Zapraszam do dyskusji, dzielenia się wrażeniami oraz napotkanymi błędami i problemami związanymi z macOS 26.x.

macOS 26.x - Dyskusja ogólna i wrażenia
Napisano 24 września 2025 - 06:42
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 28 września 2025 - 20:16
Jestem za jeśli chodzi o samo zagadnienie, ale pozwoliłem sobie wywalić te „problemy” z tytułu, żeby nie przerodziło się to w wątek o ich rozwiązywaniu (te lepiej robić osobno).
U mnie ogólnie działa. Z jakiegoś dziwnego powodu na moim służbowym kompie (M1 Pro 16) mam wrażenie jakby był zamulony i taki nierychliwy, a na prywatnym M1 13 (więc teoretycznie gorszym) jest przyzwoicie. Na Macu ten nowy design zdecydowanie najgorzej się prezentuje w moim prywatnym odczuciu. Małe kroki naprzód (nie ma tych obrzydliwych alertów z wycentrowanym tekstem) są przyćmione przez kolejne paździerzowe pomysły. Np. ukryta belka tytułu, weź wytłumacz komuś, gdzie ma ją chwycić, żeby przesunąć okno dajmy na to Muzyki albo Map. W tym drugim przypadku jeszcze ta mapa trochę się rusza pod spodem jak się chwyci i przesuwa okno. Ikony są zasadniczo tragiczne, paskudne jest to szare pole dookoła tych starych. Miejscami widać, że jeszcze trochę pracy im zostało, czasem Safari coś na różowo potrafi wyrenderować na przykład.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 28 września 2025 - 20:18
Najgorsze są te 'wyspy' pod ikonami. Poprzednio w takim, dajmy na to, Mail.app, były sobie jakieś ikonki na belce i spoko. Teraz dalej są, ale w takiej idiotycznej owalnej obramówce, nikt nie wie, po co.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 29 września 2025 - 19:13
MacBook Pro M1 13. W kliencie pocztowym, w skrzynkach "Wysłane" łączą mi się wysłane maile z dwóch różnych kont. Niby pierdoła, ale wkurza. Mam też problem z wysyłaniem maili z konta Google. Pomimo właściwych ustawień, program uparcie próbuje wysyłać wiadomości z wykorzystaniem serwera iCloud a nie Google.
Co ciekawe, postawiłem system "na świeżo", bo po aktualizacji starego macOS, komputer zdawał się mieć lekką zadyszkę. Teraz działa idealnie, ale program pocztowy mnie wkurza, na tyle, że w ogóle wyłączyłem skrzynkę w domenie iCloud.
Napisano 01 października 2025 - 05:58
Obłe rogi są dla nie do zaakceptowania. Może powinienem się cieszyć, że nie okrągłe, ale zostałem przy 15.
- MiL lubi to
Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB / iPhone SE 2022
Napisano 01 października 2025 - 11:43
I co dalej?
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano wczoraj, 08:33
Dalej w kolejnej wersji okna będą okrągłe.
Napisano wczoraj, 13:46
Dokładnie to miałem na myśli, dlatego im szybciej zaczniesz się przyzwyczajać tym lepiej dla Ciebie. Drugą opcją jest opuszczenie tego okrętu na rzecz Linuksa lub Windowsa. Pozostanie w obecnym stanie to droga donikąd.
Napisano wczoraj, 14:04
W sumie nic. Karawana jedzie dalej. Jak ktoś decyduje się nie aktualizować systemu, bo mu się nie podoba zaokrąglenie okienek na rogach, to jego sprawa. Trudno to oceniać w kategoriach merytorycznych.I co dalej?
- shevchenko1987 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych