Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 16 Pro/16 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
244 odpowiedzi w tym temacie

#226 PL95

PL95
  • 253 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 07 października 2024 - 07:53

Myślę o przejściu na 16 pro, ale mnie ten przycisk aparatu trochę zniechęca. Robię dużo zdjęć w terenie i to dla mnie dość ważna funkcja w telefonie.

Można go wyłączać, można go też zaprogramować tak, żeby otwierał kamerę jakiejś innej aplikacji, np Halide. Instagram też to podobno wspiera. 

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#227 soczekpl

soczekpl
  • 3 262 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 października 2024 - 07:57

Można go wyłączać, można go też zaprogramować tak, żeby otwierał kamerę jakiejś innej aplikacji, np Halide. Instagram też to podobno wspiera. 

Tak, IG wspiera, ale również otwiera kamerę aplikacji.

iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 Cellular / Macbook Pro '14 M1 Pro / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#228 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 860 postów
Napisano 08 października 2024 - 19:39

Jak ktoś jest zainteresowany dobrą recenzją możliwości foto/video nowego iPhone’a, to polecam filmik Bekki Farsace:

https://youtu.be/V2L...Y4dZNDwDIQFPXrl

#229 vtecroar

vtecroar
  • 7 postów

Napisano 11 października 2024 - 06:49

Moja krótka recenzja może za szybko na werdykt i jeszcze zmienię zdanie ale...3 lata temu przesiadłem się na zwykła 11 z Andro i do tej pory byłem "fanatykiem" Appla, nawet rodzice przesiedli się na 15 Pro :) 

W środę odebrałem 16 pro, telefon zrobił ładnego klona leżą obok siebie i Ja nie widzę różnicy ! Ekran praktycznie to samo, może lepsza minimalnie czerń na 16, 120hz to Ja tutaj nie widzę, chyba w zwykłej 11 Apple robi to tak dobrze albo w 16 tak źle :P Dwa dni użytkowania i doszedł zawód z baterią która na obecną chwile trzyma gorzej jak 11 po 3 latach z 91% kondycji. Mam nadzieje że aparat zrobi tutaj jakieś lepsze wow a nawet dokupiłem dysk ssd do prores, zobaczymy ale szału nie ma :/ 

#230 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 913 postów
  • SkądŻory

Napisano 11 października 2024 - 12:58

No jak nie widzisz różnicy pomiędzy 60 a 120 Hz...to faktycznie jesteś "fanatykiem"... :P
Jak biorę iP 11 od młodego to boli w oczy.

Użytkownik zboras edytował ten post 11 października 2024 - 12:58

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#231 MC_

MC_
  • 6 909 postów

Napisano 11 października 2024 - 13:02

Żona ma iP11 i faktycznie - boli. Pewnie po kilku godzinach bym się przestawił, ale różnica jest bardzo zauważalna.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#232 fryto

fryto
  • 346 postów

Napisano 11 października 2024 - 14:58

Moja krótka recenzja może za szybko na werdykt i jeszcze zmienię zdanie ale...3 lata temu przesiadłem się na zwykła 11 z Andro i do tej pory byłem "fanatykiem" Appla, nawet rodzice przesiedli się na 15 Pro :)

W środę odebrałem 16 pro, telefon zrobił ładnego klona leżą obok siebie i Ja nie widzę różnicy ! Ekran praktycznie to samo, może lepsza minimalnie czerń na 16, 120hz to Ja tutaj nie widzę, chyba w zwykłej 11 Apple robi to tak dobrze albo w 16 tak źle :P Dwa dni użytkowania i doszedł zawód z baterią która na obecną chwile trzyma gorzej jak 11 po 3 latach z 91% kondycji. Mam nadzieje że aparat zrobi tutaj jakieś lepsze wow a nawet dokupiłem dysk ssd do prores, zobaczymy ale szału nie ma :/ 

No ja mam gdzieś w szufladzie jeszcze 3Gsa i aż z ciekawości poszedłem sprawdzić i porównać ekrany i faktycznie tez nie widać różnicy  :lol:

 iPhone 16 Pro  MacBook Air M2  Apple Watch Ultra 2 

#233 winmaciek

winmaciek
  • 6 726 postów
Napisano 12 października 2024 - 08:47

To nie jest kwestia fanatyzmu, może być bardziej przyzwyczajenia. Jak oglądałem pierwsze urządzenie ze 120 Hz (iPad Pro 10,5), to wrażenie było takie, że może jest ciut płynniej, ale pupy nie urywa. A teraz używanie 60 Hz woła o oczu kąpiel. ;)

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#234 PL95

PL95
  • 253 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 12 października 2024 - 09:41

Używam od 2021 roku iPada mini z tego roku, który ma 60 hz oraz kolejne iPhony, które miały/mają 120 hz i ta różnica jest widoczna, ale mi osobiście nie przeszkadza aż tak. Może przez to, że miniacz ma trochę większy ekran, niż telefon i bezpośrednie porównanie telefonu 60 hz i telefonu 120 hz było by bardziej miarodajne.

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#235 maxwawa

maxwawa
  • 306 postów

Napisano 25 października 2024 - 22:09

Polecam obejrzeć porównanie jakości zdjęć nowego iPhona 16 Pro Max  https://youtu.be/wKx...mi1fMI3pjpP8gRM

z … Xiaomi, różnica jest tak spora że aż żenująca dla Apple , jak słabe jakościowe są zdjęcia z najnowszego iPhona. 
myślałem że różnica będzie nieznaczna ale tak dużej różnicy to się nie spodziewałam. iPhone duże szumy, algorytmy odszumiajace które niszczą jakość zdjęć.
Widać jak firma oszczędza na podzespołach i za wszelką cenę chce to zrobić najtańszym softwarowym kosztem. 

Kto by niedawno pomyślał że takie Xiaomi będzie lepsze od iPhona.
54d175b9c52d2.jpghttps://zapodaj.net/plik-XZ8N1H9RDH

Użytkownik maxwawa edytował ten post 25 października 2024 - 22:27

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#236 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 postów

Napisano 25 października 2024 - 23:39

Mnie tam już nic nie zaskoczy.

Jestem tylko ciekaw czy 16 Pro, podobnie jak mój 14 Pro, również nie potrafi zrobić dobrego zdjęcia przednią kamerą w słabym świetle? Robię zdjęcie, wychodzi ładne, a za chwilę soft poprawia i rozmywa to zdjęcie tak fatalnie, że nie da się nawet tego nikomu pokazać...

• meg lubi to

Pro 2012, 14 Pro

#237 sampelmajster

sampelmajster
  • 89 postów

Napisano 26 października 2024 - 23:09

Dla mnie świetny telefon! Mam 16pro max
Przesiadka klasycznie z wcześniejszego modelu.
Bateria robi różnicę - spokojnie cały dzień wytrzyma, gdzie wcześniej musiałem doladodywywac ((+/-20%lepiej), a dodam mega intensywnie użytkuję telefon.

Reszta dopieszczona względem poprzednika.

Czekam na lepszy zooom w 17.

Polecam

Użytkownik sampelmajster edytował ten post 26 października 2024 - 23:10

#238 Zielony_M

Zielony_M
  • 295 postów
  • Skąd0-22

Napisano 31 października 2024 - 10:13

A co sadzą posiadacze od premiery?
Jakieś konkluzje, jak z tym aparatem?

#239 PL95

PL95
  • 253 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano wczoraj, 17:50

Powiem Wam, że ten przycisk to jest jakaś parodia. Jestem aktualnie na urlopie, więc jest dużo okazji do robienia zdjęć i ani razu nie byłem w stanie, wykorzystując przycisk, zrobić zdjęcia od A do Z (od otwarcia nim kamery, ustawienia za jego pomocą parametrów aparatu i w końcu samego zrobienia zdjęcia). Zawsze szybciej i pewniej to idzie, gdy wykorzystuję przyciski na ekranie. Przycisk wręcz przeszkadza zwłaszcza, gdy wyjmuję telefon prawą ręką z kieszeni i “obracam” go tę ręką w tryb horyzontalny - na 99% podczas tego manewru dochodzi do omyłkowego naciśnięcia przycisku i ustawienia cholera wie czego, co muszę potem cofnąć i przez co tracę cenne sekundy na zrobienie zdjęcia. Chyba go wyłączę. 

jeżeli chodzi o baterię - ekstra. Podczas wycieczki, przy słabym 3G (niestety nie ma tu za bardzo 4G) trzyma solidnie przez cały długi dzień jej trwania (7-21). Jednocześnie zaznaczam, że miałem wyłączone WiFi, ponieważ takie ciągłe szukanie WiFi podobno może ładnie drenować baterię. 

Ekran - top w słońcu, wszystko widać i o dziwo telefon nie nagrzewa się, gdy przez jakiś czas jest ustawiona najwyższa jego jasność. 

Miałem też okazję pokorzystać trochę z funkcji AI (też ciekawe, że to działa, ponieważ nie jestem w USA, nawet nie mam ustawionego języka na język angielski, tylko niemiecki) - głównie korzystałem z tego usuwania niechcianych elementów ze zdjęć - nie umiem ocenić, czy to działa dobrze, czy nie, fotograf ze mnie średni, o obróbce tym bardziej nie mam pojęcia, ale dla przykładu powiem, że przy usuwaniu ludzi z wody często nie zostają usunięte ich ręce/nogi, które siłą rzeczy mają wyciągnięte w związku z pływaniem. Po włączeniu trybu usuwania elementów telefon również podpowiada, co lub kogo ze zdjęcia usunąć i te podpowiedzi też wydają mi się nie są na najwyższym poziomie, ponieważ kilka osób poleci do usunięcia, kilka nie, jedną wiszącą na ścianie kamizelkę do wody poleci żeby usunąć, drugą która wisi obok, już nie. 
Jednocześnie przy obrócę tylko jednego zdjęcia telefon strasznie się nagrzewa. Może przez to, że jestem na 18.1 RC, może wersja ostateczna to naprawiła. Natomiast nie odważyłem się wgrywać wersji stabilnej tutaj podczas urlopu, bo jakby miało zrobić z telefonu cegłę, to właśnie tu i teraz. 

Reasumując - typowe usprawnienia (bateria, ekran, prędkość działania) na fajnym poziomie, nie jakieś “groundbreaking” jak to mówią, chociaż bateria i ekran zrobiły na mnie naprawdę niesamowicie pozytywne wrażenie. Prędkość działania identyczna jak przy 15PM, czyli błyskawica. Natomiast główny “selling point” w tym roku, czyli “wspaniały” przycisk Camera Control, albo do wyrzucenia, albo przynajmniej do gruntownego przeprojektowania. 

jak ktoś ma 15PM, to według mnie śmiało można opuścić tegoroczny “best iPhone we have ever made”, nawet kosztem ewentualnego i okazjonalnego korzystania z powerbanka. Gdybym nie miał co roku ustalonej sprzedaży zeszłorocznego modelu, to na pewno bym nie wymieniał, bo jakbym wymienił i musiał zapłacić w związku z tym całość ceny, czułbym się zrobiony w… balona. 

#240 Zielony_M

Zielony_M
  • 295 postów
  • Skąd0-22

Napisano wczoraj, 18:25

Ale tym Camera Control można odpalić aparat i odrazy cyknąć, naduszając go, zdjęcie? Czy on odpala tryb jakiś manualny i dopiero po ustawieniach ekspozycji etc da się zrobić fotę?
W domyśle miało to być również takie "point and shot" jak mniemam.

#241 soczekpl

soczekpl
  • 3 262 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano wczoraj, 19:02

Pierwszy klik - uruchomienie aparatu, drugi klik - zrobienie zdjęcia. Dla mnie ok, często korzystam.

iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 Cellular / Macbook Pro '14 M1 Pro / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#242 MC_

MC_
  • 6 909 postów

Napisano wczoraj, 19:07

Ja sobie dałem 14 Pro i dwa dni temu odebrałem 16 Pro. Jest lepiej, ale bez rewolucji.
Za to przez dwa lata bardzo telefon staniał.

#243 PL95

PL95
  • 253 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano wczoraj, 19:47

Ale tym Camera Control można odpalić aparat i odrazy cyknąć, naduszając go, zdjęcie? Czy on odpala tryb jakiś manualny i dopiero po ustawieniach ekspozycji etc da się zrobić fotę?
W domyśle miało to być również takie "point and shot" jak mniemam.

Przycisk jest tak “mądry”, że musisz najpierw odblokować telefon żeby uruchomić kamerę. Nie możesz, wyjmując telefon z kieszeni, nacisnąć przycisku i od razu mieć uruchomiony aparat.  

#244 soczekpl

soczekpl
  • 3 262 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano wczoraj, 19:50

Przycisk jest tak “mądry”, że musisz najpierw odblokować telefon żeby uruchomić kamerę. Nie możesz, wyjmując telefon z kieszeni, nacisnąć przycisku i od razu mieć uruchomiony aparat.  

Nie tyle odblokować, co wybudzić (notabene, w iOS 18.1 to poprawili, ale wcześniej po użyciu przycisku, telefon nie odblokowywał się automatycznie przez Face ID :P) i dopiero kolejny klik to uruchomienie aparatu, Fakt, mogliby to poprawić, na Action button działa to chyba inaczej.

@MC_, tak, ja 15 Pro w naprawdę dobrym stanie sprzedałem za 3k, a rok temu 14 Pro za 4k. Ogólnie lipa

#245 MC_

MC_
  • 6 909 postów

Napisano wczoraj, 21:00

Jest taki mądry, ze w takiej sytuacji musisz go nacisnąć dwukrotnie.

@soczekpl - ja kupiłem 14 Pro 128 w dniu premiery za 6499. Teraz 256 jest za 5799. Pomijajac jak wszystko podrożało to jestem w szoku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych