natychmiast był telefon.

Nie sądzę, że Ci tak odpowiedzą. Poproś o sporządzenie notatki z rozmowy i zapewne usłyszysz, że przekażą ją do dalszego prowadzenia sprawy. Będziesz mógł się na nią powoływać przy ewentualnej dalszej interwencji (gdyby się za długo ociągali). 

Ja odbierałam kontakt z nimi, tak jakby oni byli mi życzliwi. Zupełnie odwrotnie niż z obsługą w naszych serwisach. Bądź spokojny, ale konkretny. Powiedz, że potrzebujesz pomocy. Utrzymanie dobrego kontaktu, to połowa sukcesu.

Ja dostałam podsumowanie rozmowy/notatki-gdy o to poprosiłam. Taka notatka może Ci się przydać. Napiszę po co, gdy ją dostaniesz, OK?

#23 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano wczoraj, 08:24

Niesamowita sytuacja:

Dawid - konsultant , który rozłączył się po przeczytaniu twojej formułki w momencie słowa "żądam" - rozłączył się

Konrad - konsultant, który jak tylko powiedziałem datę zgłoszenia 04.09.2025 - rozłączył się

Bartłomiej -  trochę robił szpagat i fikołki, niby "nic więcej nie mogę", ale wysłał to:

Załączone pliki

• ali_cja lubi to

#24 ali_cja

ali_cja
  • 263 postów

Napisano wczoraj, 09:23

I dobrze, że byłeś skuteczny, Dołącz to pisemko do dokumentacji u rzecznika. O której masz dzisiaj konsultację?

#25 kosodrzewinka

kosodrzewinka
  • 18 postów

Napisano wczoraj, 09:29

Wydrukowałem, a spotkanie z rzecznikiem mam o 11:00 właśnie czekam w kolejce.

Użytkownik kosodrzewinka edytował ten post wczoraj, 09:30

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych