Siemka. Po wyjściu Galaxy S24 jakoś za bardzo mnie nie zaciekawiły te telefony, i mocno zacząłem zastanawiać się nad zakupem czegoś z Jabłkiem. Używam na codzień Macbooka 14 Pro, i od czasu do czasu Ipada Pro 10,5". Jestem zachwycony z użytkowania tych dwóch urządzeń, wiem że na pewno na nic innego tego nie zmienie, ani do komputerów z Windows też nie mam zamiaru wracać.
Sprawa jednak ma się inaczej jeżeli mowa o telefonach. Ostatnim moim ,,jabłkiem" był Iphone 5s, używałem go jakieś pół roku i dałem sobie spokój i przesiadłem się znowu na androidy, i w sumie od tamtej pory miałem Galaxy S8, S10, S21, Huawei P20 Pro, teraz mam Galaxy S23 256. Już chyba jestem znudzony tym środowiskiem i po tym jak fajnie się używa Macbook-a czy Ipada to właśnie dlatego mocno się zastanawiam na przesiadką. Tutaj rozpatruję tylko model 15 Pro, ponieważ ma Always On Display, ten przycisk do akcji i tam inne rzeczy.
Ale mam pytania:
1. Czy Always On Display działa w miarę dobrze na Iphone 15 pro?
2. Czy podczas odblokowania twarzą trzeba koniecznie przesuwać ekran blokady żeby odblokować telefon? Chodzi mi o to, że jak telefon wyłapie moją gębę to aby przechodził do głównego menu, bez konieczności przesuwania palcem w góre.
3. Czy faktycznie nie można wybierać kogoś po wpisywaniu w kontaktach początku liter. Tutaj chodzi o to że jak chce kogoś szybko wyszukać to na androidzie mam klawiaturę i tam po literkach np wpisuje Imię danej osoby a telefon to wyłapuje i mam szybki dostęp do tego kontaktu.
Narazie tyle, ale jak coś mi przyjdzie do głowy to będę pytał. Możecie też podzielić się waszymi sugestiami jak mam ten temat ugryźć. Może ktoś też stał przed takim lekkim dylematem.
4. Czy gesty są takie same jak w Samsungu? Tzn od dołu w górę przejście do ekranu głównego, i cofanie to przesunięcie od krawędzi do środka ekranu.
5. Czy jest jakaś klawiatura typu swype? Żeby ,, rysować" po niej żeby pisać