Cześć, wracam tu po kilku latach, więc witam ponownie.
Na początku tematu była krótka dyskusja, że na forum mało ludzi, że takie czasy, że się gimba przeniosła na Discordy, a ja pamiętam, dlaczego poszedłem na forum anglojęzyczne – przez jednego kolegę Moderatora
o którym nawet był wątek bodajże – do dziś tu jest, może to to? 
Tak czy siak, chciałem podpytać użytkowników, jak w praktyce oceniacie foto/video 17 Pro i 17 względem 13 Pro? Miałem zmienić 13P na 17P, ale ta cena wydaje się trochę nieopłacalna. Gdzieś tam kiedyś czytałem, że najlepsze wersje iPhone są co 2 lata i to 13 zdaje się nią była, więc teoretycznie zastanawiam się nad dwoma wyjściami: kupić 17 lub poczekać na 18 Pro. Główny powód, dla którego teraz już nie mam 17P albo zwykłej, to kwestia, czy 17 zwykła by mi wystarczyła. Najczęściej używam zoomu do robienia zdjęć dzieci z przybliżeniem, raczej i tak z bliskiej odległości, potem to drukuję na papierze fotograficznym i mam trochę obaw, że 17 może mieć aparat niewystarczająco dobry co obecna 13P – plz o info, jak to widzicie.
Z drugiej strony, mając przez te kilka lat nieobecności tu na forum MacBooka Pro z M3 (wcześniej Air M1), iPada Pro M4 i iPhone’a 13 Pro – bardzo lubiąc te produkty ogólnie – wiem, że na 99% to będzie mój ostatni iPhone (mimo świetnie działającej chmury Apple’a i niektórych ficzerów między urządzeniami) i że za następne 5 lat będę chciał wrócić do Win+Android (to się może zmienić, ale na dziś raczej tak będzie), więc chciałbym, żeby nowy telefon posłużył mi te 5 lat, może 6 z ewentualną wymianą baterii – wtedy wszystkie te sprzęty się już trochę zestarzeją i będzie sens ich wymiany.
Dlatego mocno myślę jednak o Pro – więcej RAM-u, brałbym może nawet wersję 512 GB, ale pewnie na koniec tej generacji, jak zacznie wchodzić 18. Baterię w iP13P mam teraz na poziomie 79%, ale na rok chyba się nie opłaca wymieniać, a USB-C jednak już chcę zamiast tego badziewiastego iPhone’owego wejścia.
Dzięki za opinie.
Użytkownik bktpl edytował ten post 15 października 2025 - 10:25