Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 17 Pro/17 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
225 odpowiedzi w tym temacie

#201 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 245 postów
Napisano 14 października 2025 - 20:41

Nie liczyłbym na to bo zaraz Unia zabroni. Każdy musi mieć wybór. No cóż. Nie to abym był przeciwny Unii ale trochę za dużo mieszają, o nakrętkach przy butelkach nie wspomnę

Jakoś w Air nie zabroniła.

Ja jestem jakoś sceptycznie nastawiony do eSIM-only. Może to uprzedzenie, ale cały czas wizualizuję sobie siebie gdzieś za granicą z uszkodzonym iPhonem i kompletnie bezradnego, aż uda mi się wrócić do kraju. Zwykłą kartę zawsze mogę przełożyć awaryjnie do jakiegoś telefonu kupionego w pobliskim warzywniaku i cokolwiek załatwić.

• shevchenko1987 lubi to

#202 dobrakawa

dobrakawa
  • 866 postów

Napisano 14 października 2025 - 21:39

Fakt. Lubię e-sim, ale brak fizycznej karty może być sporym problemem w przypadku zniszczenia telefonu i sam się o tym ostatnio przekonałem. Da się oczywiście "wsadzić" nową e-sim przez stronę operatora, ale wtedy trzeba kupić telefon, który e-sim posiada. To utrudnia zadanie.

• shevchenko1987 lubi to

Pro M4, 17

#203 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 942 postów

Napisano 15 października 2025 - 06:18

Jakiś czasu korzystałem z eSIM w Orange Flex, ale później naszły mnie dokładnie takie same myśli jak Was i wróciłem do tradycyjnej karty.

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 15 października 2025 - 06:18

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#204 zorr

zorr
  • 75 postów

Napisano 15 października 2025 - 06:46

Ale z was globtroterzy. XD poważnie - ile osób było w takiej sytuacji? Garstka.

#205 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 245 postów
Napisano 15 października 2025 - 07:06

Ale z was globtroterzy. XD poważnie - ile osób było w takiej sytuacji? Garstka.

Zawsze, jak gdzieś wyjeżdżam, wykupuję ubezpieczenie. Jeszcze nigdy nie musiałem z niego skorzystać. Czy to znaczy, że takie ubezpieczenia nie mają sensu i należałoby wycofać je z obiegu? Fizyczna karta to taki rodzaj ubezpieczenia. Uszczuplenie w pojemności baterii jest bardzo nieznaczne, podobnie, jak stosunkowo niewiele kosztuje ubezpieczenie turystyczne.

Ale w sumie nie mam wątpliwości, że niezależnie od moich obaw, ten dzień w końcu nadejdzie. To nieuniknione.

#206 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 942 postów

Napisano 15 października 2025 - 08:07

To nawet nie chodzi o to, że coś takiego spotka Cię za granicą tylko zwyczajnie prościej jest zdobyć zastępczy telefon z tacką SIM jeśli twój "daily" ulegnie uszkodzeniu niż szukać czegoś co wspiera eSIM.

Oczywiście doceniam fakt, że eSIM w telefonach może przyczyniać się do większej pojemności baterii oraz potencjalnie jest bezpieczniejszy, gdyż ktoś nie otworzy tacki i nie wyrzuci karty, ale mimo wszystko wolę póki co tradycyjną SIM'kę dopóki eSIM nie będzie powszechnym standardem w każdym urządzeniu na rynku. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 15 października 2025 - 08:08

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#207 MC_

MC_
  • 6 979 postów

Napisano 15 października 2025 - 08:38

Zawsze, jak gdzieś wyjeżdżam, wykupuję ubezpieczenie. Jeszcze nigdy nie musiałem z niego skorzystać. 

To ja napiszę w reakcji na to, trochę jako OT, ale w kontekście dyskusji jest całkiem ważne.

Na 16 sierpnia miałem wykupiony wylot na urlop. Akurat tym razem ubezpieczenia od kosztów rezygnacji nie braliśmy, "bo po co", "bo nigdy nic się nie działo".

1 sierpnia złamałem nogę. Na szczęście, jak się okazało przy kontroli po tygodniu na tyle lekko, że mogłem już zdjąć gips i sama orteza wystarczyła. Ale gdyby było trochę poważniej, to wakacje by przepadły. Bo oszczędziłem 600 zł na ubezpieczeniu.

