Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macOS 26 Tahoe - wszystkie wersje beta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#26 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 10 lipca 2025 - 07:26

W końcu wywalili bezużytecznego Launchpada. Aplikacja Aplikacje prezentuje się dużo lepiej i oferuje dużo większe możliwości. Przede wszystkim sortowanie jest domyślnie alfabetyczne. Wcześniej musiałem robić to ręcznie, gdyż lubię porządek. 

Chciałbym doczekać czasów kiedy w końcu będę mógł ustawić Aplikacje jako pierwszą w Docu zamiast Findera. Byłoby to dla mnie bardziej naturalne ustawienie jak Windowsie. 

Ogólnie chyba nie jest źle. Błędy są, ale całość działa całkiem znośnie. Szkoda tylko, że cały czas brak AI dla PL przez co dostajemy produkt mocno okrojony i wybrakowany. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 10 lipca 2025 - 07:26

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#27 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 104 postów
Napisano 10 lipca 2025 - 10:23

Szkoda tylko, że cały czas brak AI dla PL przez co dostajemy produkt mocno okrojony i wybrakowany. 

Chodzi Ci o język czy o geografię? Jeśli chodzi o geografię, to AI jest dostępne w EU już od dłuższego czasu. A jeśli chodzi o język, to AI jest dostępne tylko w 9 językach, więc nie jesteśmy ani szczególnie wyróżnieni, ani wykluczeni.

Źródło: https://support.appl.../en-euro/121115

#28 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 10 lipca 2025 - 12:59

Chodziło mi o język. 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#29 winmaciek

winmaciek
  • 6 939 postów
Napisano 10 lipca 2025 - 18:36

W końcu wywalili bezużytecznego Launchpada. Aplikacja Aplikacje prezentuje się dużo lepiej i oferuje dużo większe możliwości. Przede wszystkim sortowanie jest domyślnie alfabetyczne. Wcześniej musiałem robić to ręcznie, gdyż lubię porządek.

Chciałbym doczekać czasów kiedy w końcu będę mógł ustawić Aplikacje jako pierwszą w Docu zamiast Findera. Byłoby to dla mnie bardziej naturalne ustawienie jak Windowsie.

Ogólnie chyba nie jest źle. Błędy są, ale całość działa całkiem znośnie. Szkoda tylko, że cały czas brak AI dla PL przez co dostajemy produkt mocno okrojony i wybrakowany.

Tak niezupełnie wywalili, bo zamiast niego jest mini-Launchpad (tj. Apps).

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#30 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 10 lipca 2025 - 19:50

No tak, napisałem o tym. Ba, a nawet pochwaliłem. 

Podoba mi się, że ikony na panelu bocznym w Finderze nie są w końcu niebieskie tylko czarne lub białe zależnie od motywu systemu. To samo tyczy się aplikacji Poczta. Jak już jesteśmy przy Poczcie to... Czy tylko mi ikona tego programu tak mocno nie leży w obecnej formie? Nie mogę się do niej przekonać od WWDC.

Safari również na plus. Krok w dobrą stronę. 

Ogólnie muszą jeszcze sporo popracować nad tym Liquid Glass szczególnie w wersji jasnej, bo póki co jest mocne poplątanie stylów. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 10 lipca 2025 - 19:58

#31 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 10 lipca 2025 - 20:08

Dla mnie graficznie to większość jest kupą. Szczególnie nie lubię tych zaokrąglonych wysepek wszędzie: https://imgur.com/a/o86jMbB

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#32 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 11 lipca 2025 - 08:04

Do nich akurat szybko się przyzwyczaiłem chociaż wygląda to trochę jakby była włączona jedna z opcji dostępności dla osób słabowidzących. 

#33 Shrek

Shrek
  • 1 337 postów

Napisano 13 lipca 2025 - 22:19

Nie mogłem udźwignąć braku Launchpad'a i poryłem trochę po sieci, znalazłem działające rozwiązanie na powrót starego dobrego  launchpad'a, jakby ktoś był rozczarowany nowością jak dla mnie od czapy, to można sobie przywrócić:

Terminal:

Polecenie 1:

sudo mkdir -p /Library/Preferences/FeatureFlags/Domain

Polecenie 2:

sudo defaults write /Library/Preferences/FeatureFlags/Domain/SpotlightUI.plist SpotlightPlus -dict Enabled -bool false

Robimy restart i mamy to, co najlepsze, stary Launchpad jak był :-)

Źródło:

Coś źródło się nie dodało:

https://www.youtube....h?v=8145wso7QL0

• winmaciek lubi to
 Only Apple 

#34 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 14 lipca 2025 - 00:06

Nie miałem pojęcia, że ktokolwiek z tego korzysta. Po co, skoro można używać Spotlight jako launchera?

Edit: obejrzałem. "emkejdajer" świetnie pokazuje, że za Rzeczy biorą się ludzie, którzy nie mają o nich pojęcia. Nie ufałbym.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#35 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 14 lipca 2025 - 06:29

@Shrek, ale Launchpad jest porażką. Można wiedzieć czego Ci konkretnie tak bardzo brakowało? 

#36 Shrek

Shrek
  • 1 337 postów

Napisano 14 lipca 2025 - 19:32

@Shrek, ale Launchpad jest porażką. Można wiedzieć czego Ci konkretnie tak bardzo brakowało? 

Gestu i launchpada 5 paluchami, z posegregowanymi po swojemu katalogami i kilkoma aplikacjami użtwanymi najczęściej w ściśle określonych sytuacjach, to takie nawyki, przez które moja praca jest odruchowa od lat i mi to zabrali, nie chce mi się przestawiać, zmieniać, mam blisko 6 dych i mam swoje "chcę" i ma być jak chcę, jak można :-) Każdy ma swoje potrzeby, nawyki, pasek spoot jest super jakoś od czasu pracy na komputerach apple nie przypadł mi absolutnie i nikomu nic do tego :-)

 Only Apple 

#37 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 104 postów
Napisano 14 lipca 2025 - 19:52

Edit: obejrzałem. "emkejdajer" świetnie pokazuje, że za Rzeczy biorą się ludzie, którzy nie mają o nich pojęcia. Nie ufałbym.

Te komendy nie wyglądają szczególnie ryzykownie i raczej bez problemu da się taką zmianę wycofać, więc, jak ktoś w swojej drugiej naturze, tj. przyzwyczajeniu ma Launchpada, to nie widzę problemu. Z tego, co wyczytałem, tymi poleceniami, wraz z Launchpadem przywraca się też poprzednią, uproszczoną funkcjonalność Spotlighta, więc coś za coś.

Też nigdy się nie przekonałem do Launchpada i gdybym nie przeczytał, że został wyłączony, pewnie prędko bym się nie zorientował.

#38 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 14 lipca 2025 - 23:54

Nie no, ja nigdy nie mówiłem, że komendy są niebezpieczne. Po prostu hejtuję fakt, że jakiś typ je gdzieś znalazł i MUSI zrobić o tym filmik, w którym nie wie, co robi, ale osiąga efekt.

To moje ogólne zdanie o 'zdobywaniu wiedzy' z filmików randomów na YT.

#39 Shrek

Shrek
  • 1 337 postów

Napisano 15 lipca 2025 - 08:19

Zamykając temat Launchpada, znam więcej osób, którym to lezy i nikomu nic do tego, to co i jak używam na własnym komputerze, to wyłącznie moja sprawa Panowie, nie sądziłem, że w Was drzemią takie emocje... :-)

Swoją drogą, wykonując gest otwierając Launchpad klikam w ikonę programu jaki potrzebuję, w danej sekundzie, robiąc coś automatycznie, odruchowo, po nowemu wykonuję gest muszę wpisać pierwsze litery nazwy programu, w gąszczu wszystkich na liście i walnąć w enter albo dwa razy klikać na gładzik, zmienia mi to ergonomię pracy, czy to tak trudno zrozumieć? Mam swoje nawyki i nikomu nic do tego, poukładałem sobie od nastu lat Launchpad po swojemu zawsze mam tak, od wielu lat identycznie, nie lubię zmian w tym zakresie, zabrano mi, znalazłem rozwiązanie i się nim podzieliłem, a Wy już knujecie o kodzie i pieprzycie jakieś bzdury rozwijając temat do hakerstwa wręcz, co z Wami ludziska.... Rzadko cokolwiek piszę, bo właśnie tak się to kończy, dyrdymałami i wymądrzaniem się kilu z Was, zajadłość w bronieniu czego się tu objawia, bo nie kumam. Temat wyczerapany, jak komuś nie na rękę podpowiedź z mojej strony, skasować posty i tyle, ludzie będą szukać, bo jak wysłałem jakimś cudem z mojego otoczenia kilkanaście osób się wielce uradowało, że jest sposób na tą denną zmianę ze strony Apple i to jest dla mnie miarodajne, nie Wasze nie bo nie.

 Only Apple 

#40 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 104 postów
Napisano 15 lipca 2025 - 08:47

nie sądziłem, że w Was drzemią takie emocje... :-)

Hej, Shrek, zluzuj gumkę. Jedyny emocjonalny wpis, jaki tutaj widzę to ten nafaszerowany takimi zwrotami:

nikomu nic do tego, ...Wy już knujecie ... pieprzycie jakieś bzdury ... dyrdymałami i wymądrzaniem ... zajadłość w bronieniu czego się tu objawia, bo nie kumam.

Poza powyższym, nikt tu nikomu nie ubliża i niech tak zostanie.

#41 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 15 lipca 2025 - 09:02

@Shrek, nic z tych rzeczy. Ja chciałem tylko poznać metodologię rozumowania. Wygrało przyzwyczajenie i niech tak zostanie :) 

#42 Shrek

Shrek
  • 1 337 postów

Napisano 15 lipca 2025 - 21:00

Gumka moja luźna, że byś się zdziwił, że w moim wieku można mieć tak luźną ... szkoda czasu, jak ja pracowałem zawodowo na komputerach Apple w latach 80, niektórych z Was nie było jeszcze w planie, ba! nawet plemnikami, więc admin do roboty, poczyścić ten śmietnik, włącznie z moim postem i kodem do włączenia Launchpada, bo jak widać dziadersowi jedynie potrzebny :-) Szkoda czasu na to, smutne.

 Only Apple 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych