Witam
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem iPhona 15 Pro oraz Apple Watcha 9 i teraz przymierza się do zakupu Maca.
Chciałem jednak dopytać się jak dokładnie działa to całe iCloud pomiędzy urządzeniami Apple.
Nieraz w recenzjach ekosystemu Apple słyszałem coś typu "że wszystkie dane automatycznie się synchronizują" albo, że "ma się dostęp z poziomu telefonu do danych zapisanych na komputerze" i chciałem o to szczegółowo dopytać.
Czy działa to na zasadzie dysku google, że jak zapiszę dane w chmurze (w tym wypadku w iCloud, a nie na dysku google) to mogę je otwierać na z tej chmury czy może całość jakoś inaczej się synchronizuje? Bo słysząc o tej "magicznej synchronizacji ekosystemu Appla" wyobrażam to sobie na takiej zasadzie (pytam bo nie wiem jak to działa), że przykładowo jak zapisuje coś na dysku Macbooka to automatycznie zapisuje się to w iCloud i potem automatycznie zapisuje się w pamięci iPhona (czy ewentualnie iPada) tak, że mam do tego normalny dostęp? Czy muszę to wpierw pobrać z iClouda żeby mieć na iPhonie (czyli jakbym pobierał z dysku googla)?
Może trochę dziwne pytanie ale zastanawiam się na czym ma polegać ta "magiczność" ekosystemu Appla bo jeśli chodzi o pobieranie danych z iCloud to nie bardzo się to różni od dysku google.
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i wyjaśnienia
Pozdrawiam
Maragast