Tak samo backup ważnych danych. Robię go regularnie, choć nigdy mi się nie przydał.

• shevchenko1987 lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#208 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 245 postów
Napisano 15 października 2025 - 09:03

I tak jestem pewien, że eSIM-only to tylko kwestia całkiem nieodległego czasu, bez względu na to, czy nam to pasuje, czy nie.

Anegdotycznie - w Polsce już kiedyś funkcjonowała telefonia komórkowa bez kart SIM. To się nazywało Centertel.  Ale żeby uszkodzić tamten telefon, to trzeba by było nim gwoździe wbijać. Uszkodzić współczesnego iPhone'a jest o wiele łatwiej.

• shevchenko1987 lubi to

#209 bktpl

bktpl
  • 29 postów

Napisano 15 października 2025 - 10:24

Cześć, wracam tu po kilku latach, więc witam ponownie.
Na początku tematu była krótka dyskusja, że na forum mało ludzi, że takie czasy, że się gimba przeniosła na Discordy, a ja pamiętam, dlaczego poszedłem na forum anglojęzyczne – przez jednego kolegę Moderatora :) o którym nawet był wątek bodajże – do dziś tu jest, może to to? :)

Tak czy siak, chciałem podpytać użytkowników, jak w praktyce oceniacie foto/video 17 Pro i 17 względem 13 Pro? Miałem zmienić 13P na 17P, ale ta cena wydaje się trochę nieopłacalna. Gdzieś tam kiedyś czytałem, że najlepsze wersje iPhone są co 2 lata i to 13 zdaje się nią była, więc teoretycznie zastanawiam się nad dwoma wyjściami: kupić 17 lub poczekać na 18 Pro. Główny powód, dla którego teraz już nie mam 17P albo zwykłej, to kwestia, czy 17 zwykła by mi wystarczyła. Najczęściej używam zoomu do robienia zdjęć dzieci z przybliżeniem, raczej i tak z bliskiej odległości, potem to drukuję na papierze fotograficznym i mam trochę obaw, że 17 może mieć aparat niewystarczająco dobry co obecna 13P – plz o info, jak to widzicie.

Z drugiej strony, mając przez te kilka lat nieobecności tu na forum MacBooka Pro z M3 (wcześniej Air M1), iPada Pro M4 i iPhone’a 13 Pro – bardzo lubiąc te produkty ogólnie – wiem, że na 99% to będzie mój ostatni iPhone (mimo świetnie działającej chmury Apple’a i niektórych ficzerów między urządzeniami) i że za następne 5 lat będę chciał wrócić do Win+Android (to się może zmienić, ale na dziś raczej tak będzie), więc chciałbym, żeby nowy telefon posłużył mi te 5 lat, może 6 z ewentualną wymianą baterii – wtedy wszystkie te sprzęty się już trochę zestarzeją i będzie sens ich wymiany.
Dlatego mocno myślę jednak o Pro – więcej RAM-u, brałbym może nawet wersję 512 GB, ale pewnie na koniec tej generacji, jak zacznie wchodzić 18. Baterię w iP13P mam teraz na poziomie 79%, ale na rok chyba się nie opłaca wymieniać, a USB-C jednak już chcę zamiast tego badziewiastego iPhone’owego wejścia.

Dzięki za opinie.

Użytkownik bktpl edytował ten post 15 października 2025 - 10:25

#210 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 315 postów

Napisano 15 października 2025 - 18:45

Hmm, no ja widzę sporą różnicę w zdjęciach. Poza tym jeśli drukujesz zdjęcia to na pewno przyda się większa matryca (48 MP vs. 12 MP).

A tak z innej beczki trochę, dziiś się zorientowalem, że Apple podaje już ilość GB RAMu w poszczegolnych modelach. Wersja z 1T i 2T ma 16GB.

#211 soczekpl

soczekpl
  • 3 329 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 października 2025 - 18:52

Gdzie to podają? Nie mogę znaleźć.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#212 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 926 postów

Napisano 15 października 2025 - 19:29

Na pewno dotyczy to nowych iPadów pro m5. Mniejsze dyski idą z 12GB, a większe z 16GB. Ale w odniesieniu do iPhone nie znalazłem. 

#213 zalezi

zalezi
  • 42 postów

Napisano 15 października 2025 - 19:46

To raczej bujda.

#214 onomatobeka

onomatobeka
  • 12 postów

Napisano 15 października 2025 - 19:50

W konfiguratorze dla iPadów jest zawarta ta informacja, rzeczywiście różnią się. Dla iPhonów wg specyfikacji dostępnych w internecie wszędzie jest 12gb.

#215 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 315 postów

Napisano 15 października 2025 - 20:50

Rzeczywiście, źle spojrzałem. Sorry. To iPady.

#216 onomatobeka

onomatobeka
  • 12 postów

Napisano 18 października 2025 - 16:58

Bateria w 17 PM daje radę. Miło po przejściu z s25u, który musiał być doładowywany w ciągu dnia.

IK9m2dk.png

#217 soczekpl

soczekpl
  • 3 329 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 października 2025 - 20:35

Byłem we Włoszech 3 dni. Nie wiem, może dlatego, że jest 17-19 stopni, a nie 25, ale na tego typu wyjazdach w poprzednich latach musiałem doładowywać, tutaj wytrzymał cały dzień.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#218 crux

crux
  • 56 postów

Napisano 19 października 2025 - 20:54

Raczej kwestia nasłonecznienia (a więc jak bardzo wyświetlacz się rozjaśniał w trakcie używania) a nie temperatur. Zwiedzając i w trakcie robiąc zdjęcia albo nawigując z Google Maps zawsze miałem power banka. Za ponad tydzień również wybieram się na 3 dni do Włoch więc sam się przekonam jak dobra jest bateria ;)
Apple iPhone 17 Pro / Apple iPad Air 5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2
Apple iPhone 16 Pro / Garmin Edge 1040

#219 damianmajk

damianmajk
  • 836 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 października 2025 - 11:14

Miałem nie brać, ale wpadła okazja, to kupiłem iPhone 17 Pro Max 512GB Deep Blue. W porównaniu do 14 Pro Max zdecydowanie lżejszy, ten nowy case TechWoven od Apple również oceniam pozytywnie. Bateria oczywiście na plus, ale akurat dla mnie to temat drugorzędny, bo więcej korzystam z iPad Pro M2 12.9 lub Mac Studio, więc telefon, to telefon, w domu raczej odpoczywa. Ekran faktycznie jaśniejszy, delikatnie większy, ale to żaden efekt wow. Najbardziej to chyba zadowolony jestem z aparatu właśnie, bo ten zoom jest świetny vs 14 pro max, no i w końcu wszędzie usb-c i AI - chociaż tego AI to praktycznie nie używam, no ale jest, to jest, oczywiście in ENG. Muszę się tylko przyzwyczaić do tego przycisku aparatu, na obudowie, bo ciągle go przyciskam w przypadkowych sytuacjach. 

Użytkownik damianmajk edytował ten post 23 października 2025 - 11:15

#220 dobrakawa

dobrakawa
  • 866 postów

Napisano 23 października 2025 - 21:01

Ten przycisk aparatu to porażka przy używaniu uchwytu w samochodzie przy nawigacji. Albo włącza mi się apart, albo blokuje telefon, albo wycisza. Muszę go tam ładnie spasować, żeby uchwyt wylądował między przyciskami, a nie na nich.

Pro M4, 17

#221 artme

artme
  • 88 postów
  • SkądWarsaw

Napisano 23 października 2025 - 21:06

Przecież go można wyłączyć. Mnie też wkurzał i wyłączyłem - zero problemów.

#222 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 498 postów

Napisano 23 października 2025 - 21:28

A ja go lubię.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#223 dobrakawa

dobrakawa
  • 866 postów

Napisano 23 października 2025 - 22:48

Przecież go można wyłączyć. Mnie też wkurzał i wyłączyłem - zero problemów.

Ja go nie chcę wyłączać, bo go używam.

Pro M4, 17

#224 crux

crux
  • 56 postów

Napisano 24 października 2025 - 05:30

Zmień uchwyt ;)

Również go używam, do włączania aparatu idealny, do ustawień nie bardzo.

Użytkownik crux edytował ten post 24 października 2025 - 05:31

Apple iPhone 17 Pro / Apple iPad Air 5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2
Apple iPhone 16 Pro / Garmin Edge 1040

#225 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 245 postów
Napisano 24 października 2025 - 05:35

Ja go nie chcę wyłączać, bo go używam.

Od czasu powstania MagSafe używam uchwytu magnetycznego. Rozwiąże Ci ten problem z przyciskiem.
  • WojtekWojtek lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych