Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 17 Pro/17 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#26 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 908 postów

Napisano 10 września 2025 - 06:32

Nie rozumiem jak można było nie dać wersji czarnej dla modelu Pro. Wyglądają mało poważnie. 

Air na prezentacji wyglądał ciekawie. Trzeba go zobaczyć na żywo. Chociaż bateria pewnie klops.

Zauważyliście, że Air nie jest podpisany jako wersja 17 Air, a tylko Air?

Czy nowy modem C1X oraz chip N1 występuje też w zwykłej 17 i 17 Pro?

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#27 MC_

MC_
  • 6 965 postów

Napisano 10 września 2025 - 06:58

Nie mam potrzeby wymieniać i tego nie będę robił, bo przesiadka z 16Pro praktycznie nic nie wniesie. 

I zgadzam się z jedną z opinii - "normalny człowiek" wymienia telefon zazwyczaj wtedy jak się coś dzieje ze starym. 

Tutaj żadnego emejzingu nie ma.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#28 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 908 postów

Napisano 10 września 2025 - 07:08

Już dawno go nie ma. 

• PL95 lubi to

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#29 damianmajk

damianmajk
  • 795 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 września 2025 - 07:23

To fakt, że od dawna nie ma. Jak mi nie ubiją celowo mojej 14 pro max, to ten telefon spokojnie będzie jeszcze na kilka ładnych lat, biorąc pod uwagę ilość „zmian” w kolejnych edycjach. W sumie, to chyba trafiłem w idealny moment, o czym nie wiedziałem, kiedy 14 pro max 3 lata temu kupowałem. AOD ma, ProMotion ma, aparaty rewelacyjne - nic więcej do szczęścia nie trzeba, a i bateria, po takim czasie, nadal spokojnie dzień wytrzymuje. A że nie ma tego komicznego AI, które i tak nic w moim życiu nie zmienia, to może i lepiej. Jedynie brakuje usb-c, żebym już wszędzie miał jeden standard, bo kabli za dużo. Ale to jest do ogarnięcia.

Tak, na marginesie, bo napisałem też to w wątku o apple watch ultra 3, ale tu więcej osób zagląda - tak tylko rzucam, bo wiem, że to nie o tym temat i wpis - satelity w apple watch ultra nie są dla PL, żeby ktoś się nie zdziwił. Apple wspiera 17 krajów, oczywiście PL w tym gronie nie ma. Może za 10 lat, albo i w ogóle, jak Siri, czy AI xD także powodzenia dla tych, którzy jeszcze oddają im swoją, niemałą, kasę :)

Użytkownik damianmajk edytował ten post 10 września 2025 - 07:53

#30 Plumo

Plumo
  • 49 postów

Napisano 10 września 2025 - 09:40

Najlepsza różnica w cenie między 256gb a 512gb. 1000zł dopłaty za 256gb więcej. Apple przeszło samego siebie :)

IP 14

#31 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 431 postów

Napisano 10 września 2025 - 09:54

Ja mam 16 pro i mi dobrze, ale Żonie trzeba wymienić jej 13 Pro Max. I powiem Wam, jestem totalnie w kropce, bo spodziewałem się, że Air będzie miał bebechy zwyklaka w cieńszym body, a tu cyk, wszystko poza aparatem tak jak w Pro. Foto/video nas tak średnio interesuje, telefon i tak leży na ładowarce w nocy, więc może, może?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#32 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 911 postów

Napisano 10 września 2025 - 10:10

Stawiam, że Air choć ma procesor Pro, to będzie mocno stłumiony (taktowanie) z powodów energetyczno-termicznych.

Ja po plotkach o aluminium w pro liczyłem na zmiejszenie masy Pro-Max w okolicę 200g, a tu mały pro tyle waży. Waham się, ale bateria i super ważny dla mnie teleobiektyw kuszą.

Jedno jest dobre - zwykły 17 jest praktycznie Pro minus teleobiektyw. Bo genlock to już nie jest masowa potrzeba :)  

#33 damianmajk

damianmajk
  • 795 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 września 2025 - 10:15

Ja mam 16 pro i mi dobrze, ale Żonie trzeba wymienić jej 13 Pro Max. I powiem Wam, jestem totalnie w kropce, bo spodziewałem się, że Air będzie miał bebechy zwyklaka w cieńszym body, a tu cyk, wszystko poza aparatem tak jak w Pro. Foto/video nas tak średnio interesuje, telefon i tak leży na ładowarce w nocy, więc może, może?

Moja ma 13 pro max, też mój poprzedni telefon, i poza AOD niczego w tym telefonie nie brakuje. Jakbym przodem te telefony położył i w 17 pro max wyłączył AOD, to nawet byś nie wiedział, że to inne telefony. Taki to emejzing apple. 

#34 TomRS

TomRS
  • 130 postów

Napisano 10 września 2025 - 10:21

Ja poczekam na pierwsze testy i jak będzie ok, to wymienię moje 13 Pro Max na 17 Pro Max. Ze względu właściwie tylko na aparat ( o ile w testach będzie dobrze wypadał), no i może ze względu na lepszą jasność ekranu, bo na 13 na słońcu na plaży prawie nic nie widać. A jeśli aparaty (głownie ten 8x zoom mnie kusi) nie wypadną dobrze, to 13 spokojnie da radę kolejny rok.

#35 soczekpl

soczekpl
  • 3 303 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 września 2025 - 10:24

Bo te zmiany to trochę na siłę - widać że Applowi coraz trudniej rozróżnić Pro od nie-Pro, nie wykluczałbym, że za jakiś czas będzie tylko Air, Pro i składany.

Widziałem hands on na zagranicznych portalach i Air rzeczywiście jest cudny :P

Prawda jest taka, że w segmencie Pro, to Apple od serii 14 nie zaproponowało nic ciekawego. Czyli 3 lata...

Użytkownik soczekpl edytował ten post 10 września 2025 - 10:25

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#36 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 431 postów

Napisano 10 września 2025 - 10:31

Generalnie to jak zobaczyłem A19 Pro w Airze, to się spodziewałem, że może do pro jakąś okrojoną wersję M wsadzą, jak w iPadzie. A tu nie.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#37 winmaciek

winmaciek
  • 6 971 postów
Napisano 10 września 2025 - 11:01

Jak mało używa, to może Air styknie. Ta bateria martwi – to może być powrót do czasów jak kiedyś (typu iPhone 5s i okolice), że kiedy telefon był nowy, to dało się przeżyć dzień umiarkowanego używania, ale jak bateria trochę się zużyła, to już nie było tak fajnie. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#38 tomczii

tomczii
  • 918 postów

Napisano 10 września 2025 - 12:31

Mnie kusi ten kolor pomarańczowy :D liczyłem ,ze pierwszy raz od lat kupię czarny bo zawsze brałem jakiś jasny a tu klops ale nie mam przekonania do pomarańczowego i chodzi mi po głowie biały ;D 

Iphone 17 pro max , AW ultra 3 gen 49mm

#39 PL95

PL95
  • 270 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 10 września 2025 - 12:38

Najciekawszy z tego wszystkiego jest Air, natomiast jest to jakby nie patrzeć pierwsza generacja tego „nowego” produktu, więc trochę strach kupować. Do tego nie wiadomo, jak będzie z tę baterią. Także chyba będzie to jednak 17PM w kolorze albo srebrnym, albo w tym nowym niebieskim. 

Użytkownik PL95 edytował ten post 10 września 2025 - 12:38

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 10 46mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#40 iLuk45z

iLuk45z
  • 611 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 10 września 2025 - 12:48

JA robię przeskok z 15PM 256Gb na 17PM 256GB wybrałem ten niebieski, nie mówię pomarańczowy jest fajny ale za bardzo mi to przypomina Trump Phone bo już powoli zaczynają go tak nazywać. 

• WojtekWojtek lubi to

iPhone 3G 16GB-> iPhone 3GS 16GB -> iPhone 4 16GB Black -> iPhone 4S 16GB Black -> iPhone 5 16GB Black -> iPhone 6S 16GB Black -> iPhone SE 64GB Black -> iPhone 7 Plus 128GB (PRODUCT) Red -> iPhone 8 Plus 64GB Rose Gold -> iPhone XR 128GB Black -> iPhone 12 mini 128GB Blue -> iPhone 13 128GB Midnight -> iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -> iPhone 15 Pro Max 25GB White Titanium

#41 bartekpolska

bartekpolska
  • 82 postów

Napisano 10 września 2025 - 15:13

Srebrny air ma vibe x’a który miał te srebrne ramki. Podoba mi się co raz bardziej.

#42 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 294 postów

Napisano 11 września 2025 - 02:32

Mnie kusi ten kolor pomarańczowy :D liczyłem ,ze pierwszy raz od lat kupię czarny bo zawsze brałem jakiś jasny a tu klops ale nie mam przekonania do pomarańczowego i chodzi mi po głowie biały ;D

Heh, to u mnie było podobnie. Zdecydowałem się na kolor czarny po latach… i nic z tego ;D
W sumie szary mi się najbardziej podoba - ale że mam już dwa lata naturalny tytan, to chyba zmienię na deep blue. Ja w tym roku przechodzę z 15 pro max.

#43 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 146 postów
Napisano 11 września 2025 - 08:38

czas na pozbycie się dynamicznej wyspy i czujniki pod ekranem

Obawiam się, że to jeszcze nie jest czas na takie zmiany. Kilku producentów próbowało zamontować przednią kamerę pod ekranem i niestety miało to katastrofalny wpływ na jakość zdjęć. A pamiętajmy, że iPhone, chyba jako jedyny na rynku ma rozpoznawanie twarzy 3D. Zdecydowanie nie chciałbym, żeby kosmetyczne zmiany odbywały się kosztem funkcjonalności i bezpieczeństwa, a taki byłby skutek realizacji tego pomysłu na tym etapie rozwoju technologicznego, na którym obecnie jesteśmy.

• Blue i Plumo lubią to

#44 soczekpl

soczekpl
  • 3 303 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 września 2025 - 13:35

Właśnie kurier przywiózł clear case do 17 Pro - na prezentacji i na zdjęciach biały element wyglądał tragicznie, ale w realu znośnie :P Powiedzmy że nie jest najgorzej.

Bardziej podobało mi się zielone TechWoven, ale obawiam się, że to szybko będzie się brudzić, zwłaszcza że dużo jeżdżę na rowerze i nawet clear case muszę czyścić.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 11 września 2025 - 13:36

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#45 Blue

Blue
  • 586 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 11 września 2025 - 20:52

Ja zmieniam 15 pm na 17 pm. Najważniejsze dla mnie: jaśniejszy ekran, czas na baterii oraz ten zoom 8x. Skorzystam z usługi trade in, może i trochę stracę, ale nie chce mi się bawić w sprzedaż.

#46 damianmajk

damianmajk
  • 795 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 września 2025 - 07:38

Ja zmieniam 15 pm na 17 pm. Najważniejsze dla mnie: jaśniejszy ekran, czas na baterii oraz ten zoom 8x. Skorzystam z usługi trade in, może i trochę stracę, ale nie chce mi się bawić w sprzedaż.

Nie wiem, czy ten jaśniejszy ekran to jest jakiś argument, który bym w ogóle wziął pod uwagę. Byłem na wakacjach w Alicante i okolicach, lapa jak wiadomo co :) na 14 pro max widziałem wszystko idealnie (a nie mam 25 lat), z automatycznym dopasowaniem jasności, więc nie na maxa wszystko. Bateria u mnie, przez 3 lata, nadal wystarcza na cały dzień intensywnego użytkowania. Jedyne, co by mnie skłoniło do zamówienia 17 pro max, to kolejny cykl 3-4 lat, z telefonem. Bo pewnie 14 pro max już tak fajnie nie będzie funkcjonował, za te kilka lat.

#47 tomczii

tomczii
  • 918 postów

Napisano 12 września 2025 - 09:43

Jaki kolor lepszy według was 17 PM Ten srebrny czy pomarańcz ?

Iphone 17 pro max , AW ultra 3 gen 49mm

#48 damianmajk

damianmajk
  • 795 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 września 2025 - 09:58

Jaki kolor lepszy według was 17 PM Ten srebrny czy pomarańcz ?

Pomarańcz, wg mnie, ale ten kolor na 100% będzie momentalnie wykupiony. Raczej wszyscy się na niego rzucą. 

#49 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 146 postów
Napisano 12 września 2025 - 10:15

Pomarańcz, wg mnie, ale ten kolor na 100% będzie momentalnie wykupiony. Raczej wszyscy się na niego rzucą. 

Dla mnie jest strasznie oczojebny. Nie kupuję, ale dla mnie to byłby kolor ostatniego wyboru.

#50 soczekpl

soczekpl
  • 3 303 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 września 2025 - 10:22

Wiem, że to kwestia gustu, ale IMO ekskluzywne dla danego roku kolory Pro są coraz gorsze. W tym roku krzykliwy pomarańczowy, w zeszłym roku pustynno-złoty.

Kiedyś Apple miało lepszy gust - ciemnozielony 11 Pro, pacyficzny 12 Pro, jasnoniebieski 13 Pro, fioletowy 14 Pro czy naturalny tytan w 15 Pro.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 12 września 2025 - 10:23

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